eur:
389.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A bíró szerint a Harry Potter-sorozat egy zagyvaság

Zagyvaságnak nevezte a Harry Potter-regényeket az az amerikai bíró, aki arról hivatott ítéletet hozni, hogy plagizált-e regényekről lexikont készítő szerző.

A regények szerzője, J. K. Rowling, valamint a jogtulajdonos Warnes Bros. filmstúdió fordult a bírósághoz, egy volt középiskolai könyvtáros ugyanis egy olyan lexikon megjelentetését tervezi, amely a Harry Potter-világot értelmezné. A magyarázó kötet a többi mellett a szereplőket, a helyszíneket és a varázsigéket is megmagyarázná.

A kötetet Steven Vander Ark, egy 50 éves volt középiskolai könyvtáros írta. J. K. Rowling és kiadója szerint azonban mindez plagizálás.

A manhattani kerületi bíróságon folyó eljárás bírája, Robert Patterson csütörtökön, a meghallgatások harmadik napján azt mondta, hogy ő ugyan felolvasta unokájának az első Potter-regény felét, de szerinte a könyv mágikus világa nehezen követhető, tele fan furcsa nevekkel és szavakkal, amelyek minden más kontextusban zagyvaságnak hangoznának.

Hozzátette azt is, hogy szélsőségesen összetettnek találta a könyvet, sugallva, hogy szükség van egy magyarázó kötetre.

J. K. Rowling szerint a bíró vehemensen képviselte a cenzúraellenességet és védi azoknak a jogait, akik az ő művéből akarnak könyveket írni.

A lexikon szerzője az eljárás alatt könnyekben tört ki, és összeomlott tanúkihallgatásán. Vander Ark, aki magát az írónő egyik legelkötelezettebb hívének tartja, a nyolc éve általa indított Harry Potter-honlap tartalmát ültette át enciklopédiaszerű könyvformába.

Az RDR kiadó meggyőzte, hogy a megjelentetés nem ütközik szerzői jogi akadályba, és Vander Ark megnyugtatására, bármiféle probléma felmerülése esetére, szerződésben vállalta annak minden konzekvenciáját.

Az ügyben a jövő héten várható döntés.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (USITC) bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez a GoPro Inc. által felvetett aggályok nyomán. A vádak szerint egy kínai cég, az Arashi Vision, amely az Insta360 márkanevű kamerák gyártója, megsértette a GoPro kamera- és kamerarendszerre vonatkozó szabadalmait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×