INFORÁDIÓ
2022. augusztus 19. péntek
Huba

GeoTrendek


GeoTrendek, az InfoRádió külgazdasági és geopolitikai műsora, minden szerdán este 7 órakor.

A műsor szakmai partnere az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Adás: szerda, 19.00


A GeoTrendek magazin 2022. augusztus 17-i adása

Néhány hete zöld utat kapott a hatalmas német haderőfejlesztés, a Bundestag után ugyanis a Bundesrat is hozzájárult a kormány százmilliárd eurós programjához. De nem csak Németországban indult intenzív modernizáció: Franciaországtól Szerbiáig Európa szinte minden országában gigászi összegeket költenek haderőfejlesztésre. Közben az atomhatalmak a nukleáris fegyvereiket is korszerűsítik. Fegyverkezési verseny zajlik? Hova vezet mindez? Ezeket is megkérdeztük Bendarzsevszkij Antontól, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatójától.

A GeoTrendek magazin 2022. augusztus 10-i adása

Egyelőre nem várható javulás Európa gázellátásában, a Gazprom szerint ugyanis a nyugati szankciók és szerződéses problémák miatt nem lehet visszaszállítani Oroszországba az Északi Áramlat-1 gázvezeték turbináját. A társaság korábban műszaki problémákra és karbantartásra hivatkozva csökkentette a szállítási kapacitásokat. Közben Európában energiatakarékossági lépésekkel készülnek a télre. De lesz-e elég gáz, erről kérdezzük Német Viktóriát, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzőjét.

A GeoTrendek magazin 2022. augusztus 3-i adása

Bejárták a világot azok a 3 hete készült felvételek, amin a srí lankai elnöki rezidenciára betört tüntetők, az ország első emberének medencéjében fürdőznek. A 22 millió lakosú szigetországban május elején hirdetettek szükségállapotot, mert gyakorlatilag csődbe ment. Június végére a helyzet még rosszabb lett, Sri Lanka már az üzemanyagból is kifogyott, és heves tüntetések kezdődtek, az ország vezetői pedig elmenekültek. Srí Lanka példája tanulságul szolgálhat más fejlődő országoknak. Hogy mit rontottak el, azt Pásztor Szabolccsal, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatójával próbáljuk megfejteni.

A GeoTrendek magazin 2022. július 27-i adása

A Nyugat megpróbálja fenntartani az egypólusú világrendet, amely a globális fejlődés fékje volt, de egy új, igazságosabb korszak van kialakulóban - jelentette ki az orosz elnök egy július 20-i moszkvai fórumon. Vlagyimir Putyin szerint a világtörténelem új szakasza következik, amiben csak a valóban szuverén államokképesek biztosítani a növekedés magas dinamikáját. Hogy miről beszélt pontosan Putyin, és hol lehet Oroszország helye ebben az új korszakban - erről is kérdeztük Bendarzsevszkij Antont, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatóját.

A GeoTrendek magazin 2022. július 20-i adása

A kormány csaknem egy évtized után átalakítja a rezsicsökkentést, augusztus 1-től átlagfogyasztás felett már piaci árat kell fizetni a gázért és az áramért. A legtöbb magyar fogyasztó így csak most szembesül azzal, hogy jó ideje energiaválság van. Hogy meddig tarthat ez, mi lehet a kiút belőle, és túlélhet-e a rezsicsökkentés még megmaradt része erről is kérdeztük Németh Viktóriát, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány Senior elemzőjét.

A GeoTrendek magazin 2022. július 13-i adása

Globális élelmiszerválsághoz vezethet az orosz-ukrán háború. Ha heteken belül nem jut ki az ukrán raktárakban rekedt gabona, több országban is éhínség jöhet, ami minden korábbinál komolyabb migrációs hullámot indíthat el. Hogy el lehet-e még mindezt kerülni, erről is kérdeztük Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatóját.

A GeoTrendek magazin 2022. július 6-i adása

Az Európai Unió június elején fogadta el az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagját a február óta tartó Ukrajna elleni háború miatt. A harcok azonban nem csitulnak, úgy tűnik, Putyint nem ijesztették meg a büntető intézkedések. Hogy milyen hatásai vannak a szankcióknak és milyenek lehetnek, erről beszélt Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója.


×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018