INFORÁDIÓ
2023. február 8. szerda
Aranka

GeoTrendek


GeoTrendek, az InfoRádió külgazdasági és geopolitikai műsora, minden szerdán este 7 órakor.

A műsor szakmai partnere az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Adás: szerda, 19.00


A GeoTrendek magazin 2023. február 8-i adása

Trump kezdte, Biden folytatja és az ipart érinti, mi az? Az Egyesült Államok újraiparosítása. Idén január elsejétől hatályos az USA-ban az úgynevezett inflációcsökkentési törvény, ami jelentős állami támogatással erősítené a helyi ipart. Egyesek szerint ez Európa elleni gazdasági háborús hadüzenet, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig korszakváltást emleget legutóbbi véleménycikkében. Hogy így van-e, arról Pásztor Szabolccsal, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatójával beszélgetünk.

A GeoTrendek magazin 2023. február 1-i adása

Görögország számára fontos mérföldkő volt 2022. Athén tavaly februárban, két évvel annak lejárata előtt, visszafizette IMF hitele utolsó részletét. Az örömbe, mégis üröm vegyül: hiszen a romló nemzetközi kilátások 2022-ben éreztették hatásukat a görög gazdaságban, ami egyébként is hatalmas lemaradást halmozott fel. A görög válságkezelés Magyarország számára is fontos tanulságairól beszélgetünk Németh Viktóriával, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzőjével.

A GeoTrendek magazin 2023. január 25-i adása

Január elsején Horvátországban nem csak az új évet ünnepelték: az ország az euróövezet tagja lett. Mindez tíz évvel azután történt, hogy Horvátország az unióba lépett. Erdélyi Dórát, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzőjét az euró bevezetése melletti indokokról és a várhatókövetkezményekről is kérdezem, de arról is szó lesz, hogy vajon Magyarország mennyire van távol az euróövezettől.

A GeoTrendek magazin 2023. január 18-i adása

A szigorúbb monetáris politika, a tartósan magas energiaárak, a háztartások gyenge reáljövedelem-növekedése és a csökkenő bizalom várhatóan mind visszafogják a gazdaság teljesítményét 2023-ban ezt valószínűsíti az OECD az előrejelezésében. AZ IMF is hasonlóan borúlátó. Arról hogy mivárható pontosan a gazdaságban idén a nagyvilágban, Európában és Magyarországon Németh Viktóriával, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior kutatójával beszélgetünk.

A GeoTrendek magazin 2023. január 11-i adása

Továbbra is feszült a helyzet Koszovóban: a hétvégén a NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó erő, a KFOR elutasította Belgrád kérését, hogy szerb rendfenntartó erőket vezényeljen Koszovóba. Koszovóban 2022 második felében mérgesedett el a helyzet, miután a helyi hatóságok életbe léptettek egy törvényt, amely rendszámtáblacserére kötelezte a koszovói szerbeket. Azóta egy letartóztatás és lövöldözés is nehezítette Koszovó és Szerbia viszonyát. Újabb fegyveres konfliktus pattanhat ki Európában, újraindul a koszovói háború? Erről beszélgetünk Szigethy-Ambrus Nikolettával, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzőjével.

A GeoTrendek magazin 2023. január 4-i adása

Komoly versenyhátrányba kerülhet Európa a még 2022 augusztusában elfogadott amerikai klímavédelmi csomag miatt. Ez ugyanis olyan az Egyesült Államok piacaira belépni kívánó cégek és vállalkozások részére nyújt támogatást, amik alacsony szén-dioxid kibocsátású termékek, például elektromos autók alkatrészeinek előállításában érdekeltek. A csomag az unió döntéshozóinak körében is felháborodást váltott ki. Hogy mit léphet az EU és milyen hatása lehet a törvénynek az energiaválság kellős közepén, erről kérdezzük Fetter Bálintot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzőjét.

A GeoTrendek magazin 2022. december 28-i adása

Február 24-e előtt kevesen gondolták, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát, azt pedig még kevesebben, hogy 10 hónappal ezután még mindig tart majd a háború, és talán nincs is olyan, aki sejtené mikor fejeződhet be. A 2022-t és a következő időszakot is meghatározó orosz-ukrán háborúról és következményeiről beszélgetünk Bendarzsevszkij Antonnal, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatójával.

A GeoTrendek magazin 2022. december 21-i adása

Energiaválság, infláció, lassuló növekedés és geopolitikai bizonytalanság - ezzel néz szembe Európa és Magyarország. A jelenlegi helyzet mellett a jövő évi kilátásokat is vázolták az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány december 15-i ?A válságok hullámain című konferenciáján. A Geo-Trendekben ennek összefoglalóját hallhatják.

A GeoTrendek magazin 2022. december 14-i adása

A Világbank adatai szerint a külföldön élő indiaiak 2022-ben mintegy 100 milliárd dollárnyi összeget utaltak vissza a hazájukba, amivel történelmet írtak. Az indiaiak alkotják a világ legnagyobb diaszpóracsoportját, mintegy 18 millió fővel, és egyre nagyobb pénzösszegeket utalnak haza. Ez pedig nemcsak Indiának lehetelőnyös. A kivándorlás és a vendégmunka gazdasági hatásait vesszük górcső alá Pásztor Szabolccsal, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatójával.

A GeoTrendek magazin 2022. december 7-i adása

Fordulóponthoz ért Európa gazdasága, a harmadik negyedévben már lassult a növekedés az euróövezetben és az Unióban. A háború, a magas infláció és az elszabaduló energiaárak hatása tehát már megmutatkozik. Kérdés, hogy a munkaerőpiacra mikor nyomja rá a bélyegét, hányan veszítik el munkahelyüket a mostani válságban és ebben a helyzetben van-e esély az egyre növekvő megélhetési költségek mellett fizetésemelésre? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Erdélyi Dórával, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzőjével.

A GeoTrendek magazin 2022. november 30-i adása

Úgy tűnik, két globális nagyhatalom is útját állja annak az erőfeszítésnek, hogy a Nyugat elszigetelje Oroszországot a világtól. Kína és India is jelentősen megnövelte az oroszországi vásárlásait. India például a háború kirobbanása előtt mindössze egy százalékát adta az orosz olajexportnak, ez júliusban már tizenhárom százalékra rúgott. Ez pedig sokat segített abban, hogy Oroszország kompenzálja az európai eladásai visszaesését. Moszkva keleti nyitása azonban nem most kezdődött. Hogy miként igyekezett Oroszország szorosabbra fűzni a kapcsolatait Ázsiával, ezt tekintjük át Szigethy-Ambrus Nikolettával, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzőjével.

A GeoTrendek magazin 2022. november 23-i adása

A világ népessége múlt héten átlépte a 8 milliárdot. A bolygó lakossága az elmúlt 70 évben megháromszorozódott, hiszen 1950-ben még 2,5 milliárd lakója volt a Földnek. Az ENSZ szerint mindez a várható élettartam fokozatos emelkedésének köszönhető. De vajon el tud-e tartani minket a Föld, ha még többen leszünk? Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója a Geo-Trendek vendége.

A GeoTrendek magazin 2022. november 16-i adása

Vasárnap kezdődik a 22. labdarúgó-világbajnokság, melynek házigazdája ezúttal Katar lesz. 8 helyszínen, 32 csapat 64 mérkőzés során csap össze. Az esélyeseket sokan találgatják, mi nem ezt tesszük majd: a vb gazdasági vetületéről beszélgetünk Németh Viktóriával, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány Senior elemzőjével.

A GeoTrendek magazin 2022. november 9-i adása

Az Európai Unió már a 9. szankciós csomagot fontolgatja Oroszország ellen. Ezek hatásáról Magyarországon is vita van. Oroszországnak komoly tapasztalai vannak a büntetőintézkedésekkel kapcsolatban, hiszen az első szankciókat több mint 100 éve vetették ki Moszkva ellen. Hogy milyen hatása volt azóta bevezetett több ezer büntetőintézkedésnek, erről kérdezzük Bendarzsevszkij Antont, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatóját.

A GeoTrendek magazin 2022. november 2-i adása

Egyre brutálisabb az infláció, 2021 januárjához képest kilencszeresére emelkedett az Európai Unió átlagos pénzromlási üteme. A kelet-közép-európai és Balti-régió országaiban még kiugróbb az infláció. Itthon például szeptemberben 20 százalék felett volt, ami a negyedik legmagasabb az Európai Unióban. Az átlagos 4,5 százalékpontos egy havi magyar emelkedésnél azonban nem lett nagyobb Európa egyetlen országában sem. Sőt még a hiperinflációját már hosszabb ideje cipelő Törökországban is csupán 3,24 százalékpontot ért el a bővülés mértéke. Hogy mi az oka a kiugró magyar értékeknek, erről is kérdezzük Erdélyi Dórát, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzőjét.

A GeoTrendek magazin 2022. október 26-i adása

A hivatalos adatok szerint eddig 4,4 millió regisztrált menekült érkezett az Európai Unió területére az orosz-ukrán háború február végi kirobbanása óta. A legtöbben Lengyelországban és Németországban találtak menedéket. Hogy ez átok vagy áldás ezen országok munkaerőpiacának, erről kérdezzük Szigethy-Ambrus Nikolettát, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzőjét.

A GeoTrendek magazin 2022. október 19-i adása

Láttunk már jó szankciókat a világtörténelemben, nem nagyon sokat, az országok óvatosak a szankciókkal, mert tízből kettő-három szokott csak beválni -erről beszélt Orbán Viktor legutóbbi rádióinterjújában. A miniszterelnök szerint a büntetőintézkedések néha jobban fájnak annak, aki kivetette, mint akire kivetették. Hogy miként működnek a szankciók, és ki milyen eredménnyel vetett ki eddig ilyen nyomásgyakorló intézkedést, erről beszélgetünk Pásztor Szabolccsal, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatójával.

A GeoTrendek magazin 2022. október 12-i adása

A hidegháború 1990-ben véget ért, a világ egy szegletét kivéve: az Északi-sarkvidéket. Itt tovább folytatódott az eljegesedés az amerikai és orosz kapcsolatban. Az Egyesült Államok és Oroszország is megszerezné a területet. De vajon miért ilyen értékes az Arktisz? Hoz-e változást a sarkvidéken az orosz–ukrán háború? És mit mutat meg a terület helyzete az eddigi világrend átalakulásából? A műsor vendége Németh Viktória, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány Senior elemzője.

A GeoTrendek magazin 2022. október 5-i adása

Tízévi mélypontra lassulhat jövőre a közép- és kelet-európai uniós tagállamok gazdaságának növekedése az energiaellátási válság miatt – áll a Fitch Ratings friss előrejelzésében. Eközben a régiós országok inflációjának mediánüteme idén 13,1 százalék lesz, az 1990-es vége óta a leggyorsabb. A lassuló gazdaság és az emelkedő infláció miatt egyre többen emlegetik, hogy 40 év után visszatér a jegybankárok rémálma, a stagfláció. Hogy mi ez és mi lehet belőle a kiút, erről kérdezzük Erdélyi Dórát, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzőjét.

A GeoTrendek magazin 2022. szeptember 28-i adása

A túlnyomó többség az Oroszországhoz csatlakozásra szavazott az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régiókban megtartott népszavazásokon. A Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja megye oroszbarát vezetése múlt héten kezdeményezett referendumot. Egy nappal később Oroszországban részleges mozgósítást rendeltek el. Hogy mi jöhet most a háborúban, erről beszélgetünk Bendarzsevszkij Antonnal, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatójával.


×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018