eur:
393.05
usd:
374.09
bux:
55977.01
2023. szeptember 27. szerda Adalbert

Szigma – a holnap világa magazin

Az InfoRádió tudományos magazinműsora a legfrissebb kutatási eredményekkel, felfedezésekkel, szakértőkkel és tudósokkal – első kézből.

A magazin szakmai támogatója az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat és a Magyar Tudományos Akadémia.

Adás: kedd, 19.00

A Szigma, a holnap világa 2023. szeptember 19-i adásában interjút hallhatnak a jégkorszak sokszínű növényvilágáról Molnár Zsolt botanikus-ökológussal, a HUN-REN ÖK kutatócsoportvezetőjével; az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport új applikációjáról Völgyesi-Molnár Mártával, a kutatócsoport oktatójával; valamint a városi baglyok fontosságáról Orbán Zoltánnal, az MME szóvivőjével.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. szeptember 12-ei adásában interjút hallhatnak a japán holdexpedícióról Kiss László csillagásszal, a HUN-REN CSFK főigazgatójával, az MTA doktorával; valamint a rehabilitációs robotok és mesterséges intelligencia segítségéről a legsúlyosabb állapotú betegek ellátásában az OORI orvosigazgatójával, Cserháti Péterrel.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. szeptember 5-i adásában interjút hallhatnak az Ariel küldetés fontos fordulópontjáról és magyar hozzájárulásáról Szabó Róberttel, a HUN-REN CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet igazgatójával, Szabó Róberttel; a sikeres indiai holdmisszióról Kiss Lászlóval, a HUN-REN CSFK főigazgatójával, az MTA doktorával; valamint a poloskák színérzékeléséről készült friss kutatásról Egri Ádámmal, a HUN-REN ÖK tudományos munkatársával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. augusztus 29-ei adásában interjút hallhatnak a zöldhályog eltávolításának világviszonylatban is új műtéti eljárásáról Nagy Zoltán Zsolttal, a SOTE Szemészeti Klinika igazgatójával; az európai édesvízek biológiai sokféleségének romló tendenciájáról Várbíró Gáborral, az ELKH ÖK Vízi Ökológiai Intézetének kutatójával; valamint a véradás és a tigrisszúnyog kapcsolatáról Nagy Sándorral, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettesével.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. augusztus 22-ei adásában interjút hallhatnak a gyümölcsök minősége és a beporzó állatok jelenléte közötti kapcsolatról Batáry Péterrel, az ELKH ÖK tudományos tanácsadójával; a szervdotációról és egy disznó vese emberbe ültetéséről Mihály Sándorral, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatójával; a Holdra lezuhant orosz Luna-25 űrszondáról Kiss László csillagásszal, az ELKH CSFK főigazgatójával, az MTA doktorával; valamint a melanoma megbetegedésekről Wikonkál Norbert bőrgyógyász onkológussal, a Magyar Dermatológiai Társulat elnökével, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának főigazgatójával, az MTA doktorával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. augusztus 15-ei adásában interjút hallhatnak Kóspál Ágnessel, az ELKH CSFK kutatójával arról, hogy először mutattak ki olyan anyagcsomókat egy fiatal csillag körül, amelyek óriásbolygókká fejlődhetnek; Harangi Szabolccsal, az ELTE TTK Főldrajz és Földtudományi Intézet igazgatójával, az MTA doktorával a hétvégén kitört Etnáról; valamint N. Kollár Katalinnal, a Magyar Pszichológiai Társaság Óvoda- és Iskolapszichológiai Szekciójának elnökável, az MTA Pszichológiai Tudományok Bizottságának tagjával az elsősök iskolakezdéséről.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. augusztus 8-ai adásában interjút hallhatnak Toldy Andreával, az MTA Lendület Tervezetten fenntartható szerkezeti és funkcionális polimerek Kutatócsoport vezetőjével; Boldogkői Zsolttal, az SZTE Orvosi Biológiai Intézet igazgatójával egy új koronavírus-variánsról; az elmúlt időszak szélsőséges időjárásáról Simon Gergővel, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársával; egy összeállítást hallhatnak a rákkutatás legújabb, bár még alapkutatási eredményéről; valamint a fehérgólyák gyűrűzéséről beszélgettünk Orbán Zoltánnal, az MME szóvivőjével.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. augusztus 1-jei adásában interjút hallhatnak Ürge-Vorsatz Dianával, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület frissen megválasztott alelnökével; az MTA-BTK Lendület Humanista kánonok és identitások kutatócsoport munkájáról az Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársával, Szilágyi Emőke Ritával; valamint a Forint 77 évvel ezelőtti bevezetéséről Hergár Eszterrel, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatójával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. július 25-ei adásában interjút hallhatnak az MTA Lendület Növényi Nanobiológiai Kutatócsoport szárazságtűrő növényedzési munkájáról Ördögné Kolbert Zsuzsannával, az SZTE Növénybiológiai Tanszék egyetemi docensével. Az MTA-BTK Lendület Biorégészet Kutatócsoport a legújabb genetikai módszereket alkalmazva ismerné meg jobban Pannonia kétezer évvel ezelőtti lakóit, amiről Szécsényi-Nagy Annával, az ELKH Archeogenomikai Intézet igazgatójával hallhatnak beszélgetést. Idén is lesz "Egy hét a csillagok alatt" programsorozat, amiről Barna Barnabás kutató-csillagász mesél.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. július 18-ai adásában interjút hallhatnak az agytörzs emlékezést segítő funkciójáról Nyiri Gáborral, az ELKH KOKI vezető kutatójával, valamint a gombák 700 millió éves múltját feltáró ELKH SZBK kutatásról Nagy Lászlóval, a kutatóközpont tudományos főmunkatársával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. július 11-ei adásában interjút hallhatnak a most kitört izlandi vulkánról Harangi Szabolcs vulkanológussal, az MTA doktorával, az ELTE egyetemi tanárával; a NASA egyéves Mars-szimulációjáról Kiss László csillagásszal, az MTA doktorával, az ELKH CSFK főigazgatójával, a Balaton vízleeresztéséről Siklós Gabriellával, az OVF szóvivőjével; valamint a Mesterséges Intelligencia és az egyetemisták viszonyáról Tóth Ágnessel, a Metropolitan Egyetem elnök-vezérigazgatójával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. július 4-ei adásában interjút hallhatnak a EUCLID űrtávcsőről és a gravitációs hullámok új információiról Kiss László csillagásszal, az ELKH CSFK főigazgatójával, az MTA doktorával; a SOTE feladatáról a magyar űrhajós-jelöltek kiképzésében Nagy Klaudia Viviennel, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika főorvosával, valamint az újszülöttek SMA szűréséről és annak eredményeiről Mikos Borbálával, a Bethesda Református Gyermekkórház orvosigazgatójával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. június 27-ei adásában interjút hallhatnak a tüdőrák gyógyításának legújabb eredményeiről Döme Balázs kutatóorvossal, majd egy összeállítást az ELTE Kémiai Intézetének mesterséges intelligenciával is felszerelt új laborjáról. Soltész Zoltánnal, az ELKH ÖK tudományos munkatársával a szúnyogok saját fajuk genetikailag módosított változatával történő írtásáról beszélgettünk, míg Ferkai Andrással, az MTA Építészeti Tudományos Bizottságának elnökével az akadémiai munkacsoport műemlékvédelmi állásfoglalásáról hallhatnak interjút.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. június 20-ai adásában interjút hallhatnak a legújabb magyar zsebműholdról, az MRC-100-ról Dudás Leventével, a BME egyetemi adjunktusával, valamint kitüntetése apropóján munkájáról a friss Bolyai-díjjas Stépán Gábor Széchenyi-díjas gépészmérnökkel, egyetemi tanárral, az MTA rendes tagjával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. június 13-ai adásában összeállítás hallhatnak a magyar űrhajós-jelöltek első sajtóinterjújáról, Kiss László csillagász, az ELKH CSFK főigazgatója, az MTA doktora a magyar nevet kapott exobolygókról mesél, Erős Tibor, az ELKH BLKI igazgatója a Balaton vízpótlásának lehetőségeiről adott interjút, Bozóki Tamás, az ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet tudományos munkatársa a villámtevékenység erősségéről beszélt, Harangi Szabolcs, az ELTE TTK Földrajz és Földtudományi Intézet igazgatója pedig a romániai földrengést elemezte.

Meghallgatom

Meghallgathatják Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus a Magyar Tudományos Akadémián, a Fiatal Kutatók Akadémiáján tartott előadásának szerkeszett változatát.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. május 30-ai adásában interjút hallhatnak a fokozódó napkitörésekről Kiss László csillagásszal, az ELKH CSFK főigazgatójával, az MTA doktorával, a nagytestű, de veszélytelen tőrösdarazsakra hívja fel a figyelmet Orbán Zoltán, az MME szóvivője, valamint a Pannonhalmi Apátság udvarán az ELKH támogatásával végzett ásatásokról mesél Takács Ágoston vezető régész.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. május 23-ai adásában interjút hallhatnak Horváth Dezső részecskefizikussal, az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont emeritus professzorával, az MTA doktorával az ELKH Kaleidoszkóp sorozatban megjelent "Az elemi részecskék csodálatos világa" című könyve kapcsán a részecskefizika történetéről és kihívásairól.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. május 16-ai adásában háromszülős lombikbébik születéséről hallhatnak interjút Dinnyés Andrással, az SZTE professzorával, összeállítást a legújabb kínai 3D-s kerámia nyomtatási technológiáról, valamint egy budapesti nemzetközi űrkutatási konferencia kapcsán beszélgetést Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztossal.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. május 9-ei adásában interjút hallhatnak az MTA újraválasztott elnökével, Freund Tamással, majd a Balatonban mért mikroműanyagokról Pirger Zsolttal, az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Ökofiziológiai és Környezettoxikológiai Kutatócsoport vezetőjével, valamint a kutyák agyméretének változásairól Kubinyi Enikővel, az ELTE Etológia Tanszékének tudományos főmunkatársával.

Meghallgatom
×
×
×