INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

Szigma – a holnap világa


Az InfoRádió tudományos magazinműsora a legfrissebb kutatási eredményekkel, felfedezésekkel, szakértőkkel és tudósokkal – első kézből.

A magazin szakmai támogatója az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat és a Magyar Tudományos Akadémia.

Adás: kedd, 19.00


A Szigma, a holnap világa 2022. november 22-i adása

A Szigma, a holnap világa 2022. november 22-i adásában Sudár Balázs történész, turkológus az MTA Tudományünnepen elhangzott, a magyarság őstörténetének újragondolását szorgalmazó előadásának szerkesztett változatát hallhatják.

A Szigma, a holnap világa 2022. november 15-i adása

A Szigma, a holnap világa 2022. november 15-ei adásában Roska Botond neurobiológus, a látás visszaállításáról a Magyar Tudomány Ünnepén az MTA dísztermében tartott előadásának szerkeszett változatát hallhatják.

A Szigma, a holnap világa 2022. november 8-i adása

Meghallgathatják Freund Tamás MTA elnök a tudományünnepet megnyitó beszédét, interjút hallhatnak az aktuális tudományünnep előadásokról Simon Tamással, az MTA kommunikációs főosztályvezetőjével, valamint a legújabb magyarországi szuperszámítógépről Spaller Endrével, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség vezetőjével.

A Szigma, a holnap világa 2022. november 1-jei adása

Interjút hallhatnak az 50 éves bécsi Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemzési Intézet munkájáról az intézet magyar kutatójával, Boza-Kiss Benignával, a sikeres nemzetközi egyetemista rakétaversenyről Hafner Zoltánnal, a BME Suborbitals csapatkapitányával, a belélegezhető koronavírus-elleni vakcináról Rudvai Miklós virológussal, az MTA doktorával, valamint egy magyar poszt-Covid kutatásról Megyesfalvi Zsolttal, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet kutatóorvosával.

A Szigma, a holnap világa magazin 2022. október 25-i adása

Interjút hallhatnak az agyi idegsejtek eltérő erősségű szinapszisairól Nusser Zoltánnal, az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Celluláris Idegélettan Laboratóriumának vezetőjével, az MTA rendes tagjával. Foglalkozunk a hidrogén felhasználási területeivel: az első hidrogén üzemű házról Imre Attilát, a BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék vezetőjét hallhatják, a jól szigetelt épület mint tároló rendszeréről Fodor Attila, a Pannon Egyetem Villamos Energetikai Rendszerek Kutatólaboratóriumának kutatója beszélt, és összeállítást hallhatnak arról, hogy Nagy-Britanniában hidrogént adagolnak egy gázerőműbe.

A Szigma, a holnap világa magazin 2022. október 18-i adása

A Szigma, a holnap világa 2022. október 18-ai adásában interjút hallhatnak a fekete gólya eltűnéséről Orbán Zoltánnal, a MME szóvivőjével, a NÉBIH élelmiszerhulladék-felméréséről Kasza Gyulával, a Maradék nélkül program vezetőjével, a biológiailag lebomló hulladék veszélyeiről Aleksza Lászlóval, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanszékvezetőjével, és a klímaválság és fenntartható fejlődés tanulmányi csapatverseny meghosszabbított nevezési idejéről Simon Tamással, az MTA kommunikációs főosztályvezetőjével.

A Szigma, a holnap világa 2022. október 11-i adása

A Szigma, a holnap világa 2022. október 11-ei adásában interjút hallhatnak a grafit felületén összegyűlő elektronok egzotikus mágnes képességéről Nemes-Incze Péterrel, az ELKH EK-n működő MTA EK Topológia Nanoszerkezetekben Lendület Kutatócsoport vezetőjével, a Holdra tervezett növénykísérletről Kiss Lászlóval, az ELKH CSFK főigazgatójával, és a vízi akadályok összeírásáról Erős Tiborral, az MTA Kiváló Kutatóhely ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatójával.

A Szigma, a holnap világa 2022. október 4-i adása

Interjút hallhatnak a friss orvosi-élettani Nobel-díjas munkájáról Szécsényi Nagy Annával, az ELKH BTK Archeogenomikai Intézetének igazgatójával, a friss fizikai Nobel-díjasokról Kroó Norbert fizikussal, az MTA korábbi alelnökével, valamint az MTA által középiskolásoknak kiírt tanulmányi versenyről Simon Tamással, az MTA kommunikációs főosztályvezetőjével.

A Szigma, a holnap világa 2022. szeptember 27-ei adása

Interjút hallhatnak az eukarióta sejtek kialakulásáról szóló felfedezésről, és a cikk bírálatáról Zachar Istvánnal, az ELKH ÖK Evolúciótudományi Intézet főmunkatársával. Meghallgathatják Reszegi Katalin, a Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszék adjunktusának Kognitív szemlélet a névtudományban című előadását az MTA dísztermében a Bolyai-napon, valamint beszélgetést hallhatnak Rusvai Miklós víruskutatóval, az MTA doktorával az orosz patkósdenevérekben keringő vírusról.

A Szigma, a holnap világa 2022. szeptember 20-i adása

Interjút hallhatnak az agyi jutalmazás vizsgálatának új eredményeiről Babiczky Ákossal, az ELKH és a BME doktoranduszával, a műholdakat károsító űrviharok lefolyásának előrejelzésére alakult, az ELTE által vezetett nemzetközi kutatócsoportról Lichtenberger János projektvezető egyetemi tanárral, valamint a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóintézet innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztéséről Grasselli Norbert ügyvezetővel.

A Szigma, a holnap világa 2022. szeptember 13-i adása

A Szigma, a holnap világa 2022. szeptember 13-ai adásában interjút hallhatnak a nanoanyagok rákdiagnosztikai felhasználásáról Juhászné Csapó Edittel, az SZTE Fizikai, Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének adjunktusával, az MTA-SZTE Lendület Biomimetikus Rendszerek Kutatócsoport tudományos főmunkatársával, a kiégett fűtőelemek újrahasznosításáról egy orosz atomerőműben Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértőval, valamint az állatok vitaminyigényről Rusvai Miklós állatorvos-virológussal, az MTA doktorával.

A Szigma, a holnap világa 2022. szeptember 6-i adása

Interjút hallhatnak az Alföldön elszaporodó kaktuszokról Csecserits Anikóval, az ELKH ÖK tudományos munkatársával, az asztmáról Mucsi Jánossal, a Légúti Betegek Országos Egyesületének elnökével, a három koronavírus elleni oltás hatékonyságáról Oroszi Beatrixszal, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projekt egyik vezetőjével, valamint egy digitális talajvíz-gazdálkodási térképről Bakacsi Zsófiával, az ELKH AK osztályvezetőjével.

A Szigma, a holnap világa 2022. augusztus 30-ai adása

Interjút hallhatnak a természetes bolygatást utánzó erdőgazdálkodás fontosságáról Aszalós Rékával, az ELKH ÖK munkatérsával, valamint az Artemis-űrprogramról Strádi Andreával, az ELKH EK tudományos munkatársával és Kereszturi Ákossal, az ELKH CSFK főmunkatársával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2022. augusztus 23-i adása

Interjút hallhatnak az első üvegházról az űrben Kiss Lászlóval, az ELKH CSFK főigazgatójával, a koronavírus-járvány aktualitásairól Jakab Ferenccel, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetőjével, az MTA doktorával, valamint Havasi Katalinnal, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnökével.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2022. augusztus 16-i adása

A Szigma, a holnap világa adásában interjút hallhatnak a hiperaktív gyerekek és a mobilozás összefüggéséről Konok Verával, az ELTE Etológiai Tanszéken működő Alfa Generáció Labor kutatásvezetőjével, a terjedő hepatitis A vírusról Ócsai Lajossal, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi részlegének korábbi vezetőjével, a most még extrémnek tűnő, de hamarosan átlagos forró időjárás elleni védekezésről Ürge-Vorsatz Diana klímakutatóval, valamint a méhészek szezonértékeléséről Bross Péterrel, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökével.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2022. augusztus 9-i adása

Interjút hallhatnak egy aszálytérkép sorozatról Pinke Zsolttal, az ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszénének tudományos főmunkatársával, valamint az aszteroidabecsapódáskor létrejövő összetett gyémántszerű nanoszerkezetekről Németh Péterrel, az ELKH CSFK Földtani és Geokémiai Intézetének tudományos főmunkatársával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2022. augusztus 2-i adása

A Szigma, a holnap világa 2022. augusztus 2-ai adásában interjút hallhatnak egy proton nélküli, négy neutronból álló atommag létezésének kimutatásáról Elekes Zoltánnal, az ELKH ATOMKI tudományos tanácsadójával, az orosz kivonulásról a Nemzetközi Űrállomásról Kiss Lászlóval, az ELKH CSFK főigazgatójával, valamint a kezeletlen Lyme-kór veszélyeiről Kovács Anikóval, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2022. július 26-i adása

A Szigma, a holnap világa 2022. július 26-ai adásában interjút hallhatnak egy azték maszk vizsgálatáról a debreceni Atommagkutató Intézetben, az intézet tudományos munkatársával, Döncző Boglárkával, a városi zöldfelületek fontosságáról a hőségben Gulyás Ágnessel, az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének adjunktusával, a koronavírus számok emelkedéséről Rusvai Miklóssal, az MTA doktorával, valamint egy összeállítást arról, hogy az Európai Unió megrendelte a majomhimlő elleni védőoltásokat.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2022. július 19-i adása

A Szigma, a holnap világa adásában interjút hallhatnak az első képeit küldő James Webb űrteleszkópról Kereszturi Ákos csillagásszal, az ELKH CSFK munkatársával, és a teleszkóppal kutatási időt nyert szegei programról Szalai Tamással, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Fizikai Intézet Asztrofizikai Kutatócsoportjának munkatársával, továbbá egy rakétafejlesztési versenyről a BME hallgatójával, Illyés Andrással, és egy G1 osztályú napkitörésről Kiss Lászlóval, az ELKH CSFK főigazgatójával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2022. július 12-i adása

A Szigma, a holnap világa adásában interjút hallhatnak a fotoakusztikus kutatásokról Bozóki Zoltánnal, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanárával, az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék Kutatócsoportvezetőjével, három új szúnyogfaj megjelenéséről Soltész Zoltánnal, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont entomológusával, valamint egy új inváziós kabócafajról Kóbor Péterrel, az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársával.


×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018