INFORÁDIÓ
2021. november 27. szombat
Virgil

Szigma – a holnap világa


Az InfoRádió tudományos magazinműsora a legfrissebb kutatási eredményekkel, felfedezésekkel, szakértőkkel és tudósokkal – első kézből.

A magazin szakmai támogatója az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat és a Magyar Tudományos Akadémia.

Adás: kedd, 19.00


A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. november 23-i adása

Az adásban interjút hallhatnak az Európából eltűnt több százmillió madárról Orbán Zoltánnal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivőjével, az asztmások vírusfertőzésének veszélyeiről Csoma Zsuzsannával, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Asztma Ambulanciájának vezetőjével, az orosz internetről a világűrből Nemes Dániel informatikai biztonsági szakértővel, valamint két új koronavírus-kezelésben hamarosan használható gyógyszerről Mátyus Péter gyógyszermutatóval, az MTA doktorával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. november 16-i adása

Az adásban interjút hallhatnak az MTA által indított A magyar nyelv nagyszótára VIII. kötetének megjelenése kapcsán a szerkesztés kihívásairól Prószéky Gáborral, az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatójával, valamint egy orosz rakétakíséret apropóján az űrszemétről Kiss Lászlóval, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóintézet igazgatójával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. november 9-i adása

Interjút hallhatnak a nemesfém nanoszerkezetek orvosbiológiai alkalmazásáról MTA Lendület kutatócsoportot indító Juhászné Csapó Edittel, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusával, az új koronavírus-mutánsokról Rusvai Miklós virológussal, valamint a La Palma szigeti aktív vulkánt személyesen is tanulmányozó Harangi Szabolcs vulkanológussal, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézetének igazgatójával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. november 2-i adása

A Szigma, a holnap világa 2021. november 2-ai adásában interjút hallhatnak a most indult Alumni Programról Freund Tamással, az MTA elnökével, a kutyák szófelismeréséről a beszédben Boros Mariannával, az ELTE Etológia Tanszék Neuroetológiai Kutatócsoport posztdoktori kutatójával, valamint az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének biodiverzitási tanulmányáról Báldi Andrással, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont munkatársával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. október 26-i adása

Az adásban interjút hallhatnak az ELKH BTK által kiadott XVII. századi kétnyelvű országtörténetről Tóth Gergellyel, a kutatóintézet tudományos főmunkatársával, valamint egy új MTA Lendület kutatócsoportról, amely a társállatok hatását vizsgálja az emberre és az ember hatását a házikedvencekre, Kubinyi Enikővel, az ELTE TTK Etológia Tanszék tudományos főmunkatársával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. október 19-i adása

Az adásban interjút hallhatnak a Balaton-algásodás okainak vizsgálatáról Somogyi Boglárkával, az ELKH Balatoni Limnológiai Intézet főmunkatársával, a Velencei-tó vízpótlásáról Siklósi Gabriellával, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjével, valamint az MTA Lendület program egyik friss nyertesével, a Galaxisunk csillagainak kémiai összetételét vizsgáló Mészáros Szabolcs csillagásszal, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obeszrvatórium tudományos főmunkatársával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. október 12-i adása

Az adásban a kémia Nobel-díjasokról beszélgetünk Kotschy András kémikussal, a Servier Kutatóintézet igazgatójával, az MTA doktorával, a fizikai Nobel-díjasokról pedig Ürge-Vorsatz Diana fizikussal, éghajlatkutatóval, és Horváth Dezsővel, az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont fizikusával, az MTA doktorával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. október 5-i adása

Az adásban interjút hallhatnak a héten bejelentett orvosi-élettani Nobel-díjasokról Jancsó Gáborral, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar professzor emeritusával, valamint az MTA Lendület Program egyik új tagjával, Kövesdi Balázs Gézával, a BME Hidak és Szerkezetek Tanszék egyetemi docensével az új generációs acélhidak tervezési metodikájának felülvizsgálatáról.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. szeptember 28-i adása

Interjút hallhatnak az ELTE most alakult Asztrofizikai és Űrtudományi Centrumáról Frei Zsolt asztófizikussal, az űrcentrum igazgatójával, az egységes USB-C töltők bevezetésének nehézségeiről Krasznai Csabával, az NKE Kiberbiztonsági Intézetvezetőjével, valamint Magyarország Nemzeti Atlaszának az ELKH és az MTA által is támogatott most elkészült második kötetéről a főszerkesztővel, Kocsis Károly akadémikussal.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. szeptember 21-i adása

Az adásban interjút hallhatnak az immunfelismerés eddigi vakfoltjáról Manczinger Mátéval, a Szegedi Tudományegyetem Bőrklinikájának egyetemi adjunktusával és a Szegedi Biológiai Központ tudományos munkatársával, az amatőr űrhajósokról Kiss Lászlóval, az ELKH CSFK igazgatójával, a fukushimai erőmű tengerbe szánt hűtővízéről Aszódi Attilával, a BME Atomenergetika Tanszék egyetemi tanárával, valamint egy új bioszféra rezervátumról Gruber Tamással, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának vezetőjével.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. szeptember 14-i adása

Az adásban interjút hallhatnak a környezeti DNS-vizsgálatok fontosságáról Erős Tiborral, az ELKH Balatoni Limnológiai Intézet igazgatójával, egy új kullancsfaj magyarországi megjelenéséről Földvári Gáborral, az ELTE Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársával, valamint a kísérleti fúziós erőmű épülő mágneseiről Zoletnik Sándorral, az ELKH EK Fúziós Plazmafizikai Laboratóriumának vezetőjével.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. szeptember 7-i adása

Interjút hallhatnak a Nemzetközi Űrállomáson felfedezett repedésekről Kiss Lászlóval, az ELKH CSFK főigazgatójával, a beton szerkezetének újfajta vizsgálatáról Szentmiklósi Lászlóval, az ELKH EK laborvezetőjével, valamint a természeti katasztrófák ugrásszerű számáról Pieczka Ildikóval, az ELTE Meteorológiai Tanszékének adjunktusával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. augusztus 31-i adása

Interjút hallhatnak Rusvai Miklós virológussal, az MTA doktorával egy új, DNS-alapú koronavírus elleni oltásról, valamint Pongrácz Ritával, az ELTE Meteorológiai Tanszék oktatójával a városok felmelegedéséről készített kutatásról.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. augusztus 24-i adása

Interjút hallhatnak a koronavírus, a depresszió és a mozgáshiány összefüggéséről Tóth Mónika Dittával, a SOTE Magatartástudományi Intézetének pszichológusával, a fokozott kullancsveszélyről Kovács Szilviával, a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének egyetemi docensével, valamint egy, a héten fellőtt új magyar űreszközről Hirn Attilával, az ELKH EK Űrkutatási Laboratóriumának vezetőjével.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. augusztus 17-i adása

Interjút hallhatnak az ELKH BTK és a Pécsi Tudományegyetm közös mohácsi csatatér kutatásáról Pap Norberttel, a PTE professzorával, a kutatás vezetőjével, valamint a koronavírus-varinsokra adandó gyógyszerkutatási válaszról Mátyus Péterrel, az MTA doktorával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. augusztus 10-i adása

A Szigma, a holna világa 2021. augusztus 10-ei adásában interjőt hallhatnak Bertholy Judit egyetemi tanárral, az MTA doktorával az IPCC éghajlatváltozási jelentéséről, Sárneczky Krisztiánnal, az ELKH CSFK munkatársával a magyar felfedezésű bolygók elnevezéséről, valamint Rácz Györggyel, a Magyar Nemzeti Levéltár Tudományos Igazgatóságának igazgató-helyettesével a Batthyány-család visszavásárolt 520 levéltári dokumentumáról.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. augusztus 3-i adása

Interjút hallhatnak egy, a parlagfüvet pusztító bogárról Kontschán Jenővel, az ELKH ATK Nővényvédelmi Intézetének igazgatójával, a legújabb fogorvosi irányelvekről Nagy Katalinnal, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnökével, az európai természeti katasztrófák gazdasági hatásairól Fazekas Dórával, a Cambridge Econometrics budapesti irodájának vezetőjével, valamint az izzadás bőrre gyakorolt hatásairól Brunner Alexandrával, a Semmelweis Egyetem szakorvosával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. július 27-i adása

Interjút hallhatnak egy különleges exobolygó-felfedezésről Kiss Lászlóval, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójával, a hepatitisről és annak gyógyításáról Szabó Olga belgyógyász, infektológus, hepatológus szakorvossal, valamint az Európai Űrügynökség felhívására jelentkezett magyar úrhajós-jelöltekről Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztossal.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. július 20-i adása

Interjút hallhatnak a potenciazavarokról és azok összefüggéséről a szív- és érrendszeri betegségekkel Merth Gábor urológussal, valamint az első vegyes feketelyuk-neutroncsillag pár észleléséről és jelentőségéről Barta Dániellel, az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos munkatársával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. július 13-i adása

Interjút hallhatnak egy koronavírus-kislexikonról Ádám Veronikával, az MTA Orvosi Tudományok Osztályának elnökével, az ismét algásodó Balatonról Somogyi Boglárkával, az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársával, valamint a belső óránk helyett az elvárások szerinti alvásidő káros hatásairól Káldi Krisztinával, a SOTE Élettani Intézetének egyetemi docensével.


×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018