INFORÁDIÓ
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi

Szigma – a holnap világa


Az InfoRádió tudományos magazinműsora a legfrissebb kutatási eredményekkel, felfedezésekkel, szakértőkkel és tudósokkal – első kézből.

A magazin szakmai támogatója az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat és a Magyar Tudományos Akadémia.

Adás: kedd, 19.00


A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. április 20-i adása

A Szigma, a holnap világa adásában interjút hallhatnak a fertőzőképes koronavírus szerkezetének vizsgálatáról Kellermayer Miklóssal, a Semmelweis Egyetem általános orvostudományi karának dékánjával, a tudósok otthoni munkavégzési tapasztalatairól Aczél Balázzsal, az ELTE tudományos dékánhelyettesével, valamint egy 3D-s nyomtatással készült magyar robotkarról Beregi Richárddal, az ELKH SZTAKI kutató-mérnökével.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. április 13-i adása

Az adásban interjút hallhatnak a koronavírus örökítőanyagát a szennyvízből kimutató magyar módszerről az NNK közegészségügyi laboratóriumi főosztályvezetőjével, Pándics Tamással, a járványhelyzet utáni mentális nehézségekről Radó Ivánnal, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnökével, valamint a madarak éneke és a szociális környezet összefüggéseiről Zsebők Sándorral, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. április 6-i adása

Az adásban interjút hallhatnak a klímaváltozás csapadékra gyakorolt hatásáról Bozó László meteorológussal, az MTA Földtudományi Osztályának elnökével, a koronavírus és az állatok kapcsolatáról Rusvai Miklós virológussal, valamint az új kínai rádiótávcsőről Frey Sándor asztrfizikussal, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. március 30-i adása

Az adásban a Szovjetunióban raboskodó magyarok kartonjainak levéltári feldolgozásáról hallhatnak interjút Germuska Pállal, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának főigazgató-helyettesével és Sass Bálinttal, az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársával. A műsor második felében az eddig sejtettnél több, háztartásihulladék elégetésből származó mérező anyag mennyiségről beszélgettünk Szegő Judittal, a Levegő Munkacsoport projektvezetőjével.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. március 23-i adása

Az adásban interjút hallhatnak a héten fellőtt két magyar műholdról Pál Andrással, az ELKH CSFK munkatársával, valamint korábbi és aktuális munkáiról a friss Ábel-díjas Lovász Lászlóval.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. március 16-i adása

Az adásban interjút hallhatnak az elhúzódó járványhelyzet mentális hatásairól Demetrovics Zsolttal, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzorával, az öreg kocsányos tölgyerdők pusztulásáról Demeter Lászlóval, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársával, valamint az ikeradatbázis összeállításáról Tárnoki Dávid Lászlóval, a Semmelweis Egyetem docensével.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. március 9-i adása

A Szigma, a holnap világa adásában az Agykutatás Hete rendezvénysorozatának apropóján interjút hallhatnak Madarász Emíliával, az ELKH KOKI professzorával, Csörgő Tamás fizikus mesél az Odderon felfedezéséről és Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő a Z-generáció digitális kiégéséről.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. március 2-i adása

Az adásban interjút hallhatnak a természetes vizekben lévő gyógyszerhatóanyagok halakra gyakorolt hatásairól Staszny Ádámmal, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének munkatársával, valamint az érelmeszesedés és az oxigénhiány összefüggéséről Jeney Viktóriával, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának tudományos főmunkatársával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. február 23-i adása

Az adásban interjút hallhatnak az új marsjáróról Kereszturi Ákossal, az ELKH CSFK csillagászával, valamint az anyatejes táplálás első három hónapjának egy eddig nem ismert előnyéről Toldi Gergellyel, az Immunológiai és Immunterápiás Intézet munkatársával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. február 16-i adása

Az adásban interjút hallhatnak egy bárki számára elérhető középkori térképről Horváth Richárddal, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos munkatársával, az MTA most meghirdetett Bolyai Ösztöndíjáról Tulassay Tivadar akadémikussal, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumának elnökével, a vízi és mocsári növények lebomlásának vízminőségre gyakorolt hatásáról Simon Szabinával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktoranduszával, valamint összeállítást hallhatnak egy most megtalált József Attila versről.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. február 9-i adása

Az adásban egy kisbolygóról hallhatnak interjút annak felfedezőjével, Sárneczky Krisztiánnal, az ELKH CSFK csillagászával, a matematika alkalmazásának XXI. századi felhasználásáról Röst Gergellyel, a Szegedi Tudományegyetem matematikusával, valamint a szórvány nyelvemlékek fontosságáról Hoffmann István egyetemi tanárral, az MTA levelező tagjával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. február 2-i adása

Az adásban interjút hallhatnak a méhek eltűnéséről Kovács-Hostyánszki Anikóval, az ELKH ÖK tudományos főmunkatársával, a most induló MTA-Lendület pályázatokról Kollár Lászlóval, az MTA főtitkárával, valamint egy földrengés-előrejelző rendszer első komoly kísérleteiről Barta Veronikával, az ELKH CSFK GGI tudományos munkatársával.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. január 26-i adása

Az adásban az állatpopulációkon belüli információterjedés vizsgálatáról hallhatnak interjút Tóth Zoltánnal, az ELKH ATK Állattani Osztályának tudományos főmunkatársával, valamint Rechnitzer Jánost, az MTA doktorát hallhatják a kelet-közép európai nagyvárosok fejlődéi pályáiról szóló kutatásról.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. január 19-i adása

Az adásban egy felbecsülhetetlen értékű érmeleltről hallhatnak interjút Nagy Balázs régésszel, egy új tejfajtáról beszélgettünk Béri Bélával, a Debreceni Egyetem Állattenyésztési Tanszékének docensével, valamint a magyarországi szikes talajtérképről kérdeztük Tóth Tibort, az ELKH ATK Talajtani Intézet elnökét.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. január 12-i adása

Az adásban interjút hallhatnak Bujtor Lászlóval, a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetének docensével a Mecsekben talált 132 millió éves, nagyra nőtt őslénymaradványokról, valamint Seláf Leventével, az ELTE BTK egyetemi docensével és Kiss Margittal, az ELKH BTK tudományos főmunkatársával a régi magyar költészet metrikai és stilometriai nyelvi vizsgálatáról.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2021. január 5-i adása

Az adásban interjút hallhatnak Az év ismeretterjesztő tudósával, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójával, Kiss Lászlóval. Harangi Szabolcstól, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézetének igazgatójától a vulkánok 2020-as tevékenységéről, Heiling Zsolttól, a Magyar Száraz-Andok Klímamonitoring Program egyik tagjától a Atacama-sivatagi munkájukról hallhatnak.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2020. december 29-i adása

Az adásban összeállítást hallhatnak a minden eddiginél nagyobbra nőtt déli-sarki ózonlyukról, valamint interjút Lakatos Mónikával, az Országos Meteorológiai Intézet éghajlatkutatójával a három legmelegebb közé várható 2020-as évről, és Józsa Viktorral, a BME Junior Príma-díjas kutatójával a tüzeléstechnika kutatásáról és jövőjéről.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2020. december 22-i adása

Az adásban interjút hallhatnak a Jupiter és a Szaturnusz ritka együttállásáról Kiss László csillagásszal, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont igazgatójával, a balatoni algásodás vizsgálatáról Vörös Lajossal, az MTA doktorával, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos tanácsadójával, valamint egy, a rákkezelésben idővel használható váló szer fejlesztési munkálatairól Bencze Gyula kutató-gyógyszerésszel. Műsorunk végén rövid összeállítást hallhatnak arról, hogy megvan az első, az Európai Unióban is engedélyezett koronavírus-elleni védőoltás.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2020. december 15-i adása

Az adásban interjút hallhatnak Szlávik Jánossal, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosával a koronavírus-vakcinák jelenleg ismert fajtáiról, Magyari Lilla posztdoktori kutatóval, az MTA-ELTE Neuro-etológiai kutatócsoportjának munkatársával a kutyák emberi szövegértéséről, Lukács Andrással, a Levegő Munkacsoport elnökével a járványhelyzet miatt lecsökkent globális szén-dioxid-kibocsátásról, valamint Pál Andrással, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos főmunkatársával a legújabb magyar kisműholdról.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2020. december 8-i adása

Az adásban interjút hallhatnak Botfalvi Gáborral, az ELTE TTK őslénytani tanszékének tudományos munkatársával a dinoszauruszok fajon belüli távolságtartásáról, valamint Kintses Bálinttal, az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársával a koronavírus változatainak magyarországi terjedését vizsgáló vírusgenom programról.


×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018