INFORÁDIÓ
2021. június 23. szerda
Zoltán

Energiavilág


Ha Önnek sem mindegy, hogy mennyit fizet a gázért, a villanyért, ha tudni szeretné, hogyan takarékoskodhat az energiával, hallgassa az InfoRádió magazinját!

Az energiagazdálkodás legfrissebb hírei az Inforádióban. A magazin a legkorszerűbb energiatermelési módok, és technológiák bemutatását tekinti feladatának. A műsor a magyar lakosság energiatakarékos szemléletének kialakítására, gondolkodásmódjának átalakítására törekszik, bemutatja az európai energiatakarékos módszereket, hogy a következő generációk is élvezhessék a civilizáció előnyeit.

E-mail: energia@inforadio.hu

Adás: hétfő, 20.00


Az Energiavilág magazin 2021. május 24-i adása
Az Energiavilág magazin 2021. május 17-i adása

Emelkedik a csernobili atomerőmű szarkofágjában a neutronszám, közvetlen veszély azonban most nincs; megkezdődött az első hazai, ipari méretű zöldhidrogén projekt - ezzel foglalkozik az EnergiaVilág műsora.

Az Energiavilág magazin 2021. május 10-i adása
Az Energiavilág magazin 2021. május 3-i adása

Átadták Magyarország első mobil hidrogén-töltőállomását Budapesten; lemondott az Országos Atomenergia Hivatal vezetője; Ausztria felé is új gázszállítási útvonal épül - ezzel foglalkozik az EnergiaVilág műsora.

Az Energiavilág magazin 2021. április 26-i adása

Létrejött a nagy uniós klímamegállapodás, milyen hatása lehet az egyezségnek az üvegházhatású gázok kibocsátására; üzemek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére, az üvegházhatású gáz hasznos anyaggá alakítására dolgozott ki új eljárást egy szegedi kutatócsoport.

Az Energiavilág magazin 2021. április 19-i adása

Sokan használnák fel az otthonfelújítási támogatást napelemes rendszer kiépítésére; jelentősen bővül a Magyarország és Szerbia közötti gázszállítási kapacitás, amivel diverzifikálni lehet a forrásokat - ezzel foglalkozik a műsor.

Az Energiavilág magazin 2021. április 12-i adása

Katalógusba gyűjtötte a MEKH az energia-megtakarítást ösztönző intézkedéseket az érintett cégek számára; új határkeresztező kapacitásokat adtak át a magyar–szlovák határon; a cégek szintjén még komoly teendők vannak a dekarbonizációs célok eléréséhez, áll egy felmérésben – ezzel foglalkozik a műsor.

Az Energiavilág magazin 2021. április 5-i adása

Tovább tart a kőolaj árában látható hullámzás, hol lehet a folyamat nyugvópontja; az Európai Parlament szerint - biztonsági aggályok miatt - fel kellene függeszteni a Fehéroroszországban tavaly ősszel átadott asztraveci atomerőmű kereskedelmi üzembe helyezését - ezzel foglalkozik a műsor.

Az Energiavilág magazin 2021. március 29-i adása

Tíz éve, 2011. márciusában történt minden idők második legsúlyosabb nukleáris balesete Fukushimában - hogy állnak a kármentesítéssel, mennyire szennyezte és szennyezi a környezetet az üzem; jelentősen megugrott a naperőművi kapacitás fél évtized alatt, a beruházások ára érezhetően megnőtt a járvány kezdete óta -- ezzel foglalkozik a műsor.

Az Energiavilág magazin 2021. március 22-i adása

Az informatika, a megújulók és a szabályozható kapacitások szerepe a villamos energia rendszerben és -irányításban – erről is beszél a MAVIR most kinevezett elnök-vezérigazgatója exkluzív interjújában; árkalkulátor várja a hazai cégek egy részét; a hazai ivóvízkincs megbecsültsége a Víz világnapján -- ezzel foglalkozik az EnergiaVilág műsora.

Az Energiavilág magazin 2021. március 15-i adása

Kiégett nukleáris üzemanyag újrafelhasználásával létrehozott fűtőelemeket fejlesztett ki a Roszatom vállalata; publikálták az európai fővárosok energiaárainak összehasonlító elemzését; ismét jelentős földgázmezőt találtak Kínában – ezzel foglalkozik az EnergiaVilág műsora.

Az Energiavilág magazin 2021. március 8-i adása

Elindult az ingyenes energetikai tanácsadás a mérnöki kamaránál; 2,1 milliárd köbméter földgázt kell eltárolni a következő fűtési szezon előtt; új, fejjel lefelé épített oszlopkapcsolókat próbálnak ki a madarak védelme érdekében - ezzel foglalkozik az EnergiaVilág műsora.

Az Energiavilág magazin 2021. március 1-jei adása

Útmutató készül nagy napelemparkok létesítéséhez, hogy a zöld energiatermelésen túl a környezethasználat is közelítsen az ideálishoz; rekord gázfelhasználás idehaza; az orosz nyersanyagfüggőség jelentősen csökkenhet Magyarországon pár éven belül; csomagolóanyagok a körkörös gazdaságban - ezzel foglalkozik az EnergiaVilág műsora.

Az Energiavilág magazin 2021. február 22-i adása

Egyes szintű esemény történt a paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában; Őriszentpéter határában, Natura 2000-es természetvédelmi területen végezne kutatófúrásokat a Mol; a hidrogéntechnológia jövőjéről és az iparág magyarországi fejlesztéséről tanácskoztak magas rangú nemzetközi résztvevőkkel egy hazai koncerencián; befejezi a villamos energia egyetemes szolgáltatását az Elmű-Émász Energiaszolgáltató, ezért az energiahivatal nyilvános felhívást tett közzé 2,2 millió felhasználójuk átvételére – ezzel foglalkozik az EnergiaVilág 2021. február 22-i műsora.

Az Energiavilág magazin 2021. február 15-i adása

Megdőlt a hazai áramfelhasználási csúcs, miközben volt olyan nap, amikor 40-50 százalékkal emelkedett az átlaghoz képest a gázigény; az Európai Parlament szerint - biztonsági aggályok miatt - fel kellene függeszteni a Fehéroroszországban tavaly ősszel átadott asztraveci atomerőmű kereskedelmi üzembe helyezését - ezzel foglalkozik az EnergiaVilág 2021. február 15-ei műsora

Az Energiavilág magazin 2021. február 8-i adása

Rövid időre kettészakadt az egységes európai villamosenergia-rendszer egy január eleji, horvátországi üzemzavar miatt; a kijárási tilalom nem csökkentette tovább jelentősen a hazai töltőállomások forgalmát – ezzel foglalkozik az EnergiaVilág műsora.

Az Energiavilág magazin 2021. február 1-jei adása

Több mint ötszörös volt a túljelentkezés a METÁR-pályázaton; újabb elektromos töltőkkel bővült a hazai elektromos autó szektor; újabb jelentős földgázmezőt találtak Kínában; az új amerikai elnök visszavonta az alaszkai nyersanyag-kitermelés növelésére hozott korábbi döntést - ezzel foglalkozik az EnergiaVilág  műsora.

Az Energiavilág magazin 2021. január 25-i adása

Szakmai vitairatot jelentetett meg a jegybank a vállalati zöld finanszírozásról, illetve a megújulóenergia-termelési ágazatban rejlő kihívásokról és lehetőségekről; csaknem 8 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás tavaly a pandémia hatására; egyre többen újítják fel lakásukat energetikai szempontból is; őszre fejeződhet be a Paks II. új atomerőművi blokkjaira benyújtott létesítésiengedély-kérelem elbírálása - ezzel foglalkozik az EnergiaVilág műsora.

Az Energiavilág magazin 2021. január 18-i adása

Egyéves csúcsa közelébe, 55 dollárra emelkedett a kőolaj világpiaci ára; másfél milliárdos fejlesztés a Főtávnál; az európai közlekedési ágazatot 2040-ig zéró kibocsátásúvá tenni, véli a Greenpeace - ezzel foglalkozik az EnergiaVilág műsora.

Az Energiavilág magazin 2021. január 11-i adása

Az adás témái:

  • történelmi csúcsot ért el a villamosenergia-rendszer csúcsterhelése
  • a távhőszektorban nőtt a biomassza és a geotermikus energia felhasználása, miközben majdnem a felére esett vissza a széné 2016 és 2019 között
  • 11 havi csúcsra ugrott az olaj világpiaci ára
  • egységes szervezetben működik január 15-től az ITM-ben az energia- és klímapolitikai, illetve az építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkárság
  • újabb pályázati kört tartottak elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlására

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018