eur:
392.81
usd:
373.42
bux:
55977.01
2023. szeptember 27. szerda Adalbert

Energiavilág magazin

Ha Önnek sem mindegy, hogy mennyit fizet a gázért, a villanyért, ha tudni szeretné, hogyan takarékoskodhat az energiával, hallgassa az InfoRádió magazinját!

Az energiagazdálkodás legfrissebb hírei az Inforádióban. A magazin a legkorszerűbb energiatermelési módok, és technológiák bemutatását tekinti feladatának. A műsor a magyar lakosság energiatakarékos szemléletének kialakítására, gondolkodásmódjának átalakítására törekszik, bemutatja az európai energiatakarékos módszereket, hogy a következő generációk is élvezhessék a civilizáció előnyeit.

E-mail: energia@inforadio.hu

Adás: hétfő, 20.00

11 hónapos csúcson a kőolaj világpici ára, a drágulás tovább tarthat; átadták Magyarország második szociális naperőművét Somogyban – erről is szól az EnergiaVilág szeptember 25-i adása.

Meghallgatom

Milyen szerepet kaphat a francia Framatom a paksi atomerőmű működésének biztosításában; 2024-től valószínűleg nem hosszabbítja meg az orosz gáztranzit szerződését Ukrajna, hogyan változik a magyar ellátás iránya; ismét drágulnak az üzemanyagok – erről is szól ez EnergiaVilág 2023 szeptember 18-i adása.

Meghallgatom

Marad az éves szaldó elszámolás a már meglévő napelemtulajdonosoknak; Szijjártó Péter szerint 2050-re 30-40 új atomreaktort kell építeni az Európai Unióban; az újabb üzemanyag áremelkedés mögött a kőolaj árának változása és a szezonális hatások állnak a szakszövetség nyilatkozata szerint - erről is szól ez EnergiaVilág 2023 szeptember 11-i adása.

Meghallgatom

Két gigawattnyi új ipari energiatermelő és -tároló csatlakozhat az áramhálózatra; tizedére esett a Gazprom nyeresége az első félévben; tesztelik a nyomottvizes reaktorokba tervezett MOX-üzemanyagot - erről is szól ez EnergiaVilág 2023. szeptember 4-i adása.

Meghallgatom

Januártól az éves helyett havi szaldó elszámolásba kerülnek a már meglévő napelemtulajdonosok – milyen hatással van ez a megtérülésre és mit jelent az új egységekre év elejétől vonatkozó bruttó elszámolás; a nagy augusztusi melegben megdőlt a rendszerterhelési csúcs - erről is szól ez EnergiVilág 2023 augusztus 28-i adása.

Meghallgatom

Ismét sikerült a befektetettnél több energiát termelni a fúziós laboratóriumban; január után is a legalacsonyabbak közt lesz az Európai Unióban a magyar üzemanyag jövedéki adó - erről is szól az EnergiaVilág augusztus 14-ei adása.

Meghallgatom

A múlt év augusztus végi gázár tizedéért szerezhető be a világpiacon a nyersanyag a betárolási időszak kellős közepén – mik az okok és mire lehet számítani az év vége felé közeledve; ismét emelkedtek idehaza az üzemanyagárak, mikor jöhet el a csúcs - erről is szól az EnergiaVilág augusztus 7-i adása.

Meghallgatom

A kánikulában sem dőlt meg idén az áramfelhasználási csúcs idehaza, jelentős mennyiségű energiát termeltek a napelemek - erről is szól az EnergiaVilág július 31-ei adása.

Meghallgatom

Egymilliárd köbméter gázzal fogyott kevesebb az első félévben - az egy évvel korábbihoz képest - idehaza; a MOL átvette a Szarvasi Biogázüzemet; fűtőberendezésként is szolgáló okos ablaküveget készít egy magyar vállalkozás - erről is szól az EnergiaVilág július 24-ei adása.

Meghallgatom

A Csendes-óceánba engedik a fukusimai atomerőmű sérült blokkjainak hűtésére használt radioaktív vizet – döntöttek az illetékes japán hatóságok. Milyen hatása lehet ennek a tenger élővilágára és a környező lakosságra, milyen technológiával szűrik ki a legveszélyesebb anyagokat a természetbe juttatandó szennyezett vízből - erről szól az EnergiaVilág július 17-ei adása.

Meghallgatom

A bázishatás miatt esett vissza negyedével az üzemanyag-kiskereskedelem májusban, a forgalom közelíti a Covid előtti időszakot; Budapesten tartja jubileumi konferenciáját az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete, aminek apropóján pályázatot hirdetett a MEKH – erről is szól az EnergiaVilág július 10-i adása.

Meghallgatom

Nagyteljesítményű elektromosautó-töltők telepítését kezdte meg az E.ON és az egyik kiskereskedelmi áruházlánc; július elsejétől a gyártóknak és a forgalmazóknak kell megfizetniük a hulladékok újrahasznosításának a díját; Magyarország már most több gáz van a tárolókban, mint az időarányos lakossági fogyasztás – erről is szól az EnergiaVilág július 3-i adása.

Meghallgatom

Vajon lépést tud-e tartani a centralizált termelésre kiépített villamosenergia-hálózat a napelemboommal, egyáltalán a rohamtempójú fejlesztés-e a megoldás a kihívásokra? Milyen hatással van a fotovoltaikus termelés az áram árára? Illetve milyen hálózatfejlesztési tervei vannak a MAVIR-nak - erről is szól az EnergiaVilág június 26-ai adása, amelynek vendége Batta Gergő, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. operatív vezérigazgató-helyettese.

Meghallgatom

Bővítették az uniós helyreállítási forrásból létrejövő napelemes és más megújuló pályázat egyes műszaki paramétereit; a mostani árcsökkenés ellenére 80 dollár körüli hordónkénti olajárral számolnak az elemzők idén ősszel; egy esetleges megrongálódás következményeinek minimalizálására készülnek a zaporizzsjai atomerőműben, ahol a hétvégén a NAÜ vezetője járt - erről is szól az EnergiaVilág június 19-ei adása.

Meghallgatom

Az európai energiamixben alig két százalék a geotermikus energia aránya, ami jelentősen növelhető; júliusban folytatódhat a paksi építkezés előkészítése; a jövő hónap elejétől a lakossági hulladékok begyűjtését és kezelését a Mol "MOHU" nevű cége irányítja majd – erről is szól az EnergiaVilág június 12-ei adása.

Meghallgatom

Tovább csökkentik a kitermelést az OEPC plusz országok; két éve nem látott szintre esett a földgáz tőzsdei ára; új napelemparkot adott át az MVM Csoport – erről is szól az EnergiaVilág június 5-i adása.

Meghallgatom

120 milliárd forintnyi pályázat energiatárolókra; Magyarország is vásárol cseppfolyósított földgázt Katartól - erről is szól az EnergiaVilág május 29-ei adása.

Meghallgatom

2023 végéig megállapodott az Adria-vezeték használatáról a Mol; az Európai Bizottság véglegesen jóváhagyta az OMV Slovenija felvásárlását; negyedével csökkent a földgázfelhasználás a legutóbbi fűtés szezonban az azt megelőző időszakhoz képest – erről is szól az EnergiaVilág május 22-ei adása.

Meghallgatom

Ötödével ezesett vissza az üzemagyagok iránti kereslet az első negyedévben; repülőgépek számára gyártott fenntartható üzemanyag tesztelését kezdte meg a Mol, a Budapest Airport és a Wizzair – erről szól az Energia Világ 2023. május 15-i adása.

Meghallgatom

Már épül az első zöldhidrogén üzem idehaza; őszre derülhet ki, hogyan változik a napelemes éves szaldó elszámolást; Paks II szinte biztosan nem orosz irányítástechnikával üzemel majd - erről is szól az EnergiaVilág május8-ai adása.

Meghallgatom
×
×
×