eur:
393.53
usd:
374.05
bux:
55977.01
2023. szeptember 27. szerda Adalbert

Adóinfó magazin

Egy műsor azoknak, akik cégvezetőként nem akarnak eltévedni a magyar adórendszerben - minden, amit a kis- és középvállalkozások adózásáról tudni kell.

Ha nem mindegy, hogy mennyit és hogyan adózik a cége, ha arra kíváncsi, hogy miként változtatják a döntéshozók az adószabályokat, ha tudni szeretné, hogy mire figyel a NAV, kérdezze az InfoRádió adószakértőit. Az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. szakértői várják kérdéseiket.

E-mail: ado@inforadio.hu

Adás: hétfő, 19.00

2023. július 1-tól a szakképzési törvény tovább egyszerűsítette a saját munkavállaló képzésének szabályait, szocho és adókedvezményekkel, munkajogi, valamint adminisztratív könnyítéssel támogatja azokat a foglalkoztatókat, amelyek képzőhelyként is regisztrálnak. Szakértő: Végvári Tamást, az RSM adóüzletágának vezető tanácsadója.

Meghallgatom

Az élettársi kapcsolat megszűnése esetén óhatatlanul felmerülnek vagyoni kérdések. Miként osztozzanak a volt élettársak a meglévő vagyonon? A legfontosabb annak meghatározása, hogy az élettársi kapcsolat megszűnését követően a vagyoni kérdések rendezése során a volt élettársak vagyonjogi viszonyában melyik jogszabályt kell alkalmazni.Bagi Évát, az RSM családjogi ügyvédjét kérdezzük a részletekről.

Meghallgatom

2023. július 1-tól a szakképzési törvény tovább egyszerűsítette a saját munkavállaló képzésének szabályait, szocho és adókedvezményekkel, munkajogi, valamint adminisztratív könnyítéssel támogatja azokat a foglalkoztatókat, amelyek képzőhelyként is regisztrálnak. Szakértő: Végvári Tamást, az RSM adóüzletágának vezető tanácsadója.

Meghallgatom

Az online számla adatszolgáltatás ma már elengedhetetlen része a modern üzleti életnek és a számlázási, adózási folyamatoknak. A helyes és pontos adatszolgáltatás nem csupán a jogi követelményeknek való megfelelés, hanem az automatizált számlaadat-feldolgozás, az e-áfa rendszerre való felkészülés, és az elektronikus számlázás megvalósításának záloga is. Alapvető, hogy jól értsük a modern pénzügyi világ digitális nyelvét, az XML-t. Az RSM egy képzést is elindít. A téma szakértői: Budai Mátyás, az RSM junior adómenedzsere és Kovács András, az RSM adóüzletágának vezető tanácsadója.

Meghallgatom

Témánk a külföldi áfa visszatérítés: még egy hónapjuk van a társaságoknak arra, hogy visszaigényeljék a külföldön fizetett áfát, erre ugyanis szeptember 30-a a határidő. A szakértő Édes-Palicz Petra, az RSM adóüzletágának menedzsere.

Meghallgatom

Panasztörvény, bejelentővédelmi törvény, visszaélés bejelentési törvény újabb fogalmak, amivel a legalább 50 személy foglalkoztatásra irányuló jogviszony keretében foglalkoztató társaságoknak, valamint létszámtól függetlenül egyes kiemelt munkáltatóknak 2023 során meg kell ismerkedniük. A nagyvállalatokra vagy egyéb szempont alapján kiemelt társaságokra július 24-től, a KKV-kra december 17-től vonatkozó előírás újabb jogi, szervezési, HR és informatikai, valamint tájékoztatási és oktatási feladatokat ró a társaságokra, akiknek ugyancsak érdemes az adatkezelési szabályzatukat is felülvizsgálni. A szakértő Vakulya Csaba, az RSM Szűcs & Partnerei Ügyvédi Iroda, ügyvédje.

Meghallgatom

Az Országgyűlés eltörölte a földadót; a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény július 4-én elfogadott módosítása szeptember 1-től lép hatályba. A jogszabály értelmében a települések önkormányzatai nem vethetnek ki adót termőföldre, a termőföld tulajdonjogára és a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogra. De mit tegyen az, aki olyan településen lakik, ahol már ki is vetették a földadót? Erre a kérdésre válaszol Bíró Ágnes, az RSM vezető adótanácsadója.

Meghallgatom

Milyen eszközei és lehetőségei vannak egy cégnek arra, hogy csökkentse az adókockázatát üzleti ellenőrzéssel? Milyen adatbázisokat használjunk, alkalmazzunk az üzleti ellenőrzés során? Ezekre a kérdésekre válaszol Bulátkó Ottó, az RSM adómenedzsere.

Meghallgatom

Témánk a külföldi áfaregisztrációról. Mikor kerül ez szóba? Mikor kell egy társaságnak külföldön adószámot igényelnie és a helyi adókat is megfizetni? A szakértő Németh Lilla, az RSM adóigazgatója.

Meghallgatom

2023. július 17-én megjelent egy kormányrendelet, mely több ponton is módosítja a jelenleg is hatályban lévő extraprofit adókról szóló kormányrendeletet. A legfrissebb változások számos könnyítést vezetnek be a különböző adózók részére. A legfontosabb tudnivalókról Andó Marcellt, az RSM Hungary Zrt. adótanácsadóját kérdeztük.

Meghallgatom

Miként minimalizálhatja egy cég az adókockázatát üzleti ellenőrzéssel? Honnan ered az előzetes üzleti ellenőrzési eljárás, miért van arra szükség? Hogyan merül fel, miben merül ki a partnerek előzetes üzleti ellenőrzése? Milyen adatbázisokat használjunk, alkalmazzunk az üzleti ellenőrzés során? Ezekre a kérdésekre válaszol Bulátkó Ottó, az RSM adómenedzsere.

Meghallgatom

Mi történik a cégvagyonnal, ha véget ér a házasság? Mikor számít a cégvagyon házastársi közös vagyonnak? Mi lesz a közös céggel váláskor? Milyen problémák nerülnek fel a cégérték meghatározásakor? Ezekre a kérdésekre válaszol Bagi Éva ügyvéd, az RSM családjogi szakértője.

Meghallgatom

Vagyonmegosztás menete - mindennek viszem a felét? Melyek a leggyakrabban előforduló vitás kérdések váláskor, akkor, amikor a vagyon megosztására kerül sor. Ezekre a kérdésekre válaszol Bagi Éva, ügyvéd, az RSM családi jogi specialistája.

Meghallgatom

Június 6-án számos adónemet érintő adótörvény-változást tartalmazó javaslatcsomagot ismerhettünk meg, melyek jelentős módosítást tartalmaznak többek között az Áfával, a személyi jövedelemadóval, társasági adóval, extra profitadóval, helyi iparűzési adóval, valamint a vám és jövedéki szabályozással és NETA-val kapcsolatban is. Összefoglaltuk, melyek azok a fő adónemek, melyekben változásokra kell számítania az adózóknak 2024-től. Sok esetben azonban már 2023-tól hatályba léphetnek a változások.

Meghallgatom

Témánk a cégek tb-ellenőrzése. A tartósan 100 fő feletti dolgozót foglalkoztató munkáltatók esetében kötelező a pénzbeli társadalombiztosítási szolgáltatások helyben elbírálása és kifizetése. Pentz Edina, az RSM bérszámfejtési üzletágának vezetője a műsor szakértője.

Meghallgatom

2023. június 02-án napvilágot látott a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben fizetendő díjak mértéke, röviden az EPR-díjak mértéke. Ahogy az várható volt, a társaságok részéről fizetendő EPR-díjak az azonos és hasonló termékáramban korábban megállapított termékdíj tételekhez képest jelentősen magasabbak lettek. Arról, hogy mi ennek az oka, és mi az EPR-díj célja Falcsik Istvánt, az RSM hulladékgazdálkodási tanácsadás vezetőjét kérdezzük.

Meghallgatom

Az új szociális hozzájárulási adó kifejezetten csak azokra a jövedelmekre vonatkozik, ami a személyi jövedelemadóról törvény szerint kamatjövedelemnek minősül, a hatályba lépése pedig 2023 július elseje – hívta fel a figyelmet az RSM adómenedzsere. Süli Szilviát Sipos Ildikó kérdezte. Süli Szilviát, az RSM adómenedzserét hallották.

Meghallgatom

Témánk ezúttal a házastársi vagyon. Mi számít közös vagyonnak, mi különvagyonnak? Miből áll a házastársak vagyona? A közös vagyon része lesz-e az, amihez örökléssel vagy ajándékozással jutnak a házastársak? Hogyan kerülhetőek el a házastársi viták a vagyonról? Bagi Éva, ügyvéd, az RSM Legal üzletágának családjogi specialistája válaszol a kérdésekre.

Meghallgatom

Számos magyar vállalkozás érdekelt nemzetközi kereskedelemben, a határon átnyúló ügyletek kapcsán fontos és javasolt megvizsgálni, hogy keletkezik-e utána külföldi áfa regisztráció- és adófizetési kötelezettség. Mai témánk az áfa-fizetés és olyan 5 eset, amikor áfát kell fizetni külföldön. Édes-Palicz Petra, az RSM adóüzletágának menedzsere a szakértő.

Meghallgatom

Számos magyar vállalkozás érdekelt nemzetközi kereskedelemben, a határon átnyúló ügyletek kapcsán fontos és javasolt megvizsgálni, hogy keletkezik-e utána külföldi áfa-, regisztráció- és adófizetési kötelezettség. Mai témánk az áfa-fizetés és olyan 5 eset, amikor áfát kell fizetni külföldön. Édes-Palicz Petra, az RSM adóüzletágának menedzsere a szakértő.

Meghallgatom
×
×
×