INFORÁDIÓ
2021. március 2. kedd
Lujza

Családi hét


Az InfoRádió család- és ifjúságügyi magazinja. A családok életét érintő hírek, aktualitások, érdekességek, szakértői beszélgetések, illetve kormányzati döntések és a hátterük. Unokáktól a nagyszülőkig, a gyestől a nyugdíjig.

Családbarát Magyarország – a magazin készült a Miniszterelnökség támogatásával.

Adás: hétfő, 19.30


A Családi hét magazin 2021. március 1-jei adása

Az adásban a nevelőszülőkről lesz szó. Jelenleg csaknem 23 ezer gyermek nevelkedik állami gondoskodásban Magyarországon, nevelőszülőkből azonban hiány van. A gyermekvédelmi gondoskodás felelősségteljes feladatát állami, egyházi és civil fenntartású szolgáltatók végzik. Két szervezetet és egy érintett házaspárt kértünk meg, hogy mondják el tapasztalataikat.

A Családi hét magazin 2021. február 22-i adása
A Családi hét magazin 2021. február 15-i adása

Az adásban a február 14-én zárult Házasság Hete rendezvénysorozatról lesz szó. Az idei programok az online térben zajlottak a járványhelyzet miatt, többek között olyan témákkal, mint a család és karrier egyensúlya, a viharállóság, a szakítópróbák. Szó volt örömökről, konfliktusokról, elfogadásról és a nyílt, őszinte kommunikációról.

A Családi hét magazin 2021. február 8-i adása

Többrészes interjúsorozatban foglalkozunk az apasággal, annak kapcsán, hogy Ferenc pápa meghirdette a Szent József évet. Ezúttal négy egyházi felekezet képviselője fogalmazza meg, hogy közösségükben mennyire figyelnek oda az apákra, milyen programokat biztosítanak számukra.

A Családi hét magazin 2021. február 1-jei adása

Több részes interjúsorozatban foglalkozunk az apasággal, annak kapcsán, hogy Ferenc pápa meghirdette a Szent József évet. Első beszélgetőpartnerem Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója. Szerinte az üzenet időzítése bár kicsit kései, de nagyon fontos, ugyanis a családban jelenlévő apákból ma óriási hiány van és akárcsak az anyákra rájuk is egyre nagyobb társadalmi nyomás nehezedik. A Családi hét következő adásaiban egyházi felekezeteket, szociológust, családban élő, illetve gyermekét egyedül nevelő apát is megkérdezünk.

A Családi hét magazin 2021. január 25-i adása

A műsorban először a családbarát intézkedések társadalmi támogatottságáról lesz szó, majd arról, hogy a koronavírus járvány hatására tavaly rekordösszegű adomány érkezett civil szervezetekhez. A műsor második részében pedig folytatom a beszélgetést a játékterápiáról.

A Családi hét magazin 2021. január 18-i adása

A műsorban először arról lesz szó, hogy mikor érdemes a jétákterápiát alkalmazni, hány éves kortól javasolja az InfoRádió által megkérdezett szakember. Utána a társasjátékozásról hallhatnak. Melyek ma a legnépszerűbb játékok, mit tehetnek egyesületek a közösségi programok szüneteltetésének idején?

A Családi hét magazin 2021. január 11-i adása

A műsorban először arról lesz szó, hogy együttműködési megállapodást kötött a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a Kopp Mária Intézettel a szakmai munka folyatásáról, a családpolitikai intézkedések gyermeket nevelőket érintő hatásairól. Majd arról hallhatnak, hogy egy kormányrendelet értelmében több mint 100 év anyakönyvi kivonatait digitalizálják 2022-ig. Hogy miért hiánypótló az intézkedés, arról Reicher Pétert a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület ügyvezető elnöke beszélt.

A Családi hét magazin 2021. január 4-i adása

A műsorban folytatjuk a beszélgetést a mesepedagóiáról Bajzáth Mária tanítóval, tanárral, a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely vezetőjével, programgazdájával. Főleg arról lesz szó, hogy a felnőttekre milyen hatása van a módszertannak. Majd a Fővárosi Szabó Ervin Sárkányos Gyerekkönyvtárának vezetőjével, Dienes Évával beszélgetünk a gyerekek olvasási szokásairól, a könytárhálózat online működéséről.

A Családi hét magazin 2020. december 28-i adása

A műsorban először a Kopp Mária Intézet fő kutatási irányairól, a jövőbeni tervekről lesz szó. Majd a mesepedagógiáról hallhatnak. A tevékenységek célja részben az, hogy a mesék segítségével a gyerekek megismerjék önmagukat, felfedezzék az összefüggéseket a világban, képesek legyenek ebben a rendszerben önmagukat elhelyezni, kapcsolódni másokhoz, és megtalálják a saját helyüket. Bajzáth Máriával, a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely vezetőjével hallhatnak beszélgetést, amit a következő műsorban folyatunk.

A Családi hét magazin 2020. december 21-i adása

A műsorban először arról lesz szó, hogy újra megjelent Kopp Mária és Skrabski Árpád A boldogságkeresés útjai és útvesztői című könyve a KINCS kiadásában. Majd egy száz évvel ezelőtt indult humanitárius akcióról készült, ám a járványhelyzet miatt elhalasztott kiállításról hallhatnak. Egy nemzetközi összefogás keretében 1920-1930 között nélkülöző magyarországi gyerekeket vittek öt nyugat-európai országba vonattal, hogy ott jobb körülmények között megerősödjenek.

A Családi hét magazin 2020. december 14-i adása

A műsorban arról lesz szó, hogy a különböző családtámogatásokhoz kapcsolódó határidők meghosszabbítását jelentette be közösségi oldalán Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, illetve hallhatnak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Magyar Vöröskereszt első közös akciójáról, amelynek keretében a két szervezet száz BABA PAKK-ot juttat el az ország különböző területein élő hátrányos helyzetű, kisbabát váró családoknak.

A Családi hét magazin 2020. december 7-i adása

Az adásban szó lesz a Média a Családért Alapítvány díjának idei jelöltjeiről, illetve arról, mennyire változtak meg a mostani rendkívüli helyzetet jelentő évben a médiafogyasztási szokásaink. A továbbiakban egy különleges és hatékony kommunikációs módszertanról a babajelbeszédről hallhatnak összeállítást.

A Családi hét magazin 2020. november 30-i adása

Az adásban szó lesz arról, hogy egyre több nyugdíjas él jövedelmi szegénységben. Valamint arról is, hogy az idei év vége, az ünnepi időszak bár emlékezetes lesz, de hogyan éljük ezt meg? Mit tehetünk, ha a tágabb családdal, barátokkal most nem tudunk találkozni. Mennyire veszélyes az elmagányosodás? 

A Családi hét magazin 2020. november 23-i adása

Az adásban szó lesz arról a gyermekjogok világnapjáró. Hol tartunk ma ebben? Mennyit változott a gyermekek védelme az elmúlt években? Mire érdemes figyelni a szülőknek és mit tehet a társadalom a gyermekek érdekében? Hallhatnak családi gazdaságokról szóló jogszabályról, amelyet nemrég fogatott el az Országgyűlés. A műsor második részében pedig arról lesz szó, hogy mennyire ismerik a magyar családok az otthonteremtési program lehetőségeit.

A Családi hét magazin 2020. november 16-i adása

Az adásban szó lesz arról a szabályról, amely az örökbefogadás lehetőségén módosít. Beszélünk arról, hogy mennyi számítógép előtt töltött idő számít soknak, vagy elfogadhatónak a gyerekek számára. Beszámolunk a bántalmazó kapcsolatok arányáról is. A műsor második részében pedig a háztartások hulladékcsökkentési lehetőségeiről hallhatnak.

A Családi hét magazin 2020. november 9-i adása

Az adásban szó lesz arról, hogy mivel készül az Európai Hulladékgazdálkodási Hét programsorozatra a Fiatal Családosok Klubja. Ismét országos adománygyűjtéseket indított a Magyar Református Szeretetszolgálat a nehéz körülmények között élő családoknak. Beszélünk arról is, hogy miért érinti a felnőtt lakosságot magas arányban a kismedence-probléma.

A Családi hét magazin 2020. november 2-i adása

Az adásban szó lesz arról, hogy akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak új, többgenerációs otthon létrehozására a gyermeket nevelők. Folytatjuk a beszélgetést a kisgyermekes családokat érintő témáról, hogy milyen fejlődés-lélektani problémák merülhetnek fel a koronavírus-járvány hatásai miatt. Illetve beszélünk a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és több más civil szervezet által kidolgozott javaslatcsomagról, amely alapján szakmai párbeszédet kezdeményeznek a gyermekek szexuális érzékenyítéséről.

A Családi hét magazin 2020. október 26-i adása

Az adásban szó lesz a Családi Porta Programról, amellyel a vidéki életet és a családi gazdálkodást szeretnék erősíteni. Beszélünk a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes, ifjúsági akcióról, illetve arról, hogy milyen fejlődés-lélektani problémák merülhetnek fel a kisgyermekeknél a koronavírus-járvány hatásai, illetve a korlátozások miatt.

A Családi hét magazin 2020. október 19-i adása

Az adásban szó lesz az újabb otthonteremtési támogatást nyújtó lehetőségről, valamint a Családi Iránytű Klubról, ami a gyermeket nevelő szülők számára ad segítséget egy online beszélgetéssorozattal színes, gyakorlatias témákkal. A műsor második részében egy budapesti édesapa kezdeményezését ismerhetik meg, aki válássegítő központot hozott létre.


×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018