INFORÁDIÓ 
2021. január 17. vasárnap
Antal, Antónia

Családi hét


Az InfoRádió család- és ifjúságügyi magazinja. A családok életét érintő hírek, aktualitások, érdekességek, szakértői beszélgetések, illetve kormányzati döntések és a hátterük. Unokáktól a nagyszülőkig, a gyestől a nyugdíjig.

A műsor támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága.

Adás: hétfő, 19.30


A Családi hét magazin 2021. január 11-i adása

A műsorban először arról lesz szó, hogy együttműködési megállapodást kötött a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a Kopp Mária Intézettel a szakmai munka folyatásáról, a családpolitikai intézkedések gyermeket nevelőket érintő hatásairól. Majd arról hallhatnak, hogy egy kormányrendelet értelmében több mint 100 év anyakönyvi kivonatait digitalizálják 2022-ig. Hogy miért hiánypótló az intézkedés, arról Reicher Pétert a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület ügyvezető elnöke beszélt.

A Családi hét magazin 2021. január 4-i adása

A műsorban folytatjuk a beszélgetést a mesepedagóiáról Bajzáth Mária tanítóval, tanárral, a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely vezetőjével, programgazdájával. Főleg arról lesz szó, hogy a felnőttekre milyen hatása van a módszertannak. Majd a Fővárosi Szabó Ervin Sárkányos Gyerekkönyvtárának vezetőjével, Dienes Évával beszélgetünk a gyerekek olvasási szokásairól, a könytárhálózat online működéséről.

A Családi hét magazin 2020. december 28-i adása

A műsorban először a Kopp Mária Intézet fő kutatási irányairól, a jövőbeni tervekről lesz szó. Majd a mesepedagógiáról hallhatnak. A tevékenységek célja részben az, hogy a mesék segítségével a gyerekek megismerjék önmagukat, felfedezzék az összefüggéseket a világban, képesek legyenek ebben a rendszerben önmagukat elhelyezni, kapcsolódni másokhoz, és megtalálják a saját helyüket. Bajzáth Máriával, a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely vezetőjével hallhatnak beszélgetést, amit a következő műsorban folyatunk.

A Családi hét magazin 2020. december 21-i adása

A műsorban először arról lesz szó, hogy újra megjelent Kopp Mária és Skrabski Árpád A boldogságkeresés útjai és útvesztői című könyve a KINCS kiadásában. Majd egy száz évvel ezelőtt indult humanitárius akcióról készült, ám a járványhelyzet miatt elhalasztott kiállításról hallhatnak. Egy nemzetközi összefogás keretében 1920-1930 között nélkülöző magyarországi gyerekeket vittek öt nyugat-európai országba vonattal, hogy ott jobb körülmények között megerősödjenek.

A Családi hét magazin 2020. december 14-i adása

A műsorban arról lesz szó, hogy a különböző családtámogatásokhoz kapcsolódó határidők meghosszabbítását jelentette be közösségi oldalán Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, illetve hallhatnak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Magyar Vöröskereszt első közös akciójáról, amelynek keretében a két szervezet száz BABA PAKK-ot juttat el az ország különböző területein élő hátrányos helyzetű, kisbabát váró családoknak.

A Családi hét magazin 2020. december 7-i adása

Az adásban szó lesz a Média a Családért Alapítvány díjának idei jelöltjeiről, illetve arról, mennyire változtak meg a mostani rendkívüli helyzetet jelentő évben a médiafogyasztási szokásaink. A továbbiakban egy különleges és hatékony kommunikációs módszertanról a babajelbeszédről hallhatnak összeállítást.

A Családi hét magazin 2020. november 30-i adása

Az adásban szó lesz arról, hogy egyre több nyugdíjas él jövedelmi szegénységben. Valamint arról is, hogy az idei év vége, az ünnepi időszak bár emlékezetes lesz, de hogyan éljük ezt meg? Mit tehetünk, ha a tágabb családdal, barátokkal most nem tudunk találkozni. Mennyire veszélyes az elmagányosodás? 

A Családi hét magazin 2020. november 23-i adása

Az adásban szó lesz arról a gyermekjogok világnapjáró. Hol tartunk ma ebben? Mennyit változott a gyermekek védelme az elmúlt években? Mire érdemes figyelni a szülőknek és mit tehet a társadalom a gyermekek érdekében? Hallhatnak családi gazdaságokról szóló jogszabályról, amelyet nemrég fogatott el az Országgyűlés. A műsor második részében pedig arról lesz szó, hogy mennyire ismerik a magyar családok az otthonteremtési program lehetőségeit.

A Családi hét magazin 2020. november 16-i adása

Az adásban szó lesz arról a szabályról, amely az örökbefogadás lehetőségén módosít. Beszélünk arról, hogy mennyi számítógép előtt töltött idő számít soknak, vagy elfogadhatónak a gyerekek számára. Beszámolunk a bántalmazó kapcsolatok arányáról is. A műsor második részében pedig a háztartások hulladékcsökkentési lehetőségeiről hallhatnak.

A Családi hét magazin 2020. november 9-i adása

Az adásban szó lesz arról, hogy mivel készül az Európai Hulladékgazdálkodási Hét programsorozatra a Fiatal Családosok Klubja. Ismét országos adománygyűjtéseket indított a Magyar Református Szeretetszolgálat a nehéz körülmények között élő családoknak. Beszélünk arról is, hogy miért érinti a felnőtt lakosságot magas arányban a kismedence-probléma.

A Családi hét magazin 2020. november 2-i adása

Az adásban szó lesz arról, hogy akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak új, többgenerációs otthon létrehozására a gyermeket nevelők. Folytatjuk a beszélgetést a kisgyermekes családokat érintő témáról, hogy milyen fejlődés-lélektani problémák merülhetnek fel a koronavírus-járvány hatásai miatt. Illetve beszélünk a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és több más civil szervezet által kidolgozott javaslatcsomagról, amely alapján szakmai párbeszédet kezdeményeznek a gyermekek szexuális érzékenyítéséről.

A Családi hét magazin 2020. október 26-i adása

Az adásban szó lesz a Családi Porta Programról, amellyel a vidéki életet és a családi gazdálkodást szeretnék erősíteni. Beszélünk a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes, ifjúsági akcióról, illetve arról, hogy milyen fejlődés-lélektani problémák merülhetnek fel a kisgyermekeknél a koronavírus-járvány hatásai, illetve a korlátozások miatt.

A Családi hét magazin 2020. október 19-i adása

Az adásban szó lesz az újabb otthonteremtési támogatást nyújtó lehetőségről, valamint a Családi Iránytű Klubról, ami a gyermeket nevelő szülők számára ad segítséget egy online beszélgetéssorozattal színes, gyakorlatias témákkal. A műsor második részében egy budapesti édesapa kezdeményezését ismerhetik meg, aki válássegítő központot hozott létre.

A Családi hét magazin 2020. október 12-i adása

A Családi hét adásában szó lesz a látás hónapja és világnapja alkamából a vakok és gyengénlátokat érintő kihívásokról. Foglalkozunk a netes zaklatások hatásával, és azzal, kiket érint ez elsősorban, továbbá folytatjuk a természetes gyermekáldás sorozatunkat, szülész-nőgyógyász mondja el tapasztalatait és értékeli a képzés hatékonyságát.

A Családi hét magazin 2020. október 5-i adása

Az adásban folytatjuk a bizonytalanságról szóló beszélgetést, új szokásokról, lehetséges megoldásokról hallhatnak. A második részben a Katolikus Szeretetszolgálat koordinációjában zajló Természetes Gyermekáldás projektjét folytatjuk. A több módszert magában foglaló képzési lehetőségek egyik oktatóját és egy érintett házaspár beszél a tapasztalataikról.

A Családi hét magazin 2020. szeptember 28-adása

Az adásban szó lesz az életünket a járványhelyzet miatt egyre uraló bizonytalanságról, a negatív hatásokról, a főbb tünetekről. A második részben a Katolikus Szeretetszolgálat koordinációjában zajló Természetes Gyermekáldás projektről hallhatnak.

A Családi hét magazin 2020. szeptember 21-adása

Az adásban a családokért felelős tárca nélküli miniszteri posztra jelölt Novák Katalin parlamenti meghallgatásáról hallhatnak, arról, hogy a gyermekes családok menyire tartanak egy újabb óvoda és iskolabezárástól, illetve a Bethesda Gyermekkórház új elismeréséről. A műsor második részében az iskolai közösségi szolgálatról lesz, mennyire nehezítette meg a diákok életét a járványhelyzet.

A Családi hét magazin 2020. szeptember 14-i adása
A Családi hét magazin 2020. szeptember 7-i adása
A Családi hét magazin 2020. augusztus 31-i adása

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018