INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

Családi hét


Az InfoRádió család- és ifjúságügyi magazinja. A családok életét érintő hírek, aktualitások, érdekességek, szakértői beszélgetések, illetve kormányzati döntések és a hátterük. Unokáktól a nagyszülőkig, a gyestől a nyugdíjig.

A műsor együttműködő partnere a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért.

Adás: hétfő, 19.30


A Családi Hét magazin 2022. november 28-i adása

A KINCS kutatása szerint a magyarok 72 százalékának nem nőttek a rezsiköltségei a tavalyi évhez képest – erről is szólunk a Családi Hétben. A magazinban beszámolunk arról, hogy az UNICEF felmérése alapján a gyerekek kétharmadát rendszeresen éri vagy érte fizikai, lelki vagy verbális erőszak az iskolában. Megtudhatják, milyen meséket vár szépirodalmi pályázatára a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és azt is, hogy a határon innen és a határon túl élő családok számára is folyamatosan gyűjti az adományokat a Magyar Református Szeretetszolgálat.

A Családi Hét magazin 2022. november 21-i adása

Idén az orosz-ukrán háború családokra gyakorolt hatásait vizsgálta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért által életre hívott nemzetközi hálózat - erről is szó lesz a Családi Hétben. A magazinban beszámolunk arról, hogy 2022-ben akár ezer fölé is emelkedhet az örökbefogadott gyermekek száma, és megismertetjük a hallgatókat a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat hamarosan megjelenő Gyermekmentő Kézikönyvével, amely a szülőknek szeretne támogatást nyújtani.

A Családi Hét magazin 2022. november 14-i adása

Nemzetközi konferencián ismertette közös kutatásának eredményeit Európa demográfiai kihívásairól a KINCS és a Századvég - erről is beszámolunk a Családi Hétben, de megismerhetik a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság új felületét, a digipédia.hu oldalt is. A magazinban szólunk arról, hogy adománygyűjtés indult a Végeken egészséglélektani Alapítvány, az idei Önként jöttem díj nyertese számára és megtudhatják, milyen programokkal várja a tudatos családokat november 20-án az Ökozsibongó.

A Családi Hét magazin 2022. november 7-i adása

Magyarországon ma a családok egyötödében neveli az édesanya vagy az édesapa egyedül kiskorú gyermekeit - helyzetükről, támogatásukról szól a Családi Hét első beszélgetése. A magazinban beszélgetést hallhatnak arról, hogy a mai információs korban zajló kamaszkor akkor is kihívás elé állítja a szülőket, ha nem túl nagy a generációs különbség. Emellett megismerkedhetnek a Lili és a bátorság című előadás küldetésével, amely idén gyerek és ifjúsági kategóriában érdemelte ki a Színházi Kritikusok Céhének díját.

A Családi Hét magazin 2022. október 31-i adása

35 éve alakult a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, 2019-hez képest 8 százalékkal nőtt itthon a kisgyermekeket nevelő nagycsaládosok száma – erről beszélgetünk a NOE és a KINCS elnökével. A műsorban szólunk arról, hogy a médiaszabályozásban az állam és a médiaszereplők együttműködésére van szükség a gyermekek védelme érdekében, és megtudhatják azt is, miért szorgalmazza a könnyűzene fokozottabb jelenlétét a közoktatásban és a közművelődésben a Hangőr Egyesület.

A Családi Hét magazin 2022. október 24-i adása

A családi minták hatása volt a téma a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom legutóbbi Iránytű előadásán - az előadóval készült interjúval indul a Családi Hét. A magazinban szólunk arról, hogy már nyolcadik féléve fut a KINCS Családi életre nevelés kurzusa a Debreceni Egyetemen, megismerhetik a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a FOXPOST közös mesekönyv-gyűtő akcióját, és beszámolunk arról is, hogy elindult a szavazás a Kopp-Skrabski díj idei jelöltjeire.

A Családi Hét magazin 2022. október 17-i adása

A magyarok közérzetét vizsgálta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért Omnibusz kutatása - ennek eredményeiről hallhatnak a Családi Hét adásában. Szólunk egy új kezdeményezésről, a Helloklimaxról, amely a változó korral kapcsolatban segíti a nőket és környezetüket. Végül beszámolunk arról is, hogy a nyugdíjasoknak nappali melegedőt, a gyerekeknek kultnapközit indítanak a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

A Családi Hét magazin 2022. október 10-i adása

Számos kutatásában szeretné majd hasznosítani a népszámlálás adatait a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért - erről szól a Családi Hét magazin első beszélgetése. A műsorban beszámolunk arról, hogy a túlsúly és elhízás hátterében leginkább szorongásos panaszok állnak, a Semmelweis Egyetem Életmód Ambulanciáján azonban szakpszichológus is segítséget nyújt. Végül szólunk arról is, hogy egyre korábbi életkorban bukkan fel a droghasználat, a gyerekek elmagányosodása az egyik legnagyobb rizikófaktor.

A Családi Hét magazin 2022. október 3-i adása

A családok és az idősek viszonyát vizsgálta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért legújabb kutatása - az eredményekről beszélgetünk a Családi Hétben. A magazinban szólunk a Semmelweis Egyetem Szenior Akadémiájáról, gyerekeket is veszélyeztető álhírekről, az Egyszülős Központok őszi szolgáltatásairól és arról is, hogy a szakemberek szerint védőoltásokkal is ajánlott felkészülni a gyermekvállalásra, már a várandósság előtt.

A Családi hét magazin 2022. szeptember 26-i adása

A magyar családpolitika is hozzásegítheti Olaszországot ahhoz, hogy javuljon a déli ország demográfiai helyzete - erről beszélgetünk a Családi Hétben a KINCS elnökhelyettesével, az olaszországi választások apropóján. A magazinból megtudhatják, hogyan segít a túlsúllyal küszködő gyermekeknek és családjaiknak a Semmelweis Egyetem Életmód Ambulanciája és beszámolunk arról is, hogy megkezdődött a Három királyfi Három Királylány Mozgalom Iránytű című előadássorozata, ahol a harag és a harag kezelése volt az első téma.

A Családi hét magazin 2022. szeptember 19-i adása

Az online zaklatás veszélyeire hívja fel a figyelmet a NMHH - erről is szólunk a Családi Hét adásában, amelyből megtudhatják azt is, hogyan alakult 2010 óta a termékenységi ráta Magyarországunk. Megismerhetik az OGYÉI kutatását az Elf Barról, amelynek veszélyeiről a Szabályozott tevékenységek felügyeleti hatóságával közösen indít ismeretterjesztő kampányt a KINCS. Végül hírt adunk a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért javára szervezett árverésről is.

A Családi hét magazin 2022. szeptember 12-i adása

Leghamarabb Svédországban, legkésőbb Portugáliában repülnek ki a fiatalok a szülői házból, Magyarország a középmezőnyben van - az Eurostat felméréséről beszélgetünk a Családi Hétben a KINCS elnökével. Szólunk a Mathias Corvinus Collegium kutatásáról, amely szerint a 25-29 év közötti gyermektelenek 86 százaléka tartja fontosnak, hogy gyermeket vállaljon. A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom elnökével pedig arról beszélgetünk, miért bontakozhatott ki éles vita az ÁSZ jelentése kapcsán a diplomás nők és a gyermekvállalás összefüggésében.

A Családi hét magazin 2022. szeptember 5-i adása

Tanévkezdéskor különösen azok a gyerekek szorulnak plusz támogatásra, akik általában nehezen viselik a változásokat – erről is beszélgetünk a gyermekpszichológussal a Családi Hétben. Szólunk a védőnők őszi iskolai feladatairól, megtudhatják a hallgatók, milyen diákhitel-lehetőségek vannak és hogy milyen előnyöket hozhat, ha bizonyos egyetemi szakokra nem lesz kötelező az emelt szintű érettségi.

A Családi hét magazin 2022. augusztus 29-i adása

Számos kormányzati, önkormányzati vagy munkahelyi intézkedés segíti a tanévkezdést – ezekről is hallhatnak a Családi Hét adásában. Megismerkedhetnek a Konstruktív Életvezetés Iskolájának tehetséggondozó alapelveivel és megtudhatják azt is, mit takar a “Gyereket a magasba” esemény, melyre idén szeptember 24-én kerül majd sor.

A Családi hét magazin 2022. augusztus 22-i adása

A Hungarostudy kutatása szerint a korábbinál több magyar elégedettebb a testi egészségével, a fiatalok lelki egészségmutatója azonban kevésbé javult – a Családi Hét műsorában további részletekről is beszámolunk. Szólunk arról, hogy a kevesebb és rosszabb minőségű milyen hatással van a gyerekek immunrendszerére, a dietetikus pedig az iskolakezdés közeledtével a táplálékallergiával kapcsolatban mondja el a legfontosabbakat.

A Családi hét magazin 2022. augusztus 15-i adása

Egyre nagyobb transzatlanti figyelem övezi a magyar családpolitikát - erről számol be a Családi Hétben a KINCS stratégiai elnökhelyettese. A magazinműsorban a gyermekpszichológussal az iskolára való felkészítés lépéseit vesszük sorra, de szólunk az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! Segélyakciójáról is, amely során kétezer rászoruló gyermeknek szeretnének segíteni.

A Családi hét magazin 2022. augusztus 8-i adása

Idén is elindítja egyetemi gyakornoki programjára a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért – erről is szólunk a Családi Hét magazinműsorában. Beszélgetést hallhatnak emellett a Gazdasági Versenyhivatal Családbarát Munkacsoportjáról, az egészségpénztárak által igénybe vehető beiskolázási költségekről, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat tanszergyűjtő akciójáról is.

A Családi hét magazin 2022. augusztus 1-i adása

A gyerekekre leselkedő online veszélyek ellen lép fel az NMHH Gyermekvédelmi Internet Kerekasztala - erről is szólunk a Családi Hét mostani adásában. Beszélgetést hallhatnak arról is, hogy a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért kutatása szerint tízből nyolc magyar úgy véli, az anyatej a legjobb táplálék a kisbaba számára, de szólunk arról is, hogy újra lehet pályázni Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány és a Balansz által kiírt Családbarát Vállalat díjra.

A Családi hét magazin 2022. július 25-i adása

Megértés, elfogadás, odafigyelés, szeretet, szerelem, kommunikáció - a Családi Hét adásában elsőként a stabil házasságok, párkapcsolatok titkairól beszélgetünk. Bemutatjuk a Családbarát Magyarország Központ Gyermekút projektjét, amely az eltérő, megkésett fejlődésű gyermekeket és családjaikat segíti, de szólunk az idősebb korosztály mobilinternet-használatáról és az NMHH készülékcsere programjáról is.

A Családi hét magazin 2022. július 18-i adása

A Családi Hétben ezúttal beszámolunk a Felzárkózó települések program családokat, gyermekeket érintő törekvéseiről, de megismerhetik a Családbarát Magyarország Központ projektjét is, amellyel a gyermekek pénzügyi tudatossága fejleszthető. Szólunk a babavárás nyugalmát segítő genetikai vívmányokról, és arról is, hogy elindult a Magyar Református Szeretetszolgálat tanszergyűjtő akciója.


×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018