eur:
393.27
usd:
373.69
bux:
55977.01
2023. szeptember 27. szerda Adalbert

Családi hét magazin

Az InfoRádió család- és ifjúságügyi magazinja. A családok életét érintő hírek, aktualitások, érdekességek, szakértői beszélgetések, illetve kormányzati döntések és a hátterük. Unokáktól a nagyszülőkig, a gyestől a nyugdíjig.

A műsor együttműködő partnere a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért.

Adás: hétfő, 19.30

Megnyíltak a Nemzeti Tehetség Program pályázatai, idén kétmilliárd forint áll rendelkezésre - erről szólunk elsőként a magazinműsorban. A Családi Hétben beszélgetünk arról, hogy online gyermekfejlődési kérdőívet állított össze a Gyermekút Módszertani Központ, de megismerkedhetnek a “Millió lépés az iskoládért” programmal is. A műsort az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságának ügyvezető elnökével készült beszélgetés zárja, amelyből kiderül, hogy a legtöbb gyerekeket érintő balesetet a szülők figyelmetlensége okozza.

Meghallgatom

Olvasásban, természettudományokban és matematikában is több hónapnyi tanulási veszteséget okozott a távolléti oktatás - erről szólunk elsőként a Családi Hétben. A magazinban beszámolunk arról is, hogy Kopp Mária sétányt avattak a Normafán, elindult a 2023-as 'Önként jöttem” díj jelölése, interaktív programjával útra kel a Pénzmúzeum és hogy már látogatható Magyarország első kufli tematikájú, klímatudatos játszóparkja a Hild téren.

Meghallgatom

Az 5. Budapesti Demográfiai Csúcs a demográfiai kérdések legjelentősebb nemzetközi stratégiai fóruma, ahol ezúttal a demográfia és a biztonság a központi téma - erről szól a Családi Hét első beszélgetése. A magazinban megismerhetik a Végeken Egészséglélektani Alapítvány Velem Lehet Beszélgetni programját és egy közvéleménykutatás eredményét is, miszerint Magyarországon és a kelet-európai országokban a szülők a gyermekeket 10-12 évesen engednék először egyedül iskolába.

Meghallgatom

Szeptember 21-ig lehet benyújtani a pályázatokat a “Köbüki” tehetséggondozó ösztöndíjprogramra - erről hallhatnak elsőként a Családi Hétben. A magazinban arról is beszélgetünk, hogyha a család kevésbé erős pillér, még inkább felértékelődik az iskola szerepe a tehetséggondozásban. Végül szólunk arról is, hogy finisébe érkezett a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom Az Év Családbarát Vállalata pályázata, szeptember 18-a a határidő.

Meghallgatom

Nagyjából 2 millió iskolás és óvodás gyermeknek indul a tanév, a támogatási lehetőségekről és az egyszülős családok támogatásáról beszélgetünk elsőként a Családi Hétben. A műsorban hallhatnak arról, hogy szeptember 11-ig kérhetik gyermekeiknek a szülők az ingyenes HPV oltást, de beszámolunk egy felmérésről is, amely szerint a fiatalok ma kevésbé állnak az élen a klímaváltozás elleni küzdelemben. Végül videókat ajánlunk a figyelmükbe, amelyek az okostelefonok tudatos használatát segítik.

Meghallgatom

A magyarok alapvetően büszkék a hazájukra, az idősebb korosztály és a vidéken élők a leginkább elkötelezettek - a Hungarostudy identitás-kutatásáról beszélgetünk elsőként a Családi Hétben. A magazinban emellett hallhatnak egy beszélgetést arról a nemzetközi szinten is egyedülálló magyar fejlesztésről, amely az autista gyerekek és szüleik mindennapjait teheti könnyebbé.

Meghallgatom

A Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke szerint zökkenőmentes volt az átállás, jelenleg 4500-an dolgoznak az országban, ahol pedig nincs főállású védőnő, ott helyettesítéssel látják el feladataikat - elsőként erről beszélgetünk a Családi Hétben. A magazinban szólunk arról is, hogy már ezernél is többen csatlakoztak a Budapesti Corvinus Egyetem egyedülálló karriertervező platformjához, végül pedig a gyermekvállalásra való felkészülés kapcsán osztunk meg hasznos információkat a hallgatókkal.

Meghallgatom

Családalapítás, de mikor? címmel tartottak kerekasztalbeszélgetést az MCC Feszten a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért szakembereinek részvételével, a Családi Hét magazinban a házasságkötésekről és a hazai szinglitérképről hallhatnak beszélgetéseket. A magazinban szólunk arról, hogy a kormány a jövőben tovább bővítené az anyatejgyűjtő-rendszert és beszámolunk arról is, hogy elindult a Katolikus Karitász iskolakezdési segélyprogramja.

Meghallgatom

Két éve indult el a CSED100, az emelt csecsemőgondozási díjban már több mint 170 ezren részesültek - erről beszélgetünk elsőként a Családi Hétben. A magazinban szólunk arról is, hogy a nyár végéig tíz fontos tanáccsal látja el a szülőket “Mobil a családom” kampánya során a NMHH, de bemutatjuk a Budapesti Corvinus Egyetem kutatásának megállapításait is, amely szerint azokban az országokban, ahol a lakosok nem csak a nyugdíjjáradékra számítanak, kevesebb az idős szegény.

Meghallgatom

Tavaly november óta 45 ezer újszülött babánál végezték el az SMA szűrést, amely jelenleg nem kötelező, de minden szülőnek ajánlják - erről hallhatnak elsőként a Családi Hétben. A magazinban szólunk az aktív időskor gazdasági és mentális hatásairól, de ötleteket kaphatnak ahhoz is, hogyan kezdhetjük már el akár bölcsődés korban az állatok védelmére és a felelős állattartásra nevelni a gyermekeket.

Meghallgatom

1990-hez képest a nők átlagosan 6 évvel később szülik meg első gyermeküket, csökken a 30 év alatti anyukák aránya - erről a jelenségről beszélgetünk elsőként a Családi Hétben. A magazinban szó esik a digitális házirendről, amely segíthet abban, hogy kiszakítsuk a gyerekeket az online térből, de beszélgetünk arról is, hogyan óvjuk meg családi kedvenceinket az extrém magas hőmérséklet okozta veszélyektől.

Meghallgatom

A Kopp Mária Intézet felmérése szerint Trianon után 103 évvel is erős a nemzeti összetartozás gondolata - erről szólunk elsőként a Családi Hétben. A magazinból megtudhatják, hogyan fognak össze a kapcsolati erőszak áldozatainak hatékonyabb ellátásért és a prevencióért a minisztériumok és az állami szervezetek, tanácsokat kapnak az internetes csalások megelőzéséhez, a NAV a diákmunkához szolgál hasznos információkkal, végül pedig szó lesz arról, hogyan kell újragondolni a ChatGPT és az egyetemek kapcsolatát.

Meghallgatom

A nőket és a családi életet segítő digitális platformokat, alkalmazásokat gyűjti egybe a Családbarát Magyarország Központ egy nemzetközi projekt keretében - erről hallhatnak elsőként a Családi Hétben. A magazinban beszámolunk arról, hogy egyre nagyobb problémát jelent a gyermekek online térben való szexuális kizsákmányolása, a gyermeküket egyedül nevelő szülők pedig megtudhatják, miképpen nyújt segítséget a családi vakációzáshoz az Egyszülős Központ.

Meghallgatom

Emelkedik a babaváró támogatás és a falusi csok összege, a városokban viszont megszűnik a családi otthonteremtési kedvezmény - elsőként erről hallhatnak egy beszélgetést a Családi Hétben. A magazinban szólunk a hazai ikerkutatás legérdekesebb megállapításairól, megismerhetik az Év Családbarát Vállalata cím idei pályázati kiírásának részleteit és bemutatjuk a Semmelweis Egyetem ingyenesen letölthető, tünetellenőrző applikációját is.

Meghallgatom

Megkezdődtek a nyári táborok a két balatoni és az erdélyi Erzsébet táborokban - elsőként erről beszélgetünk a Családi Hétben. A magazinban szólunk arról, hogy már járja az országot a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mobil gyermek fogorvosi rendelője és beszámolunk a GVH vizsgálatáról is, amely a mobiltelefonra ingyenesen letölthető játékokat vette górcső alá. A magazinban emellett a médiahatóság kampányáról is beszélgetünk, amely az online világ és a családi élet közötti egyensúly megteremtése érdekében indult.

Meghallgatom

Egy kutatás szerint a gyermekek már bölcsődés korban napi egy órát töltenek a képernyők előtt - a Családi Hétben elsőként arról beszélgetünk, milyen kihívások elé állítja a szülőket a digitális világ. A magazinban hallhatnak arról is, hogy az iskolaszövetkezetek szerint idén emelkedni fog a diákmunkások száma, beszámolunk az Országos Vérellátó Szolgálat középiskolai edukációs programjáról és szólunk arról a rendhagyó színházi előadásról is, amellyel a fiatalkori alkoholfogyasztást szeretnék visszaszorítani.

Meghallgatom

A magyarok 94 százaléka szerint a gyermek nevelésében az édesanyák játsszák a legnagyobb szerepet – a KINCS legfrissebb felmérésének eredményeiről is beszámolunk a Családi Hétben. Megismerhetik az Egyesület a Gyermekek Egészséges Lelki Világáért célkitűzéseit, hallhatnak arról, hogy évente átlagosan 2000 gyermek tűnik el Magyarországon és megismerhetik az NMHH felmérését is, miszerint a 8 és 15 év közötti iskolás gyerek naponta csaknem 4 órán keresztül használják a mobiltelefonjaikat.

Meghallgatom

A KINCS kutatása szerint a megkérdezettek 62 százaléka úgy véli: egy gyermek addig tekinthető gyermeknek, ameddig élnek a szülei - erről is lesz szó a magazinban. A Családi Hét adásában beszámolunk arról, hogy mostantól díjmentesen lehet panaszt benyújtani, ha valaki például a gyermekek jogait sértő médiatartalommal találkozik, de megismerhetik az Egy Csepp Figyelem Alapítvány cukorbeteg fiatalok felnőtté válását segítő programját és lesz szó a nyári diákmunkákról is.

Meghallgatom

A kisgyermeket nevelő anyák és a várandós nők körében végzett kutatást a KINCS a bölcsődeválasztással kapcsolatban – a Családi Hét magazinban elsőként ennek eredményeiről számolunk be. Az adásban szólunk arról, hogy lakhatási programot indít az Egyszülős Központ azoknak, akiknek gondot jelent az albérletbe költözés induló költségeinek előteremtése. Emellett megismerkedhetnek a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkájával, segítő vonalukon évente 20 ezer gyermek és fiatal kér segítséget.

Meghallgatom

Japán és dél-koreai küldöttség is tanulmányozta már a magyar családpolitikai intézkedéseket - a Család nemzetközi napja alkalmából beszélgetünk erről a Családi Hétben. A magazinban hallhatnak arról, hogy “Egy csésze egészség” címmel podcast sorozatot indít a Bethesda Református Gyermekkórház, és arról is, hogy génjeinkre szüleink, nagyszüleink életmódja is hatással van. A magazinban emellett az Ökumenikus Segélyszervezet “Kapaszkodó” programjának adománygyűjtéséről is szólunk.

Meghallgatom
×
×
×