eur:
393.01
usd:
373.87
bux:
55977.01
2023. szeptember 27. szerda Adalbert

Vállalatok és Piacok magazin

Döntések, folyamatok, elemzések, pályázatok, támogatások, jogszabályváltozások - 20 perc minden héten arról, ami meghatározza a nagyvállalatok valamint a kis-, közepes és mikrovállalkozások mindennapjait.

Adás: csütörtök, 19.00

Meghallgatom

Augusztusban több mint 358 milliárd forintos hiányt halmozott fel a költségvetés, így az egész éves hiánycél 97 százaléka teljesült. Jelentős mértékben, több mint 2000 millió euróval javult júliusban a magyar külkereskedelmi mérleg. Új közös valután dolgoznak a BRICS-országok, vagyis Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika. Európa és az Egyesült Államok is lemaradásban van ezen a területen. A fajtavizsgálatok visszaállítását szorgalmazza a gyümölcstermesztésben a nemzeti agrárgazdasági kamara.

Meghallgatom

A mezőgazdaság teljesítménye nélkül 4 százalékkal zsugorodott volna a magyar gazdaság 2023 második negyedévében. Folytatódott a kiskereskedelmi forgalom csökkenése idén júliusban Magyarországon. Júliusban az előző hónaphoz képest szerény mértékű növekedés volt itthon az iparban. Január 1-jétől átszabná az útdíjrendszert a kormányzat. A korábban felhalmozott ukrán gabona miatt áll a magyar gabonapiac, a hazai gazdálkodók vesztesége már eléri a 100 milliárd forintot.

Meghallgatom

Kiemelkedő üzleti teljesítménnyel zárta 2023 első fél évét az MBH Bank. Lezárult a Mol csoport 39 szlovéniai töltőállomásának korábban bejelentett érétkesítése. 2023 második negyedévben Magyarországon a beruházási teljesítmény 13 és fél százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Csaknem 2 és fél millióra tehető azok köre, akiket érinthet idén a nyugdíjkorrekció. Szeptemberben derülhet ki, hogy mennyi lesz ennek pontos összege. A magas infláció miatt 2023-ra bérkorrekciót tartanak szükségesnek a szakszervezetek.

Meghallgatom

Visszatér a lakásnyeremény, a legnagyobb értékű tárgynyeremény a nemzeti lottótársaság kínálatában. A program az ingatlanszolgáltatói partnere OTP Ingatlan Zrt. Január és július között csaknem 8,2 millió utast szolgált ki a Budapest Airport. A közepesnél gyengébb lesz az idei szilvatermés, az őszibaracktermés esetében kifejezetten gyenge év az idei, egyes termőterületeken 100 százalékos a fagykár.

Meghallgatom

2022 júniusa óta recesszióban van a magyar gazdaság. A kormány 14 célzott intézkedéssel segíti a gazdaság megerősödését. Magyarországon 2022 júniusa óta csökken a kiskereskedelemben az értékesített termékek mennyisége. Lassíthatja az egyébként is rendkívül magas infláció csökkenését az, hogy ismét emelkedésnek indultak az üzemanyagárak Magyarországon. Csaknem 30 ezer hektáron nem tudták betakarítani a búzát Magyarországhon az augusztus elején tapasztalt esőzések és viharok miatt. Emelkedhetnek a globális élelmiszerárak, miután július 18-án megszűnt a fekete-tengeri gabonaszerződés.

Meghallgatom

Idén is folytatódott az áremelkedés az üdülőkörzetek lakóingatlan-piacán. Az árstop miatt teljesen átalakult a kereslet a baromfipiacon, de a termelők bíznak abban, hogy augusztus elsejét követően az árplafon kivezetését követően helyreállnak a piaci mechanizmusok. Fehérjetartalma és könnyű emészthetősége miatt is javasolja a baromfihús fogyasztását az Agrármarketing Centrum. 2030-ig önellátó lenne a burgonyatermesztésben Magyarország az agrártárca tervei szerint.

Meghallgatom

Szinte valamennyi jegybank vesztesége megnőtt az elmúlt két évben az emelkedő inflációs környezetben - állapítja meg az Oconomus Gazdaságkutató elemzésében. Az eladósodottság mértéke jelentősen lezúzza egy-egy cég versenyképességét - több más mellett ezt állapítja meg a Budapesti Corvinus Egyetem kutatása. Rövidesen sokkal szigorúbb ellenőrzés jöhet az engedélyekkel trükköző, külföldi fuvarozókkal szemben. A debreceni Nagyerdő nyerte el a Magyarország legszebb erdeje címet az Agrárminisztérium által indított internetes szavazáson. Újabb erdőtelepítési programot indít a Magyar Nemzeti Bank, hogy ellentételezze idei éves karbonlábnyomát.

Meghallgatom

Folytatódott az óvatos lazítás itthon a monetáris politikában. Májusban a várakozásokat felülmúlva csaknem 18 százalékos növekedést mutatott a bérdinamika. A mediánbér is nőtt: ez nettó 310 ezer forint év ebben a hónapban. A fejlett nyugat-európai országokban 1900-2000 euró a bruttó minimálbér, míg Magyarországon 619 euró a legkisebb kereset. A Századvég és a GKI is közzétette júliusi konjunktúrajelentését.

Meghallgatom

Még mindig toronymagasan a magyar infláció a legnagyobb az egész Európai Unióban, az jelentősen csökkent az árnyomás a magyar gazdaságban. Hat javaslatot is megfogalmazott a Gazdasági Versenyhivatal most lezárt átfogó, a tejágazatra kiterjedő vizsgálata, több témában már korábban. Október elsejétől a bankoknak kötelező lesz tájékoztatniuk az ügyfeleiket arról, hogy miként kamatoznak a betéti számlán lévő megtakarítások. Automatizált szállítópályát adott át a Magyar Posta a békéscsabai logisztikai üzemében. Augusztus 4-ig lehet jelentkezni az idén második alkalommal meghirdetett országos azbesztmentesítési pályázatra.

Meghallgatom
Meghallgatom

Az elmúlt időszakban több kiemelt jelentőségű informatikai fejlesztést hajtottak végre a Magyar Államkincstárban. Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kkv-k fejlesztéséért a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a KAVOSZ Zrt, és az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Több mint 3,1 milliárd forintos keretösszegű krízistámogatási konstrukciót dolgozott ki és hirdetett meg az Agrárminisztérium a hazai halgazdálkodók megsegítésére. Nagyon jó lehet az idei meggytermés.

Meghallgatom

Július 1-jétől változnak az adósságfék-szabályok. 60-80 ezer ügyfélnek hozhat majd jelentős teher növekedést, ha kivezetik a jelenleg még ez év december 31-ig érvényben lévő kamatstop intézkedést. 12 millió forint árbevétel alatt mentesülnek a vállalkozások az alól, hogy élő adatot továbbítsanak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak. Egy svájci kutatócég felmérése szerint egy év alatt hét helyezést rontott Magyarország egy 64 országból álló versenyképességi ranglistán.

Meghallgatom

Augusztustól megszűnik az élelmiszer-árstop. Áprilisban is folytatódott a keresetek emelkedése, de továbbra is csökken a fizetések vásárlóértéke. Csak 2025-re térhet vissza Magyarországon az infláció a jegybanki célsávba, a 2024-es inflációs pálya a költségvetés tervezetében szereplő adóemelések miatt pedig feljebb tolódhat. Nem hallgathatunk a szirénhangokra, le kell törni az inflációt - mondta a pénzügyminiszter a Budapesti Értéktőzsde rendezvényén. Tíz éve alapította meg az OTP Csoport első fintech cégét digitális fizetési alkalmazások fejlesztésére.

Meghallgatom

A Magyar Nemzeti Banknak érdemes lenne újragondolnia inflációs célját - írta a gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Nemzetben hét elején megjelent véleménycikkében. Veszélyesnek tartaná a 3 százalékos inflációs cél elengedését a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az Államadósság Kezelő Központ elsősorban a hazai megtakarítókat szeretné bevonni az államadósság finanszírozásába. Az akkumulátorgyárak teljesítménye sem segített azon, hogy javuljon áprilisban a magyar ipar teljesítménye. 2023 áprilisában az építőipari termelés volumene 3,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Meghallgatom

Több a vészhelyzetben hozott adóemelés az adórendszer részévé válik a 2024-es adócsomag-tervezet elfogadásával. Jelentősen, a korábbi 28 százalékról 40 százalékra emeli már idén július elsejétől a kormány a magyarországi gyógyszerforgalmazók különadóját. 12,6 százalékkal esett vissza áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalma. A várakozásokat jelentősen alulmúlva 8,3 százalékkal csökkent az ipari termelés áprilisban.

Meghallgatom

Az intézményi és a lakossági megtakarításoknál is növelné az állampapírállomány arányát a kormány. Benyújtotta a kormány a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot. Az elemző szerint a honvédelem lehet a 2024-es költségvetés nyertese, a kiadási oldalon azonban "nagyon fogja a gyeplőt a kormány". Kimagasló növekedéssel és eredményekkel zárta a 2022-es évet a Gránit Bank. Folytatódik a kínálatbővülés a lakáspiacon: májusban már 40 százalékkal több eladó lakóingatlanból válogathattak a vevők, mint egy évvel ezelőtt.

Meghallgatom

Megkezdte a kamatvágást a Magyar Nemzeti Bank de továbbra is marad az óvatosság. Az elemzők szerint számos kockázata van annak, hogy a kormány idén is már tavasszal megkezdte a jövő évi költségvetés tervezését. 2023. áprilisában 24 ponton állt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézetének konjunktúramutatója, ami a tavalyi erőteljes csökkenés után jelentős növekedés. Az elmúlt félévben jelentősen romlott a lakásvásárlás elérhetősége - áll a Magyar Nemzeti Bank Lakáspiaci jelentésében. Egy év alatt csaknem 20 százalékkal emelkedtek az albérletárak Budapesten.

Meghallgatom

Már a harmadik negyedéve recesszióban van a magyar gazdaság, a GDP zsugorodása 2023 első negyedévében is folytatódott, a visszaesés ugyanakkor nem mély, 0,2 százalékos. Csökkent márciusban az építőipar teljesítménye. Július elsejétől az üzletekben és dohányboltokban is lehet majd készpénzt felvenni. Ameddig rendelkezésre áll, addig magyar munkavállalókkal töltené be az üres állásokat a kormány. Erről szól az a törvényjavaslat, amelyet a tervek szerint még a tavaszi ülésszakban elfogadhat a parlament.

Meghallgatom

Jelentősen, 6,3 milliárd forintra nőtt az Erste Bank adózás utáni nyeresége idén az első negyedévben. 2023 mélypont lehet itthon a lakáshitelezésben. Áprilisban 620 milliárd forintos deficit alakult ki a költségvetésben, ami a valaha volt legmagasabb negyedik havi hiány. A CIB Bank elemzői szerint Magyarország idén elkerülheti a recessziót, az éves infláció azonban 19 százalék lehet. Fenntartható üzemanyag tesztelését kezdte meg a MOL, a Budapest Airport és a Wizzair.

Meghallgatom
×
×
×