INFORÁDIÓ
2022. december 7. szerda
Ambrus

Vállalatok és Piacok


Döntések, folyamatok, elemzések, pályázatok, támogatások, jogszabályváltozások - 20 perc minden héten arról, ami meghatározza a nagyvállalatok valamint a kis-, közepes és mikrovállalkozások mindennapjait.

Adás: csütörtök, 19.00


A Vállalatok és Piacok magazin 2022. december 1-i adása
A Vállalatok és Piacok magazin 2022. november 24-i adása

Egy november 22-től hatályos kormánydöntés korlátozza az intézményi befektetők és a 20 milliónál nagyobb bankbetéttel rendelkező lakossági ügyfelek bankbetétjeinek kamatát. Az elemzőt kérdezzük a döntés várható hatásairól. A feldolgozóipari vállalkozások mellett a szolgáltató szektorban tevékenykedő cégekre is kiterjesztené a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azt a támogatási formát, amely segíti a cégeknek a megnövekedett rezsiköltségek kifizetését. Nyár óta markánsabb visszaesés van itthon az élelmiszer kiskereskedelemben az élelmiszerárak emelkedése miatt. Csaknem húszszoros különbség van a legjobb és a legrosszabb kereseti szinttel rendelkező két település között Magyarországon. Felemás képet mutatott itthon a lízingpiac a harmadik negyedévben.

A Vállalatok és Piacok magazin 2022. november 17-i adása

A harmadik negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal elmaradt az előző negyedévitől. Az éttermi és a kulturális költések csökkentésével, valamint az energiaköltségek visszafogásával igyekeznek kivédeni a magyarok az emelkedő kiadásokat. Az alapbér, a karrierlehetőségek és a túlóra-kifizetés a három legfontosabb munkavállalói elvárás a PwC most készült munkavállalói preferencia felmérése szerint. Nőnek a fedezetlenségi díjak jövőre a Mabisz adatai szerint. Drágultak a fuvarköltségek a harmadik negyedévben is. Újabb 8 milliárd forinttal támogatja a kisboltok fennmaradását a kormány a Magyar Falu Program keretében, Rövidesen elérhetőek lesznek a feltételek.

A Vállalatok és Piacok magazin 2022. november 11-i adása

A szeptemberi 20,1 százalékról októberben 21,1 százalékra emelkedett az infláció Magyarországon. 31 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól az OTP Csoport konszolidált adózás utáni eredménye 2022 első 9 hónapjában. Az egy évvel korábbi 45 milliárd forint után az idei év első kilenc hónapjában mindössze 18 és fél milliárd forint nyereséget ért el a magyar Erste Bank. Árfolyamhatástól megtisztítva 10 százalékos bevételnövekedéssel számol forintban erre az évre a Richter Gedeon Nyrt.

A Vállalatok és Piacok magazin 2022. november 3-i adása

Már megjelentek a magyar gazdaság fékezésének kedvezőtlen hatásai itthon a munkaerőpiacon. Nem kell bérleti díjat fizetnie annak az üzlet tulajdonosnak, aki nem tudott kinyitni a pandémia első hulláma alatt a korlátozó intézkedések miatt - így döntött nemrég a Fővárosi Ítélőtábla. A döntés nem precedens értékű. A szeptemberi hónap jelentős, két számjegyű visszaesését hozott a magyarországi hitelezésben - legalábbis ez derül ki az MNB legfrissebb adataiból. A Portfolio elemzőjét a kamatok alakulásáról is kérdezzük. A tranzakciók mostani száma alapján a 2013-as szinthez tért vissza a magyar ingatlanpiac – mondta az Inforádiónak a tőzsdei szakértő. Már most jogsértő az úgynevezett sötét mintázatok alkalmazás - értelmezi a szakértő a Gazdasági versenyhivatal legutóbbi döntését a légitársaságok vásárlókat megtévesztő gyakorlatáról. Együttműködési megállapodást írt alá az Óbudai Egyetem és a Yettel.

A Vállalatok és Piacok magazin 2022. október 27-i adása
A Vállalatok és Piacok magazin 2022. október 20-i adása

Lesz megállapodás és pénz is lesz – mondta az uniós források érkezéséről a Portfolio Budapest Economic Forum 2022 konferenciáján a területfejlesztési miniszter. Helyes gazdaságpolitikával elkerülhető a recesszió - jelentett ki a ugyanezen a rendezvényen a pénzügyminiszter. A gazdaságot a politika irányítja, az üzlet a politika ördögszekerén utazik - így fogalmazott a MOL-Csoport elnök-vezérigazgatója, aki szerint nem kell nevetgélni azon, hogy más országokban hideg vízben zuhanyoznak. A bankrendszer a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk után is stabil és ellenálló - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank. A tavalyihoz hasonló forgalmat vár volumenében idén karácsonykor az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A kiskereskedelemben ugyanakkor már az elmúlt hónapokban jelentős átrendeződés figyelhető meg.

A Vállalatok és Piacok magazin 2022. október 13-i adása

Szeptemberben 20,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, ezzel 26 éves csúcsra emelkedett az inflációt. Jegybank várakozási szerint már nincs messze az infláció tetőzése. Lefelé módosította idei növekedési prognózisát, jövőre pedig technikai recessziót vár Magyarországra a Magyar Bankholding. A Kopint-Tárki 4 százalékos növekedést vár erre az évre. Elkészült az új építőipari kerettörvény. Augusztusban az előzetes adatok szerint csaknem 1300 millió euró hiány keletkezett a külkereskedelmi mérlegben. Az MNB számításai szerint már tetőzés közelében van az infláció.

A Vállalatok és Piacok magazin 2022. október 6-i adása
 • Augusztusban 2,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, de az éves bővülés már csak az üzemanyagfogyasztás emelkedésének volt köszönhető.
 • A várakozásokat meghaladva 14,4 százalékkal nőtt az ipari termelés augusztusban.
 • 420 milliárd forint értékben folyósítottak támogatásokat a Magyar Bankholding bankjai az MFB Pontokon a 2014-2020-as uniós finanszírozási ciklus időszakára lebontva.
 • Még szeptember végén döntött a kormány arról, hogy vissza nem térítendő támogatást kaphatnak rezsiszámláikhoz az energiaintenzív ágazatban tevékenykedő hazai kis-, és középvállalkozások.
 • Október 12-én kezdődnek meg a 2023-as minimálbérről a háromoldalú egyeztetések.
A Vállalatok és Piacok magazin 2022. szeptember 29-i adása

Véget ért a 16 hónapon át tartó kamatemelési ciklus – jelentette be a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Monetáris Tanács szeptember 27-én tartott ülése után. A jegybank ugyanezen az ülésén véglegesítette az inflációs jelentését: nagyobb mértékű áremelkedéssel és kisebb növekedéssel számol, mint korábban. Bővítette lakossági állampapír-portfolióját az Államadósság Kezelő Központ. A két új papír szeptember 29-től érhető el. 2023 májusától MBH Bank néven működik tovább az egyesült MKB és a Takarékbank egységes márkanévvel és arculattal. Vissza nem térítendő támogatást kaphatnak rezsiszámláikhoz azok a hazai kis -, és közepes vállalkozások, amelyek különösen sok energiát használnak, vagyis energiaintenzív ágazatokban tevékenykednek.

A Vállalatok és piacok magazin 2022. szeptember 29-i adása
A Vállalatok és Piacok magazin 2022. szeptember 15-i adása
A Vállalatok és Piacok magazin 2022. szeptember 8-i adása
 • Augusztusban 15,6 százalékra emelkedett az infláció Magyarországon.
 • Júliusban az előzetes adatok szerint 1149 millió euró hiány keletkezett a külkereskedelmi mérlegben. Már az éves hiánycél valamivel több mint 91 százaléka teljesült augusztusra.
 • A magas inflációra reagálva a vállalatok 60 százaléka új, olcsóbb termékeket igyekszik kifejleszteni.
 • Az emelkedő infláció megtörheti a magánegészségügy pandémia alatt megindult növekedési trendjét.
A Vállalatok és Piacok magazin 2022. szeptember 1-i adása
 • Jelentősen nőtt az MKB Csoport korrigált adózás előtti eredménye az idei év első félévében. Az csoport integrációjáról is kérdeztük az MKB Bank Nyrt. pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettesét.
 • Újabb 100 bázisponttal 11,75 százalékra emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.
 • Az emelkedő kamatok miatt a háztartások most júliusban 31 százalékkal kevesebb lakáshitelt vettek, mint egy évvel korábban – derült ki a jegybank júliusi hitel, betét statisztikájából.
 • A második negyedévben 6,5 százalékkal teljesített jobban a magyar gazdaság, mint egy évvel korábban, a második félévben már lassulást vár szinte minden elemző.
 • 2022 második negyedévében továbbra is kifejezetten dinamikusan, 7,8 százalékkal nőtt a beruházások volumene.
A Vállalatok és Piacok magazin 2022. augusztus 25-i adása
 • Az ország több településén is körülbelül 40-110 köbméterrel több gázt használhatnak fel rezsicsökkentett áron a háztartások a korábban megszabott éves 1729 köbméteren felül amiatt, hogy az átlagnál gyengébb az érintett településeken a gáz fűtőértéke.
 • A háztarások kétharmada szerint a rezsicsökkentés szabályainak megváltozása kedvezőtlenül fogja érinteni saját anyagi helyzetét.
 • Júniusban is folytatódott a bruttó és a nettó keresetek növekedése, de a reálkeresetek már csak 3 százalékkal nőttek.
 • Romlottak a hazai cégvezetők várakozásai júliusban Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének negyedéves vállalati konjunktúramutatója szerint.
 • A magyarok adományozási hajlandóságának leginkább a bizalmatlanság a főbb akadálya - derült ki egy hazai pénzintézet felméréséből.
 • Ismét egy nagy, ezúttal 70 milliárd köbméternyi, jó minőségű földgázt tartalmazó gázmezőt tártak fel Ciprustól délre. A földközi-tengeri medence jelentős gázkincset rejt, de még több évet vesz igénybe a kiaknázásáho
A Vállalatok és Piacok magazin 2022. augusztus 18-i adása
 • A vártnál nagyobb, 6,5 százalékos volt a magyar gazdaság növekedése az idei év második negyedévében.
 • Egy év alatt 8,1, az előző hónaphoz képest pedig 5,2 százalékkal csökkent júniusban az építőipari termelés volumene.
 • Késleltetve jelenik meg az infláció az e-kereskedelemben, vagyis még most érdemes műszaki cikkeket és háztartási gépeket vásárolni.
 • Gyengén induló első negyedév után jól teljesített a hazai lízingpiac 2022 második negyedévében.
 • A tavalyinál 10-20 százalékkal magasabb szőlőárakat tart indokolnak az Agrárminisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.
A Vállalatok és Piacok magazin 2022. augusztus 11-i adása
 • Az idei második negyedévben közel 4,7 millióan dolgoztak – vagyis továbbra is csúcson van a foglalkoztatás.
 • 307 ezren költöztek tavaly új ingatlanba, ami új rekord. Megindult a roham augusztusban az albérletpiacon – Budapesten egy átlagos albérlet díja 190 ezer forint.
 • Magyarországon még nem mondják le tömegesen a tévéelőfizetést a streamingszolgáltatók miatt.
 • A Yettel több rászoruló számára adott már át eszközöket a szociálisan rászorulók támogatására létrehozott Digitális Felzárkóztatási Alapból.
 • Elkészült a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség Kerékpárosbarát applikációja.
A Vállalatok és Piacok magazin 2022. augusztus 4-i adása
 • Hiába a közös fizetőeszköz, eltérő mértékű az infláció az eurózóna országaiban.
 • Júliusban rekordot dönthet a belföldi turizmus a Magyar Turisztikai Ügynökség várakozásai szerint.
 • A nyár vége az albérletpiac fellendülése – a közműcégek felé is célszerű rendezni a bérleti viszonyt.
 • A rezsiszabályok átalakítása miatt egyre többen keresnek kályhát, kandallót.
 • A tűzifa iránti kereslet szintén megnőtt, de egyre több a csaló is – figyelmeztet a Nébih.
A Vállalatok és Piacok magazin 2022. július 28-i adása
 • A rezsiszabályok augusztus elsejétől történő módosítása 3 százalékponttal emeli a fogyasztói árindexet augusztustól.
 • Az uniós országok energiaügyi miniszterei elfogadták az Európai Bizottságnak a gázfelhasználás 15 százalékos mérsékléséről szóló javaslatát.
 • Elsősorban a magas gázárak és az uniós megállapodás késlekedése az oka annak, hogy hiába a keddi újabb 100 bázispontos kamatemelés, ez nem mutatkozik meg a forint árfolyamának alakulásában.
 • Jó lesz az idei dinnyetermés, és a gazdáknak is kifizetődik a termelés, ha nem törik le az áruházláncok az árakat.
A Vállalatok és Piacok magazin 2022. július 21-i adása

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018