INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

németország

választás

tartomány

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) belső szavazásán a párt elnökének megválasztott Friedrich Merz a párt berlini székházában tartott sajtótájékoztatón 2021. december 17-én.

Kis Bundestag-választás, nagy tét

Infostart

Több évtizedes hagyomány Németországban, hogy a tartományi választások közül az észak-rajna-veszfáliainak tulajdonítják a legnagyobb jelentőséget. Mintegy 18 milliós lakosával ez az ország legnépesebb tartománya, ahol a német lakosság több mint húsz százaléka él. Kulcsfontosságú gazdasági, ipari központ, és egyike az ország tudományos központjainak.

Mindez magyarázza, hogy a hétvégi tartományi választásokon a szavazók véleménynyilvánítása meghatározó az országos hangulat megítélése szempontjából.

Ma már egyfajta legenda, hogy az egykori kancellár, a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő szoros kapcsolataiért mostanra szinte számkivetetté váló Gerhard Schröder vezette SPD 2004-ben vereséget szenvedett a tartományban tartott választásokon, majd egy évvel később Schröder és a szociáldemokraták elbuktak az országos parlamenti választásokon is.

Talán a sors iróniája, hogy a tizenhat évig tartó Merkel-korszak után Németországban hármas koalíció élén ismét a szociáldemokraták vannak hatalmon.

Ezúttal azonban nem fenyeget a jelenlegi kancellár Olaf Scholz bukása, hisz a kormány csak tavaly december óta van hatalmon.

Az Észak-Rajna-Vesztfáliában tartandó választás a harmadik helyi választás ebben az évben. Először a Saar-vidék tartományban, majd egy héttel ezelőtt Schleswig-Holsteinben tartottak választásokat, az elsőn a szociáldemokraták, a másodikon a konzervatívok győztek.

Az előrejelzések szerint az észak-nyugati tartományban

a két nagy párt között szoros küzdelem várható.

32 százalékponttal az Észak-Rajna-Vesztfáliában a szabad demokrata FDP-vel közösen kormányzó konzervatív CDU áll az élen, de 29 százalékkal szorosan a nyomában az SPD.

A harmadik 16 százalékkal a Zöldek pártja, amely ezúttal a mérleg nyelve, azaz mind a CDU, mind az SPD koalíciós partnere lehet.

Míg a két korábbi tartományi választáson elsősorban a helyi témák voltak meghatározók, Észak-Rajna-Vesztfáliában a szavazói hangulatot jelentős mértékben befolyásolhatják az egész országot foglalkoztató kérdések.

Mindenekelőtt Oroszország Ukrajna elleni háborúja, illetve Németország ehhez való viszonyulása, továbbá Ukrajna segítése. Ez utóbbival a lakosság túlnyomó többsége egyetért, ugyanakkor egy friss felmérés szerint erősödik az aggodalom amiatt, hogy Németország belesodródhat a háborúba.

Annak Németországra gyakorolt gazdasági hatásai, az energiaellátással kapcsolatos, az Oroszországgal szembeni szankciók miatti nehézségek ugyancsak meghatározó hangulati tényezők lehetnek. Különös tekintettel arra, hogy olyan tartományról van szó, amely korábban a szén- és acélipar központjának számított Németországban.

Az egyes pártokat vezető politikusok személyisége ezúttal kisebb súllyal esik latba. Legyen szó akár a hivatalban lévő CDU-s kormányfőről, Hendrik Wüstről, akár fő kihívójáról, a szociáldemokrata Thomas Kutschalskyról.

Mindketten szürke eminenciásnak számítanak, és ez elsősorban a tartományi miniszterelnökre, Hendrik Wüstre vonatkozik. Ő alig egy éve váltotta fel azt az Armin Laschetet, aki hosszú időn keresztül a tartomány népszerű kormányfője volt. Egyben a CDU/CSU kancellárjelöltje a tavaly szeptemberi országos választásokon, amelyeken az általa képviselt pártszövetség nem utolsósorban Laschet hibái miatt súlyos kudarcot szenvedett.

Nem véletlen, hogy a mostani tartományi választások

rendkívül fontos tesztet jelentenek az országot kormányzó, az SPD-ből, a Zöldekből és az FDP-ből álló baloldali-liberális koalíció számára.

A berlini pártközpontokban most mindenekelőtt Düsseldorfra figyelnek, ahol a szavazók nem csupán a helyi, hanem a német kormány politikájáról mondanak véleményt. Az eredmény épp ezért rendkívül fontos jelzés lehet mind a szociáldemokrata kancellár, Olaf Scholz, mind pedig az ambiciózus új CDU-elnök, Friedrich Merz számára.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Filip Singer
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018