INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

Könyvpercek


Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton.

A Könyvpercek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.  

NKA logó

Adás: kedd, csütörtök, szombat, 7.45 után


A Könyvpercek magazin 2022. november 29-i adása

Csak érintőlegesen foglalkozik nagypolitikai kérdésekkel, sokkal inkább egy száműzött uralkodói család mindennapjaiba enged bepillantást a "Száműzöttként Madeirán" című kötet. Fejérdy Gergely és Rákóczi István munkájából az utolsó osztrák császár és magyar király életének végnapjait is jobban megismerheti az olvasó. A kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Prőhle Gergelyt, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatóját.

A Könyvpercek magazin 2022. november 26-i adása

Minden állatról írt verse kicsit saját magáról, illetve általában az emberekről szól - mondta az InfoRádiónak Dolák-Saly Róbert, akit Rozgonyi Ádám kérdezett "A füle sem tréfa!" című kötetéről.

A Könyvpercek magazin 2022. november 24-i adása

"Gyereklélek sportcipőben" címmel jelent meg kötet a Libri Kiadó gondozásában, amely gyakorlati tanácsokkal, önismereti tesztekkel és személyes példákkal segíti a sportoló fiatalokat és szüleiket. Rozgonyi Ádám a könyv egyik szerzőjével, Gyömbér Noémi sportszakpszichológussal beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2022. november 22-i adása

"Füstmágus" címmel jelent meg Szakács Eszter új fantasy regénye a Tilos az Á Könyvek gondozásában. A kötetről Rozgonyi Ádám beszélgetett a szerzővel.

A Könyvpercek magazin 2022. november 19-i adása

Brüsszelben, az Európai Parlamentben mutatták be a Küzdelem a megmaradásért. A kárpátaljai magyarok (1944–2022) című tanulmánykötet angol nyelvű kiadását. Rozgonyi Ádám összeállítása.

A Könyvpercek magazin 2022. november 17-i adása

"Láthatatlan árvák" címmel jelent meg a Máltai Szeretetszolgálat ?Apa, anya, pia” programjának új kiadványa, amely segít átérezni és megérteni, mi játszódik le a szerfüggő szülők által nevelt gyerekekben. A novelláskötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Frankó András családterapeutát, a Fogadó Pszichoszociális Szolgálat és az "Apa, anya, pia" program vezetőjét.

A Könyvpercek magazin 2022. november 15-i adása

Tizenhat neves építészt mutat be Vadász Bence és Miltényi Miklós kötete. A "Szeretett építészeink versben és rajzban" című kiadvány nem az életrajzi adatok felsorolásával, hanem verses formában, az alkotók egy-egy jellegzetes tulajdonságának, a hozzájuk és munkáikhoz kapcsolódó érzéseknek a felvillantásával kápráztatja el az olvasót. Miltényi Miklós rajzai képi emléket állítanak az építészeknek, Vadász Bence versei pedig a szavakkal árnyalják ezt a képet. Rozgonyi Ádám Vadász Bencével beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2022. november 12-i adása

Az elmúlt húsz évben készített koncertfotóiból látható válogatás Gacsádi Albert "Lásd a zenét" című kötetében. A fotográfussal Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2022. november 10-i adása

Nagy Balázs írt először magyar nyelvű monográfiát Hollywood egyik leghíresebb magyarjáról, a Drakulát megformáló Lugosi Béláról. A kötet szeptemberben jelent meg az Attraktor Kiadó gondozásában. A szerzővel, Nagy Balázzsal, Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2022. november 8-i adása

Olyan alternatív trendeket mutat be, amelyek szélesítik a szellemi horizontot - mondta a Nonkonform: A jövő olvasókönyve című kötetéről Böszörményi-Nagy Gergely. Az MCC Press Kiadó gondozásában megjelent kiadványról Rozgonyi Ádám beszélgetett a szerzővel.

A Könyvpercek magazin 2022. november 5-i adása

Ráth Györgyről, a neves jogtudósról elnevezett Történelem és Hagyományápolás című pályázat támogatásával készült könyv a Nyíregyházi Törvényszék nyugalmazott tanácselnöke, dr. Kozmáné dr. Váradi Katalin életéről és munkásságáról. Az Országos Bírósági Hivatal felhívására született "Iustitia szolgálatában" című kötetet a napokban mutatták be.

A Könyvpercek magazin 2022. november 3-i adása

A 80 éves Ladik Katalin költő, előadó- és képzőművész életműve előtt tiszteleg a Forum Könyvkiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum - Kassák Múzeum. A nemrég megjelent "Idővitorla" című kötet bemutatóját a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből válogatott képzőművészeti és hangköltészeti alkotások egészítik ki. Ladik Katalinnal Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2022. november 1-jei adása

Az amerikai film a szovjet blokk Magyarországa mindennapjainak szerves részévé vált, így a gondolkodásra gyakorolt hatása sem volt elhanyagolható. A többi között erről szól a Hollywood a vasfüggönyön túl című kötet. Rozgonyi Ádám összeállítása.

A Könyvpercek magazin 2022. október 29-i adása

Új novelláskötete jelent meg vissza Veres Attilának. A valóság helyreállítása című könyv 15 története korunk legsürgetőbb kérdéseire keresi a választ; mesél a széthullás állapotairól, az eksztázisról és az iszonyatról is. Veres Attila íróval, forgatókönyvíróval Rozgonyi Ádám beszélgetett. 

A Könyvpercek magazin 2022. október 27-i adása

Szonja címmel jelent meg Szilágyi Zsófia Emma első regénye. A történet főszereplője egy fővárosba költözött alföldi lány, aki a családot elhagyó apjának mesél az életéről. A kötet a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg. Rozgonyi Ádám a szerzővel, Szilágyi Zsófia Emmával beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2022. október 22-i adása

"Arany idők. Eszmék és emberek gróf Teleki László neveltetésében" címmel jelent meg Fábri Anna új könyve a Kortárs Kiadó gondozásában. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett. Az "Arany idők. Eszmék és emberek gróf Teleki László neveltetésében" című könyv szerzőjét, Fábri Annát hallották.

A Könyvpercek magazin 2022. október 20-i adása

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia gondozásában jelent meg az ?Átfogó ökológia. Párbeszéd hit és tudomány között a Laudato si’ enciklika jegyében” című tanulmánykötet, amely az ?Átfogó ökológia” fórumsorozatának eredményeit összegzi. Rozgonyi Ádám a kötet szerkesztőjével, Benedek Józseffel beszélgetett. Benedek Józsefet, az "Átfogó ökológia. Párbeszéd hit és tudomány között a Laudato si’ enciklika jegyében" című tanulmánykötet szerkesztőjét hallották.

A Könyvpercek magazin 2022. október 18-i adása

Schmidt Mária történész szerint az Egyesült Államok valójában Kínát szeretné legyőzni, ám előbb Oroszországot és Európát gyengíti meg az ukrajnai háborúval. A Terrorháza Múzeum főigazgatója erről legújabb könyvének bemutatóján beszélt.

A Könyvpercek magazin 2022. október 15-i adása

Önértelmező, önkereső verseket írt - a többi között ezt mondta második kötetéről az InfoRádiónak Németh Gábor Dávid. A "Lebegő arborétum" című könyvet a Prae Kiadó jelentette meg. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett. Németh Gábor Dávidot hallották "Lebegő arborétum" című verseskötetéről.

A Könyvpercek magazin 2022. október 11-i adása

Online kiadványként is elérhető a "Balaton-felvidék jövőképe" című kötet, amely több aspektusból járja körül a térség aktuális környezeti és turisztikai kihívásait. Rozgonyi Ádám a kötetet megjelentető, a Balaton-felvidéki kultúrtájjal foglalkozó TÁJTÉKA projekvezetőjét, Bozsik Barbarát kérdezte.


×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018