INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

Könyvpercek


Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton.

A Könyvpercek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.  

NKA logó

Adás: kedd, csütörtök, szombat, 7.45 után


A Könyvpercek magazin 2022. május 21-i adása

Babits Mihály keresztény ihletettségű novellaválogatása, teológiai tanulmánykötetek, Fésűs Éva Kossuth-díjas író meseválogatása, óvodásoknak szóló színezős hittankönyv, magyar és lovári nyelven. Sok más kiadvány mellett ezek az idei Szent István Könyvhét újdonságai. Tatár Timea a részletekért Farkas Olivért, a Szent István Társulat igazgatóját hívta fel.

A Könyvpercek magazin 2022. május 19-i adása

Az emberi megújulás és az emberiségszintű megújítás víziója hatja át Zoran Bognar szerb költő és író húsz, százsoros énekből álló kötetét, amelynek magyar fordítását Fehér Illés készítette. A Parnasszus Kiadó gondozásában nemrégen megjelent Új ember című kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Turczi István József Attila-díjas költőt, írót, a Magyar Írószövetség Költői szakosztályának elnökét.

A Könyvpercek magazin 2022. május 17-i adása

Károly 100 - Császár és király címmel jelent meg a Magyarországi Mindszenty Alapítvány és a Magyar Nemzeti Múzeum reprezentatív centenáriumi fényképalbuma az Osztrák Császárság utolsó császáráról, Magyarország utolsó királyáról, IV. Károlyról. A kiadványhoz Erdő Péter bíboros írt előszót, ifjabb Bertényi Iván történeti bevezetőt. Az életrajzi szövegeket a Károly Király Imaliga magyar tagozatának vezetője jegyzi. Kovács Gergellyel, a Károly Király Imaliga magyar tagozatának vezetőjével Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2022. május 14-i adása

50 írás olvasható a családról Novák Katalin köztársasági elnök ajánlóival a Kopp Mária Intézet ??Ami a miénk című könyvében. A részletekről Baumann-Tuka Nikoletta beszélgetett a KINCS elnökével, Fűrész Tündével. 

A Könyvpercek magazin 2022. május 12-i adása

Hogyan hatnak a különféle irodalmi műalkotások a társadalomra? A többi között erről szól Martha Nussbaum Költői igazságszolgáltatás című könyve, amely az MMA Kiadó és az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet által gondozott Pars pro toto című könyvsorozatban jelent meg magyar nyelven. A kötet jelentőségéről Rozgonyi Ádám kérdezte Falusi Márton írót.

A Könyvpercek magazin 2022. május 10-i adása

Bemutatták az MMA Kiadó és a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet kiadásában megjelenő Pars pro toto című könyvsorozat legújabb köteteit a Pesti Vigadó könyvtárában. Ezek egyike volt Jan Patocka Platón és Európa című műve, amelyről Falusi Márton írót, a kutatóintézet főmunkatársát kérdezte Rozgonyi Ádám.

A Könyvpercek magazin 2022. május 7-i adása

Danyi Zoltán új regényében egy rózsakertész tudatfolyamába nyerünk betekintést. A munka rutinjába és saját szabályaiba menekülő főhős monológjából felsejlik, hogyan alakítja a lelket a kiszolgáltatottság, és hogyan próbál az ember ennek ellenállni. A Magvető Kiadó gondozásában megjelent, "A rózsákról" című kötetről Rozgonyi Ádám beszélgetett Turi Tímea szerkesztővel.

A Könyvpercek magazin 2022. május 5-i adása

"A nagy háború százéves nyomában - Szarajevótól Trianonig" címmel írt könyvet Szalay-Berzeviczy Attila szakközgazdász és fotóművész, aki emlékművek, hagyományörzők, politikusok, centenáriumi események nemrég készült fotóival színesítve, új megközelítésben idézi meg az első világháború mai emlékezetét és a világégés felkavaró eseményeit. Az MCC Press Kft. gondozásában megjelent kiadványról Rozgonyi Ádám beszélgetett a szerzővel.

A Könyvpercek magazin 2022. május 3-i adása

Leningrád címmel jelent meg Gazda Albert újságíró önéletrajzi ihletésű regénye. A korábban a Szovjetunióhoz tartozó kárpátaljai Técsőn felnőtt szerző élete első 17 évéből elevenít fel karaktereket, érzéseket és helyszíneket. Az újságíróval Rozgonyi Ádám beszélgetett a kötetről. 

A Könyvpercek magazin 2022. április 30-i adása

Tomka János szerint korunk vállalatai csak akkor maradhatnak működőképesek, ha vezetőik elkötelezik magukat a bizalmatlanság falának lebontása mellett, és tudatosan törekednek megteremteni a sebezhetőségen alapuló bizalom légkörét. A Pünkösdi Teológiai Főiskola Vezetéstudományi tanszékének vezetője A bizalomépítő vezető című könyvében a vezetéstudomány és a teológia tapasztalatait felhasználva, egyénileg és csoportosan is feldolgozható kérdésekkel segíti ezt a folyamatot. A Harmat Kiadó gondozásában megjelent kötet szerzőjével Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2022. április 28-i adása

"A magyar romantika ikercsillagai" című kötet egymás tükrében értelmezi az 1840-es évek két legnagyobb magyar irodalmi tehetségének, Jókai Mórnak és Petőfi Sándornak az életművét. A munka friss szemléletű, új szövegelemzésekkel gazdagítja mind a Petőfi-, mind a Jókai-szakirodalmat, és új támpontokat ad az 1840-es években fellépő írógeneráció társadalmi és irodalomtörténeti kontextusának megértéséhez is. Rozgonyi Ádám kérdezte Szilágyi Márton szerkesztőt.

A Könyvpercek magazin 2022. április 26-i adása

Ritka, az 1956-os eseményeket hűen bemutató kötetet adott ki a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűjteménye. Zsoldos János 1956-os diákkori Naplója részletesen mutatja be a debreceni eseményeket és a szabadságharc hatásait egészen 1956 decemberéig. Kalapos Mihály kérdezte Győri Jánost, a könyvet megjelentető egyházkerület igazgatóját.

A Könyvpercek magazin 2022. április 23-i adása

Ötven felett zsugorodnak az évek, ahogy zsugorodnak a napok is. Sokkal hamarabb elillan az idő, és sokkal tudatosabban kell gazdálkodni vele - mondja Tóth Krisztina, akit mindez mégsem tölt el szomorúsággal, mert - mint fogalmaz - foglalkozása a hobbija és tele a naptára programokkal. Új verseskötete a Bálnadal címet viseli, s a 2017 és 2020 között írott költeményeit gyűjti kötetbe. Rozgonyi Ádám ezen új kötete apropóján beszélgetett az író-költővel.

A Könyvpercek magazin 2022. április 21-i adása

A pátosz és az irónia határán próbált egyensúlyozni – mondta Úgy járkálsz, mintha lenne otthon című verseskötetéről Wirth Imre. A költővel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2022. április 19-i adása

Jó lesz a bólesz címmel jelent meg Körner András Amerikában élő magyar építész új kötete, amely a magyar zsidó gasztrotörténet érdekes fejezeteiről közöl tanulmányokat az olvasókkal. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2022. április 16-i adása

Különleges könyvet mutatott be az Országos Széchényi Könyvtár. Zalka Virág Csenge Ribizli a világ végén című népmese-válogatása a teljes magyar nyelvterületre kiterjed és 2020-ban elnyerte az Év Gyerekkönyve díját. A mesék közül most nyolcat ukrán nyelvű fordításban, jellegzetes ukrán illusztrációkkal ellátva adtak ki. Az ukrán anyanyelvű mesekönyvet 1500 menekült család gyermeke kaphatja meg. Tatár Timea beszélgetett erről Rózsa Péter főigazgatóval.

A Könyvpercek magazin 2022. április 14-i adása

A Kalandor – ez a címe Peter Jones ausztrál-magyar gyerekkönyvíró Rakonczay Gábor extrém sportoló, kétszeres Guinnes- világrekorder és hatszoros óceánátkelő hajós kalandjait bemutató kötetének. A gyermekeknek készített kiadványt Igor Lazin rajzai illusztrálják. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2022. április 12-i adása

Borbélyok, frizőrnők, fodrászok címmel írt könyvet Zeke Gyula a régmúlt budapesti borbély- és fodrászszalonjainak világáról. A több mint 100 korabeli illusztrációt tartalmazó kötetről Rozgonyi Ádám beszélgetett a szerzővel.

A Könyvpercek magazin 2022. április 9-i adása

Új címmel és borítóval jelentette meg a Móra Könyvkiadó Nógrádi Gábor izgalmas és felkavaró regényét. A korábban A gonosz hét napja – Légy jó, tesó! címmel kiadott mű mostantól Alex hét napja – Légy jó, tesó! címmel keresendő a könyvesboltokban. Nógrádi Gáborral Rozgonyi Ádám készített interjút a változtatás okairól és a regény mondanivalójáról.

A Könyvpercek magazin 2022. április 7-i adása

Kopátsy Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából jelent meg a Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában a Van kiút! című kötetének második kiadása. A 2020-ban elhunyt közgazdász könyvéről Rozgonyi Ádám készített összeállítást.


×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018