INFORÁDIÓ
2021. február 28. vasárnap
Elemér

Könyvpercek


Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton.

A Könyvpercek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.  

NKA logó

Adás: kedd, csütörtök, szombat, 7.45 után


A Könyvpercek magazin 2021. február 27-i adása

Málna és Misi, az ikrek címmel új mesekönyve jelent meg a Pagony Kiadónál Vadadi Adriennek. A Pásztohy Panka rajzaival illusztrált kötet témavalásztása erősen kötődik a szerző életének történéseihez. Rozgonyi Ádám kérdezte Vadadi Adriennt.

A Könyvpercek magazin 2021. február 25-i adása

Az európai kisebbségek történetéről írt könyvet Reinhard Olt német újságíró, aki a Trianon utáni problémákat és autonómiatörekvéseket is bemutatja a korabeli publicisztikák és elemzések segítségével. A Kárpátok ívében című kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Kántor Zoltán szociológust, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatóját.

A Könyvpercek magazin 2021. február 23-i adása

A hagyományos kínai gondolkodásmódról, és annak a kortárs kultúrára gyakorolt hatásairól szól Boyé Lafayette De Mente A kínai észjárás című kötete, amelyet a Pallas Athéné Kiadó magyar fordításban, elektronikusan is elérhetővé tett. A kiadványról Rozgonyi Ádám kérdezte Horváth Leventét, a Budapesti Corvinus Egyetem Eurázsia Központjának vezetőjét.

A Könyvpercek magazin 2021. február 20-i adása

A tavaly megjelent 3 éves lettem!\című könyv után 4 éves lettem! címmel újra antológiát jelentetett meg a Pagony Kiadó. A négyéves korosztály számára összeállított kötetben mások mellett Berg Judit, Harcos Bálint, Kiss Judit Ágnes, Marék Veronika, Vadadi Adrienn meséi; Kovács András Ferenc, Tandori Dezső, Szabó T. Anna versei és Agócs Írisz, Egri Mónika és Turi Lilla rajzai szerepelnek. Rozgonyi Ádám kérdezte Kovács Esztert, a Pagony Kiadó főszerkesztőjét.

A Könyvpercek magazin 2021. február 18-i adása

Sámánrévüléstől harangzúgásig című könyvében ad áttekintést a magyar őstörténet-kutatás elmúlt néhány évtizedének legfontosabb tudományos eredményeiről Sárközi Károly, aki a mű megírásához a hivatásos kutatók által gyakran idézett forrásokon kívül elsősorban kínai, arab, iráni, örmény és orosz forrásokat használt fel. A csaknem 500 oldalas kötet a Metropolis Média Group kiadásában jelent meg. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2021. február 16-i adása

A képes levelezőlap történetét, tematikai és képi sokféleségét, az előállítás különféle technikáit, valamint használatának időbeli változásait mutatja be A magyar képeslap története című kötet, amely a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. A szerzővel, Petercsák Tivadarral, Rozgonyi Ádám készített interjút.

A Könyvpercek magazin 2021. február 13-i adása

Két évtized írásaiból válogat Szegő György Műleírás című kötetében. Az összeállításban külön fejezetben szerepelnek a képzőművészeti, építészeti, fotóművészeti, színházi és kultúrtörténeti kritikák és esszék, valamint a Velencei Biennálékat bemutató cikkek, és külön fejezetet alkotnak azok a tanulmányok, amelyeket a Műcsarnok művészeti vezetőjeként, az intézmény kiállításainak kurátoraként írt a szerző. Szegő Györggyel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2021. február 11-i adása

1854-re datálható Molnár Julia szakátskönyve, amely kalandos úton került Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész kezébe. A receptgyűjteményből egy magyarázatokkal ellátott kötet született \"Hatszáz tojás, egy se görbe\" címmel, amely ugyan nem a mai szakácskönyvek alaposságával nyújt segítséget a háziasszonyoknak, de izgalmas olvasmány lehet a magyar gasztronómia története iránt érdeklődőknek. Rozgonyi Ádám kérdezte Saly Noémit.

A Könyvpercek magazin 2021. február 9-i adása

Tudatosan és mértékletesen válasszunk bort az étel mellé – javasolja Mészáros Gabriella borszakértő, aki Ételekről és borokról című kötetében segít az olvasóknak a borválasztásban. Rozgonyi Ádám interjúja.

A Könyvpercek magazin 2021. február 6-i adása

Száznál is több könyvet jelentetett már meg 3 éves fennállása alatt a Pallas Athéné Könyvkiadó, amely az online térben heti rendszerességgel tart könyvbemutatókat a koronavírus-járvány idején. A kiadó digitális kiadványok, hangoskönyvek és e-bookok megjelentetésével is foglalkozik. Rozgonyi Ádám kérdezte Cseh Katinkát, a Pallas Athéné Könyvkiadó ügyvezetőjét.

A Könyvpercek magazin 2021. február 4-i adása

Családról, barátságokról, valós és képzelt szerelmekről, a korral járó elkerülhetetlen betegségekről is ír a több mint 800 oldalas Kit, mit, miért? című regényében Sánta György író, aki szerint mindenekelőtt saját magát kell ismernie az embernek. A szerző Rozgonyi Ádámnak nyilatkozott.

A Könyvpercek magazin 2021. február 2-i adása

Paradigmaváltást sürget a közgazdaságtanban John Komlos, aki szerint az emberek életminősége fontosabb kérdés az olyan elvont fogalmaknál, mint a kibocsátás vagy a bruttó nemzeti termék. A müncheni egyetem gazdaságtörténeti emeritus professzora erről A valójában létező gazdaság és az emberarcú kapitalizmus alapjai című kötetében ír, amelynek magyar nyelvű kiadását a Pallas Athéné Kiadó jelentette meg. Rozgonyi Ádám kérdezte Cseh Katinkát, a kiadó ügyvezetőjét.

A Könyvpercek magazin 2021. január 30-i adása

Hogyan kezelik a nemzetek a válságot és a változást? - teszi fel a kérdést Zűrzavar című kötetének alcímében Jared Diamond amerikai evolúcióbiológus, közgazdász, aki bemutatja, hogyan reagált az általa jól ismert hat ország, Németország, Finnország, Chile, Indonézia, Ausztrália és Japán az emberfelettinek tűnő kihívásokra. A kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Péli Péter könyvkritikust.

A Könyvpercek magazin 2021. január 28-i adása

Mindent a magyar nemzetnek köszönhet, minden átkával és szépségével együtt - fogalmazott az InfoRádiónak Szikra János Balassi Bálint-emlékkard díjas költő, akinek Míg haza nem érsz címmel jelent meg új verseskötete az Antológia Kiadó gondozásában. Rozgonyi Ádám interjúja.

A Könyvpercek magazin 2021. január 26-i adása

Az újkor legsikeresebb dinasztiájának, az orosz Romanov-ház cárjainak, illetve cárnőinek történetét meséli el Simon Sebag Montefiore brit történész A Romanovok című kötetében, amely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg magyarul. Rozgonyi Ádám kérdezte Stemler Miklós főszerkesztőt.

A Könyvpercek magazin 2021. január 23-i adása

224 oldalon, 12 magyar művész értelmezésében mutatja be Jézus Krisztus életét és cselekedeteit a Te mondád. Evangélium 21 Kortárs Képzőművészeti gyűjtemény albuma, amelyben a műalkotások Sulyok Miklós fotóin tekinthetők meg. Rozgonyi Ádám kérdezte Petrányi Zsolt művészettörténészt, a gyűjtemény kurátorát.

A Könyvpercek magazin 2021. január 21-i adása

Napjaink legsürgetőbb válságterületeiről ír a több szerző által jegyzett „Tíz év múlva itt az éjfél” című könyvben Blair Sheppard, a PwC globális tanácsadó vállalat stratégiáért és vezetésért felelős vezetője. A Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában magyarul megjelent kötet stratégiai megoldásokat is kínál a válsághelyzetek enyhítésére. Rozgonyi Ádám kérdezte Radványi Lászlót, a PwC Magyarország könyvvizsgálati üzletágának vezetőjét.

A Könyvpercek magazin 2021. január 19-i adása

Az iskolai drámaoktatás különösen gazdag lehetőségeket kínál történetek osztálytermi feldolgozására. Ennek a cselekvésre, részvételre és alkotásra épülő műfajnak az elméletét és gyakorlatát járja körül a Dráma a tanteremben című kötet, amelynek szerzőjével, Bethlenfalvy Ádámmal, Rozgonyi Ádám készített interjút.

A Könyvpercek magazin 2021. január 16-i adása

Az önazonosságot és őszinteséget tartja a legfontosabbnak a költészetben Kállay Eszter, akinek „Kéz a levegőben” címmel jelent meg az első verseskötete a Magvető Kiadó gondozásában. Az egybegyűjtött lírák történetéről és a költészet céljáról Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2021. január 14-i adása

Közönség nélkül nem létezik színház - mondja Bodrogi Gyula, akivel Léner Péter, a József Attila Színház egykori igazgatója, főrendezője készített beszélgetőkönyvet Bodrogi címmel. A Corvina Kiadó gondozásában megjelent kötetben a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész életének legfontosabb szereplői is megszólalnak. Rozgonyi Ádám a kötet főszereplőjével, Bodrogi Gyulával készített interjút.


×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018