eur:
392.91
usd:
373.4
bux:
55977.01
2023. szeptember 27. szerda Adalbert

Könyvpercek magazin

Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton.

A Könyvpercek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.  

NKA logó

Adás: kedd, csütörtök, szombat, 7.45 után

Arra inspirálja az olvasót, hogy nézzen szembe a rosszabbik énjével is - ezt mondta az InfoRádiónak "Walthor" című regényéről Erdődi Ákos, akinek a kötete a Novum Publishing Kiadó gondozásában jelent meg. A szerzővel Rozgonyi Ádám készített interjút.

Meghallgatom

A Magyarok Hollywoodban sorozat részeként Kevin McDonald: "Pressburger Imre - Egy forgatókönyvíró élete és halála" című könyvének magyar változatát mutatták be a Budapesti Metropolitan Egyetem - mondta az Inforádiónak Kollarik Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi docense, a Magyarok Hollywoodban sorozat szerzője, szerkesztője. A riporter Kalapos Mihály. 

Meghallgatom

A Libri Könyvkiadó gondozásában jelent meg Hatvany Helga "Viharos idők" című kötete, amely felmenőinek, elsősorban édesapjának, Hatvany Józsefnek állít emléket. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett. 

Meghallgatom

A magyar nyelvi ismeretterjesztés hagyományait folytatja a "Régi szavak kisszótára", amely elsősorban a diákok számára készült. A szótárba felvett és ott értelmezett, megmagyarázott szavak között vannak kihalt, kiveszőben lévő és nehezen érthető kifejezések is. Rozgonyi Ádám kérdezte Kiss Gábort, a kiadványt megjelentető Tinta Könyvkiadó vezetőjét. 

Meghallgatom

Nem hisz a semmiből jövő múzsa csókjában - mondta új, "Egyszer élünk #rút66" című kötetének bemutatóján Fodor Sándor, aki szerint egy novella úgy születik, hogy az ember érzékenyen figyeli a környezetét.

Meghallgatom

Az Osiris Kiadó gondozásában jelent meg Tomka Béla Korszakok és korszakhatárok című kötete, amely olyan módszertani kérdéseket tárgyal, mint például a történelem tanulmányozásának bevallott és rejtett céljai vagy az erőszak interpretációi a történetírásban. A szerzővel Rozgonyi Ádám készített interjút.

Meghallgatom

A társkereső applikációk párválasztási szokásokra gyakorolt hatásaira szeretett volna reagálni Pálok című kötetében Gleb Anitta. A 2018 óta publikáló íróval, illusztrátorral Rozgonyi Ádám beszélgetett.

Meghallgatom

A Prae (PRÉ) Kiadó "Krimi ma" című sorozatában jelent meg a "Sorsod Borsod" című regény, amely Bánhidi Lilla bemutatkozó kötete. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

Meghallgatom

A Prae (PRÉ) Kiadó „Krimi ma” című sorozatában jelent meg a „Sorsod Borsod” című regény, ami Bánhidi Lilla bemutatkozó kötete. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

Meghallgatom

A Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában jelent meg magyarul a "Szentperjefonat" című kötet. Robin Wall Kimmerer botanikus, aki egy amerikai őslakos indián törzs tagja, a természettel való fenntarthatóbb kapcsolat alapját vázolja fel művében.

Meghallgatom

Szigeti Ildikó szerint nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki belevágjon az önismereti munkába. A tanácsadó szakpszichológus új kötete "Pszichosztriptíz - Terápiás valóságok" címmel jelenik meg a 21. Század Kiadó gondozásában. Az InfoRádiónak adott interjúban a többi között arról beszélt, hogy könyvében mesélni szeretne, történeteket megosztani az olvasókkal. A riporter: Rozgonyi Ádám.

Meghallgatom

A Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában jelent meg magyarul az "Útmutató vezetőknek" című kötet, amelyben a szerző, Gary Bolles, feltárja a munka világának és a vállalatok működésének új szabályait. Rozgonyi Ádám összeállítása.

Meghallgatom

Az MCC Press Kft. gondozásában jelent meg újra Beksics Gusztáv "Mátyás király birodalma és Magyarország jövője" című munkája, amelynek eredeti kiadását 1905-ben olvashatták először a magyar történelem iránt érdeklődők. Rozgonyi Ádám a kötethez történészi előszót író Gali Mátéval beszélgetett.

Meghallgatom

Mikes Mária, egy magyar nemesasszony 18. század végi kéziratos szakácskönyvét mutatja be az Attraktor Könyvkiadó "A gazdaasszonyi bölcsességnek tárháza - 1784" című kötete. Rozgonyi Ádám a kiadvány szerkesztőjével, Sárdi Margittal készített interjút.

Meghallgatom

Döntően meghatározza nemzeti önképünket az, hogyan tudott megbírkózni a magyarság a 19. század végének, és a 20. század első felének traumáival, össznemzeti próbatételeivel - véli Gali Máté történész, akinek "A próbára tett nemzet" címmel jelent meg könyve az MCC Press Kft. gondozásában. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

Meghallgatom

A történelem legkisebb alkotóeleme, a résztvevő egyén szemszögéből rekonstruálja a második világháború sorsdöntő hónapjának mikrotörténetét az "1942 November - A háború fordulópontja" címe kötet, amelynek szerzője Peter Englund (ejtsd így!) svéd történész. A könyvet a Corvina Kiadó jelentette meg magyar nyelven. Rozgonyi Ádám a szerkesztővel, Kúnos Lászlóval beszélgetett.

Meghallgatom

"Rumini és az öt toll" címmel jelent meg Berg Judit új kötete a Pagony Kiadó Most én olvasok!-sorozatában. A szerzővel Rozgonyi Ádám készített interjút.

Meghallgatom

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara által korábban rendezett, "Magyarország külkapcsolatai, lehetőségei, diplomatái 1945 után" című konferencia szerkesztett előadásait tartalmazza a "Lehetőségek, dilemmák, kompromisszumok" című kötet. Rozgonyi Ádám erről beszélgetett az egyik szerkesztővel, Soós Viktor Attilával.

Meghallgatom

Az evangélikus – római katolikus teológiai párbeszéd elmúlt fél évszázadának legfontosabb dokumentumait tartalmazza az "Úton az egység felé" című, a Luther Kiadó és a Vigilia Kiadó gondozásában megjelent könyv. Rozgonyi Ádám összeállítása.

Meghallgatom

Széplaky Gerda "Sem Isten, sem állat" című kötetének témája az áldozati hierarchia, amely a görög-keresztény kultúra alapja. E kultúra szerint az ember a létezők közötti hierarchia csúcsán foglal helyet. A PRAE (PRÉ).hu Kft. gondozásában megjelent könyvről Rozgonyi Ádám beszélgetett a szerzővel.

Meghallgatom
×
×
×