INFORÁDIÓ
2021. november 27. szombat
Virgil

Könyvpercek


Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton.

A Könyvpercek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.  

NKA logó

Adás: kedd, csütörtök, szombat, 7.45 után


A Könyvpercek magazin 2021. november 27-i adása

Szevasz címmel jelent meg 25 kortárs novellából álló válogatás a Tilos az Á Könyvek gondozásában. A főként kamaszokhoz szóló írások szerzői mások mellett Bakos Gyöngyi, Bán Zsófia, Bereményi Géza, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Grecsó Krisztián és Kiss Noémi. Rozgonyi Ádám a kötet szerkesztőjével, Péczely Dórával beszélgetett. 

A Könyvpercek magazin 2021. november 25-i adása

Afféle életösszegzésnek írt könyvet 88 címmel tavaly Szinetár Miklós, aki e kötet sikere után újra papírra vetette gondolatait. A 88 és fél című új kiadványban is bátran hangot ad a történelemmel, hittel, színházzal és politikával kapcsolatos véleményének. A Noran-Libro Kiadó gondozásában megjelent művekről Rozgonyi Ádám beszélgetett a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, tévé- és filmrendezővel.

A Könyvpercek magazin 2021. november 23-i adása

Nagy szerepe volt a mesének a régi népéletben; közösséget teremtett, lelkesített és voltaképpen a szeretetet közvetítette - mondta az InfoRádiónak Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, akinek a 90. születésnapján jelent meg Mátyás és a török basa című mesegyűjteménye. A kötetben szereplő - főként a dél-dunántúli régióban gyűjtött - 45 mese, 9 település, 11 mesemondójától származik. Andrásfalvy Bertalannal Rozgonyi Ádám beszélgetett. 

A Könyvpercek magazin 2021. november 20-i adása

A tánc a korlátait legyőzni képes ember művészete címmel jelenik meg portrékötet a 80 éves Dózsa Imréről. A balettpedagógus életéről, szakmai munkásságáról szóló könyvet Major Rita táncművészeti szakíró állított össze a művésszel készített beszélgetések és korábbi interjúk alapján. Rozgonyi Ádám a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművésszel, Dózsa Imrével beszélgetett. 

A Könyvpercek magazin 2021. november 18-i adása

Elhunyt szeretteink emlékei és történetei tovább élnek bennünk - mondja Bankó-Erdősi Viktória. Az elsőkötetes író a nosztalgia édes-bús hangulatát ragadja meg "Elég az hozzá" című kötetében, amelyről Rozgonyi Ádámnak beszélt. 

A Könyvpercek magazin 2021. november 16-i adása

Szolgáló szeretet címmel jelentetett meg képes albumot az ország egyik legnagyobb, napi 13 ezer rászoruló emberről gondoskodó segítő szervezete, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A történelmi áttekintést eredeti fényképek, korabeli források és személyesen átélt történetek egészítik ki a 223 oldalas könyvben. Rozgonyi Ádám Romhányi Tamással, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetőjével beszélgetett a kiadványról.

A Könyvpercek magazin 2021. november 13-i adása

Egy önmagával és a világgal küszködő, néhol szarkasztikus, néhol kamaszosan esetlen lány egyszerre komoly és mégis humoros elbeszélésein keresztül szólítja meg úgy a fiatal, mint az idősebb olvasókat Balássy Fanni. A Hol is kezdjem című regény a Pozsonyi Pagony Kiadó 2019-es novellapályázatára írott műből készült. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2021. november 11-i adása

Hannibal Lecter levelei Clarice Starling ügynökhöz címmel jelent meg Farkas Wellmann Endre, József Attila-díjas költő új verseskötete. A szerző ezúttal Hannibal Lecternek, a kannibál pszichiáternek, Thomas Harris amerikai író egyik kitalált alakjának szemszögébe helyezkedve közli gondolatait az olvasókkal. A kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Farkas Wellmann Endrét.

A Könyvpercek magazin 2021. november 9-i adása

Nyitottak az ember arra, hogy ne csak a filmjeik, hanem az emberi tulajdonságaik alapján közelebbről is megismerjék Bud Spencert és Terence Hillt – mondta az InfoRádiónak "Verhetetlen páros" című könyvének megjelenése apropóján Király Levente, akivel Rozgonyi Ádám beszélgetett. A "Verhetetlen páros" című kötet szerzőjét, Király Leventét hallották.

A Könyvpercek magazin 2021. november 6-i adása

Ténykönyv, amely nem politizál, hanem nyilvánosságra hozza és elemzi az adatokat - ezt mondta az InfoRádiónak "A Nagy Terv - A Soros-birodalom Közép- és Kelet-Európában" című, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány gondozásában megjelent kötet szerkesztője. Rozgonyi Ádám kérdezte Békés Mártont.

A Könyvpercek magazin 2021. november 4-i adása

"Széchenyi Zsigmond élete" címmel írt könyvet a ◊magyar vadászat egyik legismertebb alakjáról Gyorgyevics Tamás. A szerző szerint Széchenyi Zsigmond írásai, gondolkodásmódja ma is példaértékű. Gyorgyevics Tamással Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2021. november 2-i adása

Újra megjelent magyarul "A természet IQ-ja" című kötet, amely az állatfajok viselkedésmintáinak kutatásán és elemzésén keresztül rámutat a darwini evolúció hiányos logikájára. 2009-ben a mű angol nyelvű kiadását az USA Book News az év három legjobb tudományos könyve közé választotta. Rozgonyi Ádám az egyik szerzővel, Tasi Istvánnal beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2021. október 30-i adása

Az Osiris Kiadó és a Mathias Corvinus Collegium gondozásában jelent meg magyarul Branko Milanovic Egyedül a kapitalizmus – A világot uraló rendszer jövője című kötete, amelyben a szerb-amerikai származású közgazdász a kapitalista rendszer fejlődési útját és lehetséges kilátásait ismerteti. A könyvről Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója Rozgonyi Ádámnak nyilatkozott. 

A Könyvpercek magazin 2021. október 28-i adása

Szív utca címmel jelent meg Gurubi Ágnes családregénye, amely női ágon, generációs problémákon vezeti végig az olvasót. A felelevenített családi emlékekben közös, hogy a férfiak csak keretet adnak a nők történeteinek, mellékszereplőként vannak jelen, rendszerint negatív szerepekben. Gurubi Ágnessel Rozgonyi Ádám beszélgetett. 

A Könyvpercek magazin 2021. október 26-i adása

Hétfő este mutatták be Magyarország amerikai tiszteletbeli emerita főkonzulja, a posztjáról 2016-ban leköszönt Szablya Ilona önéletrajzának második kötetét. A Szökevényből konzul – Óceánon innen, vasfüggönyön túl című könyv a Kráter Kiadó gondozásában, Hantó Zsuzsa lektorálásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jelent meg. Rozgonyi Ádám Jeney Attila fordítóval beszélgetett az új kiadványról. Jeney Attilát, a Szökevényből konzul – Óceánon innen, vasfüggönyön túl című kötet fordítóját hallották.

A Könyvpercek magazin 2021. október 23-i adása

Mély levegő című regényével Halász Rita nyerte idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A regény érzékenyítően ábrázolja a családon belüli nemi egyenlőtlenségek, erőszakos cselekedetek hétköznapi megvalósulását és egyéni pszichés következményeit. A műből a tervek szerint hatrészes filmsorozatot készít a Black Lemon Films. A Mély levegő című regény szerzőjével, Halász Ritával, Rozgonyi Ádám beszélgetett. 

A Könyvpercek magazin 2021. október 21-i adása

A Magyar Művészeti Akadémia a magyar filmkultúra 125 évének legfontosabb produkcióit ismertető weboldala után elkészült a filmlexikon könyvváltozata is. A Magyar filmek 1896-2021 című, 770 oldalas kötet a filmeket bemutatásuk időrendjében, a korszak hazai és nemzetközi trendjei, valamint a politikai hatások kontextusában vizsgálja. Rozgonyi Ádám kérdezte Gelencsér Gábor filmtörténészt, a lexikon szerkesztőbizottságának vezetőjét.

A Könyvpercek magazin 2021. október 19-i adása

Kétnyelvű kiadásban jelentette meg Révay Péter nagy országtörténetét a Bölcsészettudományi Kutatóközpont. A 16. és 17. században élő és alkotó tudós koronaőr Magyar Királyság birodalmáról és Szent Koronájáról szóló hét század című munkájának jelentőségéről és előzményeiről Rozgonyi Ádám kérdezte a BTK Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársát, Tóth Gergelyt.

A Könyvpercek magazin 2021. október 16-i adása

Az árnyékos oldalon. Vidéki Magyarország a rövid hatvanas években címmel jelentetett meg könyvet a Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala. A kötet az 1962 és 1971 közötti kilenc év ár- és beruházási politika, valamint a társadalombiztosítási szabályzókba beépített diszkriminatív elemek negatív hatásait vizsgálja a magyarországi agrárnépesség életében. Rozgonyi Ádám Horváth Gergely Krisztián történésszel készített interjút a kötetről. 

A Könyvpercek magazin 2021. október 14-i adása

20 éves a Pagony, Magyarország egyik meghatározó gyerekkönyvkiadója. A tulajdonos-főszerkesztő szerint a siker részben annak köszönhető, hogy az elmúlt években és a pandémia alatt is rugalmasan alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez. Kovács Eszter elmondta: a Pagony egyik könyvújdonsága Marék Veronika Kéményseprő Kelemen című első meséje. Rozgonyi Ádám interjúja. 


×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018