INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

Könyvpercek


Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton.

A Könyvpercek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.  

NKA logó

Adás: kedd, csütörtök, szombat, 7.45 után


A Könyvpercek magazin 2020. november 21-i adása

A mesterséges intelligencia és az emberi elme jövőjének kérdéseivel foglalkozik Susan Schneider filozófia- és idegtudományi professzor A mesterséges ember című könyve, amely a Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában olvasható magyar nyelven. A kötet lektorával, Lokodi Annamáriával, Rozgonyi Ádám készített interjút.

A Könyvpercek magazin 2020. november 19-i adása

Keleti 100 - Mert szeretek élni címmel a világ legidősebb olimpiai bajnokának, Keleti Ágnesnek az életéről szóló könyv jelentett meg könyvet a Magyar Torna Szövetség. A két szerző, Dobor Dezső és Dávid Sándor alkotásában nagy szerepet kapnak az ötszörös olimpiai bajnokról készült képek is. Farkas Dávid kérdezte Dobor Dezső sportújságírót.

A Könyvpercek magazin 2020. november 17-i adása

Kvittek vagyunk címmel készített beszélgetőkönyvet Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel Bíró Kriszta színész írónő. A kötet a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg. Rozgonyi Ádám Molnár Piroskával készített interjút.

A Könyvpercek magazin 2020. november 14-i adása

Több millió magyarral kevesebb él ma az országtól elcsatolt területeken, mint a Trianoni döntés idején. Miért alakult így és mit lehet tenni ez ellen? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ Csóti György Trianon után száz esztendővel című könyve. Rezsek Győző összefoglalója.

A Könyvpercek magazin 2020. november 12-i adása

Baranya, Tolna, Somogy és Zala megye barokk freskóemlékeit mutatja be a Barokk freskófestészet Magyarországon című könyvsorozat második kötete, amely a freskók keletkezéstörténetétével is megismerteti az olvasót. Az MMA Kiadó gondozásában megjelent kiadvány szerkesztője Jernyei Kiss János művészettörténész, akivel Rozgonyi Ádám készített interjút.

A Könyvpercek magazin 2020. november 10-i adása

Több mint 10 éve foglalkozik lakberendezéssel Pataki Judit, aki Padok és pamlagok című kötetében patinás pesti és budai házak belsejébe enged bepillantást, és még az általa tervezett lakások izgalmas történetét is megosztja az olvasókkal. A Boook Kiadó gondozásában megjelent kötet szerzőjével Rozgonyi Ádám készített interjút.

A Könyvpercek magazin 2020. november 7-i adása

„Ajándék életeket” kapott színházi szerepei által – mondja Huszti Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, akinek Köszönöm, Prospero! címmel jelent meg az önéletrajzi trilógiájának harmadik kötete. A színművésszel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2020. november 5-i adása

Több száz fotóval illusztrálva mutatja be Haris László fotóművész életművét Bán András, az MMA Kiadó gondozásában megjelent, Részletekben az egész című kötetében. Rozgonyi Ádám a könyv főszereplőjével, a Balogh Rudolf-díjas fotóművésszel beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2020. november 3-i adása

Böjte Csaba füveskönyve - Örömhöz segítő gondolatok címmel jelent meg a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójának kötete a Helikon Kiadó gondozásában. A ferences rendi szerzetes élettel, halállal, hittel és szolidaritással kapcsolatos gondolatait Csender Levente József Attila-díjas író öntötte formába. Böjte Csabával Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2020. október 31-i adása

Mesterséges intelligencia - Filozófiai kérdések, gyakorlati válaszok címmel jelent meg Héder Mihály, a Műegyetem Filozófia és Tudománytörténet Tanszéke docensének könyve, amelyben a mesterséges intelligencia legfontosabb elvi kérdéseivel foglalkozik. A Gondolat Kiadó gondozásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2020. október 29-i adása

A humor a legjobb gyógyszer a csalódások enyhítésére és a szenvedések könnyebb elviselésére - vallja a Ne ​vedd komolyan! Vagy mégis? című kötet írója, Szentes Tamás közgazdász, aki különböző fogalmak szándékos félreértelmezésével csal mosolyt az olvasó arcára. A Tinta Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2020. október 27-i adása

Kilenc pontban foglalta össze az érzelmileg intelligens vezetés stratégiáját, és alkalmazását több gyakorlati példával is szemlélteti Érzéssel vezetni című könyvében Cary Cherniss pszichológiaprofesszor és Cornelia W. Roche vezetői coach. A magyar nyelven a Pallas Athéné Kiadó gondozásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Mihalik Judit kommunikációs és vezetési szakembert.

A Könyvpercek magazin 2020. október 24-i adása

Janikovszky Éva fiatalkori naplóját jelentette meg a Móra Kiadó. A későbbi írónő írásait már gyerekként is leginkább a humor, az irónia és a tudatosság jellemezte. Utóbbi azért, mert leírásainak egy részét az utókornak címezte - mondta az InfoRádiónak Dóka Péter, a Janikovszky Éva: Naplóm, 1938-1944 című kötet szerkesztője, a Móra Kiadó főszerkesztője. Rozgonyi Ádám interjúja.

A Könyvpercek magazin 2020. október 22-i adása

Egy különös szerepcseréről szól Nógrádi Gábor legújabb ifjúsági könyve. A történet szerint egy menekülttáborban élő szegény fiú és az ismeretlen, diktatórikus berendezkedésű ország elnökének fia a megszólalásig hasonlítanak egymásra, így elhatározzák, hogy kipróbálják a másik életét. A Csere című kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2020. október 20-i adása

A papírművészet sokoldalúságát és izgalmas világát hozza közel az olvasóhoz Butak András Munkácsy-díjas grafikusművész Az intelligens papír című kötete, amely mintát kíván adni a művészi alkotómunka iránt fogékony fiataloknak. Az MMA Kiadó gondozásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2020. október 17-i adása

Az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg Vámos Miklós Dunapest című regénye, amelynek két szálon futó cselekményét Újlipótváros, és azon belül is egy épület, a II. világháború alatt csillagos háznak nyilvánított Pozsonyi út 38. és a vele egybeépült, svájci védettséget élvező Pozsonyi út 40. múltja és jelene köti össze. Domanits András kérdezte a József Attila-díjas írót.

A Könyvpercek magazin 2020. október 15-i adása

A földrajzilag és hagyományaiban is sokszínű Pest megye gasztronómiai különlegességeiről, kézműves termékeiről és innovációiról jelent meg kötet Pest megye ízei címmel, amely összesen 19 ételt, italt, receptet és gasztronómiai terméket mutat be. Rozgonyi Ádám Ambrus András szerkesztővel készített interjút a kiadványról.

A Könyvpercek magazin 2020. október 13-i adása

Nem csak kenyérrel címmel jelent meg Balog Zoltán könyve, amely a koronavírus hazai megjelenésétől kezdve egészen júliusig gyűjti egybe a református lelkész beszédeit, imádságait, írásait. Az ünnepi könyvhétre megjelenő kötetet egy pódiumbeszégetésen mutatták be a Hold utcai Református Templomban. Tatár Timea elsőként a címválasztásról kérdezte Balog Zoltánt.

A Könyvpercek magazin 2020. október 10-i adása

Miért esnek vissza egyes városok úgy, mint Detroit, és mások miért fejlődnek a modern New Yorkhoz hasonlóan? Erről szól Edward Glaeser közgazdász, városkutató, harvardi professzor A város diadala című kötete, amely a Pallas Athéné Kiadó gondozásában jelent meg magyarul. A kiadványról Rozgonyi Ádám kérdezte Farkas Sárát, a Pallas Athéhé Domus Meriti Alapítvány kutatóját.

A Könyvpercek magazin 2020. október 8-i adása

Trianon-kislexikon A-tól Z-ig címmel jelent meg Molnár Zsolt kötete, amely az ország feldarabolásához vezető események objektív bemutatására törekszik. A kislexikonról Domanits András kérdezte Szilágyi Pétert, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosát.


×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018