INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

Könyvpercek


Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton.

A Könyvpercek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.  

NKA logó

Adás: kedd, csütörtök, szombat, 7.45 után


A Könyvpercek magazin 2021. szeptember 25-i adása

51 magyar színészlegenda életét mutatja be Mi, magyarok a színpadon című új kötetében Sal Endre. A könyv október elsején jelenik meg a Libri Kiadó gondozásában. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett. 

A Könyvpercek magazin 2021. szeptember 23-i adása

A Föld második legnagyobb szigetének, Új-Guinea szigetének északnyugati részén élő egykori kannibál népcsoportról, a hozzájuk vezető utazásáról ír új könyvében Juhász Árpád. Az Emberevők unokái között című kötetéről, vakmerő kalandjairól Rozgonyi Ádámmal beszélgetett a világutazó geológussal. 

A Könyvpercek magazin 2021. szeptember 21-i adása

Milyen lenne, ha Kölcsey Ferenc, vagy II. Rákóczi Ferenc a mai fiatalok nyelvén szólalna meg? Ezt mutatja meg Lőrinc László új, 25 szelfi a felvilágosodás korából című könyve, amely egy sorozat két korábbi kötetének folytatásként jelent meg a Kolibri Kiadó gondozásában. Rozgonyi Ádám a szerzővel, Lőrinc Lászlóval beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2021. szeptember 18-i adása

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából Budapestre látogató Ferenc pápát Áder János köztársasági elnök a Nemzeti Emlékezet Bizottsága szakmai közreműködésével készült, Magyar hősök című kötet angol nyelvű kiadásával is megajándékozta. A 20. századi totális diktatúrák magyar hőseit bemutató életpályákat bemutató könyv szerkesztői Czókos Gergely, Földváryné Kiss Réka, Máthé Áron és Szalai Zoltán. Rozgonyi Ádám Földváryné Kiss Rékával, a NEB elnökével beszélgetett. 

A Könyvpercek magazin 2021. szeptember 16-i adása

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa új regénye, a Vad idők valós eseményeken alapuló fikciós mű, amely a többi között annak történetét meséli el, hogyan döntötték meg Guatemalában 1954-ben az Egyesült Államok segítségével katonai puccsal a demokratikusan megválasztott kormányt. A kötetet a Helikon Kiadó jelentette meg magyar nyelven, Eőry Zsófia fordításában. Rozgonyi Ádám kérdezte M. Nagy Miklóst, a kiadó főszerkesztőjét.

A Könyvpercek magazin 2021. szeptember 11-i adása

"Ki nyeri meg az oroszlánsimogatást?" címmel írt új könyvet Nógrádi Gábor. A világhírű animációs filmrendező és grafikus, Cakó Ferenc által gazdagon illusztrált történetben egy játékos rendőrségi nap vetélkedőjére látogatnak el a Papa és a gyerekek. A kötet célja a baleset- és bűnmegelőzés.

A Könyvpercek magazin 2021. szeptember 9-i adása

Egykor az Osztrák-Magyar Monarchia időszaka alatt is élő és alkotó, korszakos jelentőségű művészekről, írókról, politikusokról, mások mellett Arany Jánosról, Blaha Lujzáról, Deák Ferencről és Eötvös Józsefről közöl portrét az "Arcképek az Osztrák-Magyar Monarchiából" című kötet. Arról, hogy miért érdemes ezekről a személyiségekről könyvet írni és mi jellemezte a kor kulturális viszonyait, Rozgonyi Ádám kérdezte Gerő András történészt, a kötet szerkesztőjét.

A Könyvpercek magazin 2021. szeptember 7-i adása

Nem megoldási modelleket, hanem történetek mélyén lévő alapelveket kínál az olvasóknak - mondta Apakulcs című kötetéről Süveges Gergő, aki az apai döntések megkönnyítéséért összegezte gondolatait. A Harmat Kiadó gondozásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2021. szeptember 4-i adása

Az Útikalauz a vershez című legújabb Tilos az Á kötet 25 kortárs és klasszikus magyar szerző művén keresztül arra vezeti rá az olvasót, hogy a költészet mindenkihez és mindenkiről szól. Rozgonyi Ádám beszélgetett a szerzővel, Fenyő D. Györggyel.

A Könyvpercek magazin 2021. szeptember 1-i adása

Megjelent az 1970-es, 80-as évek magyar és összeurópai film- és videoművészetének meghatározó személyisége, Bódy Gábor filmrendező írásaiból összeállított "Egybegyűjtött filmművészeti írások" harmadik kötete. Az MMA Kiadó gondozásában megjelent könyvben publikált szövegeket a mozgóképes eredetiből kiemelt képsorok kísérik. Rozgonyi Ádám kérdezte Peternák Miklós szerkesztőt, művészettörténészt.

A Könyvpercek magazin 2021. augusztus 31-i adása

Milyen a magyar konzervatív hagyomány? Sikeresnek vagy kudarcosnak tekinthető-e a rendszerváltoztató nemzedék munkássága? A többi között ezekre a kérdésekre keresi a választ Gyurgyák János történész Elveszett illúziók – megtalált történelem című kötetében. A könyvben publikált tanulmányokról Rozgonyi Ádám kérdezte Gali Mátét, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársát.

A Könyvpercek magazin 2021. augusztus 28-i adása

Elismert földrajztudóst, orvost és írót is adott már az országnak a Cholnoky család, amely fontos szereplője és alakítója volt Veszprém városának. Munkásságukat Rybár Olivér dolgozta fel A Cholnoky család története című kötetében. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2021. augusztus 26-i adása

Ahogyan változnak a nagyhatalmak érdekei, úgy változhatnak a geopolitikai doktrínáik is, amelyeket nemzeti és nemzetközi érdekeltségek határoznak meg – fogalmazott az InfoRádiónak Dövényi Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa, aki Nagy Miklós Mihályal és Perényi Bálinttal Legitim geopolitika címmelt írt könyvet a klasszikus német geopolitikáról. Dövényi Zoltánnal Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2021. augusztus 24-i adása

Négyrészes regénysorozatban mutat be érdekes magyar történelmi korszakokat - főként gyermekeknek - Váradi Anna pedagógus. Az "Idővándor" című első kötet a 9. századba kalauzolja az olvasókat. A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent könyvről Rozgonyi Ádám beszélgetett a szerzővel. Váradi Annát hallották "Idővándor" című kötetéről.

A Könyvpercek magazin 2021. augusztus 21-i adása

A zene alapjául szolgáló matematika, fizika és az idegtudomány összefüggéseit vizsgálja David Sulzer egyetemi professzor a Zene, matematika és elme című kötetében, amely a Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában jelent meg magyar nyelven. Rozgonyi Ádám Háden Gáborral, a Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos munkatársával beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2021. augusztus 19-i adása

Nádas Péter, Enyedi Ildikó, Vincent Cassel, Margaret Atwood, Woody Allen. A felsorolt hírességekben annyi bizonyosan közös, hogy mindannyian voltak már legalább egyszer Köves Gábor interjúalanyai. Az újságíró rajtuk kívül sok más magyar és külföldi sztárral is beszélgetett már, 38 interjúját pedig most a Végszónak sem rossz című kötetében osztja meg az olvasókkal. Köves Gáborral Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2021. augusztus 17-i adása

A táplálkozás százmillió éves története címmel írt könyvet Stephen Le kanadai biológiai antropológus őseink táplálkozási kultúrájáról, a világ különböző földrészein élő emberek ételfogyasztási szokásairól. A kötet a Typotex Kiadó gondozásában jelent meg magyar nyelven. Rozgonyi Ádám Varró Zsuzsa fordítóval beszélgetett a könyvről.

A Könyvpercek magazin 2021. augusztus 14-i adása

Mi a producer feladata? Művész-e a producer? A többi között ezekre a kérdésekre is választ ad az a húsz kortárs alkotót megszólaltató kötet, amelyet a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon mutatott be az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete. A Magyar producerek I. című könyv szerkesztőjével, Kollarik Tamás producerrel, Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2021. augusztus 12-i adása

Igazi világutazó Földvári András, aki "Elmentem világgá!" című kötete után "Ez az én világom" című könyvében osztja meg újabb kalandjait az olvasókkal a világ minden tájáról. A 21. Század Kiadó gondozásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám beszélgetett a szerzővel. Földvári Andrást hallották "Ez az én világom" című kötetéről.

A Könyvpercek magazin 2021. augusztus 10-i adása

"Dharma" címmel jelent meg Szűcs Péter első regénye. Az író öt éve utazik a világban, és a különböző országokban átélt tapasztalatait is beleszőtte a szülővárosához is kötődő történetbe. A Libri Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt. Szűcs Pétert hallották "Dharma" című kötetéről.


×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018