eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Európai szintre jutott a magyar–osztrák határviszály

Nem csitulnak az indulatok a Schattendorf/Somfalva és Ágfalva közti határátkelő osztrák oldalán kijelölt sétálózóna körül. Az Európai Bizottság Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatósága júliusban arról értesítette a hozzá forduló panaszosokat, hogy tisztázni szeretné az ügyet Ausztriával.

Ahogy arról az Infostart is több ízben beszámolt, a Sopron melletti Ágfalva és az osztrák Somfalva (Schattendorf) határon amiatt mérgesedett el a helyzet, hogy a munkába ingázó magyarok – és a magyar szolgáltatásokat választó osztrákok – az eredetileg kerékpárosoknak és gyalogosoknak szánt, majd bővített és leaszfaltozott átkelőt egyre nagyobb számban kezdték el használni, amit osztrák oldalon nem néznek jó szemmel.

Kezdetben a határ lezárása is szóba került, majd végül matricás rendszert vezettek be, korlátozva a forgalmat.

Az említett bizottsági levélben – aminek tartalmát az ORF Népcsoport-szerkesztősége is megismerhetett – a főigazgatóság elismeri a szabad mozgás jogát a schengeni övezeten belül, ugyanakkor azt is írja, hogy a határokat nem kötelező nyitva tartani a járműforgalom előtt, és helyben korlátozásokat is bevezethetnek a határátkelők környezetében fekvő utak használatára.

Ha viszont valahol erről döntenek – mint például Somfalva esetében, ahol a sétálózónává nyilvánított útszakaszon autóval csak engedély birtokában lehet áthajtani –, akkor a korlátozások nem lehetnek diszkriminatívak, írja levelében az Európai Bizottság. A helyzet alakulását a Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatóság figyelemmel kíséri, és tisztázni szeretné az osztrák féllel, hogy

a Somfalvánál bevezetett fizetési rendszer az úthasználatra vagy a határátkelésre vonatkozik – utóbbi sértené a schengeni szabályzatot

– idézi az Autoszektor.hu.

Az ágfalvi Horváth Gyula – aki június végén tüntetést szervezett az útzár ellen a határra –, azt mondja: elégedett a Bizottság levelében foglaltakkal. A somfalvai polgármester és az önkormányzat eljárását viszont továbbra is súlyosan jogsértőnek és a magyar ingázókra nézve diszkriminatívnak tartja, és várja, hogy az ingázók álláspontját igazoló jogszabályoknak a hatóságok érvényt szerezzenek – teszi hozzá a portál.

A tiltakozók mindenesetre tovább folytatják akcióikat: újabb beadványokkal és más jogi eszközökkel igyekeznek kikényszeríteni igazukat, és ha kell, újabb tüntetést is szerveznek – közölte Horváth Gyula, aki szerint aggasztó, hogy Somfalva akár olyan politikai vezetők számára is példa lehet, akik a határ menti kapcsolatok ellehetetlenítésére törekszenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×