eur:
393.92
usd:
368.12
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Európai szintre jutott a magyar–osztrák határviszály

Nem csitulnak az indulatok a Schattendorf/Somfalva és Ágfalva közti határátkelő osztrák oldalán kijelölt sétálózóna körül. Az Európai Bizottság Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatósága júliusban arról értesítette a hozzá forduló panaszosokat, hogy tisztázni szeretné az ügyet Ausztriával.

Ahogy arról az Infostart is több ízben beszámolt, a Sopron melletti Ágfalva és az osztrák Somfalva (Schattendorf) határon amiatt mérgesedett el a helyzet, hogy a munkába ingázó magyarok – és a magyar szolgáltatásokat választó osztrákok – az eredetileg kerékpárosoknak és gyalogosoknak szánt, majd bővített és leaszfaltozott átkelőt egyre nagyobb számban kezdték el használni, amit osztrák oldalon nem néznek jó szemmel.

Kezdetben a határ lezárása is szóba került, majd végül matricás rendszert vezettek be, korlátozva a forgalmat.

Az említett bizottsági levélben – aminek tartalmát az ORF Népcsoport-szerkesztősége is megismerhetett – a főigazgatóság elismeri a szabad mozgás jogát a schengeni övezeten belül, ugyanakkor azt is írja, hogy a határokat nem kötelező nyitva tartani a járműforgalom előtt, és helyben korlátozásokat is bevezethetnek a határátkelők környezetében fekvő utak használatára.

Ha viszont valahol erről döntenek – mint például Somfalva esetében, ahol a sétálózónává nyilvánított útszakaszon autóval csak engedély birtokában lehet áthajtani –, akkor a korlátozások nem lehetnek diszkriminatívak, írja levelében az Európai Bizottság. A helyzet alakulását a Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatóság figyelemmel kíséri, és tisztázni szeretné az osztrák féllel, hogy

a Somfalvánál bevezetett fizetési rendszer az úthasználatra vagy a határátkelésre vonatkozik – utóbbi sértené a schengeni szabályzatot

– idézi az Autoszektor.hu.

Az ágfalvi Horváth Gyula – aki június végén tüntetést szervezett az útzár ellen a határra –, azt mondja: elégedett a Bizottság levelében foglaltakkal. A somfalvai polgármester és az önkormányzat eljárását viszont továbbra is súlyosan jogsértőnek és a magyar ingázókra nézve diszkriminatívnak tartja, és várja, hogy az ingázók álláspontját igazoló jogszabályoknak a hatóságok érvényt szerezzenek – teszi hozzá a portál.

A tiltakozók mindenesetre tovább folytatják akcióikat: újabb beadványokkal és más jogi eszközökkel igyekeznek kikényszeríteni igazukat, és ha kell, újabb tüntetést is szerveznek – közölte Horváth Gyula, aki szerint aggasztó, hogy Somfalva akár olyan politikai vezetők számára is példa lehet, akik a határ menti kapcsolatok ellehetetlenítésére törekszenek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×