eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: NZP Nagy Legal/YouTube

Az osztrák alkotmánybíróságon landolhat az ágfalvai határzár ügye

Az osztrák polgármester azzal indokolta döntését, hogy a magyar ingázók miatt sok a baleset, és zavarják az osztrákokat.

Egy ügyvédi iroda keresetet nyújtott be az osztrák nemzeti bíróságnak azért, mert szerintük uniós jogot sért az osztrák határátkelőknél a rendőrségi ellenőrzés, valamint jogsértőnek tartják azt is, hogy a Somfalva és Ágfalva közötti határátkelőhelyen csak bizonyos autókat engednek át, őket is díjbeszedés után – derül ki az NZP Nagy Legal nemzetközi ügyvédi iroda videójából, amit a Telex szúrt ki.

„Mivel a határellenőrzés és a de facto határzár minket is akadályoz a munkánk normális ellátása során, az osztrák nemzeti bíróságok előtt is bepereltük mind a burgenlandi rendőrséget, mint a helyi önkormányzatot egyrészt a jogellenes állapot megszüntetésére, másrészt kártérítésre. Egyben kezdeményeztük a falu önkormányzati rendeletének a megsemmisítését az osztrák Alkotmánybíróság előtt” – írják a videójuk alatt.

A pert indító jogi csapat sem ügyvédként, sem európai polgárként nem hajlandó tolerálni, hogy 2023-ban, az Európai Unióban akár egy falu, akár egy állam ismét „felhúzza a vasfüggönyt”. Szerintük ezzel azokat az embereket is megszégyenítik az osztrák oldalon, akik az elmúlt száz évben minden megtettek azért, hogy mindenki szabadon átjárhasson a határon.

Ahogy arról az Infostart is több ízben beszámolt, a Sopron melletti Ágfalva és az osztrák Somfalva (Schattendorf) határon amiatt mérgesedett el a helyzet, hogy a munkába ingázó magyarok – és a magyar szolgáltatásokat választó osztrákok – az eredetileg kerékpárosoknak és gyalogosoknak szánt, majd bővített és leaszfaltozott átkelőt egyre nagyobb számban kezdték el használni, amit osztrák oldalon nem néznek jó szemmel. Kezdetben a határ lezárása is szóba került, majd végül matricás rendszert vezettek be, korlátozva a forgalmat.

Az Európai Bizottság Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatósága júliusban arról értesítette a hozzá forduló panaszosokat, hogy tisztázni szeretné az ügyet Ausztriával. Erről bővebben itt írtunk.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 20:10
×
×
×
×