eur:
394.34
usd:
369.64
bux:
65189.79
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: NZP Nagy Legal/YouTube

Az osztrák alkotmánybíróságon landolhat az ágfalvai határzár ügye

Az osztrák polgármester azzal indokolta döntését, hogy a magyar ingázók miatt sok a baleset, és zavarják az osztrákokat.

Egy ügyvédi iroda keresetet nyújtott be az osztrák nemzeti bíróságnak azért, mert szerintük uniós jogot sért az osztrák határátkelőknél a rendőrségi ellenőrzés, valamint jogsértőnek tartják azt is, hogy a Somfalva és Ágfalva közötti határátkelőhelyen csak bizonyos autókat engednek át, őket is díjbeszedés után – derül ki az NZP Nagy Legal nemzetközi ügyvédi iroda videójából, amit a Telex szúrt ki.

„Mivel a határellenőrzés és a de facto határzár minket is akadályoz a munkánk normális ellátása során, az osztrák nemzeti bíróságok előtt is bepereltük mind a burgenlandi rendőrséget, mint a helyi önkormányzatot egyrészt a jogellenes állapot megszüntetésére, másrészt kártérítésre. Egyben kezdeményeztük a falu önkormányzati rendeletének a megsemmisítését az osztrák Alkotmánybíróság előtt” – írják a videójuk alatt.

A pert indító jogi csapat sem ügyvédként, sem európai polgárként nem hajlandó tolerálni, hogy 2023-ban, az Európai Unióban akár egy falu, akár egy állam ismét „felhúzza a vasfüggönyt”. Szerintük ezzel azokat az embereket is megszégyenítik az osztrák oldalon, akik az elmúlt száz évben minden megtettek azért, hogy mindenki szabadon átjárhasson a határon.

Ahogy arról az Infostart is több ízben beszámolt, a Sopron melletti Ágfalva és az osztrák Somfalva (Schattendorf) határon amiatt mérgesedett el a helyzet, hogy a munkába ingázó magyarok – és a magyar szolgáltatásokat választó osztrákok – az eredetileg kerékpárosoknak és gyalogosoknak szánt, majd bővített és leaszfaltozott átkelőt egyre nagyobb számban kezdték el használni, amit osztrák oldalon nem néznek jó szemmel. Kezdetben a határ lezárása is szóba került, majd végül matricás rendszert vezettek be, korlátozva a forgalmat.

Az Európai Bizottság Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatósága júliusban arról értesítette a hozzá forduló panaszosokat, hogy tisztázni szeretné az ügyet Ausztriával. Erről bővebben itt írtunk.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×