INFORÁDIÓ
2022. november 30. szerda
Andor, András

ausztria

2022.11.23. 13:16

Horvát Schengen-tagság: megvétózta belügyminisztere vétóját az osztrák kancellár

Horvátország megnyugodhat, Ausztria mégsem vétózza meg Zágráb tervezett csatlakozását a schengeni térséghez. Közvetlenül zágrábi látogatása előtt erről Karl Nehammer kancellár biztosította vendéglátóit, akik korábban igencsak zokon vették az osztrák belügyminiszter vétóval történő fenyegetéseit. A hirtelen pálfordulást ugyanakkor egyes vélekedések szerint az is magyarázza, hogy az energiaellátás terén Ausztria számít a horvát segítségre.
2022.11.23. 09:48

Aszódi Attila a Paks 2 alatti törésvonalról

Az osztrák környezetvédelmi ügynökség szeizmológiai kockázatokról szóló jelentése szerint kétségeket vet fel Paks 2 földrengésbiztonsága. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának dékánja megismételte: a beruházás helyszíne alatt aktív törésvonal húzódik, azonban ez nem okozhat nagyméretű elmozdulást a földfelszínen.
2022.11.22. 20:59

Robbant a bomba: Ausztria megvétózza Horvátország Schengen-tagságát

Derült égből villámcsapásként érte Horvátországot az osztrák belügyminiszter kijelentése, hogy országa vétót emel Horvátország tervezett schengeni csatlakozása elé. Zágrábban nagy volt a felháborodás, a kedélyeket Andrej Plenkovic miniszterelnök igyekezett nyugtatni.
2022.11.17. 14:02

Festményrongálás Ausztriában: titkolóznak a múzeumok

Párizs, Madrid, Berlin és legutóbb Bécs. Ugyanaz a klímavédelmi aktivista csoport és ugyanazok a módszerek, legalábbis, ami a múzeumokat illeti. Híres festmények elleni különös támadások, többnyire nagyobb kár nélkül. Ausztriában teljes a konszenzus, hogy fel kell lépni a kulturális kincseket rongáló aktivisták ellen, a hogyant illetően azonban megoszlanak a vélemények.
2022.11.11. 10:33

Kitartana Ausztria a határellenőrzés mellett

A határellenőrzés további meghosszabbítását tervezi Ausztria a szlovák határon, ezúttal december 12-ig – jelentette pénteken a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az osztrák belügyminiszter közlésére hivatkozva.
2022.11.10. 18:10

Váratlan főszerkesztői lemondások az osztrák médiában

Azonnali hatállyal benyújtotta lemondását az ORF közszolgálati televízió hírműsorainak főszerkesztője. A lemondás előzményei 2017-re nyúlnak vissza, a gyanú szerint a főszerkesztő kompromittáló chatelést folytatott az akkori alkancellárral, a szabadságpárti Christian Strachéval a hírszolgáltatásról, valamint a politikus személyi változtatásokra vonatkozó kívánságairól. Hasonló befolyásolási kísérlet gyanúja merült fel a Die Presse főszerkesztője ellen is.
2022.11.02. 21:43

Botrányos halloween Ausztriában: a menekültek tomboltak, a járókelők menekültek

Halloween éjszakája Ausztria több városában erőszakba torkollott, a rendőröknek randalirozó fiatalok, köztük migránsok adtak munkát. A történtek nyomán a belügyminiszter a linzi illetékeseket a biztonság megszilárdítását célzó csúcstalálkozóra szólította fel, és a menekültstátusszal rendelkező résztvevőkkel szemben kemény büntetést helyezett kiltásba.
2022.10.21. 21:39

Ismét korrupcióval vádolják a volt osztrák kancellárt

Néhány hete kapható Sebastian Kurz könyve a bécsi könyvesboltokban. Az osztrák sajtó érdeklődését azonban mégsem a könyv keltette fel, hanem Ausztria volt kancellárjának újabb korrupciós botránya. A hatóságok vizsgálatot indítottak, miközben a politikának búcsút mondó korábbi kétszeres kancellár cáfol.
2022.10.18. 14:10

Szélesebb sávon Budapest és Bécs között

Gyorsabb, biztonságosabb és minden eddiginél nagyobb kapacitású, redundáns üvegszálas kapcsolatot épített ki Bécs és Budapest között az Invitech és az A1 Telekom Austria Csoport Nemzetközi Üzletága. Az új gerinchálózat ezen az útvonalon biztosítja a legrövidebb és legbiztonságosabb összeköttetést Nyugat- és Kelet-Közép-Európa között.
2022.10.18. 09:10

Kitört a sátorvita Ausztriában: fellázadtak a tartományok

Az osztrák belügyminiszter az országba érkező menekülteket sátrakban helyezné el. A Magyarországgal határos Burgenland tartomány vezetője a tervvel kapcsolatban a szövetségi kormány teljes csődjéről beszélt, de pártállástól függetlenül elutasítják az ötletet más tartományi vezetők is.
2022.10.11. 21:17

Alexander Van der Bellen, a TikTok bajnoka

A papírforma beigazolódott az osztrák elnökválasztáson. A hivatalban lévő államfő, Alexander Van der Bellen már az első fordulóban jelentős fölénnyel utasította maga mögé vetélytársait, és újabb hat évig töltheti be a nem csak protokolláris elnöki tisztséget. A legmodernebb közösségi média alkalmazása ugyanúgy fontos volt számára, mint a hazaszeretet hangsúlyozása.
2022.10.10. 09:05

Már előre fáznak a németek és az osztrákok

Az energiával való takarékosság nem csupán a háztartások feladata. A fűtéssel a hivatalokban is csínyján kell bánni. A hivatalos rendelet szerint a középületekben 19 foknál nem lehet melegebb. Az üzemorvosok azonban úgy vélekednek, hogy ez nem minden esetben tanácsos. A bécsi szakszervezetek szintén elítélik az osztrák fővárosban tervezett fűtési korlátozásokat.
2022.10.08. 15:07

Ő volt eddig Ausztria politikai "biztos pontja", most a sorsáról döntenek

Alexander Van der Bellen az elmúlt években az egyetlen igazi biztos pont volt Ausztriában. A sorozatos kormány-, illetve kancellárváltások közepette az államfő volt az a személy, aki az állandóságot képviselte. Ennek tulajdonítható, hogy a 78 éves, korábbi zöld párti politikus hazájában nagy népszerűségre, külföldön – mindenekelőtt az Európai Unió tagállamaiban – pedig általános elismerésre tett szert.
2022.10.07. 19:04

Ausztria a semlegesség feladása helyett fegyverkezésbe kezd

A hagyományos osztrák semlegesség érvényben marad, az ezzel kapcsolatos vita már a múlté. Alternatívaként ugyanakkor az osztrák hadsereg megerősítése van napirenden, különös tekintettel az ukrajnai háború nyomán kialakult feszült nemzetközi helyzetre. A kormány konkrét intézkedéseket határozott el a Bundesheer fejlesztésére, külön súlyt helyezve a beszerzések átláthatóságának biztosítására.
2022.10.05. 12:04

Olaszország megint kap orosz gázt

Újraindítja a Gazprom a gázszállítást Olaszországba Ausztrián keresztül, miután sikerült rendezni az osztrák hálózatüzemeltetővel a kapacitásfoglalásokat, ami miatt a hét végén le kellet állítani a szállítást.
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018