eur:
391.52
usd:
372.12
bux:
55896.85
2023. szeptember 27. szerda Adalbert

Paragrafus magazin

Az InfoRádió jogi magazinműsora: minden, ami jog.

Készült a Médiatanács támogatásával a Médiatanács Támogatási Program keretében.

Adás:
csütörtök, 20.00

Heti témáink voltak:

- Az államfő eddig négyszer küldött vissza törvényt az Országgyűlésnek.

- "Az EU jogállamisági feltételrendszerének elemzése Magyarország esete alapján" címmel tartott műhelybeszélgetést a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézet.

- Egy új szabály értelmében az autóoktatóknak szeptembertől minden egyes órájuk összes adatát előre le kell jelenteniük, és ha nem tartják be a menetrendet, akkor megbüntethetik vagy eltilthatják őket.

- 2022-ben 28 befejezett, meghiúsult vagy megakadályozott terrorista akciót jelentettek az Európai Unióban, ami növekedés a korábbi évhez képest.

Meghallgatom

Heti témáink voltak:

- Több mint négy év után vallomást tett annak a szállodahajónak a kapitánya, amely 2019 májusában összeütközött egy kirándulóhajóval a budapesti Margit hídnál.

- Szeptember 1-je óta jelentősen megemlekedett szabálysértési és közigazgatási bírsággal találkozhatnak azok, akik megszegik a KRESZ szabályait.

- Pszichológusi vizsgálathoz kötné a jogosítványszerzést az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezete.

- Egyre nagyobb az egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatok száma.

Meghallgatom

Heti témáink voltak:

- A Gazdasági Versenyhivatal csaknem 117 milliós bírságot szabott ki egy cseh cégre, amiért megtévesztően, a legalapvetőbb információkat is mellőzve értékesítette telefonon étrend-kiegészítőit a magyar fogyasztóknak.

- Átadták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új Röntgenképelemző központját. A fejlesztéssel gyorsulhat a forgalom a határátkelőhelyeken, és nagyobb valószínűséggel találják meg a határon az illegális termékeket.

- A korábbi évekhez hasonlóan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai idén is ellenőrzik a Balaton és a Velencei-tó környékén a vendéglátóhelyeket, a strandokon árusítókat és a szálláshelyeket.

- Nyár végén élénkül az albérletpiac. A közjegyző által készített lakásbérleti szerződés közokirat, különleges bizonyító erővel bír, és egyéb feltételek fennállása esetén közvetlenül végrehajtható.

Meghallgatom

Heti témáink voltak:

Az országszerte vizsgált 185 street food vendéglátó-létesítménynél 14 alkalommal szabtak ki bírságot és egy létesítmény tevékenységét korlátozták. A higiéniai és nyomonkövethetőségi problémák voltak a leggyakoribbak.

Továbbra is hemzseg az internet a gyermekpornográf tartalmaktól. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnál bejelentett káros tartalmak több, mint 60%-a is ebbe a kategóriába tartozik.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium adatai szerint jelentősen csökkent a fekete foglalkoztatottság Magyarországon. Az idei nyári akcióellenőrzés szerint a be nem jelentett foglalkoztatás mértéke 26 százalék alá csökkent.

Az ügyészek szakmai tapasztalatuk miatt számos olyan kérdésre ismerik a választ, amelyek jól hasznosíthatók az élet sok területén. Ezek közül most az utazásokkal kapcsolatos legfontosabb jogi tudnivalókat foglaltuk össze Jagusztin Tamás segítségével.

Meghallgatom

Heti témáink voltak:

Állami támogatásra pályázhatnak az önkormányzatok a hétvégi viharkárok miatt - hangzott el a Belügyminisztérium sajtótájékoztatóján, amelyen a tűzoltóság, a rendőrség és az árvízvédelem vezetői számoltak be az elvégzett munkáról.

Újabb e-cigaretta forgalmazóra csapott le a Gazdasági Versenyhivatal.

Drónokkal szűri ki a közlekedési szabálysértőket a rendőrség. Idén már több, mint 1000 alkalommal nyújtottak segítséget a modern eszközök.

A közelmúltban kihirdetett 320/2023-es kormányrendelet két új fizetési kötelezettséget vezetett be, melyek a jelentős térítésmentes kibocsátásiegység-kiosztásban részesülő létesítmények üzemeltetőit terhelik.

Meghallgatom

Heti témáink:

  • Az Integritás Hatóság feljelentést tett a Nemzeti- Adó és Vámhivatalnál költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználása vétségének a gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, valamint egy közbeszerzést is felfüggesztett 50 napra a Tolna megyei Szálka község 3 fejlesztési beruházása ügyében folytatott vizsgálata lezárása után.
  • Az egri Szépasszonyvölgyben és a Balaton partjén is ellenőrizte a borokat és azok kimérését a Nemzeti Élelmiszerlánc-felügyeleti Hatóság.
  • Sem a Miniszterelnökséget vezető miniszter, sem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közbiztonsági tanszékvezetője nem törölné el a járművezetők alkoholfogyasztásának teljes tiltását.
  • A 2008-ban megállapított szabálysérési bírság összegek már nem rettentik el a gyorshajtókat - véli a Nemzeti Közszolgálai Egyetem Rendészettudományi Kar Közbiztonsági tanszékvezetője.
Meghallgatom

Heti témáink voltak:

- A Központi Nyomozó Főügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki január 12-én kioltotta egy rendőr életét, kettőt pedig késsel megsebesített a főváros XI. kerületében.

- A támogatott döntéshozatal célja, hogy azoknak nyújtson segítséget, akik nem állnak cselekvőképességet korlátozó gondokság alatt, azonban úgy érzik, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor szükségük lehet külső segítségre ahhoz, hogy a döntésüket körültekintően és megalapozottan tudják meghozni.

- A technológiai-mérnöki területeken felhalmozott tudására is építve indít speciális, kiberbiztonsági és nukleáris jogi képzéseket a győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara.

Meghallgatom

Heti témáink voltak:

- Az online zaklatás leginkább a 7. és 9. évfolyamos gyerekeket érinti. Az elkövetők többsége fiú, míg a legtöbb bántalmazott lány - ez derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kutatásából.

- Az ügyészek nemcsak a büntetőeljárásokban vesznek részt, más területeken is dolgoznak azért, hogy a jogsértéseket megszüntessék. Így vizsgálják az ingatlanközvetítők szerződéseit, hogy azokban ne legyenek a megbízóra rendkívül hátrányos rendelkezések.

- A nyári időszakban is számos veszélynek vannak kitéve az informatikai és telekommunikációs eszközeink, alkalmazásaink, ezért fontos, hogy a megfelelő védelmi elemekkel ellátva működtessük azokat.

- Hat javaslatot is megfogalmazott a Gazdasági Versenyhivatal most lezárt átfogó, a tejágazatra kiterjedő vizsgálata, ezek közül már több javaslat meg is valósult.

Meghallgatom

Heti témáink voltak:

- Július 7-én őrizetbe vették, majd két nappal később letartóztatták - kórházi ellátását követően - a július elsejei Árpád hídi halálos baleset okozóját, aki vallomásában elismerte felelősségét.

- 2018 óta megháromszorozódott az e-kereskedelmi forgalom Magyarországon, ezzel párhuzamosan a visszaélések száma is növekedett, az adóhatóság ezért egyre több ellenőrzést indít az illegális piaci gyakorlatok visszaszorítása érdekében.

- Folytatódott a Gyárfás-per tárgyalása, és várhatóan novemberben ítélet születhet Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolása ügyében.

- Érdemes az ajándékozás során közjegyző közreműködését kérni, különösen akkor, ha az ajándékozót valamilyen feltevés vagy elvárás vezérli az ajándékozásban.

Meghallgatom

Heti témáink voltak:

- A Kúria elnöke szerint teljesülnek az Európai Bizottság elvárásai azzal, hogy a Parlament májusban elfogadta az igazságügyi törvények módosításait, ugyanakkor tény, hogy nem lesz könnyű azokat végrehajtani.

- Még nyáron a kormány elé kerülhet a Nemzeti Építészeti Törvény tervezete, amely a magyar építésügyi rendszer új törvényi háttere lehet - mondta az InfoRádiónak az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

- Pest vármegyében szervezett illegális gyorsulási versenyeken résztvevőkkel szemben intézkedtek a rendőrök. A sofőröket összesen több mint egymillió forintra bírságolták.

Meghallgatom

Heti témáink voltak:

- Félmilliárd forint értékben 300 ezer adag kábítószert vontak ki a piacról a most befejeződött háromhetes akciósorozat eredményeként – számolt be az InfoRádiónak az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztályának kiemelt főreferense.

- Az ajándékozások során gyakran magasabb értékű ingó- vagy ingatlan vagyontárgyak is gazdát cserélnek. Bár a jogi eljárás választása elsőre szokatlannak tűnhet, egy ajándékozási szerződéssel mind az ajándékozó, mind a megajándékozott megvédheti érdekeit, ezért a megajándékozottal célszerű közjegyzői okiratba foglalt ajándékozási szerződést kötni.

- Az elmúlt időszak tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy egyre inkább előtérbe kerül a világon az online kereskedelem, ezért a magyar fogyasztók körében is töretlenül népszerű az online vásárlás. De ezen vásárlási mód esetén a hagyományos áruházi vásárláshoz képest eltérő problémákkal is szembesülhetnek a fogyasztók.

Meghallgatom

Heti témáink voltak:

- Az illegálisan üzemelő vagy nem minden szabályt megfelelően betartó webáruházaktól vásárló fogyasztók nem követnek el bűncselekményt - mondta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökhelyettese.

- Versenyjogi szempontból jogsértőnek minősülhet, ha a gyártó, illetve külföldi előállító esetén a forgalmazó összehangoltan áthárítja a vevőkre a július elsejétől fizetendő hulladék-újrahasznosítási díjat.

- Átfogóan kellene szabályozni a mesterséges intelligencia alkalmazását - vélekedett a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke.

Meghallgatom
Meghallgatom

Heti témáink voltak:

- Míg 2022-ben 2,8 százalékka kevesebb ügy érkezett az ország bíróságaira, a Fővárosi Törvényszéken az előző évihez képest 7,7 százalékos növekedés volt kimutatható.

- A 2024-es adótörvényekben több, a veszélyhelyzet ideje alatt bevezetett adóemelést törvényi erőre emelhet a kormány, ami azt jelenti, hogy a korábban ideiglenesnek mondott intézkedések az adórendszer részévé válnak a tervezet elfogadásával.

-Egyre szomorúbb képet fest Magyarországon a gyermekjogok helyzete, a kiváltó tényezők azonban nem újkeletűek, és most csúcsosodhatnak ki az évek óta tartó halogatások is - állapítja meg legfrissebb Gyermekjogi Jelentésében a Hintalovon gyermekjogokért Alapítvány.

Meghallgatom

Heti témáink voltak:

- Az adóellenőrzések szempontjából kiemelt jelentősége van a számlaadat-szolgáltatásnak, a jövőben viszont az adóhatóság már egy adózó áfaanalitikáját is látni fogja. Az elektronikus számlázás jövőjéről, az adódigitalizáció folyamatairól, valamint a terület modernizációjának adatbiztonsági kihívásairól is beszélgettünk a PwC Magyarország szakértőjével.

- Előfordulhat a hazai ügyfelek körében, hogy külföldi partnereiknek való szolgáltatásaik teljesítése után nem kapják meg a szolgáltatás után járó megfelelő ellentételezést. Az ilyen esetekben megoldást jelenthet az európai fizetési meghagyásos eljárás.

Meghallgatom

Heti témáink voltak:

-Módosította a Büntető Törvénykönyvet az Országgyűlés kormánypárti többsége.

-Kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer: mit ír elő a szabályozás?

- Mi a célja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság onlineplatformok.hu weboldalának?

Meghallgatom

Heti témáink voltak:

- Az azonosítatlan személyek jelentik a legnagyobb veszélyt a digitális világban - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó digitális stratéga.

- Az élettársi kapcsolat napjainkra egy legalább annyira hétköznapi együttélési formának számít, mint a házasság. Azonban a legtöbb élettársi kapcsolatban élő személy nem ismeri ennek a kapcsolati formának a jogi hátterét.

- Az elmúlt években megnövekedett a kibertámadások száma a magyar egészségügyben, még zsarolóvírus támadás is előfordult.

- Egy új jogintézménnyel, az építményi jog fogalmával bővül várhatóan még idén nyáron a Polgári Törvénykönyv.

Meghallgatom

Heti témáink voltak:
- Vizsgálatain alapuló újabb javaslatokkal és intézkedésekkel igyekszik hozzájárulni a Gazdasági Versenyhivatal az élelmiszerinfláció letöréséhez. Ezek között szerepel a hazai termelés ösztönzése, a hatékonyságnövelés és a fenntartható csomagolás ösztönzése is.
- Májustól szigorítottak a gyorshajtás szabályain, innentől már minimális sebességtúllépés után is lehet bírságot kapni.
- A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága és a Szerencsejáték Zrt. a budapesti Európa-liga döntő apropóján közösen veszi fel a harcot a kibertérben, és a következő egy hónapban együtt készíti fel a váratlan és megtévesztő esetekre a sportfogadókat, felhasználókat.
- A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kutatása szerint az elmúlt egy évben csaknem 150 ezer internetező adott információkat e-mailben személyes adatairól.

Meghallgatom

Heti témáink voltak:
- A honosítás szigorúbb, a földhivatali eljárás pedig olcsóbb lett annak a törvénymódosítási csomagnak köszönhetően.
- Egységesítik a kiberbiztonsági tanúsítványokat.
- Az államkincstárnál már benyújtható a kérelem az idei növénybiztosítási díjtámogatásra.
- A végrendelet egy egyoldalú jognyilatkozat, az öröklési szerződés pedig egy kétoldalú szerződés, ahol az örökhagyó és a vele szerződő fél, az örökös köt szerződést. Mindkét esetben vagyoni rendelkezésről van szó. Erről az InfoRádiónak nyilatkozó közjegyző beszélt.

Meghallgatom
Meghallgatom
×
×
×