INFORÁDIÓ
2021. április 23. péntek
Béla

Paragrafus


Az InfoRádió jogi magazinműsora: minden, ami jog.

Adás: csütörtök, 20.00


A Paragrafus magazin 2021. április 15-i adása

Az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökség a bűnügyek felderítésében végzett munkájával, valami a jogellenes gyermekelvitel családjogi kérdéseivel is foglalkoztunk magazinműsorunkban. Utóbbiról az InfoRádiónak nyilatkozó ügyvéd azt mondta: az ilyen ügyek kulcskérdése mindig a gyermek szokásos, életvitelszerű tartózkodási helye.

A Paragrafus magazin 2021. április 8-i adása

Az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökség tevékenységéről, az Állami Számvevőszék megújított és aktualizált önkormányzati öntesztetjéről, valamint a közjegyzői eljárásokról is szó volt magazinműsorunkban.

A Paragrafus magazin 2021. április 1-jei adása

Az emberi jogok nem az állam kegyéből, hanem az emberi mivoltunkból fakadnak. Az élethez való jog vagy az emberi méltósághoz való jog még világjárvány alatt sem korlátozható – mondta a Paragrafusnak nyilatkozó nemzetközi jogász, aki a vakcinaútlevélről és az oltási igazolványról is beszélt. Magazinműsorunkban emellett az üzletekre vonatkozó új jogszabályokkal is foglalkoztunk.

A Paragrafus magazin 2021. március 25-i adása

Magazinműsorunkban a többi között arról hallhatnak, hogy a szigorított járványügyi védekezés ideje alatt is elintézhetők a fizetési meghagyásos ügyek, azonban szóban nem terjeszthető elő beadvány, és az iratbetekintési jog sem gyakorolható átmenetileg személyesen. Azzal is foglalkoztunk, hogy miként tehetik ésszerűbbé és gördülékenyebbé a közjegyzői eljárásokat a modern technológiával folytatott adatkutatások.

A Paragrafus magazin 2021. március 18-i adása

Megnövekedett az igény az életbiztosításokra a koronavírus-járvány alatt. Adásunkban az ehhez kapcsolódó kérdésekkel foglalkoztunk, amellett, hogy a prémiumjuttatáshoz, valamint az otthoni munkavégzéshez kötődő aktuális munkajogi kérdésekre is kerestük a válaszokat.

A Paragrafus magazin 2021. március 11-i adása

Hogyan működnek a bíróságok, és milyen eljárásokat folytathatnak le a szigorított járványügyi intézkedések ideje alatt? Milyen szabályok vonatkoznak a közjegyzői irodákra, és milyen esetekben van lehetőség a személyes ügyintézésre? A többi között ezeknek a kérdéseknek jártunk utána magazinműsorunkban.

A Paragrafus magazin 2021. március 4-i adása

A védettségi igazolványról, a jogi szakma társadalmi megítéléséről, az ingatlan adás-vételi szerződések megkötéséhez kapcsolódó fontos kérdésekről is szó volt a magazinműsorban. Az adásból az is kiderül, hogy a koronavírus-járvány második hulláma után, és a harmadik hulláma közepén mennyien keresik fel a közjegyzőket.

A Paragrafus magazin 2021. február 25-i adása

A műsor heti témái között szerepel a rendkívüli jogrend meghosszabbítása, a lakásvásárlókat érintő különböző ingatlanjogi kérdések, valamint az okiratok felülhitelesítése is.

A Paragrafus magazin 2021. február 18-i adása

Több bizonytalanságot is hozott a nemzetközi üzleti és kereskedelmi kapcsolatokban az Egyesült Királyság kiválása az Európai Unióból. Ezek közül az egyik problémát a határon átnyúló peres eljárások jelentik. A témában Rusznák Csaba ügyvéd nyilatkozott a Paragrafus magazinműsornak. Emellett a márciustól az üzletekben is kötelezően kihelyezendő új energiacímkékről is hallhatnak az adásban.

A Paragrafus magazin 2021. február 11-i adása

A magazinműsorban a többi között a közjegyzői okiratokról, a biztoságos internethasználat fontosságáról, a Gazdasági Versenyhivatal zöld reklámokkal kapcsolatos ellenőrzésének tapasztalatairól, valamint a teherautókat és autóbuszokat érintő közúti ellenőrzésekről és a szabálytalanságok esetleges következményeiről is hallhatnak.

A Paragrafus magazin 2021. február 4-i adása

Milyen hatással van a járvány az ügyvédi hivatásrendre? Melyek azok az új gyakorlatok, amelyek a pandémia után is meghatározók lehetnek a szakmában? A kérdésekre Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke válaszolt. Mindemellett az otthoni munkavégzés aktuális jogi kérdéseiről, valamint a júliustól hatályos fogyasztóvédelmi szabályokról is hallhatnak a magazinműsorban.

A Paragrafus magazin 2021. január 28-i adása

Magazinműsorunkban összeállítást hallhatnak a 160 éve, 1861-ben tartott Országbírói Értekezlet jelentőségéről, interjút hallhatnak a világűrjog aktuális kérdéseiről, valamint arról is, hogyan változott meg a közjegyzők munkája a koronavírus-járvány miatt.

A Paragrafus magazin 2021. január 21-i adása

Az ügyvédi távazonosítás és a távellenjegyzés lehetőségéről, a december végi horvátországi földrengések okozta magyarországi káresemények biztosítási kérdéseiről, valamint a koronavírus-vakcina beadásához kapcsolódó esetleges előnyökről, az úgynevezett immunitás-jogosítványokhoz kapcsolódó adatvédelmi kérdésekről is hallhatnak a magazinműsorban.

A Paragrafus magazin 2021. január 14-i adása

A Paragrafus magazinműsorban összeállítást hallhatnak Varga Zs. András, a Kúria új elnökének céljairól. Interjút hallhatnak Tóth Ádámmal, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökével, akit a több mint negyvenezer közjegyző európai képviseletét ellátó Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsa egy évre elnökévé választott. Mindemellett azzal az aktuális kérdéssel is foglalkoztunk, hogy a munkáltató kötelezővé teheti-e a munkavállalóknak a koronavírus elleni védőoltás felvételét.

A Paragrafus magazin 2021. január 7-i adása

2020 adatvédelemi szempontból is mozgalmas év volt, a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedésekkel előtérbe kerültek a személyes adatok védelmének kérdései – hangzott el a magazinműsor idei első adásában, amely a többi között a megváltozott jótállási szabályokkal, valamint az előzetes bizonyítási eljárással is foglalkozott.

A Paragrafus magazin 2020. december 31-i adása

A járványügyi intézkedések megsértése miatt indított eljárások nem növelték
számottevően a bíróságok ügyérkezését, így a befejezett ügyek száma várhatóan meghaladja az érkezett ügyek számát - mondta a Fővárosi Törvényszék 2020-as évét értékelő interjúban Szabó József Tamás szóvivő. A Paragrafus magazinműsor mindezek mellett azzal is foglalkozott, hogy milyen esetekben lehet szükség Európai Öröklési Bizonyítvány kiállítására.

A Paragrafus magazin 2020. december 24-i adása

Az áldozatok kapják meg a börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítások többségét - döntött az Országgyűlés, amely amnesztiát hirdetett az 50 méternél nem mélyebb illegális kutakra is. A többi között ezekről a parlamenti döntésekről is hallhatnak a műsorban, valamint a Kúria közigazgatási kollégiumának 2020-as tevékenységéről és a IX. Integritás Kerekasztalon elhangzottakról is beszámolunk.

A Paragrafus magazin 2020. december 17-i adása

A Paragrafus magazinműsorban a többi között arról hallhatnak, hogy megszavazta az Országgyűlés az alaptörvény kilencedik módosítását és a választási törvények módosítását is. Mindemellett a tudatos internethasználat és vásárlás fontosságáról, valamint az ági öröklés szabályairól is szó esik az adásban.

A Paragrafus magazin 2020. december 10-i adása

A Paragrafus magazinműsorban a többi között arról hallhatnak, hogy nyilatkozatot fogalmazott meg a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a fogyatékossággal élő emberek törvény előtti egyenlőségéért, a Kúria pedig jogegységi határozatot hozott az építményadóról. Az adásban arról is beszámolunk, hogy a globális járványhelyzet még sürgetőbbé tette a vállalkozások digitalizációját, amelyeknek technológiai és jogi problémákkal is meg kell küzdeniük a sikeres átállásért.

A Paragrafus magazin 2020. december 3-i adása

A Paragrafus magazinműsorban egyebek mellett arról hallhatnak, hogy az úgynevezett kettős minőség visszaszorítása érdekében fogadott el fogyasztóvédelmi törvénymódosításokat az Országgyűlés. A részletekről Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár nyilatkozott. A magazinműsor a Polgári Törvénykönyv kártérítéssel kapcsolatos passzusaival is foglalkozott, amellett, hogy a bérleti díj elengedése vagy csökkentésének lehetőségeiről, valamint az örökbefogadott gyermek öröklésére vonatkozó szabályozásról is hírt adott.


×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018