eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Nyitókép: Facebook/Sopronmedia

Kiderült, jogszerűen zárták-e le sorompóval újra a magyar–osztrák határt

Már az Európai Bizottság is állást foglalt, és most nincs átjárás a határon.

Hétfőtől csak pénzért és csak a kiválasztottaknak szabad a határátlépés autóval a Sopron melletti Ágfalva és az osztrák Somfalva (Schattendorf) között. Betonba süllyeszthető oszlopok állnak a határon. Szerda óta lehetett rendkívüli engedélyt kérni a schattendorfi hivatalban ahhoz, hogy július 3-tól járművel is használni lehessen a határátkelőt, de két hét a kérelmek elbírálása, így egyelőre senki sem jár át – derül ki a Telex helyszíni riportjából.

Elméletileg csak Ágfalva és Somfalva, valamint a szomszédos Darufalva (Draßburg), Sopronkertes (Baumgarten) és Lépesfalva (Loipersbach) lakói kaphatják meg a különleges engedélyt. A somfalvi önkormányzat 160 euróért (60 ezer forintért) egy autóra ragasztható matrica formájában két évre biztosítja az átkelést azoknak, akik elfogadható indokot tudnak mondani arra, miért a somfalvi határon akarnak belépni Ausztriába. Az igénylőlap szerint arra is lesz lehetőség, hogy 38,90 euróért egyszeri, 145,90 euróért pedig többszörös áthaladást biztosító matricát váltson valaki, ha erre jó oka van.

Ágfalva és Somfalva között egy uniós projekt keretében 700 ezer euróból aszfaltos út épült 2010-ben, de évről évre nőtt az ingázók száma, és lett az eredetileg kerékpárosoknak szánt út és átkelő egyre forgalmasabb. Emiatt 2015-ben ideiglenes tilalmat vezettek be az ágfalvi határon: hétköznap csak reggel 5 és 8 óra között, illetve délután 16 és 19 óra között lehetett átlépni a határt.

Thomas Hoffmann somfalvi polgármester minden ingázót kizáró sorompót akart, ennek érdekében nyílt levélben fordult Ausztria belügyminiszteréhez is, de az elutasította a sorompóra tett javaslatot az uniós jogokra, a határok szabad átjárásának biztosítására hivatkozva. Ezek után Somfalva képviselő-testülete február végén plakátokon hozta az autósok tudomására, „Az úton és az út mellett végzett munkálatok miatt az Agendorferstraße (Ágfalvára vezető út) 2023. március 1-jétől visszavonásig lezárásra kerül”.

Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere körlevélben igyekezett megnyugtatni a helyieket: „A kivitelezés után a somfalvi és az ágfalvi állandó lakcímmel rendelkező lakosok regisztrációt követően használhatják az útvonalat.” Miközben a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium szakértői online egyeztetést folytattak osztrák kollégáikkal, egyre inkább bizonyossá vált, hogy a somfalvi képviselő-testület saját hatáskörében dönthet a sétálóutca kialakításáról, és ezzel a határátkelés ellehetetlenítéséről is. Nincs szüksége engedélyeztetésre.

Az ingázók gyorsan előálltak egy B verzióval az ágfalvi határ lezárása után. Egy autót Ausztriában használtak, egyet a magyar oldalon, és gyalog mentek át a somfalvi határon, de ismeretlenek megrongálták a somfalvi parkolókban hagyott autókat, leverték a márkajelzéseket, díszrácsokat vagy épp a rendszámokat.

Az ágfalvai magyarok az Európai Uniótól kértek állásfoglalást, és a válaszból kiderült, jogszerű az ausztriai korlátozás. „A schengeni szabályok nem írják elő a meglévő közúti infrastruktúra konkrét módon történő használatát. Ezért, ha a határ menti területeken a helyi hatóságok hatáskörükkel élve úgy döntenek, hogy bizonyos utakat lezárnak az autóforgalom előtt, ez önmagában nem korlátozza a szabad mozgás más eszközökkel (például kerékpárral) történő gyakorlását” – foglalt állást az Európai Bizottság Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatósága.

Az ingázó magyarok nem törődnek bele a helyzetbe, várják az engedélyeiket, de közben újabb tiltakozásra készülnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 13. 20:05
×
×
×
×