eur:
389.27
usd:
362.9
bux:
67953.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Sopronmedia

Kiderült, jogszerűen zárták-e le sorompóval újra a magyar–osztrák határt

Már az Európai Bizottság is állást foglalt, és most nincs átjárás a határon.

Hétfőtől csak pénzért és csak a kiválasztottaknak szabad a határátlépés autóval a Sopron melletti Ágfalva és az osztrák Somfalva (Schattendorf) között. Betonba süllyeszthető oszlopok állnak a határon. Szerda óta lehetett rendkívüli engedélyt kérni a schattendorfi hivatalban ahhoz, hogy július 3-tól járművel is használni lehessen a határátkelőt, de két hét a kérelmek elbírálása, így egyelőre senki sem jár át – derül ki a Telex helyszíni riportjából.

Elméletileg csak Ágfalva és Somfalva, valamint a szomszédos Darufalva (Draßburg), Sopronkertes (Baumgarten) és Lépesfalva (Loipersbach) lakói kaphatják meg a különleges engedélyt. A somfalvi önkormányzat 160 euróért (60 ezer forintért) egy autóra ragasztható matrica formájában két évre biztosítja az átkelést azoknak, akik elfogadható indokot tudnak mondani arra, miért a somfalvi határon akarnak belépni Ausztriába. Az igénylőlap szerint arra is lesz lehetőség, hogy 38,90 euróért egyszeri, 145,90 euróért pedig többszörös áthaladást biztosító matricát váltson valaki, ha erre jó oka van.

Ágfalva és Somfalva között egy uniós projekt keretében 700 ezer euróból aszfaltos út épült 2010-ben, de évről évre nőtt az ingázók száma, és lett az eredetileg kerékpárosoknak szánt út és átkelő egyre forgalmasabb. Emiatt 2015-ben ideiglenes tilalmat vezettek be az ágfalvi határon: hétköznap csak reggel 5 és 8 óra között, illetve délután 16 és 19 óra között lehetett átlépni a határt.

Thomas Hoffmann somfalvi polgármester minden ingázót kizáró sorompót akart, ennek érdekében nyílt levélben fordult Ausztria belügyminiszteréhez is, de az elutasította a sorompóra tett javaslatot az uniós jogokra, a határok szabad átjárásának biztosítására hivatkozva. Ezek után Somfalva képviselő-testülete február végén plakátokon hozta az autósok tudomására, „Az úton és az út mellett végzett munkálatok miatt az Agendorferstraße (Ágfalvára vezető út) 2023. március 1-jétől visszavonásig lezárásra kerül”.

Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere körlevélben igyekezett megnyugtatni a helyieket: „A kivitelezés után a somfalvi és az ágfalvi állandó lakcímmel rendelkező lakosok regisztrációt követően használhatják az útvonalat.” Miközben a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium szakértői online egyeztetést folytattak osztrák kollégáikkal, egyre inkább bizonyossá vált, hogy a somfalvi képviselő-testület saját hatáskörében dönthet a sétálóutca kialakításáról, és ezzel a határátkelés ellehetetlenítéséről is. Nincs szüksége engedélyeztetésre.

Az ingázók gyorsan előálltak egy B verzióval az ágfalvi határ lezárása után. Egy autót Ausztriában használtak, egyet a magyar oldalon, és gyalog mentek át a somfalvi határon, de ismeretlenek megrongálták a somfalvi parkolókban hagyott autókat, leverték a márkajelzéseket, díszrácsokat vagy épp a rendszámokat.

Az ágfalvai magyarok az Európai Uniótól kértek állásfoglalást, és a válaszból kiderült, jogszerű az ausztriai korlátozás. „A schengeni szabályok nem írják elő a meglévő közúti infrastruktúra konkrét módon történő használatát. Ezért, ha a határ menti területeken a helyi hatóságok hatáskörükkel élve úgy döntenek, hogy bizonyos utakat lezárnak az autóforgalom előtt, ez önmagában nem korlátozza a szabad mozgás más eszközökkel (például kerékpárral) történő gyakorlását” – foglalt állást az Európai Bizottság Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatósága.

Az ingázó magyarok nem törődnek bele a helyzetbe, várják az engedélyeiket, de közben újabb tiltakozásra készülnek.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×