eur:
389.41
usd:
363.39
bux:
68177.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újabb összecsapás a magyar–osztrák határon, már a kalapács is előkerült

Nincs béke az ágfalvai átkelőn, vélhetően a díjfizetés ellen tiltakozó autósok rongáltak.

Újabb botrány a Somfalva/Schattendorf és a magyarországi Ágfalva közötti úton: az autós áthaladáshoz szükséges matricák regisztrálására telepített lézeres eszközöket kalapáccsal bontották le, ezért az utat egyelőre lezárták a gépjárműforgalom elől – írja osztrák sajtóértesülések alapjén az autoszektor.hu.

Az esetet szombat reggel jelentették a rendőrségnek. Az átlépéshez szükséges matricaleolvasó rendszer két érzékelője olyan súlyosan megsérült, hogy jelenleg nem működik. A határátkelő ezért jelenleg nem használható az autósok számára.

Somfalván a közelmúltban speciális, úgynevezett automata pollereket – süllyedő oszlopokat – helyeztek el, amelyek megakadályozzák, hogy az autók engedély nélkül átlépjék a határt. Az engedéllyel rendelkező járműtulajdonosok matricát kapnak. Amint a rendszer észleli a járművet, az oszlopok leereszkednek, és az autó átlépheti a határt.

A vandál cselekményt követően a pollerek javítása valószínűleg hosszabb időt vesz igénybe. A schattendorfi önkormányzati hivatal jelenleg videokamerák alkalmazását fontolgatja. Eddig összesen 120 ezer eurót fektettek a projektbe, a lézerolvasók felszerelése pedig 16 800 euróba került.

Mint azt már többször megírtuk, azért alakult ki konfliktus a határon, mert a munkába ingázó magyarok – és a magyar szolgáltatásokat választó osztrákok – az eredetileg kerékpárosoknak és gyalogosoknak szánt átkelőt egyre nagyobb számban használták, és Schattendorfban nem nézték jó szemmel a megemelkedett autóforgalmat. Először a határ lezárása is szóba került, majd végül a 160 eurós matricát vezették be július elsejétől, ezek birtokosai indokolt esetben használhatnák az átkelőt – ha működne a matricaolvasó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×