eur:
389.61
usd:
359.06
bux:
66319.16
2024. február 26. hétfő Géza
Nyitókép: NZP Nagy Legal/YouTube

Újabb fejezet az osztrák–magyar határháborúban

December elseje óta működik a Schattendorf/Somfalvát Ágfalvával összekötő úton felállított beléptető rendszer. A határátkelő gépjárművel ismét járható – igaz, csak azok számára, akiknek az önkormányzat kiadta az ehhez szükséges engedélyt.

Ahogy arról az Infostart is többször is beszámolt, Somfalván nyáron speciális, az úttestbe süllyedő pollereket helyeztek el, hogy a határon engedély nélkül ne tudjanak áthaladni az autók. Az engedéllyel rendelkező járműtulajdonosoknak az önkormányzat egy matricát is kiad. Amint ezt a rendszer érzékeli az autó szélvédőjén, a pollerek leengednek, és a kocsi átlépheti a határt.

Bár az osztrák–magyar határátkelő közvetlen közelében kialakított sétálóövezet hónapokkal ezelőtt elkészült, az áthajtási jogot ellenőrző, lézeres matricaolvasót ismeretlenek megrongálták, így nem lehetett a rendszert bekapcsolni.

A volksgruppen.orf.at minap megjelent cikke szerint a határátkelő december elseje óta újra járható, de tapasztalataik alapján nincs nagy forgalom a környéken. Mint írják, az önkormányzat szerint eddig mintegy 300 kérelem érkezett a gyalogos zóna autós használatára, és 25 engedélyt már ki is adtak. A kérelmek feldolgozása azért halad lassan, mert minden engedélyt egyenként kell megírni és elküldeni – magyarázták a lap érdeklődésére a községházán.

A magyar ingázók mindenesetre a korábbiakhoz hasonlóan most is csak a határig hajtanak. Ott leparkolnak, átgyalogolnak a határ túloldalára, majd a Somfalván hagyott saját vagy közös autójukkal hajtanak tovább ausztriai munkahelyükre – jegyzik meg.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×