eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
Képviselők az ülésteremben a Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2018. december 11-én. Az EP ezen a napon megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Fóris György: sok mindent mérlegelnie kell a Néppártnak a Fidesz kizárása ügyében

A Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója szerint akár az Európai Néppárt csúcsjelöltje is belebukhat a Fidesz pártcsaládon belül tartására megjelölt követelésekbe. Fóris György az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: lassan már a Néppárt szakadása a tét.

A szakértő kiemelte: ez csupán egy frakcióvezetői vélemény, jól lehet, nem légből kapott, de valószínűleg nem volt lehetősége felmérni a kollektív néppárti véleményt. Manfred Weber úgy érezhette, hogy a szavazatoptimalizáláshoz elengedhetetlen a Fidesz által vallott politikai felhangok visszaszorítása, és nem bélyegeznék rá a néppárti politikára ezt a fajta véleményt.

Fóris György hangsúlyozta: bár az utóbbi napokban egyre több párt csatlakozott a Fidesz kizárását követelők köréhez, a „nagyok nem mozdultak még meg”. Vagyis akár meg is maradhat az a többségi vélemény, amely szerint

nem feltétlenül jó megoldás a velük egyet nem értő erők száműzése,

hiszen azok kívülre kerülve kártékonyabbak lehetnek. Ha azonban „lenyelik” még ezt a fideszes politikát is és bent tartják a magyar kormánypártot, akko Weber kerülhet kisebbségbe és „vérezhet el” – vélekedett a szakértő.

Weber kijelentésének fő oka az lehetett, hogy már szabadulni akart a témától, ugyanis minden alkalommal, amikor megjelenik a sajtó előtt, az újságírók arra kíváncsiak, mi lesz Orbán Viktorral és pártjával, a Néppárt listavezetője így nem tud a kampányára koncentrálni – vélekedett Fóris György.

A szakértő szerint a pártszakadás veszélye is felmerülhet: egy esetleges szavazás után – ahol a jelenlegi állás szerint leszavaznák a kizárást –, a „vesztes”, jellemzően inkább baloldali, szociálisan érzékenyebb, akár liberális tagpártok a kilépés mellett dönthetnek, és átülhetnek a liberálisokhoz vagy Macron formálódó csoportosulásához.

A Néppárt politikusoknak így azt is mérlegelnie kell, melyik oldalra állva veszíthetnek kevesebb tagot: ha a Fideszt kizárják és vele esetleg még egy-két szimpatizáns távozik, vagy ha bent tartják, és az eddigi "belső balliberális" szárny válik le.

Bár a relatív többséget nagy eséllyel a Néppárt éri el a közelgő EP-választáson, azonban nem valószínű, hogy az abszolút többséget is megszerzi. Így nem biztos, hogy ők döntenek az Európai Bizottság elnöki posztjáról, szövetségesekre van tehát szüksége a középpártok - a szocialisták, a demokraták, a liberálisok, netán a zöldek - köréből. A Fidesz tehát sorsa azon is múlhat, hogyan talál könnyebben partnereket magának a párt, ha bent tartja, vagy ha kizárja Orbán Viktor pártját.

A témáról, illetve a Fidesz lehetséges európai politikai jövőjéről is szó lesz szerda este 7 órától az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×