INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

bruxinfo

2020.10.28. 14:55

Az Európai Tanács elnöke gatyába rázná a kaotikus karanténszabályokat

Miközben Belgiumban éjszaka már kijárási tilalmat léptettek életbe, és a nagyszámú esetek miatt már a tesztelések is lassabban mennek, az uniós döntéshozók ezen a héten is újabb ajánlásokkal állnak elő. A Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: ezúttal a karanténszabályok kerülhetnek napirendre.
2020.09.30. 18:08

Gyévai Zoltán: több trend is megfigyelhető az uniós jogállamisági jelentésben

A koronavírus-járvány miatt több uniós országban sérültek jogok - állapította meg az Európai Bizottság, amely először adott ki jogállamisági jelentéseket mind a 27 tagállamra vonatkozóan. A Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában ismertette és értékelte a dokumentumokat.
2020.09.13. 11:39

Lettország lett a nyertese, hogy „banánhéjra lépett” a ravasz ír

Lettország lett a nyertese az ír biztos felelőtlenségének. Ugyanis, miután Phil Hogan lemondott európai bizottsági posztjáról amiatt, mert nem tartotta be hazája járványügyi szabályait, az általa vitt kereskedelmi portfóliót a balti állam biztosa veszi át. Dublin ezentúl a pénzügyi területet viszi az Európai Bizottságban.
2020.09.11. 18:57

A piros és szürke országok polgárainál lennének utazási tiltások – íme az EB javaslata

Az Európai Bizottság közös kritériumok alapján állapítaná meg a színkódokat, és sorolná be a tényleges fertőzési mutatók szerint a különböző kategóriákba a tagállamokat. A Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: az államok csak a piros és a szürke zónába tartozó tagok polgárainak beutazását korlátozhatnák, minden esetben diszkriminációmentesen.
2020.09.02. 19:16

Brüsszel egységes szabályozást készít a koronavírus miatti intézkedésekre

Nem lesz kötelezettségszegési eljárás, de azonnali egyeztetések kezdődnek Brüsszel és Budapest között a magyar kormány által bevezetett határzár miatt. A Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: az Európai Bizottság szerint a magyar kormány nem adott előzetes tájékoztatást erről a lépéséről az illetékes fórumon. Az uniós döntéshozók egységes szabályozást szeretnének a közösségen belül.
2020.08.24. 19:06

Gyévai Zoltán: a magyar elképzeléshez közelíthet az EU új migrációs stratégiája

A zöld megállapodás érvényesítése, a digitalizáció és a geopolitikai mozgástér bővítése lesz az Európai Unió legfontosabb célja a következő években – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Bruxinfo főszerkesztője. A beszélgetés során szó esett – egyebek mellett – a társulás leendő, új migrációs stratégiájáról is, amely inkább a magyar elképzelésekhez igazodhat.
2020.07.30. 09:14

Szakértő: el is bukott meg nem is a közös uniós egészségügy

A jelenleginél szorosabb együttműködés lehet, de a Bruxinfo elemzője az InfoRádióban kizárja az európai egyesült államok létrejöttét. Fóris György szerint ugyanakkor a koronavírus-járvány elhozta a lehetőségét az egészségügyi rendszer összehangolásának.
2020.07.27. 10:18

Szakértő: van még mozgástere az elégedetlenkedő parlamentnek

Csak politikai nyilatkozat az állam- és kormányfők által elfogadott hosszú távú költségvetési tervezetet elutasító európai parlamenti állásfoglalás. Erről év végéig jogi megállapodást kell alkotnia a testületnek – mondta az InfoRádiónak a Bruxinfo főszerkesztője.
2020.07.13. 13:47

Fóris György: a németek szeretnének mielőbb megszabadulni az uniót megosztó problematikától

Várhatóan szeptemberben mutatja be az Európai Bizottság az unió új menekültügyi és migrációs stratégiáját. A Bruxinfo elemzője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: múlt hét kedden az európai belügyminiszterek tartottak videokonferenciát, amelyen a belügyi biztos és a soros elnöki tisztséget ellátó német tárcavezető szinte a magyar kormány évek óta hangoztatott álláspontjával megegyezően beszéltek.
2020.06.11. 06:00

Szakértő: uniós mentőcsomag nélkül sokkal fájdalmasabb lenne

Az unió gazdag államaival, az úgynevezett „fukarokkal” kerültek egy platformra a visegrádi országok az uniós mentőcsomag miatt – mondta az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában a Bruxinfo elemzője. A minapi uniós találkozón a magyar pénzügyminiszter aránytalannak nevezte az európai helyreállítási tervet.
2020.05.07. 13:43

Hatalmas lavinát indíthat az uniós bíróság döntését megkérdőjelező német ítélet

A héten a német alkotmánybíróság pontot tett egy öt éve húzódó per végére. Az ítélet konkrét része komolyan érinti az Európai Uniót, hiszen veszélybe sodort egy óriási uniós mentőcsomagot. A BruxInfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: ez akár az eurózóna összeomlását is hozhatja.
2020.04.10. 19:27

Nagy változást hozhat a járvány az unió életébe

A Bruxinfo elemzője szerint a járvány elvonulása után a közegészségügyi feladatok terén is szorosabb együttműködés lehet az uniós tagállamok között. Fóris György az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: miután az egészségügy kérdése nemzetállami ügy, ezért nem látni most központi fellépést.
2020.04.04. 08:56

Emberéletekben mérhető az uniós járványügyi hatóság késlekedése

A Bruxinfo főszerkesztője szerint a mostani járvány után felül kell vizsgálni egyes uniós intézmények szerepét is. Gyévai Zoltán az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: az elmúlt 10 év harcai felőrölték a tagállamok közötti szolidaritást.
2020.03.03. 20:26

Migránshelyzet: az unió könnyen ott találja magát a régi csapdában

Nemcsak a koronavírus-járvány miatt tartja némileg eltérőnek a jelenlegi migrációs fenyegetést az Európai Unió számára a Bruxinfo elemzője. Az Európai Tanács, a Bizottság és a Parlament elnöke együtt tárgyalt a helyzet megoldásáról a görög kormányfővel.
2020.02.13. 08:37

Uniós költségvetés: erős szövetségesek Magyarország mögött

A britek kilépésével várhatóan minden bennmaradó tagállamnak többet kell befizetnie az uniós büdzsébe, de Magyarország még így is nettó kedvezményezettje lesz a 2021-től hatályos keretköltségvetésnek – mondta az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában a Bruxinfo főszerkesztője. Gyévai Zoltán szerint egyes területeken Budapestnek több szövetségese is van.
2020.02.03. 06:00

Gyévai Zoltán: fontos döntés előtt áll Orbán Viktor

Elképzelhető, hogy a február 20-án kezdődő és szükség esetén több napig tartó rendkívüli EU-csúcson létrejön az egyhangú megállapodás az unió következő, 2021 és 2027 közötti keretköltségvetéséről. A Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: lesz jogállamisági kitétel, amit – ha minden igaz – már csak Budapest tart aggályosnak. Vétó esetén azonban még keményebb intézkedéseket helyezett kilátásba Brüsszel.
2020.01.22. 06:00

Brexit: nem ijesztgetésből, de mit is ér majd egy brit diploma?

Megváltozik a Wizz Air tulajdonosi szerkezete, illetve nehezebb lesz elhelyezkedni egy brit diplomával. Egyebek mellett ezek lesznek a következményei Nagy-Britannia uniós kilépésének. A Bruxinfo elemzője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: a változások azonban csak 2021. január elsejétől lesznek érvényben.
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018