eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) EP-képviselőcsoportjának elnöke sajtónyilatkozatot tesz az Országházban 2018. március 20-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Weber a magyar kampány leállítását várja

Súlyos kárt okozott az Európai Néppártnak (EPP) Orbán Viktor magyar kormányfő, az EPP-hez tartozó Fidesz elnöke a migrációval foglalkozó új magyar kormányzati kampánnyal - mondta Manfred Weber, az EPP európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Der Spiegel című német hírmagazinnak, hangsúlyozva, hogy a kampányt le kell állítani.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Der Spiegelben közölt interjúban kiemelte: "bajornak, németnek és európainak lenni, mindez számomra összetartozik, az olyan embereknek viszont, mint Marine Le Pen vagy Matteo Salvini ezek ellentétek", egymást kizáró fogalmak. Ezért a választók a május 26-i EP-választáson "két nagyon különböző modell közül választhatnak".

"Orbán Viktor politikailag rossz úton jár" - tette hozzá arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor személyében az EPP soraiban is van "lázító" politikus, aki a hazájában "hangulatot kelt a migránsok ellen".

Mint mondta, a politika stílusával és a demokratikus berendezkedés alapvető kérdéseivel kapcsolatban vannak "átfedések" a magyar kormányfő és Matteo Salvini, az olasz Liga és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) vezetőjének politikája között.

Ez pedig "nem az én utam és nem az EPP útja"

- húzta alá Manfred Weber.

Arra a kérdésre, hogy a CSU és testvérpártja, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kezdeményezi-e a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését, kijelentette, hogy "Orbán Viktor súlyosan ártott az EPP-nek nyilatkozataival és plakátakciójával", ezért "elvárom tőle, hogy bocsánatot kérjen és befejezze az akciót".

Hozzátette, hogy "nem lehet napirendre térni" az ügy felett, és a kérések, felszólítások már nem elégségesek, ezért "nagyon hamar" konkrét lépések következnek.

A Fidesz EPP-tagságával kapcsolatban "minden lehetőség nyitva áll"

- mondta arra a kérdésre, támogatja-e az EPP egyes tagpártjainak törekvését a Fidesz kizárására. Kifejtette, hogy az EU-ban működő jobbközép pártokat összefogó pártcsaládban tárgyalásokat folytatnak az ügyről és döntéseket hoznak majd arról, hogy a továbbiakban miként alakítsák a kapcsolatokat Orbán Viktorral. Elmondta, hogy tesz majd erre vonatkozó javaslatokat.

A többi között arról is szólt, hogy az EPP-ben gyökeres változás tapasztalható az Orbán Viktor iránti viszonyulásban. Ezt a változást jellemezve kijelentette, hogy "ami elég, az elég, ez a mi üzenetünk".

Az EP-választási kampányról szólva aláhúzta, hogy az EPP csúcsjelöltjeként ő határozza meg a választási kampányt az EPP vezetőségével együtt, és nem Orbán Viktor. Mint mondta "Orbán megközelítése gyenge", a saját, önálló javaslatai "pozitív" népszerűsítése helyett "a félelemkeltéssel operál".

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×