eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltségéért induló Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője (b) és Alexander Stubb korábbi finn kormányfő a néppárt kétnapos kongresszusának nyitónapján, 2018. november 7-én Helsinkiben. A kongresszuson várhatóan megválasztják a pártcsalád csúcsjelöltjét a 2019-es európai parlamenti választásokra.
Nyitókép: MTI/EPA/COMPIC/Kimmo Brandt

Elemzők: Manfred Weber karriertervén múlhat, hogy marad-e a Fidesz a Néppártban

Tóth Erik (Nézőpont) szerint a németek döntik el, kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból, de erre a májusi EP-választástól függetlenül sem kerül sor. Nagy Attila Tibor (Méltányosság) viszont úgy véli, nem biztos, hogy május 26. után olyan fontos lesz a pártcsaládnak a magyar kormányzó párt.

A német Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje május 26-át követően az Európai Bizottság élére szeretne kerülni, erre Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője szerint akkor kerülhet sor, ha a Néppárt az európai szocialistákat is tömörítő, nagykoalícióban együttműködő pártcsalád támogatására is számíthat.

"Az a retorika, illetve

az a politikai álláspont, amelyet Manfred Weber képvisel az elmúlt hetekben, az egyértelműen azt bizonyítja, hogy elsősorban baloldali, liberális politikusoknak próbál üzeneteket megfogalmazni,

őket próbálja megszólítani, hogy alkalmas lehet a poszt betöltésére" - fejtegette az elemző.

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa az InfoRádióban úgy vélekedett, ahhoz, hogy Weber vágyai teljesüljenek, nyugalomra van szükség, ezt azonban a magyarországi plakátkampány felborította.

"Weber szerintem eléggé zabos a Fideszre és Orbán Viktorra,

attól tarthat, hogy a plakátkampány aláássa az ő politikai ambícióit" - vélekedett.

Tóth Erik úgy látja, Webernek is az az érdeke, hogy az Európai Néppárt egysége fennmaradjon, de ez csak úgy lehetséges, hogy ha a már felszínen lévő konfliktusokat a párton belül rendezik.

"Nagyon tanulságos volt Orbán Viktor miniszterelnök múlt vasárnapi interjúja, ahol kijelentette, hogy Magyarország, illetve

a Fidesz-KDNP által delegált EP-képviselők a későbbiekben is támogatni fogják Manfred Weber elnöki ambícióit, így innen érdemes megközelíteni a kérdést"

- tette hozzá.

Leszögezte, a Fidesz európai néppárti tagságában mindig a német álláspont alakulása a legfontosabb, az EP-választásokig és utána sem lenne érdeke a szakítás, ugyanakkor teljesen érthető, hogy egyes tagoknak, tagszervezeteknek vannak kifogásaik bizonyos politikai eszközök alkalmazásával szemben. De ez a választási kampány hevessége miatt van így, a kizárásra megítélése szerint nem kerül sor.

Nagy Attila Tibor egyetért abban, hogy a németeken áll vagy bukik a Fidesz Európai Néppárt-tagsága, ha a németek egyértelműen és egységesen fognak állást foglalni a magyar testvérpárt ellen, akkor a többi néppárti tagszervezet is követni fogja a németeket.

"Nem biztos, hogy a néppártnak mindenáron érdeke megtartani a Fideszt,

bár kétségtelen, hogy az Európai Néppárt mandátumaránya csökkenőben lesz az új Európai Parlamentben, míg a Fideszé várhatóan növekszik. Azt gondolom, hogy a választások után más ideológiájú pártokkal is összefog majd az Európai Néppárt az euroszkeptikus és nacionalista erőkkel szemben. Akár a liberálisokkal (ALDE), akár a baloldallal. Ha belegondolunk, most is ilyesmi koalíció működteti az Európai Parlamentet" - magyarázta Nagy Attila Tibor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×