eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Rishi Sunak brit miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Mircea Geoana, a NATO főtitkár-helyettese (b-j) a NATO-Ukrajna Tanács ülésén a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Volodimir Zelenszkij: a NATO-csúcs jó eredményeket hozott

A nyugati szövetségesek legfontosabb feladata változatlanul az, hogy megfelelő mennyiségű fegyverrel támogassák Ukrajnát az Oroszország elleni harcban - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán, a NATO-csúcstalálkozó során Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel megtartott közös sajtótájékoztatóján.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos legnagyobb veszély Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai győzelme lenne, emiatt nem szabad felhagyni Kijev támogatásával - hangoztatta a főtitkár.

"Ukrajnának joga van hozzá, hogy önállóan döntse el, melyik utat választja, a döntés nem Moszkvát illeti meg" - mondta Stoltenberg.

"Már várom a napot, amikor szövetségesekként üdvözölhetjük egymást" - mondta Zelenszkijnek a NATO-főtitkár, aki aláhúzta: Ukrajna jelenleg közelebb áll a NATO-hoz, mint valaha.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a NATO-csúcs jó eredményeket hozott, noha még jobb lett volna, ha Kijev meghívást kap a katonai szövetségtől. Elismerte ugyanakkor annak jelentőségét, hogy Ukrajna előtt a tagsági akcióterv végrehajtása nélkül nyílt meg a csatlakozáshoz vezető út, valamint örömmel fogadta a Kijevnek szánt fegyverszállítmányokról érkező pozitív híreket.

Hangsúlyozta egyúttal, hogy országának nagy hatótávolságú fegyverekre van a legnagyobb szüksége: ennek kérdését pedig a Joe Biden amerikai elnökkel közös tárgyalásának napirendjére tűzi. Háláját fejezte ki egyúttal, amiért az amerikai elnök jóváhagyta, hogy Washington kazettás bombákat szállítson Kijevnek. Mint elmondta, a bombák nagyon kellenek Ukrajna védelméhez, és az Oroszország által megszállt területek visszafoglalásához.

Az ukrán elnök kiemelte: véleménye szerint a NATO-nak legalább akkora szüksége van Ukrajnára, mint Ukrajnának a NATO-ra.

(A nyitóképen: Rishi Sunak brit miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Mircea Geoana, a NATO főtitkár-helyettese (b-j) a NATO-Ukrajna Tanács ülésén a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én.)

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×