eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash

Újabb orosz-amerikai egyeztetés Ukrajna ügyében

Ezúttal a két hírszerző szolgálat feje tárgyalt a Wagner-lázadás után. Szóba került az is, hogy az orosz hírszerzés mit gondol a NATO-csúccsal kapcsolatos információkról.

Telefonon egyeztetett június végén Szergej Nariskin, az orosz külföldi hírszerzés (SZVR) vezetője és William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója. Erről Nariskin számolt be szerdán.

"Valóban, volt egy ilyen beszélgetés a múlt hónap végén. Értékelésem szerint a telefonbeszélgetés apropóját az amerikai kolléga részéről a június 23-24-i események adták. Kézenfekvő, miként válaszoltam a történteket firtató kérdésre" - utalt az SZVR vezetője a Wagner orosz magánhadsereg zsoldosainak kudarcba fulladt oroszországi lázadására.

"Nekem úgy tűnik, mindez nagyrészt csupán ürügy volt arra, hogy a beszélgetés javarészben az Ukrajnával kapcsolatos kérdések és események megvitatására összpontosuljon" - mondta Nariskin. "Tanakodtunk, megvitattuk, mitévők legyünk Ukrajnával" - fűzte hozzá.

Az orosz külföldi hírszerzés vezetője szerint a megbeszélés mintegy egy órán át tartott.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy továbbra is fennáll egy személyes találkozó lehetősége amerikai kollégájával.

Nariskin szót ejtett arról is, hogy

szerinte még nem érett meg az idő a tárgyalásokra Ukrajnával kapcsolatban.

"Nyilvánvaló, hogy a tárgyalások előbb vagy utóbb lehetővé válnak, mert bármely konfliktus, így egy fegyveres konfliktus is tárgyalással ér végett, de erre még nem érettek a feltételek" - fogalmazott.

Nariskin szót ejtett a NATO vilniusi csúcstalálkozójáról is. "Ahogy én látom, a csúcstalálkozó előkészítése elég nyilvánosan zajlott, ezért semmi olyasmi nem hangzott el a csúcson vagy lett rögzítve a dokumentumokban, ami váratlanul érhette volna az orosz felet" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×