eur:
389.55
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Dolgozó eltávolítja a Wagner Csoport logóját egy  irodaépület faláról, amelyben Jevgenyij Prigozsinnak, a Wagner zsoldoscsoport alapítójának vállalata több szintet is bérelt Szentpéterváron 2023. július 2-án. Ezen a napon a Patriot Media holding közösségimédia-oldalain Jevgenyij Zubarev, a RIA FAN hírportál igazgatója bejelentette, hogy a Prigozsin irányítása alatt álló orosz médiacsoport befejezi működését. Június 24-én Prigozsin vezetésével a zsoldoscsoport zendülés elíndítására tett kísérletet, de a lázadás még aznap vérontás nélkül ért véget.
Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Jelentős átalakulás a Wagner csoportnál, Minszk is a képben van

A Wagner-magánhadsereg átadta nehézfegyvereit az orosz védelmi minisztériumnak. Időközben hírek érkeztek a fehérorosz belügyi tárca tárgyalásairól.

Jevgenyij Prigozsin Wagner nevű magánhadserege több ezer tonna lőszerrel együtt átadta nehézfegyvereit az orosz védelmi minisztériumnak.

Az orosz védelmi tárca szerdai közleménye szerint több mint kétezer harcjárművet és harceszközt, köztük több száz T-90, T-80 és T-72B3 típusú páncélost, Grad és Uragan sorozatvetőket, Pancir légvédelmi rakétarendszereket, Akacija, Gvozgyika, Tyulpan és Giacint önjáró lövegeket, aknavetőket, páncélozott vontatókat, páncélozott gyalogsági szállítójárműveket, valamint egyéb gépkocsikat is átvettek a zsoldoscsapattól.

A minisztérium szerint 2500 tonna különböző típusú lőszert és 20 ezer lőfegyvert is átadtak. A tárca hangsúlyozta, hogy a harceszközök között

több tucat olyan is volt, amelyet egyszer sem vetettek be harcban.

A harceszközök a műszaki-karbantartó alakulatokhoz kerülnek, utána pedig kijelölik új rendeltetési helyüket.

Az orosz hadsereg videofelvételt is közzétett, amelyen a nehézfegyverek elszállítását lehetett látni katonai szállítójárműveken.

Új feladatok Fehéroroszországban

A fehérorosz belügyi tárca tárgyalásokat folytat a Wagner képviselőivel az ország különleges alakulatainak felkészítésében való részvételről - közölte Mikalaj Karpenkov, a fehérorosz belügyminisztériumi erők parancsnoka.

"Tárgyalások folynak a Wagner képviselőivel arról, hogy részt vesznek majd katonai kiképzéseinken, és átadják felbecsülhetetlen harci tapasztalataikat" - közölte Karpenkov, akit a BelTa fehérorosz hírügynökség idézett.

Mint mondta,

az idén tavasszal Breszt, Hrodna és Homel városokban a különleges erők három alakulatát hozták létre.

"Ezek a különleges alakulatok az orosz Különleges Gyorsreagálású Egység (SZOBR) kiképzőinek vezetése alatt gyakorlatoztak, akiknek van harci tapasztalatuk, mert megjárták Szíriát és Líbiát is" - tette hozzá.

A parancsnok szerint ezen alakulatok a haderő harckészségének emelésére hivatottak különleges helyzetekben. "Ilyen a diverzáns-felderítő csapatokkal és az illegális fegyveres csoportosulásokkal szembeni küzdelem. Már hónapok óta azon fáradozunk, hogy ez a tapasztalat meglegyen, megvédjük államhatárainkat, és szorosan együttműködünk a határőrökkel és a különleges műveleti egységekkel" - közölte Karpenkov.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×