eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Videófelvételről készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Katonai konfrontációvá fajult a Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata

Nyoma veszett Jevgenyij Prigozsinnak

A puccs óta senki sem látta, és csak egy 11 perces hangüzenetben jelentkezett a Wagner puccsott megkísérlő vezére az elmúlt négy napban.

Jevgenyij Prigozsin még péntek éjjel indította el az ukrán frontról a Wagner csapatait Moszkva felé, de az elbukott puccskísérlet óta nem mutatkozik a nyilvánosság előtt a magánhadsereg irányítója. A BBC szerint az utolsó dokumentálható felbukkanása szombat este volt Rosztovban, nem sokkal az után, hogy bejelentette, megállapodott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, hogy alig kétszáz kilométerrel Moszkva előtt visszafordítja a fegyvereseit, ő pedig elfogadta, hogy áttelepül Fehéroroszországba. (Nyilvánosságra került egy kép, hogy helikopterrel Szentpétervárra érkezett vasárnap, de egyes szakértők ennek kétségbe vonták a hitelességét, mások pedig azon csodálkoztak, miért van azon a képen maszkban Prigozsin.)

A repülőforgalmat követő portálokon kedden azt lehetett látni, hogy az a magánrepülő, amellyel Prigozsin utazni szokott, Szentpétervárról Minszkbe repült, és egy katonai bázison landolt, majd nem sokkal később Lukasenka bejelentette, hogy Prigozsin megérkezett az országba. A Wagner-vezér – aki ellen szombaton elfogatóparancsot adtak ki, majd állítólag visszavonták, de Vlagyimir Putyon következetesen a lázadás szervezőinek megbüntetéséről beszél – személyesen azonban sehol sem jelent meg.

Prigozsin magángépe még kedd este elhagyta a fehérorosz fővárost, és Moszkva felé indult, bár a pontos célpont nem ismert, mert a fel- és leszállás idejére kikapcsolták a repülő jeladóit. Az biztos még, hogy szerdán már Szentpétervár felé vette az irányt, de azt nem lehet tudni, hogy a lázadás kirobbantója, aki egyébként a város szülötte, a fedélzeten tartózkodott-e.

Érdekesség, hogy egy másik repülő, amely általában követni szokta Prigozsin gépét, leszállt kedden ugyanazon a minszki katonai repülőtéren, majd szerdán közvetlenül szintén Szentpétervárra repült, de már elhagyta az orosz várost is.

A BBC próbált Prigozsin nyomára bukkanni a közösségi médiában is, ahol korábban rendkívül aktív volt, de sehol sem jelentkezett az utóbbi négy napban. Az egyetlen kivétel egy 11 perces hangüzenet, amelyet még hétfőn tett közzé.

A szakértők egyetértenek abban, hogy Prigozsin aligha úszhatja meg a lázadás kirobbantását, Vlagyimir Putyin orosz elnök eddig ennél kisebb ellenszegülések esetén is elbánt ellenfeleivel, de arról már megoszlanak a vélemények, hogy a Wagner-vezér gyors likvidálása nem járna túlzott negatív következményekkel.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×