eur:
389.76
usd:
363.71
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Videófelvételről készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Katonai konfrontációvá fajult a Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata

Nyoma veszett Jevgenyij Prigozsinnak

A puccs óta senki sem látta, és csak egy 11 perces hangüzenetben jelentkezett a Wagner puccsott megkísérlő vezére az elmúlt négy napban.

Jevgenyij Prigozsin még péntek éjjel indította el az ukrán frontról a Wagner csapatait Moszkva felé, de az elbukott puccskísérlet óta nem mutatkozik a nyilvánosság előtt a magánhadsereg irányítója. A BBC szerint az utolsó dokumentálható felbukkanása szombat este volt Rosztovban, nem sokkal az után, hogy bejelentette, megállapodott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, hogy alig kétszáz kilométerrel Moszkva előtt visszafordítja a fegyvereseit, ő pedig elfogadta, hogy áttelepül Fehéroroszországba. (Nyilvánosságra került egy kép, hogy helikopterrel Szentpétervárra érkezett vasárnap, de egyes szakértők ennek kétségbe vonták a hitelességét, mások pedig azon csodálkoztak, miért van azon a képen maszkban Prigozsin.)

A repülőforgalmat követő portálokon kedden azt lehetett látni, hogy az a magánrepülő, amellyel Prigozsin utazni szokott, Szentpétervárról Minszkbe repült, és egy katonai bázison landolt, majd nem sokkal később Lukasenka bejelentette, hogy Prigozsin megérkezett az országba. A Wagner-vezér – aki ellen szombaton elfogatóparancsot adtak ki, majd állítólag visszavonták, de Vlagyimir Putyon következetesen a lázadás szervezőinek megbüntetéséről beszél – személyesen azonban sehol sem jelent meg.

Prigozsin magángépe még kedd este elhagyta a fehérorosz fővárost, és Moszkva felé indult, bár a pontos célpont nem ismert, mert a fel- és leszállás idejére kikapcsolták a repülő jeladóit. Az biztos még, hogy szerdán már Szentpétervár felé vette az irányt, de azt nem lehet tudni, hogy a lázadás kirobbantója, aki egyébként a város szülötte, a fedélzeten tartózkodott-e.

Érdekesség, hogy egy másik repülő, amely általában követni szokta Prigozsin gépét, leszállt kedden ugyanazon a minszki katonai repülőtéren, majd szerdán közvetlenül szintén Szentpétervárra repült, de már elhagyta az orosz várost is.

A BBC próbált Prigozsin nyomára bukkanni a közösségi médiában is, ahol korábban rendkívül aktív volt, de sehol sem jelentkezett az utóbbi négy napban. Az egyetlen kivétel egy 11 perces hangüzenet, amelyet még hétfőn tett közzé.

A szakértők egyetértenek abban, hogy Prigozsin aligha úszhatja meg a lázadás kirobbantását, Vlagyimir Putyin orosz elnök eddig ennél kisebb ellenszegülések esetén is elbánt ellenfeleivel, de arról már megoszlanak a vélemények, hogy a Wagner-vezér gyors likvidálása nem járna túlzott negatív következményekkel.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×