eur:
391.07
usd:
359.4
bux:
72675.41
2024. július 19. péntek Emília
Nyitókép: Telegram/Wagner Group

Előkerült és rögtön meg is szólalt Jevgenyij Prigozsin

Először adott magáról életjelet a Wagner csoport vezetője a szombati pucsskísérlet óta, és rögtön 11 perces hangüzenettel jelentkezett.

A Wagner csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin a szombati események után eltűnt, hallgatásba burkolózott, de most egy 11 perces hangüzenetben jelentkezett. A CNN tudósítása szerint arról beszél, hogy a magánhadseregéből senki sem írja a csatlakozási szerződést a reguláris orosz hadsereghez, és így a zsoldossereget működtető cége július elsején megszűnik.

Prigozsin azt is kijelentette, hogy a szombati akciója, amikor Moszkvába vezényelte a csapatait, nem Vlagyimir Putyin elnök ellen irányult. "Nem azért vonultunk, hogy átvegyük Oroszország irányítását" – fogalmazott a Wagner vezére.

"A menet célja az volt, hogy elkerüljük a Wagner szétverését, és hogy felelősségre vonjuk azokat döntéshozókat, akik szakszerűtlen cselekedeteikkel rengeteg hibát követtek el" – mondta Prigozsin.

Arról is beszélt, hogy a Wagner 780 kilométert tett meg egyetlen napa alatt, és már csak alig 200 kilométerre volt az orosz fővárostól, amikor visszafordulást mellett döntött, mert nem akarta orosz katonák vérét ontani. "Nem öltünk meg egyetlen katonát sem, és sajnáljuk, hogy tüzet kellett nyitnunk orosz repülőkre, de ezek bombákat dobtak ránk és rakétákat indítottak ellenünk" – mondta Prigozsin.

Állítása szerint akkor döntött a menet megállítása mellett, amikor felderítést végeztetett a környéken, és nyilvánvaló volt, hogy sok vér fog kifolyni. "Úgy éreztük, elég megmutatni, hogy mit fogunk tenni" – tette hozzá.

Prigozsin szerint ekkor érkezett a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka felajánlása, amellyel jogi keretek között esetleg tovább működhet a Wagner csoport.

Címlapról ajánljuk
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A 2022-es évhez hasonlóan idén is fennáll a veszélye annak, hogy a forróság akár egy százalékkal csökkentse a hazai GDP-növekedést – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Regős Gábor szerint leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járul hozzá a GDP alakulásához.

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×