eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Telegram/Wagner Group

Előkerült és rögtön meg is szólalt Jevgenyij Prigozsin

Először adott magáról életjelet a Wagner csoport vezetője a szombati pucsskísérlet óta, és rögtön 11 perces hangüzenettel jelentkezett.

A Wagner csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin a szombati események után eltűnt, hallgatásba burkolózott, de most egy 11 perces hangüzenetben jelentkezett. A CNN tudósítása szerint arról beszél, hogy a magánhadseregéből senki sem írja a csatlakozási szerződést a reguláris orosz hadsereghez, és így a zsoldossereget működtető cége július elsején megszűnik.

Prigozsin azt is kijelentette, hogy a szombati akciója, amikor Moszkvába vezényelte a csapatait, nem Vlagyimir Putyin elnök ellen irányult. "Nem azért vonultunk, hogy átvegyük Oroszország irányítását" – fogalmazott a Wagner vezére.

"A menet célja az volt, hogy elkerüljük a Wagner szétverését, és hogy felelősségre vonjuk azokat döntéshozókat, akik szakszerűtlen cselekedeteikkel rengeteg hibát követtek el" – mondta Prigozsin.

Arról is beszélt, hogy a Wagner 780 kilométert tett meg egyetlen napa alatt, és már csak alig 200 kilométerre volt az orosz fővárostól, amikor visszafordulást mellett döntött, mert nem akarta orosz katonák vérét ontani. "Nem öltünk meg egyetlen katonát sem, és sajnáljuk, hogy tüzet kellett nyitnunk orosz repülőkre, de ezek bombákat dobtak ránk és rakétákat indítottak ellenünk" – mondta Prigozsin.

Állítása szerint akkor döntött a menet megállítása mellett, amikor felderítést végeztetett a környéken, és nyilvánvaló volt, hogy sok vér fog kifolyni. "Úgy éreztük, elég megmutatni, hogy mit fogunk tenni" – tette hozzá.

Prigozsin szerint ekkor érkezett a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka felajánlása, amellyel jogi keretek között esetleg tovább működhet a Wagner csoport.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×