eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg vezetője helikopterrel érkezik Szentpétervárra 2023. június 25-én. Prigozsin az este folyamán visszarendelte embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát. A Wagner június 24-ére virradóra ellenőrzése alá vonta Rosztov-na-Donut azt követően, hogy a csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot.
Nyitókép: MTI/AP

Lukasenka megerősítette: náluk van Prigozsin, de...

Újabb részleteket közölt a fehérorosz elnök a Wagner-vezérrel folytatott tárgyalásokról, illetve teljes harckészültséget rendelt el a hadseregben. Mint mondta, minden érintett fél alábecsülte kezdetben a helyzet veszélyességét.

Aljakszandr Lukasenka elnök a fehérorosz állami televízióban bejelentette, hogy Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér kedden megérkezett repülőjével Fehéroroszországba.

A fehérorosz elnök új részleteket is feltárt a szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezérrel folytatott beszélgetéseiből, hangoztatva, hogy fontos szerepet játszott a szombati lázadás leállításában.

A fehérorosz állami médiában megjelenteket idézve a CNN azt írta, hogy Lukasenka délelőtt 10 órakor beszélt telefonon az orosz elnökkel az Oroszország déli részén egyre súlyosbodó válságról.

"Úgy érzékeltem, hogy a legveszélyesebb dolog nem maga az aktuális helyzet volt, hanem az, amivé fejlődhetett, amilyen következményekkel járhatott.

Azt is megértettem, hogy kemény döntés született: elpusztítani.

Putyin elnöknek azt javasoltam, ne siessen, és beszéljünk Prigozsinnal és a parancsnokaival."

E korai párbeszéd után Lukasenka emlékei szerint Putyin azt mondta neki, hogy Prigozsin nem válaszol a telefonhívásokra, ezért megpróbált kapcsolatot találni a Wagner vezetőjével. Állítása szerint a nap közepére már három csatornán is tudtak kommunikálni Rosztovval (Rosztov na Donu, ahol Prigozsin állomásozott, míg csapatai Moszkva felé haladtak).

A fehérorosz elnök felidézte: helyi idő szerint délelőtt 11-kor hívta fel Prigozsint, aki "azonnal felvette a telefont", ezután pedig 30 percnyi, Prigozsin részéről szitokszavakkal bőven tűzdelt párbeszéd következett, melyben ilyen stílusban, de "mindent elmondott" Lukasenkának. A fehérorosz elnök arra figyelmeztette a zsoldossereg vezetőjét, hogy erői megsemmisülnek, ha folytatják a menetelést Moszkva felé.

"Félúton eltaposnak, mint egy bogarat"

- emlékezett vissza Lukasenka.

Prigozsin pedig állítólag azt mondta: "Igazságot akarunk! Meg akarnak fojtani minket! Elmegyünk Moszkvába!"

A fehérorosz elnök szerint hosszan győzködte Prigozsint, majd végül azt mondta neki, végülis bármit csinálhat, de ne sértődjön meg Lukasenkára, ugyanis a katonáik készen állnak, hogy Moszkvába repüljenek. Ha ugyanis a konfliktus egész Oroszországra kiterjedne, Fehéroroszország lenne "a következő".

Lukasenka, cáfolva azokat a híreket, hogy táborokat építenének a Wagner-erők számára, közölte: "Nem építünk táborokat. De ha akarják, elhelyezzük őket. Egyelőre Luhanszkban vannak a táborhelyükön."

Megjegyezte viszont, hogy

felajánlottak néhány elhagyatott területet a Wagner számára,

arra az esetre, ha a zsoldosoknak szükségük lenne erre.

"Alábecsültük"

Korábban teljes harckészültséget rendelt el a fehérorosz hadseregben a fehérorosz elnök az oroszországi események miatt. A Pul pervogo Telegram-csatorna szerint a fehérorosz elnök akkor közölte ezt, amikor tábornoki kinevezéseket adott át.

A BelTA állami hírügynökség jelentése szerint az elnök Oroszország stabilitási veszélyeiről is beszélt a tisztavató ünnepségen.

„Ha Oroszország összeomlik, mi is a romok alatt találjuk magukat, és mindnyájan meghalunk” – mondta a fehérorosz elnök.

Aljakszandr Lukasenka elismerte, hogy

minden érintett fél – saját magát is beleértve – alábecsülte a kiéleződő helyzet veszélyességét, abban bízva, hogy meg lehet oldani a konfliktust.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat vezetője „összeütközésbe került egymással”. „Ebben az esetben nincsenek hősök” – mondta.

(A nyitóképen: Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg vezetője helikopterrel érkezik Szentpétervárra 2023. június 25-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 25. 08:29
×
×
×
×