eur:
391.09
usd:
366.14
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Admiral Grigorovics orosz fregatt. Forrás:Wikipédia
Nyitókép: Forrás:Wikipédia

Ravasz csellel próbálják becsapni az oroszok a drónokat - képek

Egy amerikai szakértő szúrta ki, hogy a Fekete-tengeri flotta hajóit újfajta álcázó festéssel látták el.

Két, Admiral Grigorovics osztályú fregatt, valamint két, cirkálórakétákkal felszerelt korvett kapott különleges álcázó mintázatot - írja személyes blogjában H. I. Sutton. A főleg tengeralattjárókkal és a vízalatti hadviseléssel foglalkozó szakértő műholdfelvételeken vette észre az oroszok legújabb trükkjét.

Ennek az a lényege, hogy a hajók orrát és tatját feketére festik, így a magasból sokkal rövidebbnek látszanak. Ezzel a támadó drónok mesterséges intelligenciáját akarják megtéveszteni az oroszok. Az MI ugyanis főleg a hajók mérete alapján azonosítja a célpontokat, így ha a valóságosnál kisebbnek ítél meg egy vízi járművet, akkor azt hibásan azonosítja és esetleg nem is támadja meg.

Ez a fajta kamuflázs azonban legfeljebb a robotokat tévesztheti meg, mert egy jó szemű drónirányító katona könnyen észreveszi a turpisságot.

A feketére festett orr és tat esetleg még arra is jó lehet, hogy a nagy magasságban keringő felderítő műholdakat becsapja.

Ám a szakértő szerint a többféle fénytartományban, illetve a radarok segítségével készült felvételek összehasonlítása hamar fényt deríthet a trükkös álcázásra.

(A nyitóképen: az orosz Admiral Grigorovics fregatt, az osztály névadó hajója.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×