eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én. Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg vezetője az este folyamán visszarendelte embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát. A Wagner június 24-ére virradóra ellenőrzése alá vonta Rosztov-na-Donut azt követően, hogy a csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot.
Nyitókép: MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij

Szakértő: nem biztos, hogy a Wagner „hős toposzának” ártani tud az orosz vezetés

Vlagyimir Putyin a Kremlben úgy fogalmazott, hogy a Wagner-lázadás kapcsán egy polgárháborút sikerül megakadályozni. Ezzel kapcsolatban Seremet Sándort, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatóját, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ szakértője nyilatkozott az InfoRádiónak.

Vitathatatlanul nehéz helyzet alakult ki múlt a hétvégén Oroszországban, de a polgárháborús szcenárió talán egy kicsit túlzás – vélekedett Seremet Sándor. Legfőképp azért, mert Jevgenyij Prigozsinék mögé nem állt be a társadalom egy része, tehát a Wagner-vezér pusztán egy magánhadsereg élén indult el, ami inkább zendülés vagy lázadás, mintsem polgárháború. Ha végül egy fegyveres szembenállás bontakozott volna ki, akkor lehettek volna véres következményei, de ezt szerencsére sikerült elkerülni – jegyezte meg a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatóját.

Az orosz elnök részéről az is elhangzott, hogy büntetés vár a lázadás kirobbantóira, valamint támogatóira, noha előzetesen Vlagyimir Putyin még büntetlenséget ígért Prigozsinnak és társainak. A szakértő ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Wagner csoport megítélése Oroszországban nagyon összetett dolog, hiszen a helyi médiumok hónapokon keresztül a zsoldos katonák hősiességére helyezték a hangsúlyt, hogy mekkora áldozatokat hoztak, illetve milyen sikereket értek el a fronton, így

egyértelműen „nekimenni” a wagnereseknek, nem biztos, hogy lehet.

Szombaton, a lázadás kezdetén még az orosz elnök is többször hangsúlyozta, hogy itt hősökről van szó, akiket megvezettek, akik egyes vezetők személyes ambícióinak áldozatául esetek – emlékeztetett Seremet Sándor. Szerinte ezért a megbüntetésük kiváltana némi társadalmi kritikát, hiszen ezáltal semmissé tennék a korábbi áldozatukat. „Ezt a hős toposzt talán nem biztos, hogy bántani kellene, vagy bánthatja az orosz vezetés.”

Hozzátette: bár társadalmi szinten nem volt jelentős támogatottsága a zendülésnek, ennek ellenére a wagnereseket nem biztos, hogy mindenki elítéli. Ugyanakkor Putyin felajánlotta számukra, hogy szerződhetnek a védelmi tárcával, esetleg kiköltözhetnek Fehéroroszországba, vagy visszatérhetnek a családjaikhoz. A szervezet megszüntetése tehát folyamatban van – mutatott rá a kutató.

„A Wagner, mint olyan, a továbbiakban nem fog tevékenykedni.”

Hogy a fentiek milyen következményekkel járhatnak az Ukrajna elleni háború további kimenetére, arról az Eurázsia Központ szakértője szerint megoszlanak a vélemények. Egyes nyugati szakértők úgy vélik: a történtek arra motiválhatják az orosz vezetést, hogy minél hamarabb fejezze be a konfliktust, elkerülendő a hasonló eseményeket Oroszországon belül. Moszkvában viszont az a vélemény, hogy a Wagner-lázadásnak nem lesz különösebb hatása a háborúra, minden a menetrend szerint folytatódik.

Seremet Sándor arról is beszélt, hogy jelentős változások nem lesznek, minden a megszokott mód fog zajlani, a maga tragikumával együtt. Ha lesznek is módosítások, azok a rendszeren belül, nagy valószínűséggel nem látható módon fognak bekövetkezni – tette hozzá.

Sok elemzés született arról is, hogy Jevgenyij Prigozsin lépése hogyan érintheti maga Vlagyimir Putyin hatalmát. A Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint ez szintén egy összetett kérdés, de nem gondolná, hogy megrendítené a pozícióit, miután nem történt semmilyen átállás a Wagner-vezér oldalára. Így társadalmi és rendszer szinten is Putyin mellett állt ki az elit, illetve a karhatalmi szervek. Ennek ellenére nyilván felvet kérdéseket, hogy ha egy ilyen megtörténhetett Oroszországon belül, az mennyire igazolja azt, hogy Putyinnak erősek a pozíciói. Azért hogy erősítsék az elnök stabilitásának látszatát, előfordulhat, hogy lesznek szigorítások – jegyezte meg a szakértő.

Miután Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Putyin oldalán állt az elnök beszéde során, az feltételezhető, hogy rövid távon a hadvezetésben nem lesznek személyi változtatások, hiszen azzal igazolódna a lázadók akciója: amit akartak arra egyetértően reagált a központ. Ha lesznek is valamilyen változások a honvédelmi minisztériumon belül, azok vélhetően inkább a rendszere fognak vonatkozni, és nem biztos, hogy nyilvánosan fognak zajlani – zárta gondolatait Seremet Sándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×