eur:
394
usd:
363.45
bux:
66169.03
2024. március 4. hétfő Kázmér
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök látogatást tett a légierő és légvédelem központi parancsnokságán egy meg nem nevezett fehéroroszországi helyszínen 2023. május 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/Fehérorosz elnöki hivatal sajtószolgálata

Lukasenka bejelentette: megegyezett Prigozsinnal, aki valóban leállítja a lázadást

A fehéorosz elnök a Telegram-csatornáján közölte a hírt, majd a Wagner-vezér is megerősítette: visszafordítja Mozószkva felé tartó csapatait.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Telegram-csatornáján azt közölte, hogy megbeszélést folytatott a Wagner csoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal, és meg is állapodott vele – írja az aljazeera.com.

A bejelentés szerint Lukasenka előbb Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonos egyeztetést, majd felvette a kapcsolatot a péntek éjjel a magánhadseregével Moszkvába induló Prigozsinnal, és végül egész napos egyeztetés után megállapodtak abban, hogy a Wagner leállítja az oroszországi csapatmozgásait, és további lépéseket tesz a feszültség csökkentése érdekében, hogy "megakadályozza a vérontást Oroszország területén".

A fehérorosz elnök közlése szerint a konfliktus feloldására olyan abszolút előnyös és elfogadható ajánlatot tett, amely a Wagner harcosai számára is biztonsági garanciákat ad.

A konvoj leállításának hírét megerősítette Jevgenyij Prigozsin is a Telegramon. Azt írta: "a Wagnert fel akarták oszlatni. Június 23-án elindultunk igazságot tenni Moszkva felé, és 24 óra alatt 200 kilométerre megközelítettük Moszkvát. A menetelés idején egy cseppet sem ontottunk harcosaink véréből. Most eljött az a pillanat, amikor vérontás történhetett volna, de felismerve a helyzetet, visszafordítjuk hadoszlopainkat, és visszatérünk a táborhelyünkre."

A bejelentés a Telegramon:

Amikor Prigozsin kiadta a parancsot, és már csak 200 kilométerre voltak a csapatai az orosz fővárostól, ott már teljes készültségben várták a támadást. A BBC olyan videókat is posztolt, amelyeken munkagépekkel bontották a Lipetszk felől Moszkvába vezető utat, hogy így lassítsák a wagneresek vonulását.

Az egyelőre nem derült ki, hogy mi volt az ára a visszafordulásnak. Prigozsin mindvégig az orosz katonai vezetést, elsősorban Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt támadta, így egyes vélekedések szerint az ő leváltásuk is az egyezség része lehetett.

A Kreml egyelőre nem kommentálta a bejelentést.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×