eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen a hivatalos látogatásra érkező Orbán Viktor miniszterelnök a tiranai repülőtéren 2023. június 15-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: felhívhatnám az orosz elnököt, de nincs értelme

A migráció történelmi kihívássá vált – jelentette ki a magyar miniszterelnök a német Bild című napilapnak adott interjú második, most megjelent részében. Orbán Viktor arra is reagált, hogy Európában gyakran diktátornak nevezik őt, illetve kijelentette, hogy bármikor beszélhetne Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de nem látja értelmét.

A magyar miniszterelnök a Bildnek adott angol nyelvű, német szinkronnal közzétett interjú második részében egyértelművé tette, hogy kormánya elutasítja az illegális migrációt és a vendégmunkások kérdésétől külön kezeli azt. Emlékeztetett rá, hogy a migránscsoportok nem viszonyulnak túl jól például a hölgyekkel való azonos bánásmódhoz, valamint a homofóbia és az antiszemitizmus elutasításához. Orbán Viktor a menekültek elosztására vonatkozó kompromisszumot az embercsempészet támogatásának nevezte.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem foglalkozik azzal, ha Európában diktátornak tartják, mert azok nem az ő szavazói. „Ez a politikáról szóló.

16 évig voltam ellenzékben és 17 évig hatalmon, szóval vesztettem, nyertem, megint veszítettem, visszajöttem. Ezt nevezem demokráciának.

Ez így van. Nem ismerek senkit az európai politikában, aki hasonló eredménnyel büszkélkedhetne” – fogalmazott Orbán Viktor.

A Bild azt is megkérdezte a magyar miniszterelnöktől, hogy mit mondana Vlagyimir Putyinnak, ha beszélhetne vele. A kormányfő kijelentette, hogy bármikor felhívhatná az orosz elnököt, aki szóba is állna vele, de ez nem lenne helyénvaló. „Miért is tenném? Mi komoly emberek vagyunk, ha felhívjuk egymást, akkor az azt jelenti, hogy valamit el szeretnék érni. Ha az embernek nincs valamilyen ajánlata, ha nincs elképzelése, akkor miért beszélgetnénk?

A probléma az, hogy Magyarország nem elég erős Európában ahhoz, hogy az eseményeket a béke irányába terelje, ezért nincs értelme, hogy felhívjam”

– fogalmazott.

A magyar miniszterelnök az interjú első, korábban megjelent részében azt mondta, hogy nem tulajdonít nagy jelentőséget a Wagner csoport lázadásának. „Az a gyengeség világos jele, hogy ilyesmi előfordulhatott, az viszont az erő jele, hogy 24 órán belül véget ért” – értékelte a történteket. Orbán Viktor Hangsúlyozta, hogy Oroszország másként működik, mint „mi” és Putyin hatalma szerinte továbbra is stabil, bár ez őt nem érdekli.

„Engem Magyarország érdekel, és ami Oroszország és Ukrajna között történik, az rossz a magyaroknak és veszélyes a magyarokra nézve” – mondta a miniszterelnök, aki szerint Ukrajna és a Nyugat együttműködése kudarcba fulladt, Oroszország ellen pedig lehetetlen így megnyerni egy háborút.

„Az a probléma, hogy az ukránok hamarabb kifogynak a katonákból, mint az oroszok és végül ez lesz a döntő tényező” – jelentette ki a miniszterelnök Orbán Viktor szerint Ukrajna egy független büszke nemzet, de nem szuverén ország, mert nincs pénze és fegyvere, ezért az Egyesült Államoktól függ. Kiemelte ugyanakkor, hogy a NATO sokkal erősebb Oroszországnál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×