INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

manfred weber

európai néppárt

európai parlamenti választások

mráz ágoston sámuel

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon az Európai Parlament büsszeli plenáris ülésén 2019. április 3-án.

Mráz Ágoston: Manfred Weber egy egyensúlyozó-művész

Jobbra is és balra is nyitni próbált Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-választási csúcsjelöltje szerdai esti kampányindító beszédében – mondta az InfoRádiónak Mráz Ágoston, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója. Hozzátette: a bajor politikus beállt a föderalisták sorába, és egy Európai Egyesült Államokat akar létrehozni.

Szigorúbb európai határvédelmet és egységesebb külpolitikát sürgetett Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje kampányindító beszédében szerdán. Kiemelte a blokkon belüli esélyegyenlőség fontosságát: szerte az Európai Unióban egyenlő életkörülményeket kell kialakítani. Beszélt a demokrácia erodálódásáró, egy afrikai Marshall-terv létrehozásának szükségességéről és az európai életmód megvédéséről is.

Aki követte Weber eddigi üzeneteit, az nagy újdonságot nem hallott a tegnapi beszédben, például a rák gyógyításának ígérete is többször elhangzott már. A műfaj volt új - emelte ki Mráz Ágoston, a Nézőpont Csport vezérigazgatója. Rámutatott: "51 nappal vagyunk az európai parlamenti választások előtt, most kezdődnek a hivatalos kampányok, Weber pedig azt szerette volna elérni, hogy a saját témáiról legyen szó - például a rák gyógyításának összeurópai lehetőségeiről három hónapja beszél, de ezt senki nem vette észre. A kampányt a brexit és - Weber saját hibájából - a Fidesz európai néppárti tagsága uralta".

Nemzetstratégiai érdekek

Weber felhozta beszédében a migrációt is, ami egyébként

a közvetlen EP-választások 40 éve alatt most először közös kampánytémát jelenthet Európának.

A migrációval kapcsolatos Weber-üzenetek határozottak voltak, de Mráz Ágoston szerint ez csak a többségi álláspont képviselete. "Hogy erről beszél, szinte magától értetődő politikai kötelezettség, ha nem ezt tenné, hibát követne el" - mondta a Nézőpont Csoport vezérigazgatója.

A migráció csak 3-4 éve került a figyelem középpontjába, de a mögötte meghúzódó, a föderalizmus és a nemzetállamok szövetségének modellje közti vita évtizedek óta zajlik. "Juncker elnök és most Weber is beállt a föderalisták pártján állók táborába. Ennek szélsőséges verziója az Európai Egyesült Államok, a pragmatikus verziója viszont az, hogy egy-egy kis tagállam vétójogát is elfeledve a minősített többség irányába lehessen átalakítani a döntéseket" - mutatott rá a szakértő. Kiemelte: "a külpolitika, a diplomácia, a külügyi stratégia egy-egy tagállam szuverenitásának kulcskérdése, és

ha ezekben az ügyekben minősített többséggel lehet dönteni, akkor egy-egy tagállam nemzetstratégiai érdekével ellentétben is születhetnek úgynevezett európai döntések".

Megemlítette például a Kínához vagy az Egyesült Államokhoz fűződő viszony kérdését.

Hiányos a jogállamiságot vizsgáló tanácsadó testület javaslata

A jogállamisági kérdésekkel kapcsolatban Manfred Weber ismét egy független testület vizsgálódását helyezte kilátásba. A Nézőpont Csoport vezérigazgatója ezt úgy értékelte, hogy a Néppárt csúcsjelöltje egy "egyensúlyozó-művész", aki magát többnyire "hídépítőnek" titulálja a nyilvánosságban, és - bár a gyakorlatban e tevékenysége eredményét a Néppárton belüli vita miatt nem nagyon lehetett látni - a kampányába ennek megfelelően mindkét oldal számára kedves témákat emelt be. Mráz Ágoston szerint azonban a föderáció irányába való elmozdulás és a jogállamiság védelme is a baloldal irányába mutató elmozdulás.

"A jogállamiságot vizsgáló testületről szóló Weber-írás a legizgalmasabb kérdéseket nem válszolja meg: azt, hogy kikből állna a 9 fős testület, és mi lenne a viszonya az Európai Bírósághoz vagy a többi testülethez,

hogyan helyezkedne el az európai hatalmi struktúrában. Az sem világos, hogy liberális értékrendű vagy kompromisszumos formában összerakott testületről lenne-e szó" - fogalmazott a szakértő.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kapcsolódó hang

Weber kampányindítója - Mráz Ágoston
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018