INFORÁDIÓ
2021. június 23. szerda
Zoltán

brexit

egyesült királyság

külföld

A brit EU-tagság megszűnése (Brexit) ellen szervezett tüntetés egyik résztvevője Brüsszelben az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos találkozójának első napján, 2019. március 21-én.

Újabb rugalmas brexithosszabbítást kaphat az Egyesült Királyság

Infostart / MTI

A BBC értesülése szerint az Európai Tanács elnöke azért javasolta az újabb halasztást, mert megelégelte, hogy az uniós állam- és kormányfők hetente London újabb és újabb rövid halasztási kérelmével foglalkoznak.

Tusk, az EU tagállamok állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke azt javasolja, hogy az Egyesült Királyság kapjon újabb rugalmas halasztást a kilépés határidejére - jelentette péntek hajnalban a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató európai szerkesztője.

Katya Adler egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú uniós forrásra hivatkozva a Twitteren azt írta, hogy a rugalmas halasztás, angol műszóval flextension, hosszabb időszakra vonatkozna, de az Egyesült Királyság bármikor megszakíthatja, és kiléphet, ha sikerült elfogadni a kiválási megállapodást a londoni parlamentben.

A BBC tudósítója arról számolt be, hogy Tusk több órás megbeszéléseket folytatott a jövő heti, rendkívüli brexitcsúcs előkészítéséhez, és a hosszabb, de rugalmasabb hosszabbítás célja nem más, mint elejét venni annak, hogy az állam- és kormányfőknek egy-két hetente azzal kelljen foglalkozniuk, hogy London újabb és újabb rövid halasztást kér.

Adler emlékeztet,

egyáltalán nem biztos, hogy az Európai Tanács el is fogadja a javaslatot.

A londoni kormány 2017. március 29-én jelentette be hivatalosan kilépési szándékát Brüsszelben, miután az előző év nyarán tartott népszavazáson a szavazók szűk többsége az uniós tagság megszüntetésére szavazott. A vonatkozó uniós jog értelmében ezt követően két év állt rendelkezésre a kilépési tárgyalásokra, és a kétéves időszak elteltével a kilépni szándékozó ország tagsága automatikusan megszűnik.

A megállapodás nélküli kiválás azonban súlyos károkat okozna, mindenekelőtt az Egyesült Királyságban, de az Európai Unióban is, ezért a jog által biztosított lehetőséggel élve London a határidő lejárta előtt halasztást kért, melyet az Európai Tanács egyelőre április 12-ig hagyott jóvá.

Ha sikerült volna elfogadni március végéig a kilépési egyezményt, akkor Londonnak május 22-ig lett volna ideje előkészíteni a tényleges kilépést, és tagsága akkor szűnt volna meg. Ez a dátum azért vízválasztó, mert máskülönben az Egyesült Királyságban is meg kell tartani az európai parlamenti választásokat, amiről április 12-ig kell bejelentést tenniük a tagállamoknak.

Nyitókép: MTI/AP/Francisco Seco
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018