eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédet mond a Görögkatolikus Ifjúsági Centrum és Kollégium avató- és felszentelő ünnepségén Edelényben 2018. július 13-án.
Nyitókép: Vajda János

Novák Katalin: szétköltöztünk, de még nem váltunk el

A Fidesz nem maradhat az Európai Néppártban (EPP), ha a pártcsalád tovább tolódik balra hagyományos értékeinek képviselete helyett - mondta Novák Katalin, a kormánypárt külügyekért felelős alelnöke a Magyar Hírlapnak.

A Fidesz alelnöke a lap szombati számában megjelent interjúban a Fideszre és az EPP-re utalva úgy fogalmazott, "szétköltöztünk, de még nem váltunk el".

Kiemelte, nem érdemes ultimátumokról beszélni az EPP döntésével kapcsolatban, "nem vagyunk alá- és fölérendeltségi viszonyban egymással". "Ezért is mondtuk ki, hogy akaratunkon kívül minket nem lehet felfüggeszteni vagy kizárni" - folytatta Novák Katalin, majd rámutatott, "Brüsszelben kölcsönösen adtunk egymásnak egy esélyt, hogy felmérjük, milyen perspektívát látunk a jövőre nézve".

Nincs lista

A Fidesz alelnöke aláhúzta, nincs hivatalosan olyan lista, amit pontról pontra végig kellene venni, Manfred Weber frakcióvezető és bizottsági elnökjelölt feltételeiből ugyanakkor a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült. Kijelentette, a CEU-t nem tekinti olyan kérdésnek, amely sorsdöntő lenne az EPP és a Fidesz kapcsolatában, de ott is megvizsgálják az elhangzott javaslatot.

"Egyébként nem vizsgálóbizottság érkezik Magyarországra, amely hoz egy egyoldalú döntést, hanem párbeszédet fogunk folytatni" - fogalmazott, példaként említve, "a helyzet olyan, mint egy házasságban, amikor a kapcsolat olyan pontra érkezik, hogy végig kell gondolni, hogyan tovább".

Novák Katalin beszélt arról is, Varga Judit uniós kapcsolatokért felelős államtitkárral és Szájer József fideszes EP-képviselővel azért segítik majd a néppárti "bölcsek tanácsát", hogy "végre tényeken alapuló állásfoglalás fogalmazódjon meg, ne a nyugati liberális médiából, hanem első kézből tájékozódjanak".

Veszélyes belratolódást lát a Népppártban

Emellett megnézik azt is, a Fidesz mire számíthat május után, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudják képviselni a magyarok érdekeit. "Ez fogja meghatározni, hogy milyen politikai közösség tagjai leszünk" - közölte.

Elmondta, egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy a Fidesz a néppártban folytatja, nagy kérdésnek nevezte ugyanakkor, hogy "a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás". Hangsúlyozta, a néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad, ha pedig tovább tolódik balra, akkor a Fidesznek nincs helye benne.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett, Orbán Viktor miniszterelnök korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy vizsgálják meg, mi az oka a néppárt gyengülésének, miért van az, hogy az EPP tagpártjai közül egyre kevesebb van kormányon, miközben folyamatosan erősödnek a szélsőséges erők.

Novák Katalin tényként említette, hogy nem minden - hagyományos besorolás szerint - tőlük jobbra álló erő elfogadhatatlan és szélsőséges, ezt szerinte egyenként lehet felmérni.

A kormánypárti politikus feltette a kérdést: miért hagyták, hogy ma Európában az úgynevezett szélsőjobboldali erők birtokolják az olyan jelszavakat, mint a nemzet, haza, család és biztonság. "Ez egy vesztes játszma, de még jól ki lehet jönni belőle, ha kellő időben visszatalálunk a saját értékeinkhez" - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az EPP szerdai döntésének helyszínén "az volt a hangulat, hogy a Fidesz győzött, sokan lógó orral távoztak". A lényeg azonban nem ez, hanem hogy "végre a valódi politikai ellenfeleinkre koncentrálhatunk, ráfordulhatunk a kampányra" - fogalmazott.

A Fidesz alelnöke reményét fejezte ki, hogy mostantól a néppárt többi tagja sem rájuk mutogat, hanem a választókhoz szól, és elmondja, milyen Európát szeretne, igent vagy nemet mond a tömeges bevándorlásra, családra, kereszténységre.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×