eur:
392.77
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, miután aláírták az új német-francia együttműködési és integrációs szerződést a németországi Aachenben 2019. január 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Prőhle Gergely: az EP-választásnak is szól a francia-német közeledés

Franciaország támogatja Németország állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában - többek között ezt is kimondja az Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár által aláírt aacheni egyezmény. Magyarország volt berlini nagykövete szerint a dokumentum Európa egységét hivatott demonstrálni a közelgő EP-választások előtt.

Az aacheni szerződés az eddigieknél sokkal kiemeltebben kezeli a közös védelempolitikát, de olyannyira, hogy Franciaország és Németország egymás védelmére kel, ha támadás érné valamelyiket. Bizonyos értelemben felülírja a NATO-együttműködés ötös pontját - tudta meg a szövetségkötés után az InfoRádió Prőhle Gergelytől, Magyarország korábbi berlini nagykövetétől.

További diplomáciai történés az új szerződésben Prőhle szerint az, hogy szövege alapján Franciaország támogatja Németországnak azt a nagyon régi szándékát, hogy Németország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja legyen.

S hogy mennyire szól ez az egyezmény a közelgő európai parlamenti választásoknak?

"Biztos, hogy mindkét vezetőnek szüksége van arra, hogy valamilyen látványos eredményt felmutasson. Azt ugye

tudjuk, hogy Macron elnök népszerűsége mennyire alábbhagyott az elmúlt egy évben, azt is látjuk, hogy a CDU elnökválasztási folyamatát követően, vagy annak során Merkel kancellár sem tudja azt az erőt mutatni, mint régen;

a külpolitika mindig egy más kifutási terep, ott mindig be lehet bizonyítani, hogy valaki mennyire fontos" - fogalmazott Prőhle Gergely.

Szerinte a francia-német kapcsolatrendszer csakúgy, mint például a német-lengyel a modern Németországnak - "a háború utáni Nyugat-Németországnak" - egy olyan alapvetése, ami egész egyszerűen megkérdőjelezhetetlen bárki részéről.

"Amikor a francia-német együttműködésről beszélnek, ennek a történelmi hagyománynak is megfelelnek, és biztos vagyok benne, hogy ez is volt a szándék" - húzta alá Prőhle Gergely. "Amikor

az Egyesült Államokra nem lehet számítani,

amikor az egész európai működési rendszer tekintélye erősen megroppant, Németországban jóval alacsonyabb az EU és az Európai Bizottság támogatottsága, mint Magyarországon - ezt olykor néhány üzleti elemző elfelejti -, azt hiszem, ebben a helyzetben valamiféle erőt kell mutatni annak érdekében, hogy az európai együttműködés mégis működőképes legyen. Biztos ez is célja volt az aacheni megállapodásnak" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×