eur:
395.19
usd:
364.24
bux:
65848.51
2024. március 19. kedd Bánk, József
Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár oldalán 2018. november 11-én.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters/Benoit Tessier

Ez állhat Merkel és Macron közeledésének hátterében

Bár nem azonos európai pártcsalád áll mögöttük, de mégis egy célja van a német kancellárnak és a francia elnöknek a kedden Aachenben megkötött együttműködési és integrációs megállapodással - mondta az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának a Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója, Fóris György.

Macron elnök és Merkel kancellár ha nem is föderalizmuspártiak, de európai projekterősítő alapokon állnak - állapította meg az aacheni egyezmény megkötésének másnapján az InfoRádiónak Fóris György, a Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója.

"Sokak szemében ők testesítik meg azt a féle középpárti filozófiát, ami fél évszázadon át az európai projekt építését jellemezte, és ami ma a magországok között is és a visegrádi országok fellépésével is egy alternatív erővel találkozik szembe.

Tehát kívül-belül van egy, a nemzetállamokra koncentrálni óhajtó politikai irányzat és szándék" - mondta Fóris.

Ismert, az Angela Merkel mögött álló erő az Európai Néppárt tagja, ám Emmanuel Macron mögött egy más értékvilágú közösség élén áll. Erre reagálva Fóris aláhúzta: "Ők ketten most már nem egy konkrét pártpolitikai ideológiát vagy profilt, hanem egy Európa-építési filozófiát képviselnek, amihez az alapító atyák óta tulajdonképpen az elmúlt évtizedig abszolút érvényes volt és mindent meghatározott, és amit most jobbról és balról is megkérdőjeleznek" - tette hozzá.

Úgy látja,

a hagyományos politikai felállás szerint egymás ellen kellene, hogy kampányoljon Európa két erős embere, a liberális Macron és a konzervatív Merkel,

mégis azzal, hogy "az európai projekt egészét éri most megkérdőjelezés és kihívás, ezért inkább hátukat egymásnak vetve ezekre koncentrálnak, és nem arra, hogy mi választja el őket" - vélekedett Fóris György.

A témáról bővebben is szó lesz szerda este 7 órától az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek
aréna

Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek

Vlagyimir Putyin 87 százalékos választási győzelme nagyjából megfelel az orosz szavazói szándéknak – mondta Seremet Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója beszélt az oroszok rangidős vezető iránti történelmi vágyáról, az orosz média működéséről, a Kreml bástyáiról és arról is, hogy rövid távon a szankciós ütéseket képes kiállni az orosz gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×