eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Még mindig tart az eszközkezelősök kálváriája

Továbbra is nagyjából 32,5 ezer egykori pórul járt devizahiteles próbálja meg- vagy visszaszerezni lakása tulajdonjogát. A többség, 22 ezer család továbbra is inkább a részletfizetés mellett tette le a voksát.

A Nemzeti Eszközkezelővel még kapcsolatban álló egykori devizahitelesek többsége, nagyjából 22 ezren választották, hogy élve a 2019-es törvénymódosítás adta lehetőséggel részletfizetéssel kívánják megvásárolni a saját ingatlanjukat, további hatezren az egyösszegű vásárlás mellett döntöttek. Háromezren pedig továbbra is inkább bérelnék a lakásukat - mondta a Magyar Nemzetnek Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár. Hozzátette, hogy

eddig 4112 hiteladóssal zárták le az egyösszegű tranzakciót.

Közölte, hogy az eszközkezelő létrehozásával 2011 óta több mint 154 ezer ember menekült meg többmilliós hiteltartozásától úgy, hogy bérlőként továbbra is az otthonában maradhatott.

Legutóbb 2019 elején kaptak az érintettek lehetőséget arra, hogy – kedvező feltételek mellett – egy összegben vagy részletfizetés útján visszavásárolhassák az ingatlanjaikat. Majd egy őszi jogszabálymódosítás tovább könnyítette a helyzetüket, mivel garantálták számukra, hogy nem indulhat végrehajtás három évig azok ellen a családok ellen, amelyek részletekben fizetik ki egykori lakásuk, házuk kedvezményes vételárát. Emellett az egykori adósoknak sem illetéket, sem más költséget nem kell fizetniük, ahogy a csökkentett összegű ügyvédi díj sem őket terheli. Az átírási költségeket ugyanis az állam állja.

Az egyösszegű vásárlásoknál egyébként külön értékesítési szerződést kell kötni, mivel ott hitelfelvétel is kísérheti a tranzakciót, és igénybe vehető a családi otthonteremtési kedvezmény is - hívta fel a figyelmet a lap. A részletfizetésnél ilyen kötelezettség nincs, ott a törvényben szabott határidővel válnak tulajdonosokká a bérlők.

Fónagy János a lapnak kitért arra is, hogy a jogi feladatok elvégzésére az eszközkezelő tavaly nyáron – a rövid határidőre tekintettel meghívásos pályázaton – egy három szereplőből álló konzorciumot (Varga István ügyvéd, a Pfeifer és Endl Ügyvédi Iroda, valamint a Borsfai Ügyvédi Iroda) választott ki. Díjazásuk pedig a 2012-es árakhoz igazodik: egy ügylet lebonyolításáért ötvenezer forintot és forgalmi adót fizet az állam, az összeget csak kivételes esetekben emelheti pár ezer forintos tétel. Mint megtudtuk, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. a megkötött szerződések után 192,6 millió forint plusz áfát fizetett ki az ügyvédi konzorciumnak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×