INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 14. péntek
Marcell

fónagy jános

nemzeti eszközkezelő

devizahitel

A többség részletre vásárolja vissza lakását az eszközkezelőtől

A többség részletre vásárolja vissza lakását az eszközkezelőtől

Infostart

Több mint 27 ezer bajba jutott devizahiteles család kívánja visszavásárolni az otthonát a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET Zrt.) felajánlásának köszönhetően - mondta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára az InfoRádióban.

Fónagy János arról beszélt, hogy az eszközkezelő a visszavásárlási lehetőség decemberi meghirdetése óta több mint 32 ezer volt tulajdonost keresett meg azzal a kérdéssel, hogy kívánnak-e újra tulajdonosává válni a korábbi ingatlanuknak.

A megkeresettek közül tízből kilenc úgy nyilatkozott, hogy visszavásárolja ingatlanát, ez 27.500 családot jelent. Mintegy 21 ezren részletre fizetnének, húsz százalékuk (6200 fő) az egyösszegű visszavásárlás mellett döntött. Bérlő maradna 3200 fő (11 százalék).

A visszavásárlás alapját az az ár jelenti, amennyiért az eszközkezelő annak idején - 5-8 éve - megvásárolta a lakást, és nem a mostani, megemelkedett ingatlanár

- emlékeztetett Fónagy János. A lakóhely besorolásától függően akár további 35 százalékkal is csökkenhet. Az állam nem számol fel kamatot.

Részletfizetés esetén a havi törlesztő 11 ezer forint körül alakul majd, amelyhez 360 hónapos futamidőt állapít meg a törvény, tehát gyakorlatilag 30 év alatt kell az ingatlant kifizetni.

A Fidesz-KDNP kormánya a forintosítással lezárta a devizahitelek korszakát, bevezette az árfolyamgátat, amelynek köszönhetően 180 ezer család 50 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesült, lehetővé tette a végtörlesztést, ezzel 170 ezer család kapott lehetőséget arra, hogy kikerüljön a "hitelcsapdából" és a bevezetett banki elszámoltatás által gyakorlatilag minden devizahitelesnek csökkentette a visszafizetendő hitelét - foglalta össze Fónagy János.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Fónagy János a lakások visszavásárlásáról
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018