INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

donald trump

orbán viktor

európa

ep-választás 2019

Donald Trump amerikai elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a washingtoni Fehér Házban 2019. május 13-án.

Magyarics Tamás: Donald Trump az európai vezetőknek is üzent

Infostart / InfoRádió

Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára az EP-választás és a brexit összefüggéseiről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Röviddel az európai parlamenti választások előtt került sor a két vezető találkozására. Felmerül a kérdés: akart-e üzenni az időponttal az amerikai adminisztráció? Magyarics Tamás emlékeztetett: ezek a találkozók hosszú egyeztetést igényelnek, a résztvevők napirendjét és a megbeszélések témáit is egyeztetni kell, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy nem pont két héttel az EP-választások elé akarták időzíteni.

"Egy olyan interpretáció is létezik, amely szerint

Donald Trump üzenetet kívánt küldeni az európai vezetőknek, hogy ő Európában azt a fajta politikát tartja célravezetőnek - és egy-két esetben ezt ki is mondta -, amelyet Orbán Viktor folytat.

Ilyen politika a többi között a migráció kezelése, valamint az országok szuverenitásának elsőbbsége a szupranacionális szervezetekkel szemben. Elképzelhető tehát egy olyasfajta üzenet, hogy az Egyesült Államok vezetése olyan alapon képzeli el, hogy a migrációt erősen szabályozzák és a nemzetállamok szerepébe nem nyúlnak bele" - mondta Magyarics Tamás.

Kiemelte, hogy itt nemcsak Magyarországról van szó - hiszen Trump annak idején azt mondta, ő Mr. Brexit - vagyis a britek kiválása is részben azért történt, mert jelentős részük nem volt teljesen elégedett a föderalizmus irányába vezető úttal, amit elsősorban a nyugat-európaiak ambicionálnak.

A brexit és az előre hozott választások

Az Európai Parlamenti választások kevésbé mozgatják meg az embereket az Egyesült Királyságban, mint egy esetleges előrehozott parlamenti választás, mert közvetlenebbül tapasztalják a bőrükön azt, hogy mi történik a brit parlamentben akkor, amikor az ország az EU tagja – fogalmazott Magyarics Tamás.

Egy előrehozott brit parlamenti választásnál akár át is rendeződhet a jelenlegi EP-s mandátummegoszlás,

az utolsó brit mandátumbecslés szerint ugyanis a nemrég alakult Brexit párt a szavazatok 34 százalékára számíthat a brit EP-választásokon. A szakértő szerint Nigel Farage pártja szinte senkit nem támogatna a mostani csúcsjelöltek közül.

"Sem Frans Timmermanst, az EB első alelnökét, sem Manfred Webert, az Európai Néppárt EB-csúcsjelöltjét - talán Michel Barnier, az Európai Bizottság jelenlegi brexitügyi főtárgyalója lehet az, akit inkább elfogadnának - vélekedett az ELTE tanára.

Nigel Farage-nak júliustól októberig, 3-4 hónap alatt hosszú ideje nem maradna rombolásra az október végi végső kilépési határidőig -- vélekedett a külpolitikai szakértő, különösen az európai unió általános döntéshozatali ütemét ismerve.

Magyarics Tamás megjegyezte, az euroszkeptikusok, vagy akik ellenzik az adott személynek a bizottsági vezető posztra történő jelölését, nem tudnak majd blokkoló kisebbséget létrehozni, mert a nagy pártok megegyeznek egymással a vezető posztok betöltésében.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Donald Trump üzenete az európai vezetőknek
 
Nigel Farage pártjáról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018