INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 24. csütörtök
Gellért, Mercédesz

donald trump

orbán viktor

varga gergely

Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án.

Szakértő: mérföldkő Orbán Viktor és Donald Trump találkozója

Hosszú diplomáciai építkezés után megvalósult fontos állomásnak tartja a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója Donald Trump és Orbán Viktor hétfői találkozóját. Az amerikai elnök és a magyar miniszterelnök a védelmi és energetikai együttműködésről is tárgyalhatott - mondta Varga Gergely.

A hétfői találkozó mérföldkő a magyar-amerikai kapcsolatok történetében, nagy jelentőséget tulajdoníthatunk neki – mondta az InfoRádiónak a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

Varga Gergely szerint a washingtoni megbeszélés

egy hosszú építkezés fontos állomása, másfél-két év munkája van mögötte, annak a megkoronázása.

Egyben a további együttműködési területek feltérképezése és a vitás kérdésekben az érdekegyeztetés miatt bírt fontos jelentőséggel a magyar külpolitika és az amerikai-magyar kapcsolatok szempontjából.

A szakértő szerint a találkozót már hetekkel, hónapokkal előtte igyekeztek előkészíteni, de fontos politikai üzenete is van, hogy most, az európai parlamenti választás előtt tartották meg.

Az EP-választásokon vannak olyan ügyek, amelyekben az amerikai kormányzat által képviselt álláspont összhangban van a magyar kormány álláspontjával

– tette hozzá.

Varga Gergely szerint a védelmi együttműködés terén lehet várni konkrétabb bejelentést, vagyis azt, hogy a magyarok fegyvert vásárolnak az Egyesült Államoktól. Ezen túl az energetika terén lehet szó új együttműködés kialakításáról, akár a romániai földgáz vásárlásával, akár a horvátországi cseppfolyósított földgáz vásárlásával. Ez javíthatja az ország helyzetét az oroszokkal szembeni tárgyalásokon is – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok részéről bizonyos keretek között legitim az, hogy Magyarország az oroszokkal és Kínával is kereskedik, hiszen minden vitás kérdés ellenére Washington is ezt teszi. Azonban sok európai országra, így Magyarországra is komoly amerikai nyomás nehezedik, hogy főleg stratégiai területeken, mint az energetika vagy az új infokommunikációs technológiák, a nyugati beruházásokat válasszák, és ne növeljék függésüket – fejtette ki.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Varga Gergely
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018