eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarics Tamás: az ország energiafüggetlenségéhez vezethet az Orbán-Trump találkozó

Az Egyesült Államok Kelet-Közép-Európa-politikája megváltozott az elmúlt egy-két évben, a Donald Trump-adminisztrációban ugyanis felértékelődött ez a térség - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Magyarics Tamást külpolitikai szakértő. Az ELTE tanára emiatt logikus lépésnek tartja, hogy az amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban fogadta Orbán Viktort.

Tizennégy éve nem volt ilyen szintű hivatalos találkozó amerikai elnök és magyar miniszterelnök között, ez tehát eleve felértékeli Donald Trump és Orbán Viktor tárgyalását - vélekedett Magyarics Tamás, az ELTE tanára, külpolitikai szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában kedden.

Azért is volt jelentős esemény, mert az Egyesült Államok térségi politikája az utóbbi egy-két évben megváltozott.

"Vagyis változik, változóban van. Donald Trump első jelentősebb külpolitikai beszédét Varsóban mondta el,

kiemelten foglalkozva a Három Tenger Együttműködéssel, ami a Balti-tengert, a Fekete-tengert és a Földközi-tengert érinti; felértékelődött ez a térség a NATO-n belül.

Az amerikaiak a lengyelekkel és a románokkal rakétavédelmi szerződést kötöttek, mind a két ország Amerikából szerzi be a fegyvereket,

a balti államokban pedig állandóan állomásozó haderőt hoztak létre"

- ecsetelte Magyarics Tamás.

Hozzátette, az amerikaiak nagyon szeretnék megtörni a térségi orosz "szinte-energiamonopóliumot", többek között ebben a térségben szeretnének pozíciókat szerezni, például a románokkal együtt a Fekete-tengeri lelőhelyet aknáznák ki, a horvátokra pedig nagy nyomást helyeztek, hogy építsék ki a cseppfolyós gáz fogadására alkalmas terminált.

"Mind a két lehetőség azt adja, hogy Közép- és Kelet-Európa diverzifikálja gáz- és olajimportját, kevésbé függővé válva az orosz politikától"

- foglalta össze Magyarics Tamás.

Korábban a szlovák és a román miniszterelnök is járt Washingtonban, így logikus lépés volt, hogy a magyar miniszterelnököt is meghívják oda - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×