INFORÁDIÓ 
2019. július 24. szerda
Kincső, Kinga

magyarics tamás

aréna

orbán viktor

donald trump

olaj

energiafüggetlenség

Washington, 2019. május 13. Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarics Tamás: az ország energiafüggetlenségéhez vezethet az Orbán-Trump találkozó

Infostart / InfoRádió

Az Egyesült Államok Kelet-Közép-Európa-politikája megváltozott az elmúlt egy-két évben, a Donald Trump-adminisztrációban ugyanis felértékelődött ez a térség - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Magyarics Tamást külpolitikai szakértő. Az ELTE tanára emiatt logikus lépésnek tartja, hogy az amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban fogadta Orbán Viktort.

Tizennégy éve nem volt ilyen szintű hivatalos találkozó amerikai elnök és magyar miniszterelnök között, ez tehát eleve felértékeli Donald Trump és Orbán Viktor tárgyalását - vélekedett Magyarics Tamás, az ELTE tanára, külpolitikai szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában kedden.

Azért is volt jelentős esemény, mert az Egyesült Államok térségi politikája az utóbbi egy-két évben megváltozott.

"Vagyis változik, változóban van. Donald Trump első jelentősebb külpolitikai beszédét Varsóban mondta el,

kiemelten foglalkozva a Három Tenger Együttműködéssel, ami a Balti-tengert, a Fekete-tengert és a Földközi-tengert érinti; felértékelődött ez a térség a NATO-n belül.

Az amerikaiak a lengyelekkel és a románokkal rakétavédelmi szerződést kötöttek, mind a két ország Amerikából szerzi be a fegyvereket,

a balti államokban pedig állandóan állomásozó haderőt hoztak létre"

- ecsetelte Magyarics Tamás.

Hozzátette, az amerikaiak nagyon szeretnék megtörni a térségi orosz "szinte-energiamonopóliumot", többek között ebben a térségben szeretnének pozíciókat szerezni, például a románokkal együtt a Fekete-tengeri lelőhelyet aknáznák ki, a horvátokra pedig nagy nyomást helyeztek, hogy építsék ki a cseppfolyós gáz fogadására alkalmas terminált.

"Mind a két lehetőség azt adja, hogy Közép- és Kelet-Európa diverzifikálja gáz- és olajimportját, kevésbé függővé válva az orosz politikától"

- foglalta össze Magyarics Tamás.

Korábban a szlovák és a román miniszterelnök is járt Washingtonban, így logikus lépés volt, hogy a magyar miniszterelnököt is meghívják oda - tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Magyarics Tamás - Aréna, ajánló
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018