eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Viktor miniszterelnök, Donald Trump amerikai elnök vendége találkozójukon beír a vendégkönyvbe a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében 2019. május 13-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: most célratörőbb a politika Washingtonban

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Fehér Házban találkozott Donald Trump amerikai elnökkel. Először négyszemközti megbeszélést folytattak, amely után a magyar és az amerikai delegáció plenáris ülésen vett részt.

A magyar kormányfő hétfőn délután érkezett Washingtonba és este nyolc után egy kicsivel a Fehér Házban Donald Trump amerikai elnök fogadta, kezet fogtak, pár szót váltottak, majd bementek, és Orbán Viktor a protokoll szerint bejegyzést írt a vendégkönyvbe.

A teljes találkozó jóval hosszabb ideig tartott, mint tervezték, és egy szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Az ezt követő plenáris tanácskozás előtt a két vezető az ovális irodában sajtónyilatkozatot tett. Erről egy rövid videó a Fehér Ház Twitter-oldalára is felkerült.

Orbán Viktor miniszterelnök egy kicsit ellentmondásos, mint én, de jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök. Úgy fogalmazott, hogy a magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik. Kiemelte, azt is, hogy Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak.

"Egy kicsit megismertük egymást" - mondta az elnök, hozzátéve, hogy kereskedelmi témákat is meg fognak beszélni az ország képviselői.

Méltatta Trump azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen. Leszögezte, hogy ez a jelenség Európában óriási problémát okoz, és az egyes országok különbözőképpen igyekeznek megbirkózni vele. A magyar kormányfő szigorú ember, de nagy tisztelet övezi - hangoztatta.

Orbán Viktor a sajtó előtt tett nyilatkozatában megköszönte az amerikai elnöknek a meghívást.

Látogatásának fő céljaként az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki.

Hangsúlyozta, hogy a két ország számos fontos területen hasonló erőfeszítéseket tesz, és a közös témák közül kiemelte az illegális bevándorlást, a terrorizmus elleni harcot és a keresztény közösségek védelme érdekében tett lépéseket. A demokratikus reformokat érintő kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök hangoztatta, hogy a kormány a 2011-ben kidolgozott új alkotmány alapján dolgozik.

"Az emberekért és az emberek által"

- hangsúlyozta Orbán Viktor, emlékeztetve arra, hogy a nép több alkalommal ezt a kormányt választotta meg, és kijelentette, örömmel tesznek eleget ennek a feladatnak.

A sajtótájékoztatón számos más téma is szóba került, például Irán kérdése és az USA kapcsolata Kínával.

Célratörőbb politikáról beszélt Orbán Viktor

2010-es megválasztása óta most először tárgyalt az amerikai elnökkel Washingtonban Orbán Viktor.

A találkozó után a közmédiának nyilatkozva a kormányfő emlékeztetett arra, hogy utoljára 18 évvel ezelőtt járt az amerikai elnöki hivatalban munkamegbeszélésen. "Éreztem a különbséget, most másfajta vezetés, célratörőbb politika érvényesül" - fogalmazott.

Magyarország számára fontos találkozó volt a hétfői, mondta Orbán Viktor, mert a két országot összekötő

stratégiai szövetségesi kapcsolatokat mind a gazdaságpolitika, mind a külpolitika, mind a biztonságpolitika és a külpolitika területén megerősítették, csakúgy mint a migráció és az üldözött keresztények ügyében

- szögezte le Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×