eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Venni kell az OTP-t vagy eladni?

Hatalmas emelkedésen van túl az OTP - igaz, nap közben csökkent a papír értéke. Venni kell vagy eladni? Elemzők, alapkezelők válaszoltak a Portfolio.hu kérdésére.

Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője szerint az OTP részvényárfolyamának mostani emelkedését a shortpozíciók zárása kíséri, és nem biztos, hogy a folyamat már véget ért, így a papír árfolyama akár tovább emelkedhet. Ennek ellenére a szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy a fundamentális környezet semmit nem változott, egyes külföldi befektetési házak még csökkentik célárfolyamukat, és az OTP alacsony veszteségviselő képességét hangsúlyozzák.

Az OTP részvényeinek egyáltalán nem kedvez a bizonytalan hazai politikai helyzet, ugyanakkor a világ részvénypiacai emelkednek, a bankokat mindenhol veszik, az OTP-részvények esésére rengetegen spekulálnak, akiknek a pozícióját a bank saját részvény vásárlásokkal igyekszik zárásra ösztönözni.

Vágó hangsúlyozta, hogy a Concorde-nak kétféle év végi OTP célárfolyama van, az egyik - 5.600 forint - "békeidőkre" szól, alacsonyabb hozam- és rendeződő hitelpiaci környezetet feltételezve, a másik 2.200 forint, amely inkább tükrözi a jelenlegi piaci körülményeket, ugyanakkor már teljesülni látszik.

A szakértő úgy gondolja, hogy a külföldi részvénypiacokon jelenleg zajló fellendülés, a javuló kockázatvállalási hajlandóság tovább támogathatja még a bank részvényinek árfolyamát, de nem árt az óvatosság. Attól, hogy a befektetők most viszonylagos lelkesedést mutatnak a bankpapírok iránt, a fundamentumokban még nem látszik tartós javulás. Az elemző nem tartja kizártnak, hogy a mostani emelkedés dacára még valószínűleg lehet majd venni OTP-t a mostaninál alacsonyabb árfolyamszinteken is.

Kockázatok a háttérben

Az elmúlt hetek visszapattanása indokolható és törvényszerű volt a korábbi mélypontokról - véli Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője, de ez még koránt sem a bikapiac beköszöntéről szól.

A régiós és a magyar gazdaság kockázatai egyáltalán nem eliminálódtak, csupán egy ideig háttérbe kerültek. Így a magyar tőzsde sem menekülhet egy esetleges negatív fordulat elől, ami a globális piacokat érinti. Persze a következő napokban, esetleg hetekben még kitarthat a tőzsdék fellélegzése, de ezt az időszakot megítélése szerint a vételi ajánlása (február 27.) óta elkönyvelt 30 százalékos emelkedés realizálására kell felhasználni, annál is inkább, mivel a jelenlegi árfolyam a korábbiakban meghatározott fair árfolyamsáv (1.800-2.800 forint) közepéhez közelít.

Sarkadi Szabó Kornél véleménye szerint egy további lehetséges 20-30 százalékos emelkedés az OTP árfolyamában nem áll egyensúlyban a globális és magyar specifikus kockázatokkal, így ajánlását rövid távra (1-2 hónap) vonatkozóan vételről semlegesre változtatta.

Érzelmi alapon

Elek Péter, a Dialóg Alapkezelő portfólió-menedzsere szerint az OTP kereskedése nem a valós fundamentumok, hanem érzelmek alapján folyik. Ez történt, amikor esett, és ez van most is. A szakember szerint két tényező van, ami rövid távon segítheti az OTP-t. Az egyik az, hogy még mindig hatalmasak a shortpozíciók, amelyeket egy további emelkedéssel zárni lehet, a másik, hogy április 1-től megnő az OTP BUX- és CETOP-súlya.

Elek szerint, akik 1500-1600 körül vettek OTP-t, azok most realizáljanak. Akik viszont még magasabban szálltak be és végigülték az elmúlt 1 hónap hullámvasútját, azoknak érdemes lehet még tartani, hiszen hosszú távon alapvetően optimista az OTP-vel kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×