eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
London, 2020. március 29.Koronavírustesztet végeznek az autósokon egy londoni élménypark előtt létesített állomáson 2020. március 29-én. Nagy-Britanniában a koronavírus-járvány miatt a lakosság csak az alapvető szükségleti cikkek és gyógyszerek beszerzése, valamint napi egy szabadtéri testmozgás céljából léphet ki az utcára, illetve akkor, ha orvosi segítségre van szüksége. Az országban 19 ezer fölé nőtt a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, a járványban eddig 10235-en vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Percről percre – a koronavírus-járvány hétfői hírei egy helyen

A nyugati világban tovább tombol a járván, Magyarországon is nőtt a halottak és a fertőzöttek száma is. Az Egyesült Államokban attól félnek, hogy egymilliónál is többen fertőződnek meg.

2020.03.30. 22:38

Életünk nem tér vissza a régi mederbe – újabb elemzés a magyar kutatótól

Barabási Albert-László születésnapján írt a járványról és annak hatásairól.

2020.03.30. 22:10

Megvan, mire költi a főváros a Soros Györgytől kapott pénzt

Egymillió eurót ad Budapestnek a milliárdos a koronavírus elleni védekezéshez.

2020.03.30. 22:00

Koronavírus - fontos akadály hárult el a kezelésben

Az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyezte maláriaellenes szerek alkalmazását az új típusú koronavírus okozta megbetegedések kezelésére.

2020.03.30. 21:12

Elhalasztják az Opus Global közgyűlését

Az Opus Global Nyrt. a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetre tekintettel nem lát lehetőséget arra, hogy április 30-ra kitűzött éves rendes közgyűlését a meghirdetett időpontban személyes megjelenéssel megtartsák - közölte a társaság a BÉT honlapján.

A társaság kiemelt figyelemmel van arra, hogy a közgyűlés összehívásának időpontjában a rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Amennyiben április 30-ig a veszélyhelyzet megszűnik, akkor a közgyűlési meghívóban foglaltak szerint tartják meg a közgyűlést. Újabb szabályozás hatályba lépése esetén a társaság annak megfelelően fog eljárni a részvényesek egyidejű tájékoztatása mellett - közölték.

2020.03.30. 21:07

Friss hírek Merkelről, új szakasz előtt Németország

Negatív Angela Merkel német kancellár harmadik koronavírus-tesztje, de továbbra is otthonról látja el hivatali feladatait - jelentették be.

2020.03.30. 20:58

„Mindenkinek csapás” – sportközgazdász a járvány okozta borús helyzetről

Az InfoRádió Aréna című műsorának nyilatkozó sportközgazdász szerint nem lesz haszonélvezője a mostani válságnak a sportvilágban; ez a helyzet mindenkinek csapás. A 2022-es pekingi téli olimpia és több korábbi nyári játékok szervezőbizottságának tagja pedig arra hívta fel a figyelmet, az olimpia elhalasztása több ezer szerződést érint.

2020.03.30. 20:58

WHO: a vírus nem fog magától eltűnni

A bevezetett szigorú intézkedéseknek köszönhetően hamarosan stabilizálódhat az olaszországi koronavírus-helyzet, azonban továbbra is óvatosságra lesz szükség, nem lehet még lazítani - közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti programjának ügyvezető igazgatója.

2020.03.30. 20:53

Sötét képet mutat a Vörös tér is

Moszkva, 2020. március 30.
A csaknem teljesen néptelen moszkvai Vörös téren járőrözik két rendőr 2020. március 30-án, az új koronavírus világjárványának idején. A háttérben a Vaszilij Blazsennij-székesegyház, jobbról a Kreml.
MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
Moszkva, 2020. március 30. A csaknem teljesen néptelen moszkvai Vörös téren járőrözik két rendőr. A háttérben a Vaszilij Blazsennij-székesegyház, jobbról a Kreml. MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
2020.03.30. 20:29

Még két hétig marad a vesztegzár Csehországban

A cseh kormány április 11-ig meghosszabbította az országos vesztegzárat - közölte Andrej Babis miniszterelnök a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón.

2020.03.30. 20:22

A Magyar Mérnöki Kamara a tervezések folytatását javasolja

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) véleménye szerint akkor tud a járványhelyzet elmúltával az építésgazdasági szektor a leggyorsabban újraindulni, ha a folyamatban lévő tervezéseket a megrendelők most nem mondják vissza, és így a tervezési munkák rövid időre sem állnak le. Nagy Gyula, az MMK elnöke a kormányzat több tagjának írt, tíz pontból álló javaslatcsomagot ismertető levelében felhívta a figyelmet arra is, hogy a tervezés leállítása koronavírus-járvány miatt nem csak az építésgazdaságnak ártana, hanem veszélybe sodorná a tervező mérnököket, mérnökirodákat is. Elsősorban azért van szükség központi intézkedésekre, hogy a tervező munka folytatódjon.

A Magyar Mérnöki Kamara egy tíz pontból álló javaslatot tett a Miniszterelnökség és az ITM számára kis és közepes méretű mérnökvállalkozások folyamatos működése érdekében. A legfontosabb pontok közé tartozik, hogy az állami projektekben kerüljön bevezetésre a részlegesen előrehozott fizetési rendszer (teljesítési előleg); a mérnök-vállalkozások igényelhessenek alacsony kamat mellett áthidaló működési és munkahely megtartó hiteleket; a szerződésben megkötött határidők indokolt esetben hátrányos feltételek nélkül legyenek felülvizsgálhatók, módosíthatók. További javaslat, hogy a mérnökvállalkozások általánosságban is, de a munkavállalók megtartása esetén nagyobb mértékben élhessenek járulék és adófizetési kedvezményekkel. A kamaraadózási könnyítések bevezetését is javasolja a kormányzatnak: ezek közé tartozik az adófizetési késedelem megengedése, a kisvállalkozói adócsökkentés az elmúlt évhez viszonyított bevétel visszaesés mértékének megfelelően, a cégek adóelőleg feltöltésének elengedése és a tényleges kifizetéshez képesti ÁFA és adóelőleg befizetési kötelezettség bevezetése.

A kamara javaslatot tesz arra is, hogy - a körbetartozások elkerülése érdekében - a terveket addig ne lehessen felhasználni, amíg azokat ki nem fizetik.

Az MMK elnöke, Nagy Gyula levelében végül azt kérte a két illetékes minisztertől, hogy a javaslatcsomagot terjesszék a Kormány elé, mivel ezek az intézkedések nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az építésgazdaság, és a hozzá kapcsolódó foglalkoztatottság a lehető legkevésbé sérüljön és a lehető leggyorsabban kilábaljon a járvány okozta súlyos következményekből.

020.03.30. 20:21

"Ha a további eredmények is jók, egy kész gyógyszer van a kezünkben" - biológus

A tudósok ma már annyi mindent tudnak a koronavírusról, mint tíz-húsz éve ezer vírusról sem, a globalizáció pedig az információ áramlásába is besegít - mondta az InfoRádiónak Müller Viktor kutató-biológus.

2020.03.30. 20:12

Egy országban már látszik, mikor jöhet a lazítás

Dánia húsvét után fokozatosan lazíthat a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú intézkedéseken, amennyiben a jelenlegi pozitív tendencia folytatódik és a lakosság az elkövetkező két hétben észszerű viselkedésével útját állja a kór terjedésének - mondta Mette Frederiksen dán miniszterelnök.

2020.03.30. 20:11

Új módszerrel próbálkoznak a csalók

Csalók egy vállalati videókonferencia alkalmazásra hivatkozva próbálják meg átverni a távmunkában dolgozó felhasználókat - hívta fel a figyelmet a Facebook-oldalán a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI).

2020.03.30. 19:42

Ezért tolják pontosan egy évvel az olimpiát - körkérdés

Két sportközgazdász és a MOB egy véleményen van abban, hogy a legjobb döntés született: szinte csak egy számjegy változik az olimpiával kapcsolatban. Egész nap tévézni úgyis csak nyáron van időnk.

2020.03.30. 19:42

A cseheknél jön GPDR-kompatibilis kontaktkutatás

Legalább egy héttel meghosszabbítják a cseheknél elrendelt kijárási tilalmat és bevezetik a belegyezésen alapuló mobilcella és bankkártya-információs kontakt kutatást is a fertőzés minél pontosabb nyomon követése érdekében. Hétfőtől ugyanakkor megszűnik az észak-morvaországi Olmützi régió 21 településére március közepén elrendelt vesztegzár.

2020.03.30. 19:40

Trump és Putyin szorosabb együttműködésről tárgyalt

A koronavírus-világjárvány elleni küzdelemről és az olajpiaci helyzetről folytatott telefonon hosszas megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök - közölte a Kreml sajtószolgálata.

2020.03.30. 19:36

Online

Pécs, 2020. március 30.
Tóth Kriszta jógaoktató a koronavírus-járvány miatt az otthonában tart online gerincjógát Pécsen 2020. március 30-án.
MTI/Sóki Tamás
Pécs, 2020. március 30. Tóth Kriszta jógaoktató a koronavírus-járvány miatt az otthonában tart online gerincjógát Pécsen . MTI/Sóki Tamás
2020.03.30. 19:05

Németország: heti 40 milliárd euróba kerül a gazdaság lefagyasztása

Továbbra is fenn kell tartani a koronavírus-járvány lassításáért elrendelt korlátozásokat Németországban – hangsúlyozta a német szövetségi kormány szóvivője. A bajor tartományi kormány bejelentette, hogy a más német tartományoknál korábban bevezetett és szigorúbb intézkedések legalább április 19-ig érvényben maradnak.

2020.03.30. 19:00

Felemás hírek érkeztek Olaszországból

100 ezer fölé nőtt a betegek száma.

2020.03.30. 18:45

Ezrek rekedtek a tengeren, sehol sem engedik kikötni a luxushajókat

Több mint tucatnyi óceánjáró szállodahajó keres nyitott kikötőt, mert a koronavírus-járvány miatt sehol sem kap kikötési engedélyt.

2020.03.30. 18:35

Új itthoni testület vizsgálja a koronavírusos betegeket

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kezdeményezésére tudományos konzorcium alakult a koronavírussal fertőzött betegek passzív immunizálása céljából - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

2020.03.30. 18:28

Tehermentesítés

New York, 2020. március 30.
Az amerikai haditengerészet USNS Comfort kórházhajója Manhattan mellett halad el New York-i kikötője felé 2020. március 30-án. A tizenkét műtővel és ezer ággyal rendelkező hajó az érkezésétől számított 24 órán belül készen áll arra, hogy az új koronavírussal megfertőződött betegeket kezelő kórházakat tehermentesítve más kórokkal küzdő pácienseket fogadjon.
MTI/AP/Seth Wenig
New York, 2020. március 30. Az amerikai haditengerészet USNS Comfort kórházhajója Manhattan mellett halad el New York-i kikötője felé. A tizenkét műtővel és ezer ággyal rendelkező hajó az érkezésétől számított 24 órán belül készen áll arra, hogy az új koronavírussal megfertőződött betegeket kezelő kórházakat tehermentesítve más kórokkal küzdő pácienseket fogadjon. MTI/AP/Seth Wenig
2020.03.30. 18:25

Fontos üzenetet küldött Von der Leyen

Érthető, hogy a tagállamok belső határellenőrzések bevezetésével igyekeznek megfékezni a koronavírus terjedését, elengedhetetlenül fontos azonban, hogy a kritikus feladatot ellátó munkavállalók késedelem nélkül eljussanak munkahelyükre - közölte az Európai Bizottság elnöke az uniós bizottság által kiadott, a munkavállalók szabad mozgását biztosító iránymutatások bemutatásakor.

2020.03.30. 18:05

32 éves új áldozat is van az Egyesült Királyságban

Egy nap alatt 180-nal nőtt az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az Egyesült Királyságban - közölte a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS).

2020.03.30. 17:50

Utalvány a nyugdíjasoknak, kedvezmények kiterjesztése - az MKIK újabb javaslatai

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) újabb javaslatcsomagot dolgozott ki a koronavírus gazdasági hatásával kapcsolatosan, amelyet eljuttatott a kormány számára - közölték.

2020.03.30. 17:56

Erőteljes figyelemfelhívás

Medellin, 2020. március 30.
Koronavírus feliratú koporsóval járja az utcákat egy halottszállító jármű a kolumbiai Medellinben 2020. március 29-én. A helyi rendőrség és egy temetkezési vállalat közös akciójának célja, hogy felhívják a lakosság figyelmét az otthonmaradás fontosságára a koronavírus-járvány idején. Kolumbiában eddig 702 fertőzöttet regisztráltak és tízen haltak meg a vírus okozta betegségben.
MTI/EPA/EFE/Luis Eduardo Noriega
Medellin, 2020. március 30. Koronavírus feliratú koporsóval járja az utcákat egy halottszállító jármű a kolumbiai Medellinben. A helyi rendőrség és egy temetkezési vállalat közös akciójának célja, hogy felhívják a lakosság figyelmét az otthonmaradás fontosságára a koronavírus-járvány idején. MTI/EPA/EFE/Luis Eduardo Noriega
2020.03.30. 17:43

Utalvány a nyugdíjasoknak, kedvezmények kiterjesztése - az MKIK újabb javaslatai

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) újabb javaslatcsomagot dolgozott ki a koronavírus gazdasági hatásával kapcsolatosan, amelyet eljuttatott a kormány számára - közölték.

2020.03.30. 17:35

Németországban jól halad a járvány lassítása

Továbbra is fenn kell tartani a koronavírus-járvány lassításáért elrendelt korlátozásokat Németországban - hangsúlyozta a német szövetségi kormány szóvivője Berlinben.

2020.03.30. 17:30

Újabb ágazatot tehet tönkre a járvány

A magyar dísznövénykertészek és virágárusok érdekében írt nyílt levelet az önkormányzatoknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, hogy ne mondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket és ne zárják be a tavaszi virágárusítás és a kistermelői áruk értékesítéséül szolgáló piacaikat.

2020.03.30. 17:28

The Show Must Go On

Orense, 2020. március 30.
Freddie Mercuryt, a Queen brit rockzenekar legendás énekesét megszemélyesítő férfi szórakoztatja lakótársait az északnyugat-spanyolországi Orensében 2020. március 29-én, a kijárási tilalom idején. Spanyolországban 80110 koronavírussal fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 6803-re nőtt.
MTI/EPA-EFE/Brais Lorenzo
Orense, 2020. március 30. Freddie Mercuryt, a Queen brit rockzenekar legendás énekesét megszemélyesítő férfi szórakoztatja lakótársait az északnyugat-spanyolországi Orensében, a kijárási tilalom idején. MTI/EPA-EFE/Brais Lorenzo
2020.03.30. 17:12

Áder János: a kormány felhatalmazása nem korlátlan

Ez nem a politikai haszonlesés ideje. A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény nem határidő nélküli, a kormány felhatalmazása nem korlátlan - közölte Áder János államfő, miután elrendelte a jogszabály kihirdetését.

2020.03.30. 17:05

Brit hatóságok: félévig is tarthatnak a korlátozások

Az angol tisztifőorvos helyettese szerint akár hat hónapig is eltarthat, amíg Nagy-Britannia visszatérhet a normális élethez a koronavírus-fertőzés nyomán. Jenny Harries ugyanakkor hozzátette, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy fél éven át totális karantén lesz.

2020.03.30. 16:58

Már a királyi családoknak is megvan az első halálos áldozatuk

Egy 86 éves spanyol hercegnő vesztette életét egy párizsi kórházban.

2020.03.30. 16:58

Történelmi döntés készül Wimbledonban

Hivatalosan szerdán születik döntés az idei tornáról, de már kiszivárgott, mi lesz a következő lépés.

2020.03.30. 16:58

Ungár Péter: egyes tagállamok elindultak az önzés irányába

Hatékony válságkezelést vár az Európai Uniótól az LMP. Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője egyebek mellett a kis- és középvállakozások közvetlen támogatását sürgeti.

2020.03.30. 16:43

Moss kezet, és ne nyúlkálj!

Szöul, 2020. március 30.
Dél-koreai környezetvédők a koronavírus tüskéit formázó maszkban hívják fel a figyelmet a koronavírus-járvány idejént elvárt higiénés óvintézkedések kötelező és rendszeres megtételére Szöul belvárosában 2020. március 30-án.
MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
Szöul, 2020. március 30. Dél-koreai környezetvédők a koronavírus tüskéit formázó maszkban hívják fel a figyelmet a koronavírus-járvány idejént elvárt higiénés óvintézkedések kötelező és rendszeres megtételére. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
2020.03.30. 16:35

Később jöhet a bolgár euró

Bulgária jövőre halasztja a csatlakozást az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez a koronavírus kedvezőtlen globális gazdasági hatásai miatt - jelentette be Dimitar Radev, a bolgár jegybank elnöke.

Bulgária az eredeti tervek szerint idén júliusban csatlakozott volna az ERM-2 árfolyamrendszerhez, és 2023-ban tervezte a belépést az euróövezetbe. Bulgária, amely 2007 óta tagja az Európai Uniónak, a közös európai deviza létrejötte óta az euró árfolyamához rögzítette nemzeti valutája, a leva értékét, amit a rendszerváltást követő gazdasági problémái leküzdésére korábban a német márkához kapcsolt. Bulgária teljesíti az euró bevezetésének főbb kritériumait, államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció, és az Európai Unió egyik legkevésbé eladósodott országa. Ugyanakkor az EU legszegényebb állama, és a felmérések szerint az egyik legkorruptabb is.

2020.03.30. 16:35

7-10 nap múlva jöhet a fordulat, de három európai ország nagy bajban

Az amerikai napi új koronavírus-fertőzéses esetszám már 20 százaléknál kisebb ütemben nő, ami március eleje óta a legalacsonyabb, és már az olasz helyzet is túl van a nagy felfutáson, a többi nagyobb európai országban pedig 7-10 nap múlva jutunk el eddig a biztató kilátásig.

2020.03.30. 16:25

Van, ahol tűzszünetet hirdettek a járvány miatt

Rohamosan terjed az új koronavírus Brazília Sao Paulo államában, ahol az elmúlt két hétben több mint ötször annyi halálesetet jegyeztek fel, mint Kínában a kór megjelenése utáni két hétben. Dél-amerikai körkép.

2020.03.30. 16:14

A karantén alatt gyakoribbá válhat a családon belüli erőszak

A válság és az összezártság növeli az agressziót. Az áldozatnak pedig nincs hova menekülni.

2020.03.30. 16:09

Kerékpárutakat nyit a főváros a koronavírus miatt

Április elején nyithatják meg az ideiglenes kerékpáros útvonalakat, így próbálják meg kiváltani a közösségi közlekedés használatát és csökkenteni a fertőzésveszélyt.

2020.03.30. 15:45

Átmeneti otthonokban is készülnek maszkok az Ökumenikus Segélyszervezetnél

Különleges hétindító értekezletre került sor az Ökumenikus Segélyszervezet országos központjában. A szervezet vezető munkatársai mellett a megbeszélésen részt vett Lévai Anikó jószolgálati nagykövet is. Az értekezleten elhangzott: a járványhelyzet súlyosan érinti az Ökumenikus Segélyszervezet valamennyi intézményének működését. Bár a családok és gyerekek felzárkózását segítő közösségi programokat minden nappali ellátást nyújtó intézményben felfüggesztették, a munkatársak nem engedik el a környezetükben élő rászorulók kezét. A szociális szolgáltatások egy részénél a segítő munkát úgy szervezték át, hogy a kapcsolattartás ne igényeljen személyes találkozást, tehát a tanácsadások telefonon vagy online, az adományátadások pedig kontakt nélkül zajlanak. A bentlakásos szociális intézményekben, családok átmeneti otthonaiban szigorú ki- és bejárási tilalom mellett biztosítják a lakók teljes ellátását. Az intézmények munkatársai mindent megtesznek azért is, hogy a gyerekek részt tudjanak venni a digitális oktatásban, és hogy a tanuláson túl biztosítsák a sport és a játék lehetőségét is, melyek oldják a bizonytalan ideig tartó bezártság okozta feszültségeket. Az Ökumenikus Segélyszervezet járványhelyzetben végzett rendkívüli programjai között elindult a mosható maszkok készítése is: Elsőként a szolnoki családok átmeneti otthonában kezdődött meg a hiánypótló egészségügyi eszközök varrása. A programhoz a munkatársak, önkéntesek és az átmeneti otthon varrni tudó lakói mellett Lévai Anikó jószolgálati nagykövet – a maszkok készítésén túl alapanyagok adományozásával és szabásmintákkal – is csatlakozott.

Fekete Daniel / MÖS
Fotó: Fekete Daniel / MÖS
2020.03.30. 15:44

32 ember kerülhet lélegeztetőgépre a János kórházban, több most nem

A budai kórházban egy hétre elegendő védőfelszerelés van. Felállt a koronavírus-osztály.

2020.03.30. 15:40

Új hírek Károly herceg állapotáról

A korábban koronavírussal diagnosztizált Károly walesi herceg, brit trónörökös jól van, kikerült a karanténból - közölte a 71 éves herceg szóvivője.

2020.03.30. 15:36

Kihaltak az utcák

Vuhan, 2020. március 30.
Védőmaszkot viselő alkalmazott áll egy néptelen metróállomáson a közép-kínai Vuhanban 2020. március 29-én. A koronavírus-járvány eredeti gócpontjának számító 11 milliós nagyvárosban elkezdték feloldani a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat, részlegesen újraindították a tömegközlekedést, a több mint két hónapig tartó kijárási korlátozások után újra kinyitottak a kiskereskedelmi egységek. A város teljes megnyitását április 8-ra tervezik.
MTI/EPA/Roman Pilipej
Vuhan, 2020. március 30. Védőmaszkot viselő alkalmazott áll egy néptelen metróállomáson a közép-kínai Vuhanban. A koronavírus-járvány eredeti gócpontjának számító 11 milliós nagyvárosban elkezdték feloldani a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat, részlegesen újraindították a tömegközlekedést, a több mint két hónapig tartó kijárási korlátozások után újra kinyitottak a kiskereskedelmi egységek. MTI/EPA/Roman Pilipej
Vuhan, 2020. március 30.
Gyér a forgalom a közép-kínai Vuhanban 2020. március 29-én. A koronavírus-járvány eredeti gócpontjának számító 11 milliós nagyvárosban elkezdték feloldani a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat, részlegesen újraindították a tömegközlekedést, a több mint két hónapig tartó kijárási korlátozások után újra kinyitottak a kiskereskedelmi egységek. A város teljes megnyitását április 8-ra tervezik.
MTI/EPA/Roman Pilipej
Vuhan, 2020. március 30. A város teljes megnyitását április 8-ra tervezik. MTI/EPA/Roman Pilipej
2020.03.30. 15:24

Több időt kérnek a Nemzeti alaptantervhez a szakszervezetek

Közös levélben kéri a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Civil Közoktatási Platform, valamint több civil és szakmai szervezet a kormánytól, hogy a koronavírus-járvány miatt függessze fel a Nemzeti alaptanterv (Nat) szeptemberi bevezetését és átmenetileg a szakképzés átalakítását is.

2020.03.30. 15:24

Netanjahu tanácsadója is koronavírusos, a kormányfő karanténban

Izraelben hétfőre 4347-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, ami vasárnaphoz képest 482 új beteget jelent.

2020.03.30. 15:10

Átment a parlamenten: indul a rendeleti kormányzás, meglett a kétharmad

Az Országgyűlésben kétharmados többség állt a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat, illetve e rendkívüli jogrend mellé. Az ellenzék egyetlen dologhoz ragaszkodott, de hiába.

2020.03.30. 15:05

Problémamentes eszközöket, a kötelező maszkviselést, a munkavállalók segítését sürgette az ellenzék

További intézkedéseket vár el parlamenti nyilatkozatai alapján az ellenzék a kormánytól a koronavírus-járvány elleni harcban.

2020.03.30. 14:58

Rend a lelke…

Budapest, 2020. március 30.
Katonai rendészek járőröznek az Újpalotai vásárcsarnok és piac mellett a kijárási korlátozás alatt 2020. március 30-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken
Budapest, 2020. március 30. Katonai rendészek járőröznek az Újpalotai vásárcsarnok és piac mellett a kijárási korlátozás alatt. A hatóság a közterületeken „megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel” sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra. MTI/Balogh Zoltán
2020.03.30. 14:56

Újabb kemény szigorítások Ausztriában

Kurz kancellár szerint vihar előtti csend van Ausztriában, az új intézkedésekkel az olasz helyzetet szeretnék megelőzni.

2020.03.30. 14:38

Matolcsy György szerint nagyot is lehet nyerni a kilábalással

Drámaian indult a 2020-as évtized, a hét napsütéses évre következő hét borúsabb év mindig nehezebb, a kockázatok erősebbek, a kihívások nagyobbak. Cserébe a lehetőségek is nagyra nőnek, aki nyer, az nagyot nyerhet versenytársaihoz képest - írta a növekedés.hu megjelent legújabb cikkében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

2020.03.30. 14:30

Itt vannak az okok, ezért döntötte le a vírus Olaszországot

Az elején hibáztak az olaszok, és még ma sem tartják be a szigorú szabályokat, ugyanakkor a magas látencia miatt sokkal alacsonyabb is lehet a halálozási ráta az országban.

2020.03.30. 14:14

Szlovák helyzet

Szlovákiában újabb 22 személynél diagnosztizálták a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így hétfő délig 336-ra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

Az utóbbi napokban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma átlagban húsz körül alakult Szlovákiában, vasárnap 22, szombaton 23 volt. Hétfő délig mintegy 7500 vírustesztet végeztek el, ezek közül 7197 bizonyult negatívnak. Az ország minden részén regisztráltak már fertőzötteket, többségük 30 év körüli, a legfiatalabb fertőzött 2 éves volt, a legidősebbek pedig 70 év körüliek.

2020.03.30. 14:09

Johnson főtanácsadója is karanténban

Dominic Cummings, a brit miniszterelnök politikai főtanácsadója is karanténba vonult, miután a koronavírus-fertőzés tünetei kezdtek mutatkozni nála a múlt hét végén - erősítette meg a brit kormányfői hivatal a Daily Mail értesülését a sajtóértesülések szerint a "nyájimmunitást" támogató politikusról.

Boris Johnson brit miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. Matt Hanckock egészségügyi miniszter és Chris Whitty angliai tisztifőovos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója szintén elkapta a vírust.

Dominic Cummingsról a múlt héten azt írta a The Telegraph című napilap, hogy kezdetben a "nyájimmunitást" támogatta, vagyis úgy gondolta, Nagy-Britanniában hagyni kell, hogy az emberek tömegesen elkapják az új koronavírust, hogy így váljanak ellenállóvá a betegséggel szemben. A lap forrásai szerint a kormányfő tanácsadója egy magánbeszélgetés során úgy fogalmazott: "ha néhány nyugdíjasnak meg kell halnia, hát annyi baj legyen". A Downing Street vasárnap cáfolta, hogy Cumming a nyájimmunitást pártolta volna mint követendő stratégiát a koronavírus-járvánnyal szemben, és a The Telegraph cikkét rágalmazással felérő kitalációnak nevezte.

2020.03.30. 14:09

Újabb légitársaság áll le

Hétfőtől az összes járatát leállította a brit EasyJet az utazási korlátozások miatt.

2020.03.30. 14:07

Felcsillant a remény Spanyolország számára, nagyot javultak az adatok

Március 26. óta egyre kevesebb az új fertőzött, most pedig már a halottak száma is végre csökken az új koronavírus járványban.

2020.03.30. 13:49

Lakhelyelhagyási tilalom, kötelező szájmaszk, katonai rendelet - szigorítások a szomszédban

Nem lesz több kirándulás a tengerre és a hegyekbe - ezzel a mondattal vezette be a a szlovén belügyminiszter az újabb szigorításokat. Romániában életbe lépett az újabb katonai rendelet.

2020.03.30. 13:49

Belföldi turizmus: derengés az alagút végén

A járványhelyzet függvényében országosan előbb elindulhat a turizmus, mint Budapesten.

2020.03.30. 13:49

Kiderült, mikor lesz a tokiói nyári olimpia

A játékokra eredetileg idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg.

2020.03.30. 13:49

Gulyás Gergely: már éjfélkor hatályba léphet a koronavírus-törvény

Akár tizenötszörös látencia is lehet Magyarországon – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2020.03.30. 13:49

Aján Tamás: felmerült a zárt kapus olimpia ötlete

A már kifizetett szállások és repülőjegyek mellett számos probléma megoldatlan még a tokiói olimpia halasztásával - mondta el az InfoRádóban Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség elnöke. A NOB-on óriási a nyomás, a 2021-es versenynaptárban torlódás várható.

2020.03.30. 13:07

Törökországban hétfőn két újabb falut és egy tanyát helyeztek karantén alá

Különböző tartományokban összesen legkevesebb 20 kistelepülésen rendeltek el vesztegzárat, mert az elmúlt 24 órában 1815-tel 9217-re emelkedett az igazolt fertőzöttek, 23-al pedig 131-re nőtt a halálos áldozatok száma. Az országban az utóbbi napokban jelentősen növelték a napi koronavírus-tesztek számát, eddig több mint 60 ezret végeztek el, ebből csak vasárnap közel 10 ezret. A kór terjedésének fékezésére a török kormányzat korábban számos szigorú korlátozást léptetett érvénybe, egyebek közt megtiltotta a mecsetekben a tömeges imádkozásokat is.

2020.03.30. 13:05

Egyetlen nap alatt félezer új beteg Izraelben

Izraelben hétfőre 4347-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, ami vasárnaphoz képest 482 új beteget jelent. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a halálos áldozatok száma 15-re nőtt. Benjámin Netanjahu miniszterelnök ultraortodox közösségek ügyében eljáró tanácsadója, Rivka Peluch megfertőződött a koronavírussal. A kormányfő legutóbb csütörtökön találkozott vele, s noha a biztonsági óvintézkedéseket betartva értekeztek, ismét tesztelni fogják Netanjahut.

2020.03.30. 12:59

Most megnézheti, miért nem kap levegőt a koronavírusos beteg - videóval

Egy amerikai sebészorvos képalkotó szoftverrel készített felvételein jól látszik a vírus rombolása a tüdőben.

2020.03.30. 12:59

Tíz éves mélyponton a benzin ára

A 95-ös benzin ára egy hónap alatt 95 forintot csökkent, április elsejétől pedig egy évtizede nem látott szintre mérséklődik az üzemanyag ára.

2020.03.30. 12:37

Így kezelik Magyarországon a súlyosabb koronavírus-betegeket

Magyarországon a hétfő reggeli adatok szerint 447 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, és 15 ember hunyt el a betegség következtében.

2020.03.30. 12:37

Ezeket kapjuk még a több mint 2000 lélegeztetőgép mellett

Senkit nem hagyunk magára, a Magyarországon élőket megvédjük, a külföldön rekedt magyarokat hazahozzuk, a gazdaságot pedig újraindítjuk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtti felszólalásában.

2020.03.30. 12:10

Nagy gazdasági döntéseket készít elő Orbán Viktor, erről tett közzé videót

A miniszterelnök a közösségi oldalán osztotta meg a felvételt, amelyen az látható, hogy a gazdasági élet szereplőivel egyeztet a teendőkről.

2020.03.30. 12:00

Hatvanezer fölött a fertőzöttek száma Németországban

Németországban átlépte a 60 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása és a Worldometers adatai szerint hétfő délelőtt 62 435 fertőzöttet tartottak nyilván. Ez 4740 esettel - 8,2 százalékkal - több az egy nappal korábbi 57 695-nél.

2020.03.30. 11:49

Deutsch Tamás: nem mozgósított plusz uniós forrást az EB javaslata

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselőjének állításával szemben nem mozgósított plusz uniós forrást az Európai Bizottság javaslata, így Magyarországnak nem áll rendelkezésére uniós forrás a koronavírus-járvány elleni védekezésre - közölte a Fidesz EP-képviselője hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2020.03.30. 11:27

Operatív törzs: nincs koronavírus-gócpont Magyarországon

Hétfőn 11 órára hirdették meg a napi tájékoztatót - élőben követheti az InfoRádióban és az Infostarton. Tartson velünk!

2020.03.30. 11:16

Már csaknem kétszer annyi amerikai koronavírusosról tudni, mint kínairól

Döbbenetes módon terjed az új koronavírus a tengerentúlon, igaz, a halálozás mértéke alacsonyabb, mint Európában vagy Ázsiában.

2020.03.30. 10:50

Totális kijárási tilalmat helyezett kilátásba a szerb elnök

Szerbia és Koszovó gazdasági intézkedéseket fontolgat, amelyekkel kezelni lehet majd az új típusú koronavírus-járvány gazdasági következményeit, emellett további szigorításokat vezetnének be a járvány megfékezése érdekében.

2020.03.30. 10:37

Kína megnyomta a restart gombot

A múlt héten szombatig a koronavírus-járvány miatt korábban leállt nagy iparvállalatok 98,6 százaléka újraindította a termelést a pekingi ipari és informatikai minisztérium hétfőn tett bejelentése alapján. A 20 millió jüant (2,83 millió dollár) meghaladó éves bevételt termelő iparvállalatok alkalmazottainak 89,9 százaléka felvette már a munkát.

A kis- és középvállalatoknak 76 százaléka kezdte meg újra a termelést országszerte. A gyógyszeriparban a vitaminok, antibiotikumok, lázcsökkentő és fájdalomcsillapító szerek termelése visszatért a leállást megelőző szintre - jelentették be hétfőn Pekingben. Kínában január végén állt le a termelés több ágazatban is a járvány miatt.

2020.03.30. 10:35

Új módszerrel szűrtek és megdöbbentő eredményre jutottak a belgák

A belgák tüdővizsgálattal szűrtek minden, a kórházba érkező beteget és elképedtek azon, amit a tünetmentes vírushordozók számával kapcsolatban tapasztaltak.

2020.03.30. 10:21

Hétfő – online kulturális programajánló a karantén idejére

Koncertek, online élő közvetítések, letölthető felvételek, hangoskönyvek és InfoRádió-interjúk – itt a hétfői kínálat unalom és depresszió ellen.

2020.03.30. 10:21

Koronavírus – Látványos üzenetet küldtek a budapesti szállodák

Budapest üres szállodái kivilágított ablakain keresztül üzennek a világ nagyvárosainak.

2020.03.30. 10:21

Történetének legnagyobb gazdaságélénkítő segélycsomagját jelentette be Szlovákia

Bővítik azoknak az üzleteknek és szolgáltatóknak a körét, amelyek nyitva tarthatnak, ehhez szigorítják a higiéniai intézkedéseket és a korlátozásokat. A vasárnapi adatok szerint 314 koronavírussal fertőzöttet tartanak nyilván az országban, ahol még nincs halálos áldozata a járványnak.

2020.03.30. 09:42

11-kor fontos bejelentéseket tesz az operatív törzs - élőben az InfoRádióban és az Infostarton

Már csaknem 450 a magyarországi fertőzöttek száma, a halottak száma 15-re emelkedett. Erről is szó lesz az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

2020.03.30. 09:42

A győri városházát is elérte a kór

Koronavírusos a győri jegyző - jelentette be Dézsi Csaba András polgármester, aki rendkívüli fertőtlenítést rendelt el a hétvégén a városházán.

2020.03.30. 09:42

Megpróbáltak elszökni a karantén elől a repülőtérről hazatérő utasok Kijevben

A charterjárattal visszaérkezett utasokkal közölték, hogy nekik kell fizetniük a kéthetes szállodai vendéglátást karanténjuk idejére - adta hírül a helyi sajtó, amely videóval is szolgált a szökési kísérletről. A felvételen csomagjaikat cipelő, szájmaszkos emberek próbálnak kifeszegetni ajtókat, hogy kijussanak a reptérről.

2020.03.30. 07:39

Franciaországban az intenzíven ápoltak harmada 30 évesnél fiatalabb

A koronavírus-járvány kezdete óta vasárnap szállították át a legtöbb, mintegy 250 súlyos, de stabil állapotban lévő beteget a túlterhelt kelet-franciaországi kórházakból a déli országrészbe és Németországba .

2020.03.30. 07:39

Folyamatosan mennek a mentők New Yorkban, nem lassít a járvány

Az amerikai elnök április végéig meghosszabbította a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírásokat az Egyesült Államokban, ahol két hét múlva tetőzhet a járvány.

2020.03.30. 07:38

Egy több a konfliktus a Balatonnál

Nem az a fő probléma, hogy a járványt nem a nagyvárosokban kívánják átvészelni, hanem az, hogy kevésbé tartják szem előtt a veszélyhelyzetre kihirdetett kötelező viselkedési formákat – mondta a veszprémi televíziónak a nagyvárosokból érkező nyaralótulajdonosról Csopak polgármestere.

2020.03.30. 07:38

Két újabb idős krónikus beteg hunyt el itthon, nőtt a fertőzöttek száma

Magyarországon 447-re emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, de ennél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×