INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 28. hétfő
Vencel

koronavírus

budapest

kerékpárút

vitézy dávid

Kerékpárutakat nyit a főváros a koronavírus miatt

Kerékpárutakat nyit a főváros a koronavírus miatt

Infostart

Április elején nyithatják meg az ideiglenes kerékpáros útvonalakat, így próbálják meg kiváltani a közösségi közlekedés használatát és csökkenteni a fertőzésveszélyt.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a Facebook-oldalán arról írt, hogy Budapest a koronavírus miatt elrendelt kijárási korlátozásokkal nagy lehetőséghez is jutott, mert sokan kezdtek el kerékpárt használni. A tömeges távmunka és az otthoni tanulás hatására a közlekedési igények jelentősen visszaestek, akik mégis útnak indulnak dolgozni, egyénileg - autóval, kerékpárral vagy éppen gyalog - oldják meg az utazásukat.

"Mindez vissza nem térő helyzetet jelent arra, hogy a kerékpározás és a gyaloglás budapesti feltételein javítsunk" – írta a vezérigazgató, és külföldi példákat is, sok város ideiglenes kerékpársávokkal segíti a megnövekedett kerékpáros forgalmat: a többsávos utakon egy vagy akár több forgalmi sávot kerékpársávvá alakítanak, eddig hiányzó közvetlen összeköttetéseket nyitnak meg és jelzőlámpa-rendszereket hangolnak át a kerékpárosok igényeinek megfelelően.

Vitézy Dávid szerint Budapest előtt nagy lehetőség áll: ideiglenes felfestéssel, a lámpaprogramok módosításával és jelzőtáblák kihelyezésével

hetek alatt létrehozhatja azt a régóta hiányzó kerékpáros főhálózatot, amely átjárhatóvá teszi a belvárost

és összeköti azt a külsőbb kerületekkel. Példaként említette a Rákóczi úti tengelyt, a Nagykörútat, az Üllői útat, a teljes Bartók Béla útat, az Erzsébet hídat és a Lánchídat.

"Az ideiglenesen kialakított kerékpársávokról pedig akár az is bebizonyosodhat, hogy érdemes azokat műszakilag korrekt megoldással átépíteni és megtartani hosszú távra. De ha mégsem így történne, az ideiglenes intézkedések később könnyen visszacsinálhatók" – írta a BFK vezetője, és a gyalogosok előtt is több teret nyitna,és mivel a járdák sok helyen keskenyek, ezért

a sűrűn lakott városrészekben akár teljes utcákat és útszakaszokat lezárna az autók előtt.

Ilyen szerinte a pesti alsó rakpart vagy a belső kerületek főutcái, a Csalogány utcától a Király utcán vagy a Dohány utcán át a Népszínház utcáig.

Budapest áprilistól a kerékpáros hálózat gyors bővítését tervezi – tudta meg ezek után az Index. "A fővárosi önkormányzat szakmai stábja elkezdte kidolgozni a kerékpáros hálózat gyors bővítésének stratégiáját, ami a lecsökkent közúti forgalom mellett is biztonságos és komfortos feltételeket teremt" – mondta Balogh Samu, a főpolgármesteri iroda kabinetfőnöke.

A közúti forgalom előbb 60, majd a múlt héten 50 százalékra esett vissza, ezért megkezdték az új kerékpáros útvonalak kiválasztását, az ideiglenes beavatkozások előkészítését. Az új útvonalak megnyitását a jó idő megérkezéséhez tervezik igazítani, így a szokatlanul hideg idő elmúltával, április elején lesz esedékes.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018