eur:
392.42
usd:
365.8
bux:
66776.92
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Kerékpárutakat nyit a főváros a koronavírus miatt

Április elején nyithatják meg az ideiglenes kerékpáros útvonalakat, így próbálják meg kiváltani a közösségi közlekedés használatát és csökkenteni a fertőzésveszélyt.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a Facebook-oldalán arról írt, hogy Budapest a koronavírus miatt elrendelt kijárási korlátozásokkal nagy lehetőséghez is jutott, mert sokan kezdtek el kerékpárt használni. A tömeges távmunka és az otthoni tanulás hatására a közlekedési igények jelentősen visszaestek, akik mégis útnak indulnak dolgozni, egyénileg - autóval, kerékpárral vagy éppen gyalog - oldják meg az utazásukat.

"Mindez vissza nem térő helyzetet jelent arra, hogy a kerékpározás és a gyaloglás budapesti feltételein javítsunk" – írta a vezérigazgató, és külföldi példákat is, sok város ideiglenes kerékpársávokkal segíti a megnövekedett kerékpáros forgalmat: a többsávos utakon egy vagy akár több forgalmi sávot kerékpársávvá alakítanak, eddig hiányzó közvetlen összeköttetéseket nyitnak meg és jelzőlámpa-rendszereket hangolnak át a kerékpárosok igényeinek megfelelően.

Vitézy Dávid szerint Budapest előtt nagy lehetőség áll: ideiglenes felfestéssel, a lámpaprogramok módosításával és jelzőtáblák kihelyezésével

hetek alatt létrehozhatja azt a régóta hiányzó kerékpáros főhálózatot, amely átjárhatóvá teszi a belvárost

és összeköti azt a külsőbb kerületekkel. Példaként említette a Rákóczi úti tengelyt, a Nagykörútat, az Üllői útat, a teljes Bartók Béla útat, az Erzsébet hídat és a Lánchídat.

"Az ideiglenesen kialakított kerékpársávokról pedig akár az is bebizonyosodhat, hogy érdemes azokat műszakilag korrekt megoldással átépíteni és megtartani hosszú távra. De ha mégsem így történne, az ideiglenes intézkedések később könnyen visszacsinálhatók" – írta a BFK vezetője, és a gyalogosok előtt is több teret nyitna,és mivel a járdák sok helyen keskenyek, ezért

a sűrűn lakott városrészekben akár teljes utcákat és útszakaszokat lezárna az autók előtt.

Ilyen szerinte a pesti alsó rakpart vagy a belső kerületek főutcái, a Csalogány utcától a Király utcán vagy a Dohány utcán át a Népszínház utcáig.

Budapest áprilistól a kerékpáros hálózat gyors bővítését tervezi – tudta meg ezek után az Index. "A fővárosi önkormányzat szakmai stábja elkezdte kidolgozni a kerékpáros hálózat gyors bővítésének stratégiáját, ami a lecsökkent közúti forgalom mellett is biztonságos és komfortos feltételeket teremt" – mondta Balogh Samu, a főpolgármesteri iroda kabinetfőnöke.

A közúti forgalom előbb 60, majd a múlt héten 50 százalékra esett vissza, ezért megkezdték az új kerékpáros útvonalak kiválasztását, az ideiglenes beavatkozások előkészítését. Az új útvonalak megnyitását a jó idő megérkezéséhez tervezik igazítani, így a szokatlanul hideg idő elmúltával, április elején lesz esedékes.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×