INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

dél-amerika

brazília

koronavírus

kolumbia

Van, ahol tűzszünetet hirdettek a járvány miatt

Infostart / MTI

Rohamosan terjed az új koronavírus Brazília Sao Paulo államában, ahol az elmúlt két hétben több mint ötször annyi halálesetet jegyeztek fel, mint Kínában a kór megjelenése utáni két hétben. Dél-amerikai körkép.

A Sao Paulo-i regionális hatóságok helyi idő szerint vasárnap frissített hivatalos összesítése szerint a COVID-19-járvány brazíliai gócpontjának számító államban a betegséggel összefüggő első haláleset napja, március 17. óta eltelt 13 napban 98 halálesetet jegyeztek fel, miközben Kínában a hivatalos adatok szerint ugyanebben, járvány szempontjából korai időszakban 18-at. A G1 nevű brazil hírportál az amerikai Johns Hopkins Egyetem adataira hivatkozva arról számolt be, hogy a koronavírusos páciensek száma Brazíliában az első koronavírus-fertőzéses eset jelentése óta eltelt egy hónapban több mint kétszerese annak, amennyit Olaszországban jegyeztek fel az ottani első fertőzés utáni hónapban. A dél-amerikai országban a kór mindegyik államban felütötte már a fejét, a fertőzöttek száma meghaladja a 4200-at, és 136-an haltak eddig bele a betegségbe.

Kolumbia

A Nemzeti Felszabadítási Hadsereg gerillaszervezet vasárnap egyoldalú tűzszünetet hirdetett áprilisra "humanitárius gesztus" gyanánt, a koronavírus-járvány által kialakult helyzetre tekintettel. Az országban eddig 702 koronavírusos megbetegedést jegyeztek fel. Az ELN mindazonáltal közleményében - amely hitelességét egyelőre nem erősítették meg - fenntartotta magának a jogot az önvédelemre az állami erőkkel szemben. A gerillaszervezet ezenkívül találkozót kért Iván Duque kolumbiai elnök kormányának tisztségviselőivel az elakadt béketárgyalások folytatása, egy tartósabb tűzszünet kihirdetése érdekében. Az ELN azt állította, a tűzszünet kihidertésének egyik oka az volt, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár globális tűzszünetre hívott fel a járvánnyal szembeni küzdelem elősegítése érdekében.

  • María Antonieta Alva perui gazdasági és pénzügyi miniszter közölte, hogy a kormány a GDP 12 százalékát fordítja arra, hogy kezelje az egészségügyi vészhelyzet gazdasági hatásait. Peruban eddig 852 fertőzöttet jegyeztek fel, 18-an haltak bele a betegségbe.
  • Alberto Fernández argentin elnök helyi idő szerint vasárnap bejelentette a teljes karantén meghosszabbítását április 12-ig. Argentínában mind ez idáig 820 koronavírusos megbetegedést és 20 halálesetet jegyeztek fel.
  • Salvadorban - ahol az igazolt koronavírusos megbetegedések száma vasárnap elérte a 30-at - 15 nappal meghosszabbították a rendkívüli helyzetet a járvány megfékezése érdekében.
  • Panamában az elmúlt 24 órában hét ember halt bele a betegségbe, és 88 embert diagnosztizáltak COVID-19-el, így 989-re nőtt a fertőzöttek száma, és összesen 24-en haltak bele a betegségbe eddig.
  • A járvány megjelenése után egy hónappal 993 koronavírusos megbetegedést jelentettek Mexikóban, ami 145-el több az előző napi 848-hoz képest, ez 17,1 százalékos növekedést jelent. Mexikóban eddig a betegségből eredő 20 halálesetet jelentettek, csak négyet az elmúlt 24 órában.
  • Hondurasban szombatról vasárnapra 29-el nőtt a koronavírusos betegek száma, az országban 139 fertőzöttről tudni, a betegségbe hárman haltak bele.
  • Venezuelában vasárnap a harmadik beteg, egy 60 éves férfi halt bele a betegségbe, a halálesetek száma háromra nőtt, míg a fertőzötteké 129-re - derül ki Jorge Rodríguez venezuelai tájékoztatási miniszter beszámolójából.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018