INFORÁDIÓ 
2020. május 25. hétfő
Orbán

kutatás

koronavírus

barabási albert-lászló

Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, miután átvette a Bolyai János Alkotói Díjat Áder János köztársasági elnöktől a Magyar Tudományos Akadémián tartott gálaesten 2019. május 29-én.

Életünk nem tér vissza a régi mederbe – újabb elemzés a magyar kutatótól

Infostart

Barabási Albert-László születésnapján írt a járványról és annak hatásairól.

Hétfőn ünnepelte 53. születésnapján a világhírű magyar fizikus, hálózatkutató. Ennek alkalmából a közösségi oldalán jelentkezett írással, amely a koronavírus-járvány hatásait elemzi.

Mint Barabási Albert-László írja, ha az a kérdés, hogy újra ki tudunk-e menni az otthonunkból, hogy magunkhoz ölelhetjük-e újra a szeretteinket, elmehetünk-e vacsorázni a barátainkkal, vissza tudunk-e térni az iskoláinkba, egyetemeinkre és munkahelyeinkre, akkor a válasz az, hogy igen, vagyis ennek a mostani helyzetnek egyszer vége lesz.

Ha viszont az a kérdés, vissza fog-e az életünk térni abba a mederbe, amelyből most kitérítette a járvány, a válasz: nem,

az az út már nem járható.

„Ha lesz oltás a vírus ellen, akkor a koronavírus olyanná válik, mint a himlő vagy az influenza - beoltanak, és nem csak immunissá válsz, hanem falat képezel majd a vírus és a társadalom között. Ha lesz oltás, lesz színház, lesznek koncertek, újra megtelnek a vendéglők, sőt, még focimeccsek is lesznek, tömött lelátókkal.

De kétlem, hogy mindez az idén megtörténhet”

– írja.

A kutató szerint oltás hiányában megtanulunk együtt élni a vírussal.

„Ha lemegy a fertőzöttek száma, visszatérünk a munkahelyeinkre, iskoláinkba és a kávézók is kinyitnak. Viszont rengetegen otthon maradunk, mert az a munkahely, kávézó, vendéglő, ahová korábban jártunk már nem vár ránk. És a vírus állandóan a nyomunkban fog ólálkodni. Sután fogsz majd kezet, ha egyáltalán, és nem öleled át a rég látott barátod. Ha veszel egy mély lélegzetet vagy elköhinted magad, azonnal teszt után rohansz a klinikára. Ha pozitív vagy, kétségbeesetten próbálod felidézni a barátaidat és munkatársaidat, akikkel az elmúlt napokban találkoztál, hogy szólhass nekik: teszteljék magukat.”

Úgy látja,

kialakulnak új rutinjaink is és ahogy egyre több egyénnek lesz immunitása, lelassul a vírus terjedése.

„Az idősekre és a betegekre azonban továbbra is nagyon kell vigyáznunk, és abbahagyjuk a dohányzást. Ha már voltál fertőzött, utazhatsz a ritka, de újraindított járatokon. Ha nem, a határon pecsét helyett tesztért fogsz sorban állni, mert csak akkor engednek be bárhova, ha bizonyítod, hogy nem hurcolod magaddal a vírust. Színház, mozik, koncertek, sportversenyek és tüntetések csak módjával lesznek, ha egyáltalán. Ha már immunis vagy, elmész, ha nem, inkább otthon maradsz” – festi le várakozásait.

Mint írja, rengeteg álma van a következő két évtizedre, és leginkább arra a jövőre próbál gondolni, amikor már lesz teszt, oltás és orvosság. Amikor semmi sem akadályoz meg bennünket abban, hogy visszatérjünk a régi életünkhöz, és amikor ráébredünk arra, hogy az már nem térhet vissza.

A kutató március 15-én is írt már egy elemzést, akkor úgy fogalmazott, elkerülhetetlen, hogy két hónapja lezárjuk a világot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: Alakul

A koronavírus-járvány elleni védekezés 74. napján egyetlen szót posztolt a Facebookon egy fotó...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018