eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Gázmaszkot viselő férfi utazik a prágai metrón 2020. március 17-én. A koronavírus-járvány miatt a prágai önkormányzat döntése szerint védőmaszk nélkül tilos használni a tömegközlekedési eszközöket Prágában. Csehországban eddig 383 fertőzöttet regisztráltak.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Lakhelyelhagyási tilalom, kötelező szájmaszk, katonai rendelet - szigorítások a szomszédban

Nem lesz több kirándulás a tengerre és a hegyekbe - ezzel a mondattal vezette be a a szlovén belügyminiszter az újabb szigorításokat. Romániában életbe lépett az újabb katonai rendelet.

Romániában újabb szigorításokat vezettek be a vasárnap este ismertetett 4. katonai rendelettel, amelyek értelmében az egészségügyi személyzet, az áruszállítók és az energetikai rendszerben dolgozók számára szükségszállást kell biztosítani a járvány idején. Amint Marcel Vela belügyminiszter elmondta: az elkülönítés lehetőségének a megteremtésével azt próbálják lehetővé tenni, hogy a fertőzésnek legjobban kitettek ne veszélyeztessék a családjukat, illetve az energetikai rendszer működését biztosító személyek ne fertőződjenek meg.

Egy másik vasárnap elfogadott rendelet értelmében az állami egészségügyi ellátásban dolgozókat szükség esetén más egységekbe vezényelhetik. Az orvosok, nővérek, ápolók nem utasíthatják el az időszakos áthelyezést. A belügyminisztérium ugyanakkor enyhítette az idősek kijárási korlátozásait. A 65 év felettiek az esti órákban nyilatkozat nélkül is kimehetnek háziállataikkal a házukból.

Megközelítette a kétezret a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma, az operatív törzs ezért a korábban felvázolt "negyedik forgatókönyv" alkalmazására készül, amikor már csak a súlyos eseteket szállítják kórházba, az enyhe tüneteket mutató betegeket pedig otthonukban kezelik.

A 24 óra alatt regisztrált új fertőzöttek száma 192 volt, ami elmarad az előző napi 300 feletti rekordtól, de nagyságrendileg megegyezik a korábbi három nap átlagával.

Az igazolt fertőzöttek közül 53-at intenzív osztályon ápolnak, 33 beteg állapota súlyos, 44-en haltak bele eddig a betegségbe, 180 embert viszont már gyógyultnak nyilvánítottak. Külföldön hétfőig 16 Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfői összesítése szerint eddig 285 egészségügyi alkalmazottról - 91 orvosról, 90 asszisztensről, 26 szakápolóról, 78 kisegítőről - bizonyosodott be, hogy elkapta a fertőzést. A legtöbben - több mint 180-an - Suceava megyében kapták el a fertőzést, Bukarestben 45 egészségügyi dolgozó fertőzött.

Kötelező szájmaszk és védőkesztyű

Szlovénia újabb szigorításokat vezetett be a koronavírus-járvány terjedésének fékezésére, az országban éjféltől lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. Ales Hojs belügyminiszter szerint erre azért volt szükség, mert az emberek nem tartották be a kijárási korlátozásokat, amelyek március 20-óta vannak érvényben az országban.

"Nem lesz több kirándulás a tengerre és a hegyekbe"

- mondta a tárcavezető. Azt kérte az állampolgároktól, vegyék komolyan a járványt, viselkedjen felelősségteljesen, érett nemzetként. A szlovén kormány továbbá elrendelte a szájmaszkok és a védőkesztyűk kötelező viselését is mindenhol, zárt- és közterületeken egyaránt. Mivel Szlovéniában is hiány van védőfelszerelésből, a rendelet engedélyezi a "rögtönzött" megoldásokat is, mint a kendő vagy sál használatát. A lényeg, hogy el kell takarni a száj és az orr környékét - írták.

Szlovéniában egy nap alatt 26-tal, összesen 756-ra emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig tizenegyen haltak meg a járvány következtében.

Eközben Horvátországba vasárnap 12,5 tonna védőfelszerelés érkezett Sanghajból - közölte a zágrábi kormány hozzátéve, hogy Horvátország további húsz tonna szájmaszkkal, védőruhával és védőszemüveggel rendelkezik. A közlemény szerint a legújabb szállítmányból - miután azt felosztják az egészségügyi intézmények között - valamennyi kerül ki a szabadforgalomba is, vagyis megvásárolható lesz a gyógyszertárakban. Horvátországban egy nap alatt 56-tal, összesen 713-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig hat halálos áldozata van a járványnak.

Intelligens karantén és szükségállapot

Csehország dél-morvaországi területén hétfőn elkezdték az úgynevezett intelligens karantén rendszerének próbaüzemét, a rendszer alkalmazását országos szinten húsvéttól tervezik. Romániában újabb szigorításokat vezettek be a vasárnap este ismertetett 4. katonai rendelettel, Szlovéniában éjféltől lakhely elhagyási tilalmat rendeltek el, s kötelezővé tették a szájmaszkok és védőkesztyűk viselését mindenütt.

A Dél-Morvaországban elindított új rendszer lényege, hogy az újonnan talált fertőzötteknél minél gyorsabban kinyomozzák, kivel találkozott az előző öt napban, hogy ezeket a személyeket szintén tesztelhessék. Ezt az érintett beleegyezése esetén mobiltelefonjának és bankkártyájának elektronikus nyomai alapján fogják megállapítani.

Hétfőtől ugyanakkor ismét szabad a mozgás azon a 21 észak-morvaországi településen, amelyet a járvány terjedésének lassítása érdekében együttesen helyeztek kéthetes karanténba. A hatóságok szerint a helyzet ellenőrzés alatt van már.

Csehországban hétfő reggelre 2837-re emelkedett az új koronavírussal fertőzött személyek száma. Vasárnap 168 új fertőzöttet regisztráltak, ami az utóbbi hat nap legalacsonyabb növekménye. A napi növekedés üteme így tíz százalék alá csökkent - közölte honlapján a cseh egészségügyi minisztérium.

Hétfő reggelig újabb 6 ember hunyt el Csehországban a járvány következtében, a halálos áldozatok száma ezzel 17-re emelkedett. Az elhunytak döntő többsége nagyon idős személy volt, aki más krónikus betegségben is szenvedett. A gyógyultak száma tizenegy. Laboratóriumi tesztet eddig 43 498 személyen végeztek, vasárnap reggel ez a szám még 40 700 volt.

Csehországban már három hete szükségállapot van érvényben és a lakosságnak számos korlátozással kell szembenéznie.

Lengyelországban hétfő reggelig 1905-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 188 új esetet regisztráltak, ami 93-mal kevesebb, mint előző nap. Hét új halálesetet jegyeztek, így eddig összesen 26 beteg hunyt el, ketten felgyógyultak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×