eur:
392.13
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében. A kormány megtiltja a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását a koronavírus terjedése miatt. Beutazási tilalmat rendel el a kormány a koronavírus terjedése elleni intézkedések részeként az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezőkre, kivéve, ha magyar állampolgárok.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Gulyás Gergely: már éjfélkor hatályba léphet a koronavírus-törvény

Akár tizenötszörös látencia is lehet Magyarországon – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Most az a cél, hogy az Országgyűlés, ha az ellenzékre nem számíthatunk, akkor a kormánypártok képviselőinek a szavazataival fogadja el a korona-vírus törvényt a hétfői napon. Ezzel az a sajátos helyzet, ami néhány intézkedés lejárta miatt előállt, megszűnik. Ez a jogszabály, ha a házelnök és a köztársasági elnök soron kívül aláírja, akkor hétfőn éjfélkor hatályba léphet. Akkor a kormánynak a világos felhatalmazása megvan" – jelentette ki Gulyás Gergely vasárnap este a Hír Tv-ben a rendkívüli jogrend kapcsán.

A parlament határidő nélkül meghosszabbíthatja azoknak a rendkívüli intézkedéseknek a hatályát, amelyeket a kormány vezetett be, először március 11-én a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében. Így a kormánynak nem kell majd 15 naponta parlamenti jóváhagyást kérni a döntéseihez a parlamenttől. Másrészt a törvény elfogadásával lehetővé válik, hogy a kabinet további rendeleteket alkosson, amíg a veszélyhelyzet fennáll.

Gulyás Gergely arra a kérdésére, miszerint előállhat-e olyan helyzet, amikor a kijárási korlátozásból kijárási tilalom lesz, a miniszterelnökséget vezető miniszter tudatta, hogy természetesen semmit nem lehet kizárni, de teljes tilalom sehol nincs, ez az államcsődhöz vezető egyenes út lenne. A korlátozások viszonylag szigorú szabályozások, ha továbbiakra lesz szükség a kormány arra is készen áll, hiszen céljuk az emberi életek megmentése és a járvány terjedésének megfékezése.

Beszélt arról is, hogy dolgoznak azon, hogy a gazdaságot hogyan lehet majd ebből a rendkívül nehéz helyzetből újraindítani. Bizakodó azonban, hiszen könnyebb lesz az újraindulás mint a 2008-as válság után, ugyanis akkor egy gyenge gazdasággal rendelkezett az országot kellett ismét prosperálóvá tenni, most abban bíznak, hogy közel onnan tudják folytatni, ahol tartott a magyar gazdaság a járvány előtt.

A miniszter szerint a megbetegedések számának a jelentősége ma már Magyarországon is és külföldön is másodlagos mert a látencia tizenötszörös.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×