INFORÁDIÓ 
2020. június 6. szombat
Cintia, Norbert

parlament

országgyűlés

koronavírus

Orbán Viktor miniszterelnök (első sor, b3), Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (első sor, b2), Kövér lászló házelnök (első sor b), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (első sor, j3), Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (első sor, j2) és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára (első sor, j) az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 10-én.

Elfogadta a parlament a koronavírus-törvényt

Infostart

Az Országgyűlésben kétharmados többség állt a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat, illetve e rendkívüli jogrend mellé. Az ellenzék egyetlen dologhoz ragaszkodott, de hiába.

Szavazott az Országgyűlés a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatáról, amely a rendeleti kormányzás lehetősége előtt nyitotta meg az utat a kormány számára, a veszélyhelyzet idejére. A jelen lévő képviselők kétharmadának igen szavazatára volt szükség az elfogadáshoz, vagyis teljes létszám esetén 133 fő – a Fidesznek és a KDNP-nek pedig éppen ennyi képviselője van a Házban.

A szavazás eredményeképp 137 igen, 53 nem ellenében a parlamenti kétharmad megszavazta a koronavírus elleni védekezésről szóló javaslatot.

Ez a veszélyhelyzet idejére lehetővé teszi, hogy

a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozzon az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.

Ezt a jogkörét - szükséges és arányos mértékben - a humánjárvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, elhárítása céljából gyakorolhatja - rögzíti a most elfogadott jogszabály.

Az indítvány elfogadása garantálja, hogy a kabinet koronavírus elleni fellépés érdekében eddig hozott rendeletei is hatályban maradhassanak.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény a kihirdetése utáni napon lép hatályba. A jogszabály hatályvesztéséről pedig a veszélyhelyzet megszűnésével az Országgyűlés dönt.

Az ülés előtt az ellenzék közös sajtótájékoztatót tartott a Kossuth téren, az ellenzéki pártok abban az esetben lettek volna hajlandóak támogatni a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvényt, ha abba időkorlátot építenek. Ezt az álláspontot az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, a DK, az LMP és a Momentum politikusai is megerősítették a tájékoztatón. A parlamentben a törvényjavaslat vitáján azt hangsúlyozták, erre a törvényre nincs is szükség, a kijárási korlátozás épp ennek a példája.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

A koronavírus-törvény elfogadása az Országgyűlésben
 
Szijjártó Péter napirend előtt
 
Frakcióreakciók Szijjártó Péter bejelentéseire
 
Ez van az új koronavírus-törvényben
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018