eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Szlovák rendőr visszafordít egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Történetének legnagyobb gazdaságélénkítő segélycsomagját jelentette be Szlovákia

Bővítik azoknak az üzleteknek és szolgáltatóknak a körét, amelyek nyitva tarthatnak, ehhez szigorítják a higiéniai intézkedéseket és a korlátozásokat. A vasárnapi adatok szerint 314 koronavírussal fertőzöttet tartanak nyilván az országban, ahol még nincs halálos áldozata a járványnak.

Szlovákia lehetővé teszi, hogy bizonyos szolgáltatók és üzletek – nagyon szigorú higiéniai feltételek mellett – újra megnyithassák kapuikat ügyfeleik és vásárlóik előtt. Mindezt Igor Matovič miniszterelnök jelentette be a központi válságstáb szombati értekezlete után. A kormány nem titkolt célja, hogy az új intézkedésekkel beindítsa az ország gazdaságát, ugyanakkor tovább szigorították a feltételeket is, amelyek alapján a különböző kereskedők vagy szolgáltatók nyitva tarthatnak.

A kereskedelmi vagy szolgáltatói egységek csak akkor nyithatnak ki, ha teljesítik az előírt, szigorú feltételeket. Kötelező a szájmaszkok használata, kesztyű vagy kézfertőtlenítő biztosítása a bejáratoknál, minimum 2 méteres távolság betartása a vásárlók között a kasszáknál, és

biztosítaniuk kell, hogy az üzlethelyiségben ne legyen túl sok ember egyszerre: 25 négyzetméterre egy ember juthat.

A már jelenleg nyitva tartó üzletek, tehát az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és drogériák mellett hétfőtől megnyithatnak az optikák, a műszaki vizsgát végző autószervizek, számítógépes szervizek, ügyvédi és közjegyzői irodák, textilüzletek, kerékpárboltok, kertészeti boltok, építészeti, műszaki és vasboltok, hulladékgyűjtők, valamint kulcs- és zárszaküzletek.

A kormány vasárnap bemutatta hét pontból álló intézkedéscsomagját is az új koronavírus-járvány által sújtott gazdaság támogatására. Elhangzott, hogy

Szlovákia történetében ez a legnagyobb gazdaságélénkítő segélycsomag.

Azon cégek alkalmazottainak, amelyeknek kötelezően be kellett zárniuk a koronavírus-járvány miatt, az állam a fizetésük 80 százalékát téríti. A csökkent bevétel mértékének megfelelő támogatáshoz jutnak a magánvállalkozók és a cégek alkalmazottai. Az állam havi 500 millió eurót különít el a kereskedelmi bankok számára, melyek a vállalkozók számára előnyös hiteleket kínálnak majd.

A karanténba került alkalmazottak, valamint azok a szülők, akik a gyermekük mellett ápolási díjat igényeltek, a bruttó fizetésük 55 százalékát kaphatják kézhez.

Azok a munkáltatók, amelyek jövedelme legalább 40 százalékkal visszaesett, elhalaszthatják a járulékok és a jövedelemadó-előleg befizetését is. A vállalkozóknak továbbá lehetőségük van a 2014-től fennálló veszteségek azonnali adóleírására.

Az intézkedések további részleteit a kormány a héten fogja részletezni. Igor Matovič kiemelte, hogy

a gazdasági intézkedések miatti kiadások az ország GDP-jének 1 százalékát teszik ki havonta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×