INFORÁDIÓ
2021. november 27. szombat
Virgil

koronavírus

szlovákia

gazdasági mentőcsomag

gazdaságélénkítés

Szlovák rendőr visszafordít egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.

Történetének legnagyobb gazdaságélénkítő segélycsomagját jelentette be Szlovákia

Bővítik azoknak az üzleteknek és szolgáltatóknak a körét, amelyek nyitva tarthatnak, ehhez szigorítják a higiéniai intézkedéseket és a korlátozásokat. A vasárnapi adatok szerint 314 koronavírussal fertőzöttet tartanak nyilván az országban, ahol még nincs halálos áldozata a járványnak.

Szlovákia lehetővé teszi, hogy bizonyos szolgáltatók és üzletek – nagyon szigorú higiéniai feltételek mellett – újra megnyithassák kapuikat ügyfeleik és vásárlóik előtt. Mindezt Igor Matovič miniszterelnök jelentette be a központi válságstáb szombati értekezlete után. A kormány nem titkolt célja, hogy az új intézkedésekkel beindítsa az ország gazdaságát, ugyanakkor tovább szigorították a feltételeket is, amelyek alapján a különböző kereskedők vagy szolgáltatók nyitva tarthatnak.

A kereskedelmi vagy szolgáltatói egységek csak akkor nyithatnak ki, ha teljesítik az előírt, szigorú feltételeket. Kötelező a szájmaszkok használata, kesztyű vagy kézfertőtlenítő biztosítása a bejáratoknál, minimum 2 méteres távolság betartása a vásárlók között a kasszáknál, és

biztosítaniuk kell, hogy az üzlethelyiségben ne legyen túl sok ember egyszerre: 25 négyzetméterre egy ember juthat.

A már jelenleg nyitva tartó üzletek, tehát az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és drogériák mellett hétfőtől megnyithatnak az optikák, a műszaki vizsgát végző autószervizek, számítógépes szervizek, ügyvédi és közjegyzői irodák, textilüzletek, kerékpárboltok, kertészeti boltok, építészeti, műszaki és vasboltok, hulladékgyűjtők, valamint kulcs- és zárszaküzletek.

A kormány vasárnap bemutatta hét pontból álló intézkedéscsomagját is az új koronavírus-járvány által sújtott gazdaság támogatására. Elhangzott, hogy

Szlovákia történetében ez a legnagyobb gazdaságélénkítő segélycsomag.

Azon cégek alkalmazottainak, amelyeknek kötelezően be kellett zárniuk a koronavírus-járvány miatt, az állam a fizetésük 80 százalékát téríti. A csökkent bevétel mértékének megfelelő támogatáshoz jutnak a magánvállalkozók és a cégek alkalmazottai. Az állam havi 500 millió eurót különít el a kereskedelmi bankok számára, melyek a vállalkozók számára előnyös hiteleket kínálnak majd.

A karanténba került alkalmazottak, valamint azok a szülők, akik a gyermekük mellett ápolási díjat igényeltek, a bruttó fizetésük 55 százalékát kaphatják kézhez.

Azok a munkáltatók, amelyek jövedelme legalább 40 százalékkal visszaesett, elhalaszthatják a járulékok és a jövedelemadó-előleg befizetését is. A vállalkozóknak továbbá lehetőségük van a 2014-től fennálló veszteségek azonnali adóleírására.

Az intézkedések további részleteit a kormány a héten fogja részletezni. Igor Matovič kiemelte, hogy

a gazdasági intézkedések miatti kiadások az ország GDP-jének 1 százalékát teszik ki havonta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó hang

Szlovákia a GDP 1 százalékát költi gazdaságélénkítésre havonta
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018